Raspberry Pi Zero

0
390

A Raspberry-nél évek óta azon dolgoznak, hogy a hobbi- és oktatási célokat szolgáló számítógépek árát leszorítsák. Most valószínűleg elértek egy olyan határt, amiről már régóta álmodtak: a cég legújabb modellje, a Pi Zero mindössze 5 dollárba kerül. Az alapító Eben Upton szerint ennél lejjebb már valószínűleg nem fognak tudni menni (amin nem csodálkozunk).

A Zero a rendkívül sikeres Raspberry Pi A, B és 2 modelleket követi a sorban, amik összehasonlításképpen 20 és 35 dolláros árcédulával indultak anno. Az alacsony ár ellenére a Zero így is nagyon jól sikerült és többi modellhez hasonló funkciókat kínál. A Raspberry Pi 1-nél pl. 40%-kal gyorsabb.

A 65x30mm-es lapka szíve a Raspberry Pi 1-hez hasonlóan egy Broadcom BCM2835 processzor egy 1GHz ARM11-es maggal. Memóriából 512MB áll rendelkezésre, az operációs rendszert pedig a megszokott módon, egy micro-SD kártyáról tölthetjük be.

1080p video kimenetként egy mini-HDMI portot, az adatátvitelhez és az áramellátáshoz pedig micro-USB csatlakozókat kapunk. Bővíthetőség terén hasonlóan gazdag a Zero, mint a korábbi modellek.

Összehasonlítva a Zero-t pl. a Raspberry Pi 2 Model B-vel, az utóbbihoz több memória, négymagos processzor, audio ki-bemenet, három USB port, valamint direkt csatlakozó is jár kamerához és kijelzőhöz. Ettől függetlenül a Zero a maga 5 dolláros árával verhetetlen. Ezt mutatja, hogy gyakorlatilag azonnal elfogytak a készletek a bejelentést követően.

Forrás: pcworld.com

Marci

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét