Razer Phone 2 teszt – egy eljátszott lehetőség?

0
294

Razer Phone 2 teszt a Laptopszalon támogatásával. 

Razer Phone 2 teszt – adatlap
SoCQUALCOMM® Snapdragon™ 845  (nyolcmagos, 10nm, max. 2.8 GHz)
GPUAdreno™ 630
Háttértár64GB (microSD-vel bővíthető)
Memória8GB
KijelzőIGZO IPS LCD, 5.72” 90.2 cm2 (~72.0% kijelző arány), ~513 ppi, 1440x2560p (16:9), 120Hz
Előlapi kamera8 MP, f/2.0, 0.8µm (1080p@30/60fps)
Hátlapi kamera12 MP (f/1.8, 1.4µm) + 12 MP (f/2.6, 1.0µm) / 2160p@30/60fps, 1080p@30/60/120fps
Csatlakozók1 x USB Type-C
AdatkapcsolatGSM / CDMA / HSPA / LTE, nano SIM
KommunikációWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC
IP-védettségIP67
HelymeghatározásA-GPS
Szenzorokgyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó (bekapcsoló gombban), környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Hangzássztereó hangszóró, Dolby® Atmos™ hangzás, THX minősítésű erősítő
Méret158.5 x 79 x 8.5 mm
Tömeg220 g
AkkumulátorLi-Po 4000 mAh (vezeték nélkül tölthető)
Operációs rendszerAndroid 8.1 (Oreo), 9.0 (Pie) frissítés elérhető
Jótállás12 hónap
Ár (2019 július)159 900 Ft
Razer Phone 2 teszt

A gamer igények kielégítésére megalkotott zsebokos gondolata nem újkeletű, de az első Razer Phone 2017-es feltűnése mégis hozott valami újdonságot, frissességet a mobilpiacra. A megvalósítás koránt sem volt tökéletes, de hobbiprojektként jól megállta a helyét, ezért 2018-ban meg is érkezett a ráncfelvarrás: a Razer Phone 2. A hibákat javítgatták, a szükséges fejlesztéseket végrehajtották, de mindezek eredményeként egy olyan területre tévedt a Razer, ahol a legnagyobb gyártók zászlóshajói csaptak össze. Ebben az árversenyben pedig annyira alulmaradt, hogy a legnagyobb valószínűség szerint utód nélkül marad a Phone 2. Öröm az ürömben, hogy a megmaradt telefonokat – az eredetihez képest – elképesztően vonzó árazással értékesítik szerte a világon, még itthon Magyarországon is. Ennek fényében pedig nagy kérdés, hogy 

kinek érdemes elgondolkoznia a Razer Phone 2 megvásárlásán? 

Hirdetés

Rendszeres olvasóink már tudják, hogy a szerkesztőségünk az objektivitás híve. Ez azt jelenti, hogy kidolgoztunk egy 5 pontból (funkcionalitás, teljesítmény, kamera, megbízhatóság, egyebek) álló értékelési rendszert. Ez az 5 pont sorvezetőként fog szolgálni, amelynek segítségével fejezetről-fejezetre értékeljük az amerikai csemegét. Akit a részletek nem érdekelnek, csak a végeredményre kíváncsi, az ugorjon utolsó felvonáshoz, ahol az eredményeket összegezzük, és egy sugárdiagram segítségével vizualizáljuk. 

Funkcionalitás 

csatlakoztathatóság

Bluetooth 5.0, NFC, ac képes Wi-Fi modul – ezek várnak ránk egy gamingre kihegyezett eszköz esetében. A jack csatlakozó hiánya viszont egy gamer eszköz esetében megbocsájthatatlan bűn (már csak azért is, mert más területeken a Razer nem akart „trendi” lenni). Ennek eredményeként egyetlen vezetékes kapcsolat, egy USB Type-C átjáró áll nyitva a felhasználó előtt. 

razer phone 2 teszt
USB Type-C csatlakozó
telefon funkció

Annak ellenére, hogy a Razer Phone 2 fókuszpontjában a gaming áll, még a nevébe is belefoglalták, hogy egy telefonról (is) szó van. Mit is mondhatnék? A Phone 2 telefonként is megállja a helyét, egy darab nano SIM kártya fogadására alkalmas, de a második tálcahely minden bizonnyal inkább microSD kártyával lesz feltöltve. Az LTE kapcsolat alapvetően jó és stabil, de a DIGI VoLTE és VoWiFi szolgáltatását nem sikerült beüzemelni a Razer-en. A beszédhang egyébként tisztán érthető, és minket is tisztán fognak érteni. A kihangosítás szintén jól működik, ami egyértelműen a telefontól még sosem hallott masszív sztereó képességnek köszönhető. 

kijelző

A kijelző – a telefonnal ellenkezőleg – nem kifejezetten nagy, „csak” 5.72 hüvelyk, de az IGZO IPS LCD panel felbontása már egészen számottevő (1440×2560@513ppi). Az előző mondatból a legtöbbek számára az LCD tűnhet fel, hiszen ebben az árkategóriában szinte blaszfémia, hogy valaki ezt a megoldást alkalmazza – de ez nem teljesen igaz. Az LCD panelnek egyértelmű előnye, hogy kevésbé (ha egyáltalán) tetten érhető a PWM jelenség (mi az a PWM?) és ez a Razer Phone 2 esetében is igaz (PWM@2451Hz). Cserébe gyengébb betekintési szögeket, kevésbé vibráló színeket, több háttérfényszivárgást és emiatt rosszabb feketét kapunk, mint AMOLED esetében. Ettől azonban nem kell megijedni, főleg azért nem, mert 

a Razer olyasmit rejteget a tarsolyában, amit jelenleg egyetlen más okostelefon sem tud: 120Hz képfrissítés. 

Ez végre egy olyan specifikum, aminek kapcsán a gyártó kifejezetten a gamerek igényeire lőtt. További érdekesség, hogy a telefon kijelzőjét olajfób (oleofób) bevonattal kezelték le, így kevésbé maradnak meg rajta a zsíros ujjlenyomatok. Ez szintén hasznos apróság, amit nem csak a gamer felhasználók értékelhetnek. 

Teljesítmény 

hardver

A Razer Phone 2-t egy Snapdragon 845-ös lapka hajtja, amibe az Adreno 630 néven ismertté vált – és a gyártó által felpiszkált – grafikus gyorsítót integrálták. Ez lényegében a Qualcomm 2018-as csúcsterméke, tehát még 2019-ben sincs értelme leírni, de az idei nagyágyúk persze fölé nőttek (specifikációk tekintetében). Ezt támogatja meg 8GB RAM és 64GB háttértár, utóbbit pedig microSD kártyával tudjuk (a játékosok pedig vélhetően fogják is) bővíteni. A háttértár kapcsán érdemes még megemlíteni, hogy UFS 2.1 adatátviteli szabványról beszélhetünk, tehát a mobil-piac egyik – bár már nem a – leggyorsabb megoldásáról beszélünk. 

razer phone 2 teszt 3dmark specifikációk

Emellett még fel kell hívnom a figyelmet az ún. „gőzkamrás” (vapor chamber) hűtőrendszerre is. Ez a professzionális hőelvezetési megoldás lehetővé teszi, hogy a chipsetben rejlő erőtartalékokat maximálisan kihasználjuk, és ez szintén egy olyan tulajdonság, amivel a nem-gamer telefonok nem igazán rendelkeznek. Ennek köszönhetően az átlagos telefonokban rejlő Snapdragon 855 által szolgáltatott pillanatnyi max. teljesítmény is karnyújtásnyi távolságra került ettől a Snapdragon 845-től. 

szoftver

Bármilyen fura, a Razer Phone 2 még Anrdoid 8.1 oprendszerrel jelent meg, de jelen sorok írásakor már napvilágot látott a Pie frissítés. Ez első sorban biztonsági szempontból érdekes, alapvető változásokkal nem járt együtt. A telefon egyébként a Nova Launcher alkalmazást használja gyorsindítóként és számos előre elkészített téma várja a Theme Store-ban az újdonsült Phone 2 tulajdonosokat.

felhasználói / gamer élmény

Annak ellenére, hogy a Razer Android-ja nem lesz a kedvencem, nincs is vele különösebb problémám sőt, a legtöbb kínai iterációnál jobban bejön. A legzavaróbb, hogy az előre telepített alkalmazásokat egyelőre csak elrejteni lehet, de törölni nem. Ettől eltekintve viszont egy eléggé gyors rendszerrel van dolgunk, bár a boot-up lehetne valamivel rövidebb is.

A gamer élményt viszont nagyban megnöveli, hogy a telefon natív játékos móddal is rendelkezik. Ebben az esetben nem csak az értesítéseket dobhatjuk a kukába, de a hardveres igénybevétel mértékét is meghatározhatjuk. Energiatakarékos beállítás mellett egyértelmű, hogy a játékélmény rovására az üzemidőt helyezi előtérbe a Razer Phone 2. Ennek pontos inverze a teljesítmény mód, aminek engedélyezésével az üzemidő rovására a játékélmény növeli a kiszsebokos. Ezen felül kapunk még egy egyedi beállítást is, amelynek segítségével az egyes játékok hardveres erőforrás használatát szabhatjuk személyre. Vagyis eljátszhatunk a chipset felhasználásával, a játék felbontásával, a képfrissítés mértékével, vagy éppen a töredezettség mentesítéssel. 

Tapasztalataim szerint a beállításokkal érdemes is eljátszani, mert hiába az erős lapka + tisztességes hűtés kombinációja, a 120Hz képfrissítés + max. felbontás + max. beállítások már nagyon megterhelik a rendszert. Az aranyközépútnak a 90Hz tűnik, hiszen ezzel az élményből nem sokat (ha egyáltalán) veszítünk, de kevésbé terheljük a telefont. Arról nem is beszélve, hogy a 120Hz frissítést nem is támogatja minden játék, vagy alkalmazás, emiatt egy kicsit overkillnek is tűnik ez a megoldás. 

Razer Phone 2 teszt – Kamera 

előlapi kamera

Az előlapi kamera 8 MP képinformáció összegyűjtésére alkalmas, és átlagosan fényerősnek (f/2.0) mondható lencsével vértezték fel. Képstabilizációról nem szól a fáma, de azért tudni lehet, hogy FHD mozgóképeket is rögzíthetünk 30 / 60 képkocka per másodperccel. 

hátlapi kamera

A hátlapi kamera egy picit izgalmasabb az előlapinál, de ennek kapcsán se lőtt túl magasra a Razer. A dupla-szetupba épített szenzorok mindegyike a Sony-tól érkezett (IMX 363 + IMX 351), amelyek közül az egyik a fő képalkotásért (12MP@f/1.7), amíg a másik a telefotó (zoom) képességért (12MP@f/2.6) felel. A pixelméretek sem rosszak (1.4µm / 1.0µm), tehát a specifikációk alapján a végeredmény nem térhet el nagyban az újdonsült 48MP-es, de pixelösszevonás alapján (mi az a pixelösszevonás?) dolgozó versenytársaktól. Ráadásul optikai képstabilizátort és PDAF autófókuszt is kapunk. A mozgókép rögzítési lehetőségek (2160p@30/60fps, 1080p@30/30/60/120fps) láttán szintén nem lehet okunk panaszra. 

fénykép készítés & mozgókép rögzítés

A telefon megjelenésekor rengeteg rossz vélemény látott napvilágot, már ami a kamera-képességeket illeti. Ez nem véletlen, hiszen a háromszázezres ársávban nyitott, ahol a gamer élmény sem feledtette a középszerű fotókat és videókat. Az azóta eltelt időben viszont nem engedte el a gyártó a telefon kezét, így több szoftveres ráncfelvarrás eredményeként egyre inkább javult a kamera performansz. A végeredmény még így se olyan, mint amit egy Huawei P30 Pro-tól megkaphat az emberfia, de jó látni, hogy a Razer hallgat egy picit a nép hangjára.

A mozgóképek vonatkozásában is visszaköszön a gyártói elv: csak a szükséges kamera-élmény biztosítása volt a cél. Ezt végül is összehozta a Razer sőt, még optikai képstabilizátorral is felpimpelte a Phone 2-t, de a végeredmény még így is ellentmondásos. További szoftveres ráncfelvarrásokra van szükség, főleg ami a 4K produktumot illeti. Ellenben FHD felbontás minőségi javulást eredményez, a színek élethűbbek és még a dinamikatartomány is picit szélesebbnek hat. 

Megbízhatóság 

anyaghasználat

Az anyaghasználat tökéletesen igazodik a trendekhez, így a fém vázra üveg elő és hátlap került. Utóbbi szerencsére nem csak öncélú megvalósítás, hiszen a Razer Phone 2 vezetéknélküli töltőképességel is rendezik. Ami a dizájnt illeti, egészen maszkulin formatervvel próbál hódítani a gamer mobil. Ezt a maszkulin érzést tovább erősíti a hatalmas méret és a számottevő súly. Az teljesen egyértelmű, hogy a Razer nem törekedett az univerzális, mindenki által szerethető megjelenésre.

összeszerelés

Az összeszerelés minőségére egyetlen panaszunk sem lehet, kiváltképp az IP67 minősítés birtokában (mi az az IP minősítés?). A telefon méretei ellenére (vagy éppen pont amiatt?) nagyon strapabíró benyomást kelt, nem merül fel minőségi aggodalom a kezünkben tartva. 

szervizháttér

A Laptopszalontól vásárolt Razer Phone 2 esetében 12 hónap jótállást is kapunk. Ennek legnagyobb előnye, hogy egy megbízható magyar forgalmazótól, rendezett és jogilag is tiszta körülmények között juthatunk hozzá a telefonhoz. Így, ha jótállással összefüggő jogainkat szeretnénk érvényesíteni, akkor sokkal nagyobb eséllyel rendezhetjük a felmerült kérdéseket.

Egyebek 

tartozékok

Az igazán prémium hatást benyomást keltő dobozban nem találunk túl sok mindent. A szokásos papírmunka mellett egy 18 wattos és Razer logós gyorstöltő, egy igazán minőségi USB Type-C kábel, valamint egy integrált digitális-analóg konverterrel felvértezett (DAC) Type-C / 3.5 jack átalakító lapul. Tokot nem kapunk, fülhallgató nem is volt, de a kijelzővédő fólia is lemaradt. A gyártó honlapján hozzájuthatunk még néhány kiegészítőhöz (vezetéknélküli töltőállomás, kontroller, fülhallgató, néhány tok). 

hangzás

A mobil-hangzás értékelése terén mindig kényelmetlenül érzem magam, mert ezek az eszközök szinte mind szükség-megoldásokat alkalmaznak. Ez alól üdítő kivételt képez a Razer Phone 2, hiszen az előrenéző sztereó hangszórók egészen minőségi hangkeltőknek bizonyultak a teszt során. Teljesen vállalható audió-élményről beszélünk, amit audiofilek számára is értékelhető szintre emel a THX minősítésű USB-C / jack átalakító. A szerkesztőségi tapasztalatok alapján (amibe az összes eddigi tesztet beleértem):

Razer Phone 2 nyújtja a legjobb média-élményt. 

üzemidő

Az üzemidőről egy gigantikus elfogadható méretű 4000mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik. A max. fényerő és teljesítmény mellett mért Geekbench eredmények láttán viszont azt kell mondanom, hogy a nagyobb képfrissítés éhesebbé is teszi a lapkát, ergo a rendelkezésre állás számottevően csökken 120Hz mellett. 

Razer Phone 2 teszt – az ítélet

Először is elemezzük az alábbi sugárdiagramot. Ilyen egyenetlen eloszlású végeredménnyel még nem volt dolgunk és ezt a brutális hardver mellett maximum középszerűnek értékelhető fotós képességeknek köszönhetjük. A kötelezőt azonban még ezzel a kamera eredménnyel is megkarcolta a Razer Phone 2, de aki kifejezetten ilyen céllal keres mobilt, ráadásul nem akar ennyire mélyen a zsebébe nyúlni, annak jobb lesz inkább az A50 háza táján körbenéznie. 

A sugárdiagramtól eltekintve is van egy-két dolog, amit hangsúlyozni kell. Ezek közül a legszomorúbb a jack csatlakozó hiánya. Ez már az első szériában is kapitális baklövés volt, és még az IP minősítéssel sem világítja meg jobb fényben. 

Könyörgöm, ez egy gamer telefon, hol a 3.5 mm-es jack csatlakozóm?

Szoftver tekintetében viszont dicséret illeti a gyártót, mivel második nekifutásra olyan átiratot sikerült elkészíteniük, ami a MIUI, az EMUI vagy ezekhez hasonló kínai megoldásokat kenterbe veri (OxygenOS-t azért nem).

razer phone 2 teszt
Razer Phone 2 teszt / Techkalauz

Szintén hangsúlyoznom kell a telefon megjelenését, amibe beleértem a hátlapon kedvünk szerint elrejthető vagy kidomborítható Razer logót. Amennyiben csak a külsőről van szó, akkor a jelen formájában a telefon mindenféleképp megosztó, de ezzel nincs semmi baj – akinek nem jön be, az majd messze elkerüli, de a másoknak (mint például nekem) ez a kényelmetlenségig fajuló maszkulinitás kifejezetten megnyerő lehet. Ennél fogva 

a telefont az egyedi megjelenést pártoló, mobil-játékokkal rengeteg időt töltő, de kamera képességek tekintetében nem éppen válogatós vásárlóknak ajánlom. 

Az ajánlás mögé tehetnék néhány felkiáltó jelet, mert a május elején végrehajtott árcsökkentés végeredményeként jelen sorok írásakor már ár-érték arányban is helyére került a Razer telefonja. 

Razer Phone 2 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét