2020 folyamán az AMD teljesen új Zen 3 architektúrán alapuló Ryzen asztali CPU családja, és a Big Navi grafikus kártyák megjelenése nagy hatással voltak a tech világára.

Mindkét új sorozat meglehetősen nagy felhajtást váltott ki, bár az RX 6000 GPU-k esetében nem mindig pozitív okokból. Mindenesetre nézzük meg ezeket az új hardvereket, valamint az AMD lenyűgöző technikai újításait.

AMD Ryzen 5000: az Intel „alázása”?

Hirdetés

Idén Lina Su cégének csúcspontja az új Zen 3 architektúrán alapuló Ryzen 5000 asztali processzorok piacra dobása volt, amelyek vaskos teljesítménynövekedést jelentettek a Ryzen 3000-hez képest. Az AMD saját bevezetési adatai szerint, az órajelenként végrehajtott utasítások tekintetében (IPC) 19% os előnyre képesek az új CPU-k az előző modellekhez képest, egyes játékok teljesítményében viszont csaknem 40%-al érezhető az új processzorok előnye.

Nem igazán meglepő, hogy az AMD chipjei továbbra is dominálnak a legjobb CPU-k körében. A Ryzen 7 5800X az emberek túlnyomó többsége szerint a legjobb processzor jelenleg játékra, és még az Intel Comet Lake zászlóshajóját, az i9-10900K-t is 7% -kal verte a Total War: Three Kingdoms játékban, ami tulajdonképpen az Intel hardverére optimalizált játék.

A Ryzen 5000 által elért teljesítménybeli növekedéseket figyelembe véve nem meglepő, hogy ezek a processzorok új magasságokba emelték a vállalat eladásait, bár a készletek még elég alacsonyak. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az AMD Ryzen processzorai 13 év alatt a vállalat legjobb eladásait tudták generálni, ami elég nagy fejfájást okozott az utóbbi időben az Intelnek, és ebben még nincsenek benne az új Zen 3 alapú asztali chipek.

Úgy néz ki az AMD nem tud hibázni az asztali processzorok világában, sőt eljutott odáig, hogy talán az Intel versenyképtelenné válhat mellette, ha továbbra is lemarad. Az Intel Rocket Lake elvileg már 2021 márciusában debütálhat, a pletykák elég ígéretesek, de jelenleg az AMD stabilan tartja az első helyet.

Ryzen Mobile: Egy újabb fejfájás az Intelnek

Az AMD idén bemutatott néhány rendkívül versenyképes laptopokba szánt mobil CPU-t. A Ryzen 4000-es chipeket használó laptopok nagyszerű teljesítményt kínálnak igen jó áron, de az új processzorokkal szerelt modellekből továbbra is elég kevés van a piacon.

Ezenkívül az Intel válaszolt a Ryzen 4000-re a Tiger Lake chipek formájában, amelyek 2020 végén érkeztek, és sokkal versenyképesebbek az előző generációnál. Ezeknek a processzoroknak megvannak a maguk erősségeik és gyengeségeik, attól függően, hogy pontosan milyen laptopra van szükségünk és mire szeretnénk használni. Az összképet nézve azonban a Ryzen 4000 és a Tiger Lake is meglehetősen jó választás, biztosan nem csalódunk egyik gyártó modelljeiben sem.

Ennek ellenére az AMD-nek állítólag már bemutatásra kész Ryzen 5000 mobil processzorai vannak, és a pletykák alapján úgy néz ki, hogy a CES-en 2021 januárjában jelentik be őket. Noha az Intel tervei szerint az év elején debütálnak még erősebb Tiger Lake chipek is, a pletykák alapján azonban az új Ryzen 5000 Mobile processzorok valószínűleg szilárdan az élmezőnyben fogják tartani az AMD-t.

Ezen a piacon az Intel elég stabil, viszont ha az AMD fejlesztései ilyen ütemben haladnak, akkor jó esély van rá, hogy az Intel itt is veszélybe kerül, az pedig gyakorlatilag a vég kezdete lenne a cég számára.

A Big Navi teljesítménye kitűnő, azonban nincs belőle raktárkészlet

Idén mutatta be az AMD új, RDNA 2 architektúrán alapuló GPU családját. Novemberben jelent meg a Radeon RX 6800 és RX 6800 XT, majd december elején a Big Navi zászlóshajója, az RX 6900 XT.

A Big Navi kártyák teljesítménye lenyűgöző, méltó ellenfelei lettek az új RTX-eknek. A legolcsóbb nevezetesen az RX 6800, amelynek játékteljesítménye egyenlő volt az Nvidia RTX 3070-ével, de az AMD kártyái valamivel olcsóbbak.

Sokáig úgy tűnt, hogy az AMD nem igazán tud versenybe szállni az NVidia csúcskategóriás grafikus kártyáival, de a Big Navi grafikus kártyák bemutatásával sikerült egy meggyőző és versenyképes alternatívát létrehozni azok számára, akik kicsit spórolni szeretnének, viszont csúcskategóriára vágynak.

Végre felzárkóznak az Nvidia mellé, ugyanis az új NAVI kártyák esetében minden egyes CU tömb tartalmaz egy dedikált RT magot is, ami a Ray Tracing feladatok gyorsításáért felel. Az olyan címek pedig, mint a Cyberpunk 2077 és a Watch Dogs: Legion, már bizonyítja, hogy a Ray Tracingel ellátott játékok milyen lélegzetelállító grafikát nyújthatnak.

Rossz hír viszont, hogy sehogy sem lehetett megvásárolni ezeket a kártyákat. Úgy tűnt, hogy az AMD nem számított ekkora keresletre a Big Navi indulásakor, így a Radeon RX 6000 kártyák kibocsátása ugyanolyan rossz volt, mint az Nvidia RTX 3000 sorozaté. Valójában néhány jelentés szerint az AMD nagyobb kudarcot vallott, mint az Nvidia, de nagyjából ugyanazt láthattuk, mint az Ampere grafikus kártyák esetében. A kereskedők (helyesebb megfogalmazás azonban a „nyerészkedők”) megvették az új GPU-kat a valódi vásárlók elől, és eladták őket az például eBay-en kínosan magas áron.      

Valójában nincs jelentősége annak, hogy kinek volt rosszabb az indulás, az Ampere és a Big Navi készletei is alacsonyak voltak a kereslethez képest. Ha a Ray Tracing-et nem vesszük figyelembe –mivel erre még mindig az Nvidia a legjobb választás – akkor ezek a GPU-k meglehetősen nagy versenyben vannak egymással, viszont a készletek meghatározhatják a vásárlók döntéseit.

A pletykák szerint az AMD képes lehet megoldani az RX 6000 kártyák készleteit még az Nvidia előtt, ha ez tényleg sikerül, akkor ez nagy győzelmet jelenthet a Big Navi számára. Ez természetesen csak spekuláció, viszont az, hogy melyik cégnek sikerül először megoldania a termelési problémákat már csak 2021-ben fog kiderülni.

Smart Access Memory

A SAM egy remek újítás volt, amelyet az AMD fejlesztett ki, és mutatott be, amikor 2020 végén piacra dobta a Big Navi kártyákat.

Ez egy teljesítménynövelő technológia, amely lehetővé teszi a CPU teljes hozzáférését a GPU memóriájához, megszünteti a memória korlátjait, hogy akár 10%-os FPS-növekedést is eredményezhessen.

A SAM az AMD RX 6000 grafikus kártyáival debütált, viszont kell hozzá egy új Ryzen 5000-es processzor és egy 500-as sorozatú alaplap, így lehetett kihasználni az újonnan bevezetett fejlesztést.

A SAM azonban nem marad ilyen módon exkluzív. Ez a fejlesztés végül az Intel CPU-inak és az Nvidia GPU-knak is előnyös lesz, mivel ez nem valamilyen szabadalmaztatott AMD-funkció.

Az AMD válasza a DLSS-re

Eddig nem volt riválisa az Nvidia DLSS technológiájának, amely egyes játékok alacsonyabb képminőségen renderelt képeit magasabb felbontáson jelenítette meg, ez nagyon közel áll a 4K-hoz, de jóval kevesebb GPU-energiát igényel a megjelenítéséhez, mert gyakorlatilag az 1440p van felnagyítva.

Az AMD saját technológiai megoldása a FidelityFX Super Resolution lesz, de sajnos nem lett kész az RX 6000 indulására, így csak 2021-ben érkezik meg. Pozitívumként azonban az AMD nyílt forráskódú technológiaként valósítja meg a Super Resolution megoldást. Ez elméletileg remek hír, mivel ez megkönnyíti a fejlesztők számára a játékokba és a különböző rendszerekbe történő beépítést, és ez azt jelentheti, hogy gyorsabban terjednek majd el. Az Nvidia DLSS viszont saját technológia, és ennek következtében nem kínál ilyen átfogó előnyöket.

Ennek ellenére, a Super Resolution elméletileg nagyon ígéretesnek tűnik, mégis sok kérdőjel van körülötte. Csak akkor tudjuk meg igazán, hogy mennyire működik, ha a szolgáltatás valóban elindul, de ez egy ideig még várat magára.

Összegezve

Kijelenthetjük, hogy sikeres évet zárt 2020-ban az AMD. Ha megnézzük a vállalat árfolyamát, akkor láthatjuk, hogy az év folyamán nagyjából megduplázódott és élesen felfelé ível. Az AMD magabiztossága valószínűleg most sokat nőtt.

Az AMD Big Navi grafikus kártyái kiválónak bizonyultak, és a cég jelenlétét biztosították ezzel a csúcskategóriás GPU-k között. Csalódást okozott viszont az a tény, hogy az AMD készletei kevésnek bizonyultak az RX 6000 indulásakor, és nem tudta teljesen kielégíteni a keresletet, bár az Nvidia pontosan ugyanezeket a problémákat szenvedte el az új kártyák megjelenésekor.

Ami a CPU szegmenst illeti, az AMD még nagyobb lendületet kapott, különösen az asztali számítógépekbe szánt kiváló Ryzen 5000 processzorok után, amelyek nagy hatással voltak 2020 végén a piacra, bár a készleteik itt sem voltak tökéletesek. A Ryzen 4000 mobil chipek szintén komoly hatást gyakoroltak a felhasználókra, segítve az AMD-t, hogy további piaci részesedést szerezzen magának a laptopok világában.

Végül meg kell dicsérnünk az AMD erőfeszítéseit az intelligens hozzáférési memória fejlesztéseivel, és a lehető legnyitottabb megtartását a technológiával kapcsolatban, ezzel is elősegítve a versenytársak fejlődését, de ugyanez vonatkozik a nyílt forráskódú FidelityFX-re is, amelynek fejlesztése még folyamatban van.

Számíthatunk továbbá egy állítólagos Radeon RX 6700 GPU-ra is, amelyet az AMD csak a jövő év legelején, januárban, a CES-en tárhat elénk, de ugyanez a helyzet a Ryzen 5000-es laptop chipekkel és talán hallhatunk híreket a Threadripper 5000-ről is.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét