Rekordmennyiségű notebook kel el

0
94

A világ legnagyobb szerződéses notebookgyártó vállalata, a tajvani Quanta arról számolt be, hogy januárban minden eddigi rekordjukat megdöntve, több mint 2 millió darab hordozható számítógépet szállítottak partnereiknek.
A vállalat elnöke szerint a felpörgött kereslet mögött a Windows Vista megjelenése áll: a Microsoft új operációs rendszere főként a grafikai és a memóriafronton támaszt magasabb követelményeket a felhasználók számára (a cikkíró személyes tapasztalata, hogy 1 GB-nyi memóriával még bizony döcög az új OS).
Michael Wang, a Quanta elnöke ennek tükrében rekordbevételt remél – a tavalyi 20,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piac így idén 22,3 milliárdosra hízhat. Wang úr tehát bizakodik abban, hogy a többek között az Apple-t, a Dellt és a Hewlett-Packardot is megrendelői között tudó cégre idén is lendületes termelési időszak vár. A Quanta elnöke szerint körülbelül 30 százalékkal fog emelkedni a legyártott notebookok száma, ami 25 millió noteszgépet jelent a 2007-es évben. A fejlődés ráadásul nem ér véget – a cég hisz abban, hogy a következő három évben hasonló volumenű bővülésre lehet számítani.
A növekvő darabszámok ellenére a Quanta profitrátája csökkenőben van, ez pedig az egyre élesedő árverseny következménye. A forgalmazók ugyanis komoly árkialakítási tényezővel bírnak: vásárlóik olcsó kiszolgálását nemcsak saját költségeik lefaragásával, hanem a gyártók termékeinek minél olcsóbb beszerzésével érik el. A gyártók ráadásul relatíve népes tábora azt is lehetővé teszi, hogy a forgalmazók válogathassanak az egymással konkuráló, többnyire tajvani cégek között. Ez utóbbiak ezért már olyan területekre is bemerészkednek, növelendő a profitot, mint a mobiltelefonok, okostelefonok és az Apple Ipodjának piaca.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét