Mik voltak a Samsung Galaxy Note sorozat eddigi mérföldkövei?

Samsung Galaxy Note

A Samsung Galaxy Note8 pár napja már Magyarországon is hivatalosan kapható, a siker pedig szinte az egész bolygón garantált, hiszen a 7-es verzió szó szerint elég nagyot égett, 6-os nem volt, az 5-öst pedig nem hozták Európába, szóval sok év után lehet végre újra vásárolni S-Pennel szerelt mobilt. A cikkben összeszedjük, hogy mik voltak a sorozat eddigi igazi újításai: szóba került az S-Pen, az AMOLED kijelző, a hajlított kijelző és a táblagépektől való különbség is.

Érintőceruza? Az olyan 2004!

Érdekes módon már a Note előtt is voltak próbálkozások a nagyobb kijelzőre, ám ezek rendszerint kútbaestek, ám a Samsung modellje jókor volt jó időben, meggyőzve az embereket arról, hogy szükség van méretesebb panelekre a kényelmesebb tartalomfogyasztás miatt.

Samsung Galaxy Note

2011-ben jelent meg a széria első tagja, érintőkijelzővel, ezért is lehetetett befutó a régi, rezisztív és pontatlan megoldásokhoz képest. A Note S-Penje a Wacom fejlesztésén alapszik, amihez nincs szükség nyomásra, csak érintésre, sőt, igazából még arra sem, hiszen pár milliméteres távolságból is érzékeli egymást a képernyő és a toll. Ilyen pedig nem volt előtte.

Nyomás alatt

Az eredeti S-Pen 256 szinten volt képes érzékelni, hogy mennyire erősen nyomtuk a megjelenítőhöz, így pedig egészen hasonló élményt kapott a felhasználó, mintha tollal rajzolna.

Samsung Galaxy Note II

A Galaxy Note II megnégyszerezte ezt az eredményt, már 1024-féle erősséget ismert fel a ceruza, a Note 4-nél az érték 2048-ra, a Galaxy Note 7-nél pedig (ami mára FE néven fut bizonyos országokban tovább) pedig 4096-ra nőtt ez az érték, szóval a fejlődés egyértelmű.

Igazi táblagép

Annak ellenére, hogy az elején a termékeket táblagépként emlegették, nem estek egy kategóriába a valódi tabletekkel, a piacot a Samsung is külön kezelte és 2012 óta van jelen, a Note II mellett mutatták be a Note 10.1-et, ami leginkább adatkommunikációs téren ütött el kisebb testvérétől.

Samsung Galaxy Note 10.1

Az S-Pen pedig a Galaxy Tab családtól különböztette meg a Note 10.1-et, a hatalmas képernyő pedig a rajzolás szerelmeseinek nyitott teljesen új utat. Érdekes módon viszont a táblagépeknél akkor még nem Super AMOLED-et pakolt a dél-koreai gyártó, még a Note Pro 12.2 sem kapta meg ezt a kiváltságot.

Samsung Galaxy Note 3

A Galaxy Tab S-ek azonban már igen, sőt, néhány még S-Pennel is rendelkezett.

A szélén levágva

A szélek felé hajlított kijelzők manapság már mondhatni megszokottnak számítanak, sőt, a Galaxy S8 párosának egyike sem rendelkezik (sajnos/nem sajnos) lapos panellel. A Samsung viszont 2014-ben látta először elérkezettnek az időt arra, hogy a Galaxy Note Edge-nél felkészítse az embereket erre a változásra.

Samsung Galaxy Note Edge

Ezzel a készülékkel együtt debütáltak az Edge szolgáltatások, amiket az S-széria továbbra is magában hordoz. A telefon jobb széle ugyanis kvázi külön életet élt, néhány alkalmazás extra képességeket tudott garantálni (kedvenc névjegyek elérése, időjárásadatok).

Olcsóbb változatok

Alapvetően a Note egy olyan S-modell, ami szteroidokat szed(ett), tehát nagyobb, izmosabb. A Galaxy Note I-től egészen a 4-ig ez volt a helyzet, mindig egy picivel méretesebb és erősebb volt, mint a korábban megjelenő zászlóshajók.

Samsung Galaxy Note 3 Neo

A gyártó felismerte, hogy lenne igény az alsóbb szegmensekben is ilyen készülékekre, a Galaxy Note 3 Neo pedig ezt próbálta megjátszani, 5,5″-es AMOLED képernyő, mellé a jól ismert S-Pennel. Igazából a mobil közelebb állt a Note II-hoz, mint a 3-hoz, de azért ár jóval kedvezőbb volt, sokan szerették.

Érdekes döntés

Minden remekül alakult a Note-ok életében, egészen az ötödik generációig, amikor valami történt. Valami rossz. A Note5 ugyanis nem volt erősebb, mint az S-ek, a kijelző felbontása sem lett nagyobb.

Samsung Galaxy Note5

Sőt, minden rosszat örökölt a Note5 a Galaxy S6-tól: kicsi akkumulátor, microSD bővíthetőség kihagyása, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy Európába nem is jött a termék, helyette az S6 edge+ volt terítéken.

Jött az óriási égés

Nem sokat lehet itt mondani. A Galaxy Note7 több milliárd dollárt szakított ki a Samsung zsebéből, egy rossz konstrukciós megoldásnak köszönhetően a telefonban lévő akkumulátor zárlatot kapott, majd elfüstölt, veszélyeztetve ezzel felhasználója életét. Még a repülőre sem engedték fel a telefont anélkül, hogy a gazdája kikapcsolta volna.

Samsung Galaxy Note FE

Hozzá kell tenni, az esetek többsége Amerikában történt, Európában nem számoltak be hasonló balesetről, ám ettől a Samsung nem tehette meg, hogy piacon hagyja a Note7-et, a világ minden részén visszavonták. Dél-Koreában már kapható egy új verzió, kisebb energiaforrással, FE néven (Fan/Fun Edition).

Teljes újjászületés

A sorozatot szó szerint a hamvaiból kellett újraélesztenie a Samsungnak, a berlini IFA kiállításon pedig be is mutatkozott a Galaxy Note8, ami minden hibáját kiküszöbölte az elődöknek, legalábbis majdnem mindet. Egyrészt a világ minden részét megvásárolható, másrészt bivalyerős hardvert, gyönyörű dizájnt, és egészen elképesztően jó dupla kamerát kapott, sőt, még a vízállóság sem maradt el.

Samsung Galaxy Note8

És igen, a Note8 pont a dupla kamerával kontráz rá az S8-ra, hogy legyen miért ezt a terméket választani, ha valakinek az S-Pen még nem lenne nyomós indok. A 330 ezer forintos magyarországi ár persze sokakat elriaszthat, ám ennél tízezrekkel olcsóbban is meg lehet venni a szolgáltatóknál, és nem kérdés, hogy az LG V30 mellett ez az egyik legjobb telefon idén a piacon.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?