Szövetségre lépett a Fujitsu és a Tohoku Egyetem, nem kis célt tűztek ki maguk elé

0
19

A „Jóléti társadalom” megvalósítása érdekében közösen folytatja a munkát a Fujitsu és a Tohoku Egyetem, többek között a preventív egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében.

A Fujitsu Limited és a Tohoku Egyetem bejelentette, hogy stratégiai partnerségbe lépnek a prediktív egészségügyi ellátás felé való elmozdulás felgyorsítása és a „jóléti társadalom” megvalósítása érdekében.

Ezen közös projekt keretei közt a két fél együttműködik új technológiák kifejlesztésében, beleértve a digitális ikreket (magyarázat közvetlen egyel lentebb) az egészségügyben, hogy megjelenítsék a betegségek megelőzésének és kezelésének szimulációit, valamint egy mesterséges intelligencia technológiát a betegségek kialakulásának és súlyosságának az egészségügyi adatokon alapuló előrejelzésére – olyanokat például mint az EMR-ek és PHR-ek.

Digitális ikrek: Olyan technológiák csoportja, amelyek valós időben digitálisan reprodukálják a valós világból származó információkat. (lényegében egy fizikai eszköz/rendszer virtualizált, számítógépesített másáról beszélünk)
EMR: Elektronikus egészségügyi nyilvántartás
PHR: A Personal Health Record rövidítése. Olyan rendszer, amelyben az egyének felhalmozzák és kezelik saját egészségügyi és egyéb egészséggel kapcsolatos információikat.

A Tohoku Egyetemi Kórházának kutatói együtt fognak működni üzleti szakértőkkel, és modern orvosi tudásukat, az Academic Science Unit és az Open Bed Lab kutatási eredményeit kombinálják a Fujitsu élvonalbeli technológiáival, úgymint R&D képességek, egészségügyi infrastruktúra, üzleti know-how, illetve természetesen ide kell érteni a Fujitsu Japan által biztosított legjelentősebb japán elektronikus orvosi nyilvántartási rendszert is.

A Tohoku Egyetem és a Fujitsu célja, hogy olyan kezdeményezéseket támogasson, amelyek lehetővé teszik az egyének számára, hogy saját személyes egészségükért dolgozzanak, és hozzájáruljanak egy olyan rendszer megvalósításához, amelyben az egész közösségnek szervezett módon nyújtanak különféle egészségügyi szolgáltatásokat, hogy hozzájáruljanak a betegségek korai felismeréséhez és megelőzéséhez.

Ezt a kezdeményezést a Fujitsu ActivateNow 2022 eseményen mutatták be, amit online tartottak október 4-én – sajnos csak japán nyelven.

Így fog kinézni a közös munka röviden összefoglalva

 • A „Digital twin”, avagy digitális ikrek technológia fejlesztése a döntések és folyamatok optimalizálásának érdekében

Közös kutatásuk részeként a Tohoku Egyetem és a Fujitsu digitális ikertechnológiát fejleszt, amelyet a következő területeken alkalmaznának:

 • (1) Digitális ikrek technológia a betegek optimális egészségügyi szolgáltatásának támogatására:
  Digitális ikrek (virtuális képek) készítése a betegekről a páciensek egészségügyi adatai és különféle teszteszközökből, illetve hordható eszközökből származó információk alapján.
  A felek különféle valós idejű adatokat gyűjtenek majd és adnak hozzá a digitális ikerhez naponta, hogy segítsék az orvosokat abban, hogy pontosan és gyorsan rögzítsék a betegek tüneteit, döntéseket hozzanak a legjobb kezelésről, gyógyszeres kezelésekről és sebészeti eljárásokról az egyes betegek számára.
 • (2) Digitális ikrek a kórház menedzsmenjtének támogatására
  Ebbe a rendszerbe szinte mindent bele lehet integrálni. Minél több információval látjuk el a rendszert, annál hatékonyabb eredményt kaphatunk. A kórházi személyzetre vonatkozó munkahelyi, személyi, pénzügyi információktól, az orvostechnikai eszközök működési állapotának integrálásán át, a kórházi ágyak foglaltságáig mindent bevihetünk a rendszerbe. Ha ezt megtesszük, akkor valós időben nyomon követhetjük az információkat, mellyel hatékonyabbak lehetünk, a kórház napi működését könnyebbé, az erőforrások elosztását optimálisabbá, a műtőket és egyéb egészségügyi létesítményeket pedig kihasználtabbá varázsolná.
 • (3) Digitális ikrek használata a helyi lakosok egészségtudatosságának és betegségmegelőzésének előremozdítása érdekében
  A technológia segítségével az emberek egészségi állapotának monitorozásával, a kórtörténet, vizsgálati eredmények és mindennapi szokások elemzése alapján tájékoztatni tudják a lakosságot arról, hogy mit tegyenek egészségük érdekében.
  Önkörmányzatokkal és egészségbiztosítási szervezetekkel együttműködve ösztönözhetnék az embereket a betegségmegelőzésre. Továbbá olyan rendszereket is ki lehet dolgozni, amelyek hozzájárulnak az országos egészségügyi kiadások csökkentéséhez.
 • AI modell kidolgozása a lehetséges betegségek kimutatására

A Tohoku Egyetem és a Fujitsu olyan mesterséges intelligencia-modellt fejleszt ki, amely képes akár apróbb rendellenességeket is kimutatni, amelyek betegségek indikátorai lehetnek az orvosi adatokból – így hatékony diagnózistámogatást nyújtanának az orvostudmánynak. A két fél ezt a mesterséges intelligencia-modellt alkalmazza az egészségügyi adatokra, beleértve az egyes betegek napi étrendi és testmozgási adatait, hogy tájékoztassák a betegeket az egészségi állapotukban bekövetkezett változásokról, és ösztönözzék a korai egészségügyi vizsgálatokat, illetve hogy látogassanak el egy egészségügyi intézménybe.

Annak érdekében, hogy az MI/AI modell a legjobb legyen, a tervezés során felhasználták a Tohoku Egyetemi Kórház 1990-es indulása óta felgyűlt információkat, úgy mint orvosi adatok, vagy épp maguk az orvosok tudása, gondolkodásmódja és az üzleti kapcsolattartók tanácsai. Mindezek által egy olyan technológiát hozhat létre a Tohoku Egyetem és a Fujitsu, ami mintapéldája lenne az orvoslás modernizálásának.

 • Az infrastruktúra és az adatelemzési módszer fejlesztése, a jobb gyakorlati adathasznosítás érdekében

Amellett, hogy hatalmas mennyiségű és rendkívül különböző formátumú egészségügyi adatot, vizsgálati információt és személyes életnaplókat képes feldolgozni az adatbázis, szükség van másra is. Ez nem más, mint új adatelemzési módszerek kidolgozása, ugyanis ezt a rengeteg adatot a lehető leghatékonyabb és legjobb módszerrel kell struktúrálni és elemezhető adatformátumba tömöríteni. Azáltal, hogy a létrehozott adatbázist elérhetővé teszik a különböző egészségüggyel kapcsolatos cégek, például gyógyszer- és biztosítótársaságok számára, a Tohoku Egyetem és a Fujitsu további célja egy olyan adatforgalmi típusú ökoszisztéma kialakítása, amely hozzájárul új egészségügyi szolgáltatások és termékek létrehozásához. Továbbá az ezekből az információkból, folyamatokból, eredményekből nyert ismeretekből a korházak, vállalatok és egyének is profitálhatnának.

Humánerőforrás-csere és R&D létesítmények kölcsönös felhasználása új egészségügyi szolgáltatások fejlesztése érdekében

Annak érdekében, hogy az újonnan kifejlesztett technológiákat a való világban is alkalmazni tudják, illetve megvalósítsák, a két fél (Tohoku Egyetem és a Fujitsu) elősegíti az egymás közötti személyi transzfert, a kutatási és fejlesztési létesítmények kölcsönös használatát, valamint a Tohoku Egyetem a gyakornokai által végzett tereptanulmányokat a Fujitsu rendelkezésére bocsájtja. A Tohoku Egyetem és a Fujitsu tovább fogja támogatni a Tohoku Egyetemi Kórház ASU-jának aktív használatát, hogy hozzájáruljanak a tervezési gondolkodáson alapuló új egészségügyi szolgáltatások kifejlesztéséhez.

(ASU: Az Academic Science Unit rövidítése. A Tohoku Egyetemi Kórház által támogatott vállalatok kutatói belépnek az orvosi területre, és helyszíni megfigyeléseket végeznek.)

Tehát a Fujitsu és a Tohoku Egyetem célja, hogy emberközpontú élményeket (élménytervezést) hozzon létre, amely változatos egyéni értékeken alapul és nem a hagyományos gyártási megközelítésen. Így még inkább szem célpontba kerül a technológiai fejlődés és a teljesítmény növelése. A két fél továbbá nagy erőkkel támogatja a következő generációs adattudósokat, mesterséges intelligencia mérnököket és más újgenerációs pozíciókba vágyókat, akik rendelkeznek orvosi ismeretekkel és digitális technológiai készségekkel, hogy új innovációkat valósítsanak meg az egészségügy területén (is).

Jövőbeli tervek

A „Tohoku University Vision 2030” megvalósítása érdekében a Tohoku Egyetem az „oktatás”, a „kutatás” és a „társadalommal való közös alkotás” fogalmait egy következő szintre emeli az egyetem menedzsmentjének és lapfilozófiájának fejlesztésével. Támogatják a szokásostól eltérő munkafolyamatok kutatását, ezek fejlesztését. Mivel a Tohoku Egyetem folyamatosan együttműködik a társadalommal, igyekszik új, megfelelő értékeket és reformokat alkotni, amelyek utat nyitnak a jövő felé.

Egyetemek, illetve más oktatási és kutatási intézmények, valamint egészségügyi intézmények, gyógyszergyártók, orvostechnikai eszközök gyártói – csak pár példa arra, hogy a Fujitsu milyen szervezetekkel fog együtt dolgozni azon, hogy olyan digitális egészségügyi ökoszisztémát építsenek ki, amelyben az adatok széles köre hatékonyan összekapcsolható és felhasználható a legújabb digitális technológiákkal. Ez a projekt később be fog csatlakozni a Fujitsu Uvace portfólióba, amely a fenntartható jövő megvalósításáért küzd. A Fujitsu úgy fogja kiaknázni ezen kutatások eredményét, illetve a megoldások szolgáltatássá tételét, hogy azzal segítse a „jóléti társadalom” létrejöttét bolygónkon.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét