Samsung Galaxy Tab S3 teszt

0
155

Bevezető

Sokszor lehet hallani olyan híreket, hogy a táblagépket iránt már korántsem akkora a kereslet, mint tavaly, vagy pár évvel ezelőtt. Tény, amikor még 2010-ben az Apple bedobta az első iPadet, mindenki élt-halt a nagy kijelzős eszközért, hiszen teljesen más megvilágításba helyezte a tartalomfogyasztási szokásokat. Azóta viszont sok minden megváltozott, nemcsak hardveresen fejlődtek az okostelefonok, hanem a képernyők mérete is jelentősen megnőtt.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

Nem hiába alakult ki a phablet elnevezés, ami az angol phone és tablet szavak egyvelege, hiszen már nagyon vékonyra csökkent a határmezsgye a mobilok és a táblagépek között. Pont ezért a felhasználók nagy része inkább egy nagyobb megjelenítővel rendelkező mobilt választ, mint hogy tabletet vásároljon, és ezt a gyártók is kezdik felismerni. Ettől függetlenül viszont vannak még nagyon jó próbálkozások, amelyek azért képesek megmutatni, mégis milyen előnyökkel bír egy tablet használata. Ilyen tesztalanyunk, a Samsung Galaxy Tab S3 is, egy rendkívül formás, hosszú üzemidővel és csodálatos kijelzővel rendelkező eszköz, amit a kapacitív toll emel magasabb szintre.

Külső, kijelző

Tényleg nagyon jól néz ki a szerkezet, karcsú, 237,3 x 169 x 6 milliméteres kiterjedéssel és 429 grammos tömeggel bír. Ezek az adatok akkor lesznek még inkább megnyerőek, ha átgondoljuk, hogy egy 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkező tabletről beszélünk: kényelmes a fogása, és habár nem a legkompaktabb, mégis a széleken található, kicsit vastagocska kávák jól jönnek, ha kezünkbe vesszük a masinát, mert nem nyúlunk bele véletlenül a képernyőbe.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

Abba a megjelenítőbe, ami 2048 x 1536 pixeles, a 264 ppi-s képpontsűrűség nem észveszejtő, a Super-AMOLED panel viszont az, a színek, az érintésérzékenység, a betekintési szögek, minden tökéletes. Alul találhatók a vezérlőgombok, az alkalmazásváltó és a visszalépés érintésérzékeny és háttérvilágítással rendelkezik, a home gomb viszont fizikai kialakítású, és egy ujjlenyomat-olvasót építettek bele. A szenzor hibátlanul dolgozik, bár azért nem könnyű hozzáférni, ha álló helyzetben használjuk a gépet. Van szerencsére előlapi kamera is, ami 5 megapixeles és f/2,2 rekeszértékű.

Hardver

Érdekes módon nem az egyik házon belül fejleszett Exynos chipsetet rakták be a Samsungnál, hanem a jól bevált és már sokszor bizonyító Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820-at. A 2 x 2,15 GHz és 2 x 1,6 GHz Kryo magot tartalmazó bivalyerős processzor mellett az Adreno 530 grafikus gyorsító vállal fontos szerepet magára, plusz nyugodtan hátradőlhetünk, hogy a gyártó rendszermemóriával sem spórolt, 4 GB került a táblagépbe. A 32 GB-os adattároló mondhatni minimum elvárás, ezt pedig a cégnél is tudták, így lehetőséget biztosítottak a microSD-vel való bővítésre, méghozzá maximum 256 GB-os méretig.

AnTuTu 6.2.1  140419 pont
Geekbench 4 (single)  1761 pont
Geekbench 4 (multi)  4121 pont

A közkedveltebb benchmark tesztek semmilyen eget rengető dolgot nem mutatnak, a táblagép annyi pontot ért el, mint más, hasonló hardverrel szerelt eszközök. Nincs is már túlságosan értelme ezek szerint értékelni egy telefont vagy tabletet, szinte már a pár tízezres készülékek is könnyedén használhatók a mindennapokban. A Galaxy Tab S3 azért mindre rátesz egy lapáttal, tökéletesen futnak a programok, a játékok nem akadnak meg, és akár 4K felbontású filmeket is lehet nézni. Konklúzió? Tartalomfogyasztásra kifejezetten alkalmas.

