Samsung Galaxy Watch teszt | Ez már tényleg egy okos óra

0
1383

Manapság már tényleg minden okos. A telefonoknál nyilvánvaló a történet, lassan a tévéknél és az autóknál is, de az órák sem maradtak ki ebből a remek jelzőkiosztásból. Persze sokan egy kicsit elvesztek a történetben, hiszen nem minden okosóra igazi okos óra, ám tesztalanyunk, a Samsung Galaxy Watch mindenképpen annak minősül.

Eleve ott kezdődik, hogy a dél-koreaiak fejlesztése őrült minőségi, nyilván nem is olcsó, viszont jól néz ki, kiváló a tapintása, és természetesen cserélhető a szíja, az alapből a dobozban mellékelt szilikon szíj inkább sportos, egy kicsit elegáns, de akár bőr változatot is vásárolhatunk, ha valami igazán jó megjelenésű kütyüt hordanánk a kezünkön. Az okosóra oldalán két gomb található. A felsővel bármikor visszaléphetünk a főoldalra, az alsóval pedig az alkalmazásmenü láthatjuk. Mert hogy lőjük le gyorsan a poént, azért igazi okosóra a Laptopszalontól kölcsön kapott Samsung Galaxy Watch, mert applikációkat lehet rá telepíteni. Sőt, számos egyéb funkció is igazolja ezt, de erről majd később.

A kör alakú kijelző 1,3″-es, ezen a területen 360 x 360 pixel jelenik meg, ami egészen kellemes, főleg annak fényében, hogy egy AMOLED panelről beszélünk, ami kültéren is rendkívül jól látható, érintérzékeny. Van már ennél jobb képernyő is a piacon, a Huawei Watch GT vonultatja fel, alighanem hasonló kerül majd tesztalanyunk örökösének elejére is. A kijelző körül található egy tekerhető lünetta is, ezt állítólag sokan szeretik, ezzel lehet jobbra balra navigálni a menüben.

Hirdetés

Egy okosóránál nehéz hardveres képességekről beszélni, itt mégis lehet, a kütyü lelke ugyanis egy kétmagos, 1,15 GHz-en ketyegő processzor, megtámogatva 4 GB-nyi belső tárhellyel (a fele áll rendelkezésre), valamint mérettől függően 768 MB vagy 1,5 GB RAM-mal. A 42 mm-es kapta a kevesebbet, a 46-os pedig a több rendszermemóriát.

A 49 x 46 x 13 mm-es és 63 g-os Samsung Galaxy Watch fedélzetén a cég egyedi fejlesztésű, One UI felülettel ellátott Tizen operációs rendszere dolgozik. A teljes értékű használathoz Androidra és iOS-re kell telepíteni a Galaxy Wearable és a hozzá kapcsolódó Galaxy Watch Plugin programokat. Mindkettő őrült sok menüponttal rendelkezik, de kezdjük az óra működésével.

Felülről lehúzva az ujjunkat a gyorsbeállítási kapcsolókat láthatjuk, kezdve a repülő és ne zavarj üzemmódoktól a Wifin át egészen a Bluetooth-ig (4.2-es). Hogy miért kell repülő zavarj üzemmód? Mert egyrészt lehet akár Michael Knightnak is lenni, vagyis az oldalsó mikrofon és hangszóró segítségével az órán keresztül telefonálni, másrészről maga az eszköz is képes Wifihez kapcsolódni a szükséges frissítések letöltése miatt.

A beállításokban babrálhatjuk az óraszámlapokat, a hangot és a rezgést, a megjelenítést, az ébresztési mozdulatot, a kapcsolatokat, az alkalmazásokat, a szövegfelolvasót, az akkumulátort, leírni is órákig tartana. A hívások hangminősége jó, kiválóan hallott mindenki, a kihangosítón pedig azért én is kivettem, hogy ki mit szeretne. Hátul található a pulzusmérő, ami egész korrektül mutatja, hogy mennyit dobban a szívünk egy perc alatt. Nyilván nem orvosi eszköz, de a célnak megfelel.

Ha elkezdjük tekergetni a lünettát, akkor érjük el a legfontosabb alkalmazásokat. Balra rögtön az értesítések jönnek, szépen sorrendben, a telefonon megszokott ikonos kijelzéssel. Azért is okosóra a Samsung Galaxy Watch, mert lazán el lehet olvasni mindent, ráadásul még gyors választ is küldhetünk, vagy az előre beállított lehetőségek közül választunk, vagy a klasszikus módszerrel bepötyögjük a szavakat, vagy pedig angolul dumálunk. A főoldalról jobbra indulva rögtön láthatjuk a kedvenc appokat, utána időjárás, naptáresemény, edzés, zenelejátszó, stressz szint, alapvetően itt azok láthatók, amiket mi kirakunk.

A jobb alsó gombot megnyomva a menübe lépünk, dögivel kapunk itt applikációkat. A teljesség igénye nélkül: zene, ébresztő, galéria, időjárás, telefonkeresés, Samsung Flow, PPT vezérlő, Galaxy Store (alkalmazásbolt), névjegyzék, telefon, S Health. Utóbbi igencsak izgalmas, lévén itt kapunk összegzést a megtett lépésekről, sporttevékenységekről, sétákról, alvásadatokról, pulzusszámról, stresszről, az elégetett kalóriamennyiségről, a vízbevitelről, a testsúly alakulásáról és még sorolhatnánk.

Mivel van GPS is az órában, anélkül tudjuk nyomon követni, merre jártunk, hogy a telefont magunknál kellene hordani. Ez jól jöhet akár navigáláskor, akár futáskor, biciklizáskor, sima sétánál, ráérünk minden szinkronizálni később a Galaxy Wear appon belül. Merthogy ezt is le kell tölteni Androidra vagy iOS-re, ezzel lehet eleve bekonfigurálni az órát induláskor. A programban láthatjuk az akku szintjét, a tárhely mennyiségét, a RAM-ot, személyre szabhatjuk benne a hangot, a rezgést, a számlapokat, az értesítéseket, az alkalmazásokat, valamint a megjelenítést. Egyszer kell jól beállítani mindent, de azért nem két perc ezt megtenni, szóval érdemes felkészülni.

A Samsung Galaxy Watch tényleg egy olyan okosóra, ami megkönnyíti a mindennapokat. Bevallom, elég szkeptikus voltam sokáig az okosórákkal szemben, ám használatuk már abból a szempontból is jó, hogy kevesebbszer kell elővenni a telefont. Szintén előny, hogy a rezgés miatt bármikor megérezzük, ha hív valaki, el lehet menni futni, a GPS-szel pedig minden megfigyelni, hogy milyen átlagtempóban és mekkora távot tettünk meg, és az alkalmazások telepíthetősége is hab már a tortán. Az üzemidő is kellemes, a 472 mAh-s akkumulátor lazán elhajtja az órát 4-5 napig, utána pedig este csak rákapcsoljuk a mágneses töltőre, és reggel folytatunk mindent, egyáltalán nem teher így a dolog.

A Samsung okosórája most 79 900 forintba kerül a Laptopszalonnál, ami nyilván nem filléres mulatság, de ha azt vesszük, hogy a konkurensek közül szinte senki nem nyújt ilyen tudást, máris rájövünk, hogy igenis megéri az árát, egyszer kell megvenni, mindenki bele fog szeretni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét