Szabályozási hadviselés: A Sony aggódik, hogy a Microsoft rossz Call of Duty élményt kínál PlayStation-ön

0
944

Amint azt tudjuk, nagy csörtével, de végül a Microsoft felvásárolta az Activision-t, azaz az egész Call of Duty franchise-t. A Sony Interactive Entertainment (SIE) elnök-vezérigazgatója, Jim Ryan nyilvánvalóan meg szerette volna akadályozni ezt. Úgy tűnik a Sony-t nem tudja meggyőzni a Microsoft, úgy érzik, hogy a PS játékosok egy alacsonyabb szintű Call of Duty-élményt fognak kapni, ha az üzlet valóban létrejön.

A Microsoft 69 milliárd dolláros ajánlata az Activision Blizzard megvásárlására számos akadályba ütközött a szabályozó hatóságoknál, különösen az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleténél (CMA) és az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságánál (FTC). A fő akadályt a Sony jelenti, amely a jelek szerint soha nem fogja elhinni a Microsoft ígéretét, miszerint a népszerű Call of Duty lövöldözős franchise-t PlayStation-re is elérhetővé teszik (illetve hagyják), azután is, hogy az üzlet létrejött.

Még februárban a Sony Interactive Entertainment (SIE) vezetője, Jim Ryan zárt ajtók mögött tárgyalt Margrethe Vestagerrel, az EU trösztellenes (monopóliumellenes) vezetőjével Brüsszelben. Nem derült ki, hogy mit is takar a találkozó, de nemrég az Activision vállalati ügyekért felelős alelnöke és Lulu Cheng Meservey vezérigazgató a Twitteren kijelentette, hogy a Sony vezérének egyetlen célja a Microsoft-Activision egyesülés megállítása volt.

A SIE vezérigazgatója válaszolt erre Brüsszelben, idézzük:

“Nem akarok új Call of Duty-ügyletet. Csak meg akarom akadályozni az egyesülést.”

A Sony aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlása azt eredményezheti, hogy a PlayStation játékosok nem játszhatnak a Call of Duty-val az Xbox-exkluzivitás miatt. (Ugyebár az Xbox a Microsofté)

A közelmúltban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a Sony rá tudta venni az Egyesült Királyság CMA-jét, hogy blokkolja az ügyletet, vagy legalább kényszerítse a Microsoftot a Call of Duty franchise eladására – ezt azonban senki nem tudja megerősíteni, hogy meg is fog történni/megtörtént. Ugyan úgy, ahogy a Sony is csinál magának exkluzív játékokat, a Microsoft is ezen van: felvásárolták például a ZeniMax/Bethesda Softworks-öt és olyan lenyűgöző címeket tettek Xbox és Windows exkluzívvá, mint a Starfield vagy a Redfall.

Amint arról a The Verge beszámolt, a Sony még azt is közölte az Egyesült Királyság CMA-val, hogy a Microsoft akár arra is képes lesz, hogy direkt bugos verziót ad ki a PlayStation játékosok számára, ezért a playerek majd elriadnak a PS-en való CoD-ozástól.

Még ha ezeket ki is javítják idővel, az már olyan késő lenne, hogy a játékostársadalom elveszítené a PlayStation iránti bizalmát. Amint azt Modern Warfare II is tanúsítja, a Call of Duty-t leggyakrabban a megjelenés első néhány hetében vásárolják meg. Ha kiderül, hogy a játék teljesítménye PlayStation-ön rosszabb, mint Xbox-on, a Call of Duty playerek úgy dönthetnek, hogy Xbox-ra váltanak, attól tartva, hogy másodosztályú vagy kevésbé versenyképes platformon játszák kedvenc játékokat.

A Microsoft azonban folyamatosan próbálta eloszlatni az ilyen félelmeket. A cég megerősítette, hogy a Call of Duty Nintendo és Nvidia platformokra is érkezik, illetve elkötelezett a játék több platformon tartása melle. A Microsoft képviselői azt is elmondták, hogy “gazdaságilag irracionális” lenne, ha a Call of Duty vásárlói közül kiesnének a PlayStation játékosok.

A redmondi óriás 10 éves szerződést ajánlott a Sonynak, hasonló feltételekkel, mint a Nintendóval és az Nvidiával, de a tárgyalások kudarcba fulladtak. Ezen a ponton a Sony félelme irracionálisnak tűnik. Nagyon valószínűtlen, hogy a Microsoft szándékosan szabotálja a játékélményt egy konkurens platformon, bár előfordulhat, hogy az Xbox és a PC hibajavításai és egyéb apróságok előtérbe kerülnek, mivel a fejlesztők (nyilván) jobban foglalkoznak saját platformjukkal – illetve jobban is ismerik azt.

Ami azonban tényleg aggodalomra ad okot, az az ,hogy a Microsoft esetleg nem engedélyezi a Sonynak, hogy PlayStation Plus előfizetéses szolgáltatására felvegye a Call of Duty-t – míg Xbox Game Passon ezt az első naptól kezdve megtehetik a játékosok. A Microsoft azonban kijelentette saját CMA-beadványában, hogy “a Microsoft többjátékos előfizetésében szereplő bármely CoD-játék jogosult a Sony többjátékos előfizetési szolgáltatásába, ugyanabban az időben és ugyanolyan időtartamra.”

Annak ellenére, hogy a Sony megpróbálja meghiúsítani a Microsoft-Activision megállapodást, az a hír járja, hogy a szabályozók valószínűleg engedélyt adnak a rá.

A The Verge szerint a brit CMA láthatóan 3 millió (igen, ez így van!) Microsoft és Activision dokumentumot és 2100 nyilvános e-mailt vizsgál. A végső döntést várhatóan április 26-án hozzák nyilvánosságra.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét