Samsung DeX teszt

Számítógép a zsebünkben?

Már évek óta mondogatjuk, hogy a mobiltelefonok olyan hardveres képességekkel rendelkeznek, hogy valóságos számítógépeknek számítanak, amiket a zsebünkben hordunk. Tény, a számítási kapacitás egyre nagyobb, nem véletlen, hogy tíz évvel ezelőtti játékokat portolnak a telefonokra úgy, hogy még jobb grafikára számíthatunk, vagyis simán van már legalább egy PlayStation 2 szintjén egy csúcsmobil.

De ha tényleg ennyire okosak és erősek a készülékek, akkor sokan kérdezhetik, hogy miért nem volt eddig jól kihasználva? Pedig ki volt, egy startup cég anno olyan dokkolóra gyűjtött pénzt, ami egész használható volt, a Microsoft pedig a Continuummal próbálta meg felébreszteni a piacot, sajnos kevés sikerrel. A Samsung viszont várt, és most elérkezettnek látta az időt, hogy a Galaxy S8-ban és az S8+-ban rejlő képességeket kihasználva bemutassa a DeX dockot, ami tényleg kiválóan használható, ráadásul egyáltalán nem kerül sokba.

A legszükségesebb csatlakozók

A dobozban nem sok minden bújik meg, mindössze egy használati útmutatót és magát a DeX-et találjuk, ami többféle csatlakozóval lett ellátva: van egy Ehernet (LAN), egy HDMI, valamint két normál USB, a Type-C port pedig csak töltésre használható. Érdekesség, de az eszköz csak a gyári töltővel képes életre kelni, hiába volt kéznél egy 2 amperes Huawei töltőfej, rá se hederített a kütyü.

Samsung DeX teszt

Más trükk nincs, minden össze kell dugni és már működik is. A fedelet felhajtva még egy Type-C csatlakozót találunk, ebbe illeszkedik a két kompatibilis csúcskészülék, az S8 és az S8+, mással egyelőre nem működik együtt a DeX, mondjuk nincs is más erős hardverrel és USB-C-vel szerelt Samsung telefon.

Figyeltek a hűtésre

A Galaxy Note 7 lángra kapó akkumulátora óta a Samsung minden megtesz annak érdekében, hogy a készülékeknél még szinte langyosodás se következzen be terhelés alatt. Mivel a DeX elindulása után a mobilok maximális fokozatra kapcsolnak, egyértelmű volt, hogy nem elég valamilyen passzív megoldás, éppen ezért egy ventilátort is szereltek a fedlap mögé, ami megfelelő hűtést biztosít és egyáltalán nem dolgozik hangosan.

Kétféle üzemmód

A legegyszerűbb üzemmód a képernyőtükrözés, ez, ahogy a neve is sejteti, ugyanazt jeleníti meg a monitoron, mint amit a telefon képernyőjén látunk, csak nyilván nagyobb méretben, ilyenkor már használhatjuk navigálásra a perifériás eszközöket és a telefon érintőkijelzőjét is, és ami támogatja, az máris teljes képernyőn fut.

Samsung DeX teszt

Ennél azért jóval összetettebb és több szót érdemel az asztali mód, amit azért szintén lehet sejteni, hogy mit jelent. Ezt, ahogy a másik lehetőséget, már rögtön indítás után ki lehet választani, majd a bootolás után kvázi pont ugyanolyan felület fogad minket, mint mondjuk a Windows esetén. Jobb alul láthatjuk a dátumot és az időt, mellette a keresőt érjük el, de kijelzésre kerül az akkumulátor töltöttsége, valamint az értesítések is.

Samsung DeX teszt

A tálca másik felén az alkalmazások listáját fedezzük fel, amelyek között az összes gyári megoldás megtalálható, tehát amik a Samsung telefonjaira eleve feltelepítésre kerültek, azok kompatibilisek a DeX-szel: böngésző, Gmail, naptár, beállítások stb. Egyértelmű viszont, hogy nem csak ezeket használjuk, szóval jön a kérdés, vajon melyik program kompatibilis még a dokkolóval? Nos, egyelőre kevés, ám minden bizonnyal egyre több app lesz képes asztali nézetben futni. Jelenleg ott állunk, hogy a legtöbb csak kis méretben működik, és bőven akad olyan is, ami egyáltalán nem indul el, vagy nem támogatja az egeret és/vagy a billentyűzetet.

Bőven van benne potenciál

A DeX egy remek lépés, és habár nem újkeletű az ötlet, talán most sikerült először úgy megoldani a dolgot, ahogy az első fázisban elvárná a vásárló. Arra tökéletes, hogy a produktivitást magasabb szintre emelje, hiszen sokkal kényelmesebb így válaszolni az üzenetekre vagy az e-mailekre, esetleg megírni egy hosszabb bejegyzést, elkészíteni egy prezentációt, főleg úgy, hogy ugye a Microsoft már régóta biztosítja az Office programokat a Samsung felhasználók számára. A telefonhívás is lehetséges, ilyenkor kihangosítja a beszélgetéseket az eszköz.

Samsung DeX teszt

A probléma még a támogatott programok rendkívül alacsony számával van, hiszen alig tölthető még le olyan alkalmazás, ami képes lenne együttműködni a DeX-szel, ám ez a jövőben biztos változni fog, hiszen ki ne akarna a Samsung kedvében járni úgy, hogy feltehetőleg annyira azért nem nagy munka optimalizálni az applikációkat.

A DeX a 35.990 forintos árával valószínűleg sok hívet szerez magának, hiszen ennyiért tényleg megéri, az értéke pedig, legalábbis használhatóság szempontjából, a jövőben mindenképpen nőni fog.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?