Santa Rosa – technológiai információk

Sok helyen olvashatunk a Santa Rosáról, mindenhonnan érkeznek az információ töredékek, mik is vannak benne, melyek az  igazi újdonságok benne. Nos ezeket foglaljuk össze jelen írásunkban és megpróbáljuk összevetni a többi platformal. A 
Santa Rosa tulajdonképpen egy kódnév, ezzel az üzletekben csak elvétve fogunk találkozni. A Santa Rosák tulajdonképpen  a negyedik generációs Centrinok, melyek jelenleg Centrino Duo és Centrino Pro néven futnak, ilyen logot kell keresni a 
gépeken.

 

Kis történelem:

Az alábbiakban csak felsorolás szinten említem meg a kiadott Centrinokat, a specifikációit nem részletezem:

Carmel platform (2003)

A Carmel volt az első generációs Centrino platform, amely 2003 márciusában mutatkozott be. A Carmel fő részei:

 • Intel Pentium M processzor (Banias, majd később Dothan) 400 MT/s FSB-vel
 • Intel 855 sorozatú chipset családja (Odem majd Montara kódnévvel és az Intel Extreme Graphics 2)
 • Intel PRO/Wireless 2100 majd később a 2200 (IEEE 802.11b) mini-PCI Wi-Fi adapter (Calexico és Calexico2 kódnéven).

Sonoma platform (2005)

A második generációs Centrino Sonoma kódnévvel 2005 januárjában debütált, részei:

 • Intel Pentium M processzor (Dothan) 533 MT/s FSB-vel,
 • Intel Mobile 915 Express sorozatú chipset (Alviso kódnév és Intel GMA 900 videovezérlő) 
 • Intel PRO/Wireless 2200 vagy 2915ABG mini-PCI Wi-Fi adapter (Calexico2)


Napa platform (2006)

A harmadik generáció 2006 márciusától van a piacon, kódneve: Napa

 • Intel Core Duo (Yonah) vagy Core 2 Duo (Merom – a Napa frissítése után) mobil processzor 667 MT/s FSB-vel
 • Intel Mobile 945 Express sorozatú chipset (Calistoga kódnév, Intel GMA950 GPU), ICH7M southbridge
 • Intel PRO/Wireless 3945ABG mini-PCIe Wi-Fi adapter (Golan) illetve 2007 1. negyedévétől néhány modell az új 4965AGN (a/b/g/draft-n) kártyával.

A jelen

Santa Rosa platform (2007)

A negyedik generációs Centrinot 2007 május 10.-én jelentette be az Intel, a következő paraméterekkel:

 • Intel Core 2 Duo (Merom) mobil processzor 800 MT/s FSB-vel
 • Intel Mobile 965 Express chipset (Crestline) Intel GMA X3100 grafikus chippel és ICH8M southbridge-el
 • Intel PRO/Wireless 4965AGN IEEE 802.11 a/b/g/n mini-PCIe Wi-Fi adapter (Kedron)
 • NAND flash-memória modul, melyet “ragyogó érzékkel” Turbo Memory-nak hív az Intel (kódneve: Robson)

A processzor

A platformba már a második generációs Merom-magos Core 2 Duo processzorok kerülnek, továbbra is 65 nanométeres gyártástechnológiával. Azonban külső órajelük 667 megahertzről 800 megahertzre emelkedett, és megújult az energiagazdálkodás is: újdonság benne az új Deeper Sleep (Enhanced Intel Deeper Sleep), a Super Low Frequency Mode és a Dynamic Front Side Bus Switching. Emellett az alaplapba már az új Socket P foglalaton keresztül illeszkedik.

A chipset

Az új processzorok mellett az asztali gépekben már bizonyított P965 Express chipset – kódnevén Broadwater – mobil változata került a Santa Rosa-ba PM965 néven, amit az ICH8M déli híd egészít ki. Ez utóbbi tíz USB 2.0, 3 darab SATA II és hat darab x1 PCI-Express eszköz kezelésére képes. Természetesen a déli hídból nem maradt ki a gigabites hálózati vezérlő és az Intel Active Management Technology 2.5 sem. Pár újdonsággal még fel van szerelve a chipset, pl. támogatja a WWAN (Windigo) és a WiMAX technológiát is. A lapkakészlet FSB-je ugyan 800 MHZ-re emelkedett, de az energiatakarékosság jegyében ezt a chipset képes akár a felére is visszavenni. Ezzel a processzorok órajelének alsó határa 600 MHz-re csökkent, amivel rengeteg energia spórolható olyan alkalmazások futtatásánál, melyek semmilyen komoly processzorteljesítményt nem igényelnek. Ezt megfejeli, hogy a chipset standby módban még alacsonyabb energiaszinteket tud tartani.

A videovezérlő

Az új chipsettel alapjaiban új grafikus chip is érkezik, a GMA X3100, mely egy új, DX9-es architektúrára épül, és a vállalat állítása szerint elődjénél jóval nagyobb teljesítményt ér el, miközben hatékonyabban gazdálkodik az energiával. A chip hardveresen gyorsítja az MPEG-2 és WMV9 (VC-1) videofolyamok kitömörítését is, akár a HD-változatokat is, így 
elméletileg ezek lejátszása kevésbé terheli le a rendszert, ami kisebb fogyasztást is jelent, megörvendeztetve a mobilitást igénylő felhasználókat, akik az akkumulátoridő érdekében többnyire mellőzik a multimédiát. Az új grafikus chip érdekessége, hogy képes alacsonyabb frissítésű, váltottsoros megjelenítésre kapcsolni a kijelzőt, ha úgy ítéli meg, nincs gyors mozgás (pl. Word dokumentumok készítése, szerkesztése).

Vezeték nélkül

A Wi-Fi hálózati vezérlők terén is előrelépést jelent a Santa Rosa, bár az Intel meghagyta annak lehetőségét, hogy a gyártók a régebbi Intel PRO/Wireless 3945ABG vezérlőt használják az új Draft-N szabványú Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN helyett – ez kétszeres hatótávolságot és másodpercenként 300 megabites átviteli sebességet tesz lehetővé. További opció még a Nokiával közösen fejlesztett beépített HSDPA-kártya is.

Turbo Memória

A sokat emlegetett Robson, végleges nevén Intel Turbo Memory szintén opcionális lehetőség a gyártók számára. A Turbo Memory egy 512-1024 megabájtos NAND Flash memória az alaplapra integrálva, mely felgyorsítja az alkalmazások betöltését és az operációs rendszer indulását.

A jövő

Montevina platform (2008)

A Montevina kódnévre hallgató technológia lesz majd az ötödik generációs Centrino platform, melynek a megjelenését 2008-ra várhatjuk. A Montevina lesz az első olyan platform, mely támogatja majd a 45nm-es gyártástechnológiával készült processzorokat, melyek a mostani Core 2 Duo-k következő változatai lesznek. A 45nm-es lapkák maximális fogyasztása 29W körül mozog majd, szemben a mostani Meromok 34W-os TDP-jével. A Penrynek lesznek az elsők, amelyek támogatják majd az SSE4 technológiát, mely 50 új utasítást tartalmaz az SSE3-hoz képest. A Montevina magába foglalja majd az új chipsetet is a Cantiga-t (az új ICH9M déli híddal), az új vezeték nélküli technológiát (WiMAX) melyet már az új, Shiloh fantázianevű modul biztosít, valamint a Boaz névre keresztelt – már a HSDPA-t is támogató 3,5G-s – hálózati kontrollert. A chipsetben természetesen majd megújult videovezérlő és 1067MHz-es FSB támogatás is szerepelni fog.

polip

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?