Szuperszámítógépet épít a Microsoft és az OpenAI

0
1867

A The Information belső forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a Microsoft és az OpenAI 100 milliárd dollárból tervez adatközpontot, illetve szuperszámítógépet építeni. Ez meghaladja sok ország bruttó hazai termékének (GDP) összegét. Az információk szerint a két tech vállalat egy olyan elképesztő teljesítményű gépen dolgozik, amivel a mesterséges intelligenciát tanítanák be. A projekt a hangzatos Stargate nevet viseli, és a tervek szerint 2028-ra valósulhat meg.

OPENAI logol seen on smartphone and laptop display with MICROSOFT logo on the background. Concept. Stafford, United Kingdom, January 11, 2023

Az OpenAI nem reagált a megkeresésre, a Microsoft pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a szuperszámítógép hírét. Ugyanakkor közleményükben arról írnak, hogy eddig is úttörő szerepet játszottak a mesterségesintelligencia-infrastruktúra kiépítésében – ezzel erősen utalva arra, hogy a Stargate projekt híre nem teljesen alaptalan.

Kétségtelen, hogy a mesterséges intelligencia már most is egyre nagyobb teret kap a mindennapi életünkben, és ez a jövőben még nagyobb méreteket ölthet. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang nemrégiben például az mondta, hogy az általános mesterséges intelligencia (AGI) – amit gyakran emberszerű mesterséges intelligenciának is neveznek – öt év múlva várható.

techkalauz.hu – az online techmagazin