Szoftver

Az Android 7.0 operációs rendszer és az egyedi felület sok mindent örökölt a csúnyát bukó Note 7-ből, persze működés terén nem különbözik más androidos eszközöktől, hiszen vannak gyorsikonok, felülről legördülő információs sáv és widgetek. A Samsung már régóta partnerségi kapcsolatra lépett a Microsofttal, így a teljes irodai programcsomag megtalálható a gépen (Excel, Word stb.), ezen kívül viszont csak a legszükségesebb dolgokat telepítették, így a google-ös alkalmazáskat, a naptárt, a fényképezőt, az ébreszőórát, LTE-s változat esetén pedig a tárcsázót és az SMS-kezelőt.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

Hívásokat tehát SIM-es modell esetén lehet a táblagépről is indítani, mint ahogy üzeneteket is tudunk küldeni. A biztonságos mappát megnyitva a privát fájlokat védhetjük meg. A tabletben az S-Pen a pláne, ami szintén elég hasonlóan működik, ahogy a Note 7 rövid élete alatt a szoftverben megszokhattuk. Lehet például a képernyőre írni és jegyzetet készíteni anélkül, hogy bekapcsolnánk, ez rendkívül hasznos funkció, ha valamit azonnal el akarnánk menteni. A Samsung Notes még több lehetőséggel kecsegtet, a kézírást ráadásul több-kevesebb sikerrel képes gépeltre átfordítani.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

A toll oldalán lévő gomb megnyomásával a lebegő ikonokat is elővarázsolhatjuk, így megannyi szolgáltatás elérhetővé válik: intelligens kijelölés, képernyőre írás, fordítás, feljegyzés. A Tab S3 remekül együttműködik a kiegészítővel, mivel a szofver 4096 szintben képes érzékelni a nyomást, sőt, még a tollhegy dőlésszögét is fel tudja ismerni. A Samsung azzal tette teljessé a dolgot, hogy sercegő hangot társít az S-Penhez akkor, ha rajzolunk, nyilván nem ugyanolyan, de tényleg hasonló élmény, mintha mindezt papírlapra tennénk.

Kamera, multimédia

Bár táblagéppel fotózó embert látni még mindig egészen megmosolyogtató dolog, azért a Samsung nem hagyhatta figyelmen kívül a felhasználói igényeket. A hátlapra egy 13 megapixeles, f/1,9 apertúrájú fényképező került, ami mellé ledes villanót is szereltek, pedig ez egyáltalán nem szokványos dolog ebben a szegmensben. Videózni 4K felbontásban lehet az elsődleges, Full HD-ban pedig az 5 megapixeles másodlagos szenzorral.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

Többféle mód áll rendelkezésünkre: panoráma, time-lapse, sorozatfelvétel, HDR, étel, virtuális felvétel és professzionális. Utóbbi lenne a kézi mód, de sok mindennel nem lehet itt babrálni, mindössze a fehéregyensúlyt, az érzékenységet és az expozíció-korrekciót engedi módosítani a rendszer. Ezeken kívül még vannak filterek, a beállításokban pedig időzítő, rácsvonalazás, helycímkézés, szoftveres videostabilizálás.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt Samsung Galaxy Tab S3 teszt
Samsung Galaxy Tab S3 teszt Samsung Galaxy Tab S3 teszt
Samsung Galaxy Tab S3 teszt Samsung Galaxy Tab S3 teszt

A kamera teljesítménye táblagépes fronton több mint kielégítő: főleg jó fényviszonyok között tud kiváló alkotásokkal szolgálni, a vonalélesség és a dinamikatartomány is teljességgel megfelelő, picit mondjuk érezhető, hogy az algoritmus szereti eltüntetni a zajt, éppen ezért néhol a részletek elmosódnak, de egyáltalán nem zavaró mértékben. A sötétség sem kergeti az őrületbe a fényképezőt, egyrészt a vaku szolgál megfelelően, másrészt pedig a rekeszérték is jól jön, még esti fényviszonyok között is világos, vállalható végeredmények születnek.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

A Samsung nem véletlenül vásárolta meg a Harman/Kardont és az AKG-t, az akvizíciónak egyik eredménye pont a Tab S3, amely négy darab multimédiás hangszóróval rendelkezik. Ezek sztereó hangzást biztosítanak, a konkurenseknél jóval jobb élményt garantálva, talán a Huawei tudott még hasonlót felmutatni a MediaPad sorozat tagja esetén. A 3,5 milliméteres jacken keresztül csatlakoztatott fülesünkön is érdemes muzsikálni, tényleg messze átlagon felüli végeredményt ígér a készülék.

Akkumulátor, üzemidő

A tabletet 6000 mAh-s akkumulátor látja el energiával, ezzel azért nagyjából 8 órás kijelzőidőre lehet számítani, ami nagyon korrekt. A fényerő jellemzően 60% körül mozgott végig, nem volt automatikusra állítva. Energiatakarékos módoknak egyáltalán nincs híján a gép, van közepes és maximális, előbbi esetén csak funkciókat és adatkommunikációt korlátoz le a rendszer, a másodiknál viszont már fekete-fehérre varázsol mindent, és csak a legfontosabb programokat engedi elindítani.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

A töltés USB Type-C csatlakozón keresztül történik. A 2 amperes töltőfej támogatja a Quick Charge-ot, vagyis viszonylag gyorsan felpumpálható a maximumra a töltöttségi szint, bár azért kell pár óra, hiszen nem apró telepról beszélünk.

Adatkommunikáció, összegzés

Mit várunk el egy táblagéptől adatkommunikáció terén? Ilyen ársávban mindent, a Tab S3 pedig meg is ad minden szépet és jót. Van sima wifis és LTE-s verzió, utóbbi természetesen minden hazai 4G frekvenciát támogat, a Cat.6-os, vagyis a 300 Mpbs-os sebességig. Wifiből is a legjobbat kapjuk: 802/11a/b/g/n/ac szabványút, HotSpot és Direct szolgáltatásokkal. Az infra az egyetlen, amit esetleg hiányolhatunk, a távirányító funkció tehát felejtős, szemben az NFC-vel, a Bluetooth 4.2-vel és a GPS-szel, ezek már vannak, sőt, a navigálás kifejezetten pozitív ezzel a táblagéppel, hiszen a GLONASS műholdak mellett a BeiDou és Galileo műholdak információit is fel tudja használni.

Samsung Galaxy Tab S3 teszt

Kezdjük a nehezebben emészthető dolgokkal: a Samsung Galaxy Tab S3 sima wifis verziója közel 210 ezer forintba kerül, az LTE-s változat viszont még ennél is jó 30 ezer forinttal többe kerül, szóval nem egy olcsó gép ez. Ennyiért már bőven találunk megfelelő laptopokat is, sőt, nem sokkal drágább egy Macbook Air, így eléggé el kell gondolkodni, hogy ki mire használna egy ilyen eszközt. Az biztos, hogy a táblagépek között a Tab S3 az egyik legjobb most a piacon, gyönyörű kijelző, hosszú üzemidő, átlagon felüli hangzásvilág és az S-Pennel karöltve extra funkciók azok, amiket kínálni tud a felhasználójának. Más kérdés viszont, hogy a Galaxy Tab S2 még a mai napig jól használható tablet, és közel feleennyibe kerül, szóval nem könnyű döntés. Akinek kell egy bivalyerős, könnyedén hordozható, tartalomfogyasztásra csaknem tökéletes eszköz, az bátran válassza a Tab S3-at, de azért érdemes figyelembe venni az alternatív kínálatot is.

 

Samsung Galaxy Tab S3 – pontozótábla
Dizájn
 
8/10 pont
Anyaghasználat 9/10 pont
Tömeg 9/10 pont
Csatlakozók 9/10 pont
Bővíthetőség 9/10 pont
Kijelző 10/10 pont
Teljesítmény 9/10 pont
Hangszórók 10/10 pont
Akkumulátor 9/10 pont
Ár/érték arány 6/10 pont
Összegzés 7,5 pont
Samsung Galaxy Tab S3– Értékelés
Előnyök
 
Gönyörű, prémium anyagok
S-Pen lehetősége
Erős hardver
Super-AMOLED kijelző
Stabil, gyors operációs rendszer

 

 

 

 

 

Specifikáció

Termék megnevezése   Samsung Galaxy Tab S3
CPU
 
4 magos 2 x 2,15 GHz Kryo és 2 x 1,6 GHz Kryo
GPU Adreno 530
RAM 4 GB
Chipkészlet Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820
Háttértár 32 GB + microSD
Kijelző
9,7 hüvelykes, kapacitív, Super-AMOLED
1536 x 2048 pixel
Kamera
13 megapixeles hátlapi, f/1.9
5 megapixeles előlapi, f/2.2
Hangszórók négy darab sztereó
Kommunikáció
Wi-Fi a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2, A2DP, EDR, LE
4G/LTE (opcionális)
Csatlakozók, bővítőhelyek
USB Type-C
1 x nanoSIM
audiokimenet (3.5mm jack)
microSD (max 32GB)
Érzékelők gyorsulás, közelség, USB OTG, ujjlenyomat-olvasó
Opreációs rendszer Google Android 7.0 Nougat + TouchWiz
Méret 237,3 x 169 x 6 milliméter
Tömeg 429 gramm
Fogyasztói ár (2017.04.) 209 990 Ft

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét