Toshiba Satellite L750 teszt

Bevezető

Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Toshiba Satellite L750 modelljét teszteli le, melyet a Laptopszalon bocsátott rendelkezésünkre, ahol ez a modell 139.900ft, integrált VGA-val szerelt változata pedig 124.900ft. A Notebook pontos típusmegnevezése Toshiba Satellite L750D-16K, melyek közül a „D” végződésűek az AMD Llano mobil Sabine platformjára épülnek. A gyártó a Satellite sorozatot otthoni felhasználók igényeinek és pénztárcájának tervezte, mely anyaghasználatát és supportját tekintve ebben az árkategóriában a legjobb vételnek számít.

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Felülről nézve: lakkos, fekete borítás, középen nagy Toshiba logo-val. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Jobb oldal: 2xUSB 2.0, ODD, töltő csatlakozó 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Bal oldal: zár foglalat, hő nyílás, LAN, D-Sub port, 1xUSB 2.0 (töltős), HDMI, audio ki/be menet

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Szemből nézve: apró ledek és SD kártyaolvasó 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Hátulról nézve: 2db zsanér, akkumulátor

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Alulról nézve: gumitalpak, hűtő bevezető nyílás, akkumulátor

Toshiba Satellite L750 teszt

 

 Kijelző

A zsanér ugyan műanyag borítást kapott de ennek ellenére kellően feszesen tartja a 15.6 hüvelykes kijelzőt. A Toshiba Satellite L750D a notebookok többségében lévő TN+film technológiás, LED háttér világítású panelt kapta. Ezt a 15.6 hüvelykes, 1366×768-as felbontású panelt fényes kijelzővel látták el, melyet a gyártó TruBrite fantázianévvel illetett meg. 

Toshiba Satellite L750 teszt

A kijelző ugyan nem rossz, de egy kalibrálás ráférne mivel a képe kissé fakócska, ami főleg a fehér és színes képek közötti átmenetnél látszódik. A fényerő és betekintési szögek jók, kivéve ha fentről lefelé nézzük, ott azért már kisebb forgatás hatására is torzul a kép. Mint fentebb is említettem az L750D fényes kijelzővel van ellátva. A fényes kijelzők nagy hátránya, hogy erős fényben tükröződnek, mint az a fényképfelvételen is látható. Azért nem mondanám ezt a tulajdonságot hátránynak, mert a notebookok 90%-a fényes kijelzővel kapható.

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Billentyűzet

A billentyűzettel meg voltam elégedve, ugyanis a lapkák mérete nagy, így a vaskosabb kezűek is könnyen és gyorsan tudnak rajta gépelni. A karakterek hosszú úton járnak, leütésük se nem halk, se nem hangos és borításuk kiváló minőségérzetet biztosít. A billentyűzet alátámasztása is nagyon rendben van, nem hajlik sehol még erősebb nyomás hatására sem. A fényerőt, hangerőt és a többi multimédiás funkciót a notebookoknál már jól ismert FN+F”x” billentyűzet kombinációval érhetjük el. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Touchpad 

A touchpad a csuklótámasz bal oldalán helyezkedik el. Az érintőpad egy síkban van a palmrest-el, viszont recés borítása miatt könnyen elkülöníthető, mely használat közben kellőn pontos és ujjunk is könnyedén siklik rajta. A touchpad tetején találunk egy letiltó gombot, melynek bekapcsolása után az érintőpad nem zavar minket gépelés vagy játék közben. A touchpad gombok nagyok és rövid úton járnak. Használata kényelmes, de kissé hangos kattanással jelzi utasításunkat. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

 Hangszórók 

A beépített Onkyo hangszórók a notebook jobb és bal felső sarkában helyezkednek el. Hangerejük és minőségük elfogadható. Kis zenehallgatás után megállapítottam, hogy hallottam már rosszabbat és jobbat is. Hála istennek doboz hangot nem véltem felfedezni, mint például a Thinkpad T420si-n. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Webkamera 

Ezen eszköz beépítése során nem estek túlzásba a Toshiba mérnökei, ugyanis a 0,3 megapixel nem éppen az éles, tiszta képéről híres. Használható ugyan, de egy 720p felbontású webkamera igazán elfért volna egy otthoni felhasználásra szánt notebook-ban.  

 

Hardver >

[BREAK] 

Hardver

Az AMD még 2006 nyarán vásárolta fel az ATI Technologies-t 4,2 milliárd dollárért. Ezt követően rohamos fejlődésnek indult a cég és sikert sikerre halmozott, bár a processzorok tekintetében mindig is az Intel mögött kullogott. Ez a tendencia 2011 nyarán kezdett megdőlni, legalább is a mobil processzorok piacán, ugyanis az AMD piacra dobta a Llano mobile Sabine platformját. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Processzor

Az AMD esetén már nem csak szimpla CPU-król, hanem APU-król beszélünk (Accelerated Processing Unit) ami egy GPU (video processzor) és egy CPU (processzor) egybeintegrálódását jelenti és Llano kódnéven fut. Az AMD Fusion név is innen ered, mivel a GPU és CPU úgymond fúzióban egyesülnek egymással. Ezt a technológiát még az Intel kezdte el, mely igazán az Arrandale magos porcesszorainál aratott hatalmas sikert. A nálunk lévő Toshiba Satellite L750D sorozatában egy AMD A6-3400M processzor, avagy APU foglal helyet, mely 4 aktív CPU maggal és egy integrált Radeon 6520G grafikus vezérlővel rendelkezik. A VGA 320 számolóegységgel van ellátva és 400MHz-es GPU órejeln pörög. 

Toshiba Satellite L750 teszt

A következő oldalon szereplő tesztek alapján arra a következtetésre jutottam AMD vs Intel fronton, hogy az AMD a grafikus vezérlő tekintetében, míg az Intel a processzor tekintetében erősebb. Az AMD új processzor családja  fejlett energiagazdálkodással rendelkezik, miszerint a processzor órajelét alacsonyan tartja, és csak akkor emeli meg azok órajelét a TurboCore technológiának köszönhetően, ha az alkalmazás azt igényli. A processzor ezen tulajdonsága kedvező hatással van a fogyasztásra és a melegedésre is. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Videokártya

A processzorba integrált Radeon HD6520G, tehát 320 számolóegységgel rendelkezik és a GPU 400MHz-es órajelen jár. Ez a jelenleg kapható legerősebb integrált grafikus vezérlő az AMD A8-ba szerelt grafikus vezérlője után. A Radeon HD6520G alap 3D-s játékok futtatására is bőven elegendő és röhögve megbirkózik bármilyen Full HD-s filmmel. De itt még korán sincs vége a történetnek, ugyanis az AMD ezt a videó teljesítményt megfejeli még egy Radeon HD6470-el, mely 1GB különálló GDDR3-as, 900MHz-en járó memóriákkal rendelkezik és mindezt 800 számolóegységgel és 32 bites BUS-on teszi 750MHz-en járó GPU órajellel. Nos, utóbbi két adat kissé furán hat, melyeket 3 fajta tesztprogrammal is megnéztem. Elviekben ez a VGA 64 bites és 160 számolóegységgel rendelkezik, bár erről nem sikerült meggyőződnöm, az viszont bizonyos, hogy körülbelül 30%-al jobban futnak rajta a játékok, mint a HP Pavilion G6 ugyan ezen VGA-val szerelt modellje esetén. A Crossfire technológiának köszönhetően az integrált Radeon HD6520G és a dedikált Radeon HD6470 egyesül és Radeon HD6540G2 néven teszi tovább a dolgát így a gyöngébb VGA kisegíti az erősebbet pár számítási feladatban.

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Tesztek >

[BREAK]

Tesztek

A CPU és RAM sebességét az AIDA 64 nevű tesztprogrammal mértem meg, melyet össze is hasonlítottam az Intel, AMD-hez méltó Core i3-as processzorával. A különbség melyben az Intel Core i3 jobban szerepelt csak szintetikus mérések során észrevehető, átlag használat mellett semmilyen különbséget nem vettem észre. Az AMD viszont lényegesen erősebb grafikus tekintetben, mert  a HD6520G megveri teljesítményben az Intel HD3000-es integrált grafikus vezérlőjét.

Toshiba Satellite L750 teszt

A notebookban egy 500GB-os, 7200 rpm-es Hitachi merevlemez foglal helyet. Sebessége átlagos, üzemi hőmérséklete viszont nagyon jónak mondható.

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Windows 7 élményindex

Toshiba Satellite L750 teszt

 

3Dmark 2011

Toshiba Satellite L750 teszt

 

 Hőmérséklet, zaj 

A bal oldali hőmérsékleti értékek 1 óra alapszintű használat után születtek. A processzor 42°C környékén mozgott, ami igen jónak mondható. A jobb oldali képen pedig a 15 perc stressz teszt, 3Dmark11 és 3 játék tesztelése utáni hőmérsékletek láthatóak, miszerint a processzorból 68,3°C, míg a videokártyából 68°C maximális hőmérsékleteket sikerül kisajtolni. 

Toshiba Satellite L750 teszt

A következő pozitív csalódás az Aida64 stability tesztje után mutatkozott meg, miszerint a CPU-t 15 percig 100%-os terheléssel bombáztam. Az eredmény ismételten hihetetlen, ugyanis a 64,5°C határt nem igazán tudtuk átlépni.

Toshiba Satellite L750 teszt

A visszahűlés mértékét és hatékonyságát stopperrel, míg a ventilátor hangosságát zajszintmérővel mértem. Átlag használat során a notebook a szinte néma üzemmódban 5db-es zajszinten mozgott.  A 15 percig tartó stability teszt 64,5°C CPU-t és maximális 11db-es zajszintet eredményezett, mely egy áltagos notebook NEM terhelt állapotban lévő zajszintjének megfelelő érték. A 16db-es értéket csak a játékok futtatása során hallhattam meg, mely a VGA hőtermelésének köszönhető. És nézzük a visszahűlést:

Toshiba Satellite L750 teszt

A Toshiba Satellite L750 körülbelül 3 perc alatt képes magát visszahűteni kezdeti értékekre, de már 15 másodperc után is lényeges lehűlés tapasztalható. 

 

Burkolat

A burkolat hőmérséklete is jónak mondható, alap használat mellett mind felül, mind pedig alul maximum 32°C hőmérsékletet mértem az infrás hőmérőszenzor segítségével. 

Toshiba Satellite L750 teszt

A 30 percig tartó DIRT 3-al azért sikerült megizzasztanom a notebookot, de még így se forrósodott át. Melegebb részek a CPU és VGA környékén összpontosultak 36,6°C maximális hőmérséklet mellett.

Toshiba Satellite L750 teszt

Akkumulátor

Az akkumulátort minimális kijelző fényerővel, üres járatban teszteltem. A 3%-os kritikus töltöttségi szint elérését követően stopperórám 4 óra 50 percet mutatott. Ez az eredmény kiváló eredmény egy 6 cellás, 4200mAh Li-Ion akkumulátortól. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Játék >

[BREAK]

Játék

A játékok grafikai beállításait próbáltam a játszhatóság irányába vinni, de még így is szép grafikai beállítások mellett tudtam játszani. Jó volt azt tapasztalni, hogy a Radeon HD6540G2 megbirkózik natív, 1366×768-as felbontáson és közepes és olykor magas részletességgel a legnépszerűbb játékok többségével. Érdekes volt számomra az is, hogy a HP Pavilion G6-ba szerepelt ugyan azon VGA körülbelül 30%-al gyöngébben teljesített.

Call of Duty 4 – Modern Warfare

(1366×768) HIGH

Toshiba Satellite L750 teszt

Toshiba Satellite L750 teszt

Toshiba Satellite L750 teszt

 

 

Colin Mcrae – DIRT 3

(1366×768) MEDIUM

Toshiba Satellite L750 teszt

Toshiba Satellite L750 teszt

Toshiba Satellite L750 teszt

 

StarCraft II 

(1366×768) MEDIUM

Toshiba Satellite L750 teszt

Toshiba Satellite L750 teszt

Toshiba Satellite L750 teszt

Support >

[BREAK]

 

 

Support

Toshiba Satellite L750 teszt

Az egyik legfontosabb dolog a support, avagy szerviz és egyéb szolgáltatások. Ha már oly sok pénzt költünk egy ilyen számítástechnikai eszközre, akkor elvárható, hogy ne romoljon el, vagy ha el is romlik, akkor gyorsan megjavítsák. Egyes gyártók a költségcsökkentés érdekében külföldre helyezik a szervizhálózatukat így a szervizelési idő lényegesen hosszabb lesz, akár hónapokig is eltarthat. Ezen gyártók mindegyik terméke „pick up and return” garanciával rendelkezik avagy „hozom és viszem” garanciával. A futár házhoz jön, elviszi a központba, ott tovább adják egy másik futárnak, aki elviszi a külföldi szervizbe. Ha kész a notebook, akkor ugyanez a folyamat megy visszafelé is. A „hozom és viszem” garanciával az a probléma, hogy ha egy nem megismétlődő probléma van (pl.: óránként elhomályosodik a kép) és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor gépet egyszerűen visszaküldik az adott hiba kijavítása nélkül. Éppen emiatt javasoljuk azt, hogy válasszunk olyan gyártót melynek hazai szervizhálózata van, ugyanis a szervizessel történő személyes kontaktus sokkal előbb és sokkal biztosabb módszer a hiba elhárítására, esetleges kijavítására. 

A Toshiba notebookok supportja kiemelkedően jónak mondható a nagyszámú szervizpartner és kellő alkatrész ellátottság miatt.

Toshiba Satellite L750 teszt

 

Értékelés >

[BREAK]

Értékelés

Eleve már úgy fogadtam a Toshiba Satellite sorozat L750D tagját, hogy tudtam egy kiváló terméket fogok kapni. Szép formavilága és jó anyaghasználata miatt igen jónak mondható ez a termék, bár a lakkos borítása miatt kicsit jobban oda kell figyelnünk rá, hogy több év után is szép állapotban maradjon. Az AMD Fusion és árkategóriáját tekintve erős dedikált videokártya ismételten elnyerte a tetszésemet. A kijelző igaz fényes borítást kapott és kissé fakó képet mutatott, de alapvetően meg voltam vele elégedve. A billentyűzet és érintőtábla kényelmes, de ennél még jobban tetszett a csöndes üzemmód. Ha a fentieket figyelembe vesszük és beleszámítjuk azt is, hogy olcsó termékről beszélünk ráadásul 2év garanciával, amihez egy kiváló support is társul elmondhatjuk, hogy árkategóriáját tekintve az egyik legjobb termékről van szó. 

Toshiba Satellite L750 teszt

 A Toshiba Satellite L750D-t egy kiváló termék, éppen ezért a Laptopkalauz ezt a terméket az ajánlott kategóriába sorolta.

 

Pucu

 < Support

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?