Toshiba Satellite Radius L10W teszt

0
690

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Újabb hibrid gépet köszönthetünk, ezúttal a Toshiba műhelyéből. A világ ötödik legnagyobb számítógép gyártóját 1939-ben alapították, így kellő tapasztalattal rendelkezik. Nálunk főleg az olcsó, belépő szintű gépeik terjedtek el, melyek a Satellite sorozatból kerülnek ki és minőségük, finoman fogalmazva, nem hívja fel magára a figyelmet. A sorozatban sok gép fényes műanyag külsővel készül, ami sérülékeny, hamar koszolódik. Ráadásul a gépek belső felépítése sem a strapabírásról híres. Pozitívum viszont a garanciális szolgáltatás, amit a legjobbak között emlegetnek. Hogy ez mennyire fontos dolog, arról nem egy notebook tulajdonos tudna mesélni, akik például belépő szintű Lenovo gépet vettek.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Külső

A gép teljes egészében műanyagból készült. A fényes, lakkszerű réteggel bevont, enyhén textúrás fedlap nem kelti minőségi gép benyomását. A gép alsó része pedig még rosszabb, a lehető legkopogósabb, legolcsóbb műanyag. Az összeszerelési minőség rendben van, az alsó rész kellően merev, nem hajlik, bár ebben szerepe van a kis méretnek is.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

A gépet kinyitni igazi bűvésztrükk, ugyanis a fedlap és az alsó rész találkozásánál nincs nyílás vagy nyitómechanizmus. Körömmel kell benyúlni a két fél közé és valahogy szétnyitni.

Csatlakozók

Nem vagyunk elkényeztetve csatlakozókat tekintve, de a szükséges dolgok azért megvannak. Két USB-nk van, amiből egy 3.0-ás. Megvan a HDMI és a headset csatlakozó is, ezen kívül pedig egy SD olvasót kapunk és ennyi. Nincs LAN, nincs sok USB, de nyilván ezt a gépet nem munkaállomásnak szánták, amin 5-6 USB-s periféria lóg, tehát a csatlakozók száma megfelelőnek mondható. Elosztásuk kicsit felemás, mert míg az USB 2.0 csatlakozó, ahova az emberek többsége a vezeték nélküli egér vevőjét dugja, a jobb oldalra került, így közel van az egérhez, addig a headset csatlakozója is itt van, aminek a vezetéke viszont már zavarhatja az egerezést. A töltőcsatlakozó szerencsére a bal oldalon