Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

0
715

A tesztben szereplő Toshiba Satellite M50-A-110-es notebookot a Laptopszalontól kaptuk, ezúton is köszönjük a lehetőséget!

Áttekintés

A Haswell processzorokkal szerelt laptopok térhódítása töretlen, a Toshiba sem maradhatot ki a sorból, így elkészült tesztünk szereplője is, ami magában hordozza az összes fontos újítást ami manapság számít a hordozható számítógépeknél.

Hirdetés

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

 

A doboz tartalma

A már unalomig ismételt dolgokat kapjuk meg: üzembehelyezési és üzemeltetési leírásokat papíron (ez egyébként bővebb formában a gépen is megtekinthető majd telepítés után) és a hálózati töltőt.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

A külső

Az első és legfontosabb, hogy most először fordult elő velem az, hogy nem tudtam egy notebookot kinyitni. Némi tanácstalanság után jöttem rá, hogy trükkös módon az eddigiektől eltérően ez egy fordított elrendezésű kialakítás, tehát a lekerekített végek a zsanérok felé esnek, nem pedig fordítva ahogyan arra számítani szoktam. 

Érdekes játék ez, nekem tetszik mindenesetre. Az anyagok jók, a fedlapon és a csuklótámaszon is szálcsiszolt fémet kapunk. Itt jegyezném meg, hogy ennek nem csak előnye hanem hátránya is van: egy ideig sajnos kellemetlenül hideg felületen kell tartanunk a kezünket, esetleg próbálozhatunk a karvalyfogásos módszerrel, de ez szintén nem túl kellemes. Ezen felül egyébként a műanyagok is jók, egészen selymes a plasztik alul, jó kézbe venni a masinát.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Elöl a töltést jelző valamint az aktív állapotot és a rádiók helyzetét mutató led található.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Jobb oldalon egy töltéshez optimalizált 3.0-ás USB csatlakozót, egy másik USB3.0-ás csatlakozót, valamint HDMI kimenetet és Ethernet portot találunk.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Bal oldalon töltőcsatlakozó, 2.0-ás USB, kombinált hang ki/bemenet és egy SD kártyaolvasó várja az eszközöket.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Hátul pedig már szinte anyag sincs.

 

Billentyűzet

A trendnek megfelelően szigetes kiosztás jár billentyűzetből és numerikus rész is van a terítéken. Nekem szokás szerint kicsit túl széthúzottnak tűnik a gombrengeteg, illetve a nyomáspont is túl kemény, de az átlagosnál nekem kisebb a kezem, valamint én még a régebbi mechanikás billentyűzetekhez vagyok szokva.

Némi problémát tapasztaltam viszont a rögzítéssel, a bal oldali Alt valamint a szóköz is kiállt a síkból, nem tudom ez egyedi eset vagy érinti az egész sorozatot.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Touchpad

Itt ismét visszaköszön a lekerekített téglalap forma. Anyaga kellemes, mérete is elégséges, a kattanásokra reagálhatna jobban, de ettől eltekintve működik ahogyan kell. Multi touch opciókat szintén kapunk, szinte végtelen lehetőséggel.

Gondom egyedül a csuklótámasz kifelé eső él vékonyságával volt, ami rendre “vágta” a csuklóm az egér mozgatásakor és gépelésnél is. Itt azért áldozhattak volna egy kicsit a formából a használati érték javára.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Hang

2 oldalon elhelyezkedő hangszórókat építettek a típusba, aminek előnye, hogy ágyban a szokásos pozíciókban nem takarjuk be teljesen őket, így halljuk is a csipogókat. Hangjuktól nem fogunk FLAC minőségre áttérni zenei téren, de az átlagos használathoz elegendőek.

Kommunikáció

A repertoár a szokásos: Bluetooth 4.0-ás szabvánnyal, Ethernet gigabites sebességgel és b/g/n szabványos vezeték nélküli kapcsolat.

Kijelző

Sajnos csak a szokásos paramétereket kapjuk, 1366×768 pixeles felbontás, fényes bevonat és mindez egy TN panelre épül. Vertikálisan pánikszerűen elfogy a betekintési szög mozgatásra, és vízszintesen sem sokkal jobb a helyzet. Viszont a fényerő elég kellemes, akár erősebb fény mellett is próbálkozhatunk a használatával. A kávában felül pedig egy webkamera tekint vissza 720p-s maximális felbontással, és korrekt képminőséggel.

A zsanérok ugyan tartják a kielzőt, viszont kicsit figyelmetlenebb állítások után még elég sokáig remeg a panel, egy kis merevítést még el tudtam volna ide képzelni.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt
 

Bővíthetőség

A 13 darab csavar az alsó burkolaton eleve baljós volt, fél órányi küzdelem után feladtam a burkolat lefejtését. Valószínűleg nem ez lesz a szervizesek álma sem, sok hasonló “pattintós” rendszerű gépet bontottam már szét, de ez minden eddiginél komolyabban volt összerakva. Ez jelen esetben pozitív és negatív tulajdonság is egyben.

Tápellátás

75W-os tápegységet kapunk, a 90w-os és 65w-os tápok közötti középút jegyében.

Garancia

A 2 éves garancia futárszolgálatos, tehát az egyik legkényelmesebb és remélhetőleg kellően gyors is ha szükség volna rá.

Használatba vétel

Előretelepített Windows 8.1-es operációs rendszerrel dolgozhatunk, minden gyári programmal és kiegészítővel amire szükségünk lehet. A mellékelt szoftverek és beállítások sora szinte végtelen, igaz, a teljesen felesleges úgynevezett bloatware programoktól sem mentesülünk. Összességébében viszont ez egy kellemes és könnyen használható megoldás, aki nem szereti az utólagos “barkácsolást” annak tökéletes megoldás.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt 

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

 

Processzor

Ahogy azt manapság illik, Haswell alapú processzor a lelke az M50-A-110-es gépezetnek, ebből is egy i5-ös változat, maximálisan 1.6GHz-es órajelekkel, ami ha a körülmények engedik 2.3GHz-re is emelkedhetnek, 1 magon pedig akár 2.6GHz is lehet a tempó. A fogyasztás szempontjából ez továbbra is egy remek processzor, nem utolsó sorban van benne erőtartalék is, ha komolyabb feladatot szeretnénk megoldani a gépünkkel.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Rendszer teljesítmény

A hétköznapokra maximálisan elegendő a gép teljesítménye, akár még viszonylag friss játékokat is játszhatunk közepes beállítások mellett. Szövegszerkesztés és internetezés közben is jól teljesített a masina, egy gyorsabb meghajtót egy SSD személyében azért a sebességre fokozottabban érzékenyek hiányolnának.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

 

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Egy Intel HD4400-as valamint egy nVidia GeForce 740M teljesít szolgálatot grafikus oldalról. Előbbivel nyilván keveset fogyaszt a rendszer, utóbbival pedig akár játszhatunk is. Rossz hír, hogy 64 bites memóriavezérlő teljesít szolgálatot rajta, ezzel elesünk némi teljesítménytől, ami bizonyos esetekben látszik bizonyos esetekben pedig nem, ez a már tesztelt 128 bites vezérlős K56CB tesztjéből könnyen leolvasható. A kártyákhoz nyilvánvalóan túl erős beállítás mellett pedig látszik hol ütközünk inkább processzor limitbe mintsem VGA erőhiányba.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

3DMark teszt pontszámok:

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

 

Néhány játék viszonyítási alapnak:

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Nem panaszkodhatunk, még így is látszik, hogy egy grafikai lépcsővel kisebbet választva könnyedén futtathatunk szinte bármilyen játékot. Viszont ahol szükség volna erőre ott bizony olykor kifullad a megvágott memóriavezérlős 740M.

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Tétlenség közben csak a kelletlen hangú HDD-t hallani, később némi ventilátor hang is érkezik mellé a hőmérséklet emelkedésével, de abszolút nem vészes. Maximális terhelésen nem zavaróan, de jól hallhatóan jelen van a hűtés. Használat közben viszont nem melegszik fel egyik pontja sem túlságosan, ez jó pont. Apróbb kellemetlenség viszont, hogy bizonyos fordulatszámon furcsa rezonancia jelentkezett a gép belsejében, amit csak többszöri nyomkodással sikerült megszüntetni. Reméljük a hiba egyedi jelenség.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

 

Értékelés

A Toshiba időben lépett és dobta piacra az Satellite M50-A-110 noteszgépét, a most divatosnak számító letisztult külsővel rendelkező konkurens gépek mellett is megállja a helyét. Apróbb hibáinak ellenére mindenképpen ajánlott számolni vele, tekintve, hogy árában benne foglaltatik az operációs rendszer és a szemnek-kéznek tetszetős anyagok is sokat dobnak az összképen. Abban az esetben ha bármelyik negatív pontra fokozottan érzékenyen tekintünk, mindenképpen ajánlott egy próba a vétel előtt.

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

Toshiba Satellite M50-A-110 teszt Toshiba Satellite M50-A-110 teszt  Toshiba Satellite M50-A-110 teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét