Samsung Series 3 NP370R5V teszt

0
1125

A Samsung Series 3 (NP370R5V) noteszgépet ismételten a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra tesztelésre.

Bevezető

Miután alaposabban szemügyre vettük a Samsung Series 9, majd a Series 5 modelleket már csak a teljesség kedvéért is illő, hogy a Series 3 is sorra kerüljön. Egy belépőszintű noteszgépről van szó és a gyártó is elsősorban azokat az otthoni vásárlókat kívánja megszólítani, akik csak minimálisan kívánnak a zsebükbe nyúlni. Szerencsére az ilyen kategóriás noteszgépekről alkotott előzetes képnek korántsem felel meg a Series 3, kicsomagolást követően a légies, könnyed vonalvezetés és nem utolsó sorban a fehér szín egészen másról árulkodik.

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Anyaghasználat

Anyaghasználat tekintetében természetesen nem kell csodákat várnunk, amire kellett odafigyeltek, amin lehetett költséget takarítottak meg a mérnökök. Ezáltal egyszerű műanyag vázat kapunk, mely viszont mentes az illesztési hibáktól, a vékony kialakítás pedig nem csak megfelel a kor dizájnjának, de kellően masszív hatást is kelt. Természetesen az illesztéseknélq kevesen szokták feszegetni, de én megtettem: ekkor apróbb recsegések, roppanások hallhatóak. Egyéb negatívum még a lakkozott fedél, mely néhányak számára talán eladhatóbbá teszi a terméket, de hosszú távú tapasztalatok alapján könnyebben karcolódik és kopik.

Csatlakozók

Annak ellenére, hogy 15,6″ hüvelykes noteszgépről beszélünk nincs benne optikai meghajtó, mely a vékony kivitelezés negatív velejárója. Ilyenkor persze felmerül a következő kérdés miszerint 2013-ban kinek van szüksége optikai meghajtóra? Véleményem szerint a CD/DVD mára egy elavult technológia, de aki ragaszkodik a régi, megszokott dolgokhoz vehet külön, akár 9000 forintért USB-s külső meghajtót. Ezt az apróságot leszámítva megtaláljuk rajta szinte az összes szükséges portot és csatlakozót. Baloldalon láthatjuk a töltő csatlakozót, LAN, D-sub, HDM, USB 3.0 és kombinált audio ki/és bemeneti infrészeket, jobb oldalon pedig a kensington zárat, 2 db USB 2.0-át és az SD kártyaolvasót.

Bővíthetőség

A vásárlók szerencséjére és az én nagy örömömre ezt a jó szokást itt is megtartotta a Samsung, valóban elég volt egyetlen egy csavart eltávolítani, majd ezt követően könnyedén hozzáférhetünk a RAM-hoz, csak úgy mint a HDD-hez (hogy SSD-re cseréljük!).

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Szerviz és garancia

Előző két tesztünk óta sem gazdagodtunk gyakorlati tapasztalatokkal a szerviz ügyintézés kérdését illetőleg, ennél fogva csak a korábban megfogalmazottakkal hangsúlyozhatom itt is. Tehát, ha a készülék az elkövetkezendő 2 évben meghibásodik, akkor a Samsung futárt küld a notebookért, szervizbe szállíttatja és igyekszik 1 nap alatt megjavítani, így ha minden jól megy akár 3 nap alatt visszakerülhet hozzánk megjavított noteszgépünk.

Kijelző és zsanér

Habár a zsanér is műanyag borítást kapott, mégis kellően feszesnek bizonyult és holtjáték nélkül, kellő magabiztossággal tartja a 15.6 hüvelykes kijelzőt. Az 1366×768 natív pixel felbontással rendelkező panel tükröződésmentes borítást kapott, melynek egyetlen és talán legnagyobb hátránya, hogy szemöldök kiszedésre és/vagy borotválkozásra kevésbé tudjuk majd igénybe venni, mint fényes társait. 

Az olcsó árfekvéshez tartozó betegség, hogy a betekintési szögek nem a legparádésabbak a laptop piacon, ám némi behatóbb vizsgálatot követően szemből határozottan szép képet kapunk.

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Billentyűzets és érintőpad

A Samsung billentyűzetekkel komoly baj sosem volt, cserébe különösen jónak sem lehet őket nevezni. Ebben az esetben újabb kis meglepetéssel gyarapodtam, mert a vártnál jobb, meglehetősen kényelmes klaviatúra került a kezem alá. A fehér gombok jó minőségűek, halkan járnak megfelelő nyomáspont mellett (bár talán kicsit hosszabb úton is járhatnának). A gyakori használat mellett csak a gyors koszolódás jelenthet majd gondot tekintve, hogy az ujjainkról származó zsír és piszok megragad a billentyűzet lapkákon, ezek pedig majd megkötik a nem kívánt port, szöszöket. Ennél fogva gyakrabban kell időt szakítani a takarításra, ergo a lapkák hamarabb kifényesedhetnek.

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Eddig sem értettem és szerintem soha nem is fogom megérteni a gyártók azon észjárást, hogy miért raknak rövid úton járó, kattogós gombokat az érintőpad alá. A kényelmes érintőpad gumírozott bevonatú, hosszabb úton jár és nincs a nyomáskor hallható kattanó hangja. Maga az érintőfelület viszont kellemes tapintású és pontosan navigálható, főleg ha kikapcsoljuk a többujjas funkciókat, mert azok roppant idegesítőek tudnak lenni. 

A többujjas funkciók beállításai megtalálhatóak a „vezérlőpult / hardver és hang / touchpad beállítások” menüpont alatt. Mi a következő beállításukkal használtuk:

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Hardver és játék

A Samsung NP370 noteszgépben az Intel 3. generciós IvyBridge kódnévre hallgató processzora található meg, melynek pontos típusjelölése Core i3-3110M. A processzor 2400 MHz-en dolgozik, támogatja a HyperThreading technológiát így a fizikai 2 mag mellett még további 2 szálon (összesen 4 szál) tud számolni.

Ám az átlagfelhasználó számára mégsem a CPU hoz sebességnövekedést, hanem az SSD beépítése, melyet minden tesztünknél rendszerint ki is emelünk. Aki viszont továbbra is a benchmarkok szerelmese az megtalálja Core i3-3110M processzor részletes benchmark tesztjét a notebookcheck.net oldalán.

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

A processzorban találunk még egy Intel HD4000 névre hallgató integrált grafikus vezérlőt (IGP), mely játékon és komolyabb grafikai alkalmazásokon kívül szinte mindenre alkalmas. Egyébként annak ellenére, hogy integrált grafikus vezérlőről beszélünk egész derekasan helyt állt a játékok tesztelése során, mely megtekinthető a notebookcheck.net oldalán. De! A játékok szerelmeseinek se kell aggódniuk, ugyanis az IGP mellett találunk még a Samsung NP370-ben egy 1 GB GDDR3 memóriával rendelkező AMD Radeon HD8750M-et is, mely nem sokkal, de legyőzte a Radeon HD7670M-et és az Nvidia GT635M-et. Utóbbi két VGA található meg Dell Inspiron 3521 / 5520 / 5521-ben, illetve az IdeaPad G580 / Z580 / Z500-ban, melyek a Samsung NP370 vetélytársai. Persze ebbe a csatába lesz majd még beleszólása a Lenovo-nak is az IdeaPad G500 modelljével, melyről korábban már írtunk, továbbá biztosan a Dell-ék tarsolyában is lapul már valami.

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Hangrendszer

Hangszórók tekintetében sincs mért szégyenkeznie a Series 3-nak, igaz nem egy kiemelkedő hangzást kapunk, de ebben az árfekvésben ilyesmire ne is nagyon várjunk. Nem nevezhető kifejezetten doboz-hangnak, de tisztának sem. Egyszerű filmnézéshez tökéletesen elég.

Tesztpad

A ventilátor folyamatosan megy, bár ebből alapjáraton alig veszünk észre valamit, olykor-olykor eggyel magasabb fordulatszámot produkál, de a hangja még itt sem vészes. Ezzel a folyamatos üzemmel viszont elérték a mérnökök, hogy relatíve hűvös lett a Series 3, melegedés alig tapasztalni. Természetesen az egy órás aktív üzem Crysis 2 alatt már megizzasztotta a masinát: néhol (hangsúlyozottan nem zavaró helyeken!) a burkolat elérte az 50°C hőmérsékletet, szerencsére ehhez még mindig nem társult zavaró ventilátor hang.

Talán üzemidő tekintetében született meg a legnagyobb meglepetés: annak ellenére, hogy az NP370-ben 3 cellás akkumulátorral érkezik valóban képes a készülék a 8 órás folyamatos működésre. Még filmlejátszás alatt, mely közepes fényerővel történt is képes volt a 4 óra 40 perces üzemidőre. Jóformán csoda ez a 3 cellás akkumulátortól.

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Értékelés, Ár/érték arány

Kisebb-nagyobb meglepetésekkel fűszerezte a tesztelés folyamatát a Samsung Series 3 NP370, ezzel pedig némi izgalmat is csempészett a mindennapokba. Összességében nagyon tetszett a noteszgép, az olyan pozitívumok mellett, mint az üzemidő, kényelmes billentyűzet, viszonylag jól használható érintőpad, tükröződésmentes kijelző és már-már el is felejtettük a lakkozott fedelet és a teljes műanyag borítást. 

Ha esetleg elromlana a készülék sincs nagy gond, hiszen fentebb már írtuk: elméletileg 3 napon belül megoldja a problémáinkat a garanciális idő alatt a Samsung szakszervize, sőt! Mindezt a lehető legnagyobb kényelem mellett, futár viszi, majd hozza gépünket. 

A könnyed, légies forma megnyerő, ennek azonban az az ára, hogy nem kapunk optikai meghajtót. Viszont legyünk őszinték, a mai világban ez a fajta megoldás már egyre inkább kikopik és ha nagyon szükségét/hiányát érezzük be tudunk szerezni külső meghajtót is viszonylag kevés pénzért. Az ár/érték arány már rögtön érdekesebb kérdéseket vet fel, hiszen a belépőszinten minden gyártó képviselteti magát, mint például a Dell Inspiron 3521 / 5520 / 5521, Asus K55, Toshiba L850, Acer Aspire V3, HP Pavilion G6 és a Lenovo IdeaPad G580/Z500. És persze a hamarosan érkező Lenovo IdeaPad G500-ról még nem is beszéltünk. Amennyiben a külső és minőség nagyobb szerepet játszik döntésünkben, (annak ellenére, hogy egészen tetszett a Series 3) ki kell jelentsük, hogy jó eséllyel több örömünket fogjuk lelni a Dell Inspiron 5521-ben, illetve a „csúnyábbnak” nevezhető Lenovo IdeaPad G580-ban. 

Laptopkalauz
Samsun Series 3 (NP370) – tetszett!

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt

 

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét