Bemutató: Tesoro gamer perifériák

0
259

Cikkünkben két billentyűzetet és egy egeret veszünk vizsgálat alá, melyek a Tesoro műhelyéből kerültek ki. A billentyűzetek a Gram sorozat részeként a gyártó játékosoknak szánt termékpalettáját képviselik. Hasonlóan a játékosok igényeinek kielégítésére készült a Sagitta Spectrum egér is. Az eszközöket a Laptopszalontól kaptuk kölcsön a cikkhez.

Tesoro Gram Spectrum TKL billentyűzet

Mint neve is jelzi, a kisebbik billentyűzet TKL (tenkeyless) kialakítású, azaz a numerikus részt lehagyták róla. Mérete miatt kisméretű asztalokon is kiválóan elfér. A billentyűk lapos kialakításúak, ezzel is a kompakt érzetet erősítve. A dobozban a billentyűzeten kívül csak egy microUSB-USB kábelt találunk, mellyel a géphez csatlakoztathatjuk az eszközt. A kompakt billentyűzet mérete 365 x 136 mm, súlya kicsivel 1 kg alatt marad.

tesoro_tkl1

Hirdetés

A Spectrum TKL-t kétféfe, fehér és fekete színben vásárolhatjuk meg. Ugyancsak kétféle a kapcsolóválaszték, a billentyűk alatt dolgozhat a Tesoro Agile Red Slim kapcsoló, mely a Cherry MX Red-hez hasonlóan kattanásmentes leütést kínál. Lehetőségünk van Agile Blue Slim kapcsolóval is vásárolni a terméket, ekkor valamivel jobb lesz a leütési visszajelzésünk, cserébe el kell viselnünk a sokkal hangosabb leütéseket.

A gyári adatok alapján az Agile Slim kapcsolók leütési útja a normál kapcsolókhoz képest fél mm-rel kevesebb (4 helyett 3,5 mm), a leütés érzékelése pedig a szokásos 2 mm-es lenyomás helyett már 1,5 mm-nél megtörténik. A leütéshez szükséges erő a Blue és a Red kapcsolók esetén is 45 gramm.

tesoro_tkl2

Mivel gamer billentyűzetről beszélünk, ezért elmaradhatatlan a háttérvilágítás. A Spectrum TKL esetén billentyűnként állítható 16 millió színű megvilágításról beszélhetünk, melyet a netről beszerezhető szoftver segítségével szabhatunk testre. A szoftver nem éppen felhasználóbarát kialakítású, de 10-15 perc kísérletezés után rá fogunk jönni a dolgokra és onnantól tényleg teljesen testreszabható a billentyűzet világítása. Kialakíthatunk például olyan kombinációt, hogy a betűk világos színben világítanak, a segédbillentyűk (Shift, Enter, stb) valamivel sötétebb árnyaltúak, a funkcióbillentyűk során szivárvány effekt fut végig, a kurzornyilak pedig csak azután villannak fel, ha lenyomjuk őket.

tesoro_tkl3

Szubjektív tesztünkben úgy tapasztaltuk, hogy a gépelés nagyon kényelmes a Spectrum TKL-en. A leütési visszajelzés annak ellenére határozott, hogy nem kattanós kapcsoló került bele. A 3,5 mm-es leütési hossznál nem probléma, hogy ütközésig lenyomjuk a billentyűket és a hangja sokkal elviselhetőbb, mint a kék kapcsolóval szerelt nagyobb testvérnél. A billentyűzet alapja nagyon stabil, nem lehet tekergetni sem és az asztalon is stabilan tartja a gombokat. A két kihajtható lábbal pedig beállíthatjuk a nekünk kényelmes dőlésszöget.

tesoro_tkl4

Ha bele akarunk kötni, akkor talán a fém ház által felerősített leütési hang az, ami kicsit zavaró, csengő hanghatást produkál minden leütésnél. De aki mechanikus billentyűzetben gondolkodik, annak tudomásul kell vennie, hogy nem várhat laptopszerű, néma gépelési hangot. Gumigyűrűkkel pedig ennek a hangnak a nagy része eltompítható. Érdemes még odafigyelnünk arra is, hogy használat előtt mossunk kezet, mert a zsíros foltok csúnyán mutatnak a gombok matt fekete felületén. Ha pedig kiegészítjük a gombokat egy hozzá való gumigyűrűvel, akkor sokat tompítunk a zajokon, miközben megmarad a jellegzetes Red kapcsolós érzés.

A Tesoro Gram Spectrum TKL-t a Laptopszalon üzleteiben 28990 forintért szerezhetjük be.

Tesoro Gram MX One billentyűzet

A nagyobbik testvér MX One a kisebbhez hasonlóan kétféle színben (fekete, fehér) vásárolható meg. A tartozékok itt is kimerülnek egy USB kábelben, mely azonban a TKL változat microUSB-jével ellentétben itt miniUSB kialakítású. A számítógéphez természetesen ez is normál USB csatlakozóval csatlakozik.

tesoro_mx1

Az MX One esetében már kibontáskor érződik a mintegy 30 dekával nehezebb súly. Teljes méretű billentyűzetről beszélünk, melyről a numerikus rész sem maradt le. Hasonlóan a kisebb testvérhez, itt is egy nagyon stabil fém alapra kerültek a billentyűk és szintén rendelkezésre áll két kihajtható láb a dőlés beállítására. A méretek pont annyival nagyobbak, amennyi a numerikus rész elhelyezéséhez kellett (445 x 139 mm).

Érdekes, hogy az MX One billentyűfeliratai kikapcsolt világítással is könnyen olvashatók, míg a Spectrum TKL-nél világítás nélkül szinte alig lehet elolvasni a feliratokat. Pedig mindkét billentyűzetnél úgynevezett double shot eljárással készültek a kupakok, emiatt nem kell aggódnunk azon, hogy lekopnak vagy elhalványulnak.

tesoro_mx2

A nagyobb billentyűzet Cherry MX kapcsolókkal kerül a boltokba, szintén kétfélével. Egyik lehetőség a kattogós kék kapcsoló, mely a nálunk járt példányon is volt. A másik pedig egy barna színű variáns, ahol a kék kapcsoló taktilis visszajelzése nem párosul kattanó hanggal, tehát egyfajta átmenetet képez a csendes, de nem taktilis Red és a hangosan kattanó Blue kapcsolók között. A Spectrum TKL-lel ellentétben az MX One csak egyféle, kék színben tud világítani, de a világítás itt is gombonként programozható. Mivel itt a színnel nem tudunk játszani, ezért a fényerővel lehet különféle effekteket kialakítani.

tesoro_mx3

Az MX One-t is kipróbáltuk egy rövid szubjektív tesztben. Annak ellenére, hogy a Spectrum TKL kapcsolói is 45 grammos erőt igényelnek a leütéshez, az MX One-on kicsit könnyebbnek tűnt a gépelés. A leütési visszajelzés természetesen kiváló, köszönhetően a taktilis visszajelzésnek és a hangos kattanásnak. A kék kapcsolóknak ez a visszajelzés egyben a legnagyobb hátránya is: ilyen billentyűzetet csak akkor vegyünk, ha egyedül élünk, mert talán még egy zárt ajtó sem képes teljesen eltompítani a leütések hangerejét. Az MX One esetében nem találkoztunk a leütést kísérő csengő visszhanggal, mint a Spectrum TKL-nél. Vásárlás előtt mindenképp érdemes kipróbálni a billentyűzetet egy csendes helyen, mert bár kényelmesebb és jobb gépelni rajta, mint a kistestvéren, a hanghatás sokaknál lesz kizáró körülmény. Különösen akkor, ha körülöttünk mások is vannak, például a nappaliban vagy egy irodában.

tesoro_mx4

A Tesoro Gram MX One-t a Laptopszalon üzleteiben a Spectrum TKL-lel azonos áron, 28990 forintért vásárolhatjuk meg.

Tesoro Sagitta Spectrum egér

A Sagitta egérnek már a doboza is árulkodik, hogy ez bizony játékosoknak készült. A felkínált funkciók között 5000 dpi-s szenzort, hat programozható gombot, harisnyázott, 2 méteres kábelt és RGB világítást találunk.

tesoro_sag1

Igényesen kialakított dobozából kibontva a Sagitta meglehetősen méretes darabnak tűnik, azonban súlya csak átlagos. Mérete miatt egy kis kezű embernek oda kell figyelnie a fogásra, mert ha túlságosan a végén fogja meg az egeret, nem éri el a felső gombokat.

tesoro_sag2

A matt és a fényes felületek váltják egymást az egéren. A két fő gomb egybeolvad a felső, selymesen matt borítással, mely a gyártó szerint antibakteriális kialakítású Az oldalsó gombok gumírozottak. A gombok kattanása átlagosnál talán valamivel halkabb, nem zavaró. A görgő nem szabadon fut, hanem érezhetőek a lépésközök. Hangja átlagos, nem zavaróan hangos, de nem is túl halk.

tesoro_sag3

Az egér alján az alsó és a felső részen találjuk a két nagyméretű csúszótalpat, melyeken könnyedén siklik az asztalon. A műszaki adatokat tekintve 1000 Hz-es polling, 4 lépésben állítható, 5000 DPI-s infravörös érzékelő áll rendelkezésünkre, ezt fejeli meg a 16,8 millió színben állítható világítás.

tesoro_sag4

A Tesoro Sagitta Spectrum egérhez a Laptopszalon üzleteiben 12990 forintért juthatunk hozzá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét