Toshiba Satellite L500 villámteszt – evolúció japán módra

0
210

Miből adódik a hasonlóság? Egyrészt abból, hogy az újdonságok annyira következnek az előzményekből, hogy letagadhatatlan a közeli rokonság. Másrészt pedig abból, hogy minden változást a technológiai fejlődés szült, és semmi sem a dizájnerek fejéből kipattant porhintés. A Toshiba egyébként is annyira japán, hogy az európai ízléshez készített notebook tömegből jól kitűnik a külsejével.
Van jó néhány, az L300-as sorozatban meglévő hiányosság, melynek pótlásával már régóta adós volt a Toshiba. Ilyen például a kártyaolvasó és a HDMI csatlakozó, mely manapság már a legtöbb konkurens gyártó laptopjában megtalálható. Szerencsére most ezeket is pótolta a patinás gyártó az új L500-as családban. A trendeknek megfelelően a 15,6-os nagy fényerejű Toshiba TruBrite® HD TFT-képernyő 16: 9 oldalaránnyal (saját felbontás : 1 366 x 768) felel a képek valósághű megjelenítéséért.. Miként a legtöbb gyártó, úgy a japán multi cég is  – hála a megnövekedett oldal irányú kiterjedésnek – el tudta helyezni egy numerikus billentyűzetet is a noteszgépen. A TouchPad rész az egyik legszebb pontja a notinak, igazán gyönyörűre sikerült. A csuklótámasz színével teljesen megegyező az érintőpad, olyan, mint ha nem is lenne rajta semmi. Ha végighúzzuk rajta a kezünket, akkor tűnik csak fel, hogy itt valami „más” van. Ennek ellenére az eszköz jól használható, kipróbáltuk. Az új dizájn az A300-as sorozat nyomait hordozza magán: acélszürke fedlap, ezüstfehér felületi borítással (halvány harántcsíkos mintázattal mindkettő esetében) valamint fekete vagy ezüst billentyűzettel. A sorozat hazánkban 2 év nemzetközi érvényű jótállással kerül forgalomba, melynek igénybevételére akkor van módunk, ha regisztráljuk a készülékünket a Toshiba honlapján.

Különlegesnek számít az noteszgép doboza, amely rendkívül hosszú és vékony. Nem tartalmaz az operációs rendszer nélküli változatban semmilyen adathordozón mellékelt driver gyűjteményt vagy használati utasítást, amire egyébként egy mellékelt kis tacepao is figyelmeztet minket. Furcsaság még az L500-as hangszórója, mely nem egy síkba került a gép peremével, hanem jó fél centivel lejjebb van süllyesztve. Talán evvel a noti jó minőségű hangzására akarták felhívni a figyelmünket a tervezők, amire egyébként nem is lehet panaszunk, tényleg kellemes a fűlnek.

Csatlakozók terén semmi plusz sincs, de ki sem hagytak semmit: HDMI-kimenet , 802.11a/b/g/ (N-tervezet) vezeték nélküli hálózati vezérlő, bluetooth® 2.1 EDR, beépített webkamera és mikrofon, elhalkulásmentes (diversity) antenna, beépített memóriakártya-olvasó (SD Card (max. 16 GB), Memory Stick (max. 256 MB), Memory Stick Pro (max. 4 GB), MultiMedia Card™ (max. 2 GB) és xD-Picture Card (max. 2 GB)).
Egyéb szolgáltattások: HD Audio-támogatás, SM BIOS-kompatibilitás, négy mechanikus vezérlőgomb (elnémítás, lejátszás, szünet, előre, vissza) | ENERGY STAR minősítésű számítógép, beépített VGA-felbontású webkamera Video over IP-hívásokhoz, Továbbfejlesztett Intel® SpeedStep® technológia,  beépített mikrofon Voice over IP-hívásokhoz.

Hirdetés

Összességében az új masina jobb és szebb lett az elődhöz képest, ami dicséretes. Eltűntek a Satellite L300 bosszantó hiányosságai és beletettek minden új korszerű technika vívmányt, mely még nem veri indokolatlanul magas kiadásokba a belépő szintű laptop jövendő tulajdonosait. Viszont ami aggasztó, az az előzetes árközlése a Toshibának. Reméljük, mire hazánkba is piacra kerül, addigra ez még mérséklődni fog.

Folkmann Ferenc – Laptopkalauz.hu
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét