Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

0
595

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Bevezetés

A Toshiba egy régi, jól csengő név a személyi számítógépek piacán. Ezt a hírnevet pedig némi aprópénzre kívánja váltani, de szerencsére csak szó szerint és nem átvitt értelemben: felismerve, hogy a hordozható eszközök piacán egyre kelendőbbek a táblagépek, a japán gyártó kellő odafigyeléssel jelenteti meg saját termékeit. A Toshiba elszánását jól visszatükrözi, hogy a Windows 8 (Encore) és az Android (Excite) zászlaja alatt is megjelent a versenyen, sőt! Személyes meggyőződésem, hogy a Toshiba az iOS-es verziót is elkészítené, ha ezt az operációs rendszert nem csak almás logó alatt láthatnánk. Megjelenésekor a Toshiba Excite Pure AT10-A-104 két testvérével együtt érkezett, melyek közül csak a Pure indul a középkategóriában, a Pro és a Write már csak a Tegra 4 miatt is eggyel magasabb kategóriába sorolandók. Ez azonban ne vegye el senkinek a kedvét, mert egy igen csak jó ár/érték arányú készülékkel van dolgunk, melynek a kivesézését meg is kezdem.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Doboz, tartozékok, külső

Doboz ügyében nincsenek különösebb elvárásaink elég, ha megvédi az eszközünket egészen addig, amíg használatba nem vesszük. Ennek bőven eleget tesz, főleg mert nem csak egy külön szekciót kapott magának a táblagép, hanem némi bélelő anyag is óvja a szállítás okozta sérülésektől. A dobozban megtalálhatjuk a töltőcsatlakozót, az adatkábelt és a papírokat (garancia kiterjesztéshez kapcsolódó angol nyelvű tájékoztató, korlátozott jótállás és egy gyorsismertető).

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Saját megítélésem szerint a Toshiba Excite Pure megjelenése egy tisztességes úriember vonásait tükrözi vissza. Mindezt ráadásul két tónusban teszi; az előlap klasszikus fekete színezetet kapott, míg a hátlap egy fokkal élénkebb, de ízléstelennek vagy hivalkodónak nem nevezhető ezüst-szürke árnyalatot kapott. A Toshiba logóval mindkét oldalon találkozhatunk, ami kellő határozottsággal árasztja magából, hogy nem egy újabb névtelen tablet van a kezeink alatt. A felhasznált színkombináció és a nagy ívben lekerekített szélek miatt olyan érzésem támadt, mintha az első iPad régi öltönyét kapná magára a Toshiba Excite Pure, bár az almás logó hiánya és a finoman bordázott hátlap felébreszt a révedezésből.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Táblagépek erős középmezőnyére is jellemző, hogy az összeszereléskor felhasznált anyagok sorában dominál a műanyag, mely egy ésszerű kompromisszum és már korábbi tesztemben is hangsúlyoztam, hogy nem feltétlen probléma. Szerencsére a Toshiba odafigyelt és az Excite Pure-ban található műanyagok jó minőségűek és kellő határozottságot, masszivitást sugároznak a felhasználónak. A maga 630 grammjával még a 10.1-es kategóriában sem a legkönnyebb darab, de ha a plusz súly az élettartam és a megbízhatóság miatt maradt rajta a robotos Toshibán, az hosszú távon csak a tulajdonos előnyére szolgál.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Rossz pont viszont, hogy az amúgy jó minőségű sztereó hangszórók úgy kerültek elhelyezésre a táblagép két oldalán, hogy azokat szinte ösztönösen letakarjuk, ahogy kézbe vesszük az eszközt, így pedig rontjuk  az audió élményt. Más probléma nem ütött szemet, a ritkábban használt (micro HDMI és microSD olvasó) csatlakozókat gondosan elrejtette a japán mérnök gárda, míg a komolyabb kihasználtsággal szembenéző micro USB illetve a 3,5 mm-es csatlakozó könnyen hozzáférhető és jól látható helyet kapott. Némi érdekesség, hogy a be-kikapcsoló gomb a készülék tetején (oldalra fordítva máris a bal, vagy jobb oldalán) trónol és bizony szokni kell, amíg kézre áll, ezzel szemben a hangerő szabályozó gombokkal (alap álló helyzetbenI) már a jól meg szokott jobb oldalon találkozhatunk.

Kijelző

A 10.1 hüvelyken megjelenített képtől biztos, hogy nem fogjuk hanyatt vágni magunkat, hiszen az 1280x800p-s felbontás nem hoz el számunkra olyan pixelsűrűséget, mely valóban lenyűgöző lenne. Közelről szemlélve még nagyító nélkül is megtaláljuk az egyes pixeleket, a fényes kivitelezés pedig minden várakozás ellenére képes rontani a vizuális élményt. Az amúgy jó betekintési szögekkel rendelkező táblagép esetében kicsit fájó pont, hogy tükröződéshez párosított picit gyenge maximális fényerő (240 lux) a szabadban történő használat során némi fejtörést okozhat.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

De! Nem csak ebben, de még nagyobb árkategóriában sem találtak erre a problémára egyértelmű megoldást, így a Toshiba Excite Pure AT10-A-104 hozza a tőle elvárhatót sőt, annál egy nüánsznyival többet is (Toshiba AutoBrite™ WXGA).

 

Hangzás, kamera, kommunikáció, üzemidő

Hangzás tekintetében nincs probléma (csak akkor, ha a nem a legszerencsésebb elrendezés miatt letakarjuk kezünkkel). Igaz, hogy nem kapta meg a nagytestvérei harman/kardon hangszerelését a táblagépektől elvártál többet nyújt, kellő részletesség mellett jó a sztereó kép (bár a dübörgő mélyhangok miatt nem fog átjönni a szomszéd).

Kamera ügyileg viszont legalább négy éves lemaradással kell számolni, amit azzal orvosol a Toshiba, hogy legalább a videó konferenciákat lehetővé tevő előlapi kamerát is helyet kapott. Az emellé társuló, segédfényt nélkülöző 3 megapixeles hátlapi kamera szükséghelyzetben több mint a semmi, de Twitterezésen kívül másra nem nagyon alkalmas.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Kommunikáció terén plusz pont, hogy létezik 3G képes verzió, bár szerkesztőségünkben a csak Wi-Fi képes darab járt. Bluetooth természetesen itt is alaptartozék, a készülékbe 4.0-ás modem került beépítésre és GPS helymeghatározásra is van lehetőségünk.

Az akkumulátorról sok információt nem sikerült felkutatnom. A gyártó adatai alapján két cellás lítium-polimer erőforrásról van szó, ami tesztünk során eleget tett az elvártaknak (gyártó által megadott 9 órás üzemidő teljesen filmezés mellett reális) és még ennél többnek is. Kevésbé hardver igényes, de folyamatos üzem mellett a Toshiba Excite Pure AT10-A-104 átlépi a tíz órás üzemidőt, ami gyakorlatilag a prémium kategóriás táblagépek lélektani határa.

Belső, szoftverezettség

A legkisebb Excite nem kapta meg a két nagytestvérben is megtalálható Tegra 4-es processzort, helyette a gyengébb Tegra 3 került beépítésre. Ez nyilván azzal jár együtt, hogy nem kell különösebb elvárásokat támasztani a teljesítmény tekintetében, főleg ha azt is realizáljuk, hogy 1 GB RAM dolgozik az amúgy sem combos processzor alá. Nyilván sokan szeretnének inkább Tegra 4-et és 2 GB RAM-ot látni a műanyag ház alatt, de akik ilyen teljesítményre áhítoznak, azok számára amúgy sem ajánlott a Toshiba Excite Pure AT10-A-104. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mire is elég számunkra ez a hardver? Benchmark rekordok döntésére természetesen nem (3DMark Ice Storm Unlimited teszten eredménye: 2779 pont, ugyan ezen a teszten a Asus MeMO Pad 8 Me180A 4273 pontot ért el), arra viszont bőven, hogy közel folyamatos felhasználó élményt kapjunk a legtöbb szórakoztató alkalmazás alá és akár Full HD felbontású filmeket is szemöldökráncolás nélkül élvezhessünk.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt  Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Ami viszont igazi markáns megkülönböztető jegye a Toshiba-nak az a szoftverezettség. Igaz, hogy az Android nem a legfrissebb (4.2 Jelly Bean), de azt a Toshiba egy picit a saját arcára szabta. Ami viszont lényegesebb, hogy a robotos platformot a hardverhez igazították, amennyire lehetett. Valamivel olcsóbban találhatunk közel hasonló felszereltségű, nevenincs táblagépeket, ezeknél azonban nem kell különösebb optimalizálással és szoftvertámogatással számolni. Szerencsére a Toshiba olyan humán erőforrásból gazdálkodhat, amely nem sok vállalatnak adatott meg és ez a Excite Pure AT10-A-104 esetében is érződik. Itt van például a TruCapture, mely a különböző jegyzetek digitalizálásban nyújt majd segítséget, mellette a ThinkFree Office Mobile 6.0 ami a klasszikus Office formátumokban levő dokumentumok megnyitásában, szerkesztésében és mentésében segít, a Splashtop távoli asztal hozzáférést biztosít és külön fájlkezelőt és médialejátszót is kapunk a Toshiba-tól. Ez utóbbi mellé viszont ajánlatos lehet a Dice Player-t feltelepítenünk, főleg ha különböző formátumú videókra vagyunk kíváncsiak (sajnos az előre telepített alkalmazás nem ismer fel minden kiterjesztést).

Verdikt

Azt be kell látnunk, hogy nem egy prémium modellről van szó, bizonyos téren (kijelző, teljesítmény) muszáj kompromisszumot kötnünk, ha ezt a készüléket választjuk. Viszont, ha ezek nem terhesek számunkra egy erős kiépítéssel rendelkező, strapabíró, megbízható, a tudását magabiztosan nyújtó, kifejezetten jó ár/érték arányú táblagépet kapunk. A kérdés már csak az, hogy kiknek ajánlott? Elsősorban azok számára, akik egy általános felhasználásra szánt, viszonylag nagyobb kijelzővel bíró, jó üzemidőt nyújtó, akár dokkoló állomással is rendelkező táblagépben gondolkodnak.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Itt viszont tovább kell hegyeznem az ajánlásom, mert bizony hangsúlyos tény, hogy nem csak a standard bluetooth eszközök csatlakoztathatók a Toshiba Excite Pure AT10-A-104-hez, hanem saját billentyűzet port is rendelhető hozzá. Vagyis a képlet kicsit árnyaltabban így néz ki: jó üzemidő, dokumentum feldolgozásra orientált irodai szoftvercsomag (TrueCapture, ThinkFree Office Mobile 6.0), erős kiépítés, 10.1 hüvelykes kijelző, micro HDMI és opcionális billentyűzet port. Ezek miatt különösen jó vétel lehet azok számára, akik üzleti-irodai-tanulmányi elgondolásaik megvalósításában táblagépeket használnak, vagy használnának a jövőben.

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Toshiba Excite Pure AT10-A-104 teszt

Ajánlott írások:

Miért vásároljunk tabletet szakkereskedésből?

További táblagép tesztjeink.

Korábbi táblagép híreink.

Android lépésről lépésre – I. rész

Android lépésről lépésre – II. rész

MyDroid System Info: tudj meg többet Androidos eszközödről

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét