Részletek szivárogtak ki az AM5 foglalatról

0
371

A konzumereknek szánt foglalatok tekintetében az AMD eddig ragaszkodott a PGA-hoz, ami most változhat. A legfrissebb szivárgások szerint ugyanis az AMD közelgő Zen 4-es CPU-jai az LGA felé orientálódnak és a pinek mostantól az alaplapba kerülnek. Továbbá az AM5 támogatja a DDR5-öt, de sajnos PCIe 4.0-án marad.

Kétségtelenül meg vannak számlálva az AMD AM4 foglalatának napjai. Ezt a platformot még 2016 végén, az első Ryzen CPU bevezetése előtt mutatták be, és a gyártó eredetileg 2020-ig tartotta volna meg. Nem kell részleteznem, hogy az említett évben mi és hogy történt, itt is sok számítást kettévágott a pandémia. Így hát úgy döntött az AMD, hogy a Zen 3-as Ryzen 5000 processzorok ugyanazon foglalatot támogatják, mint az eddigiek.

ExecutableFix twitter felhasználó szivárgása szerint az AM5 már úton van és jövőre el is startol. Az új foglalat megtartja a 40×40 mm-es méretet, azonban 387 pinnel több lesz a felületen. RAM-ok terén is újít, a friss DDR5-ösöket is támogatja, azonban szomorú hír, hogy a PCIe 5.0 támogatása egyelőre kimarad.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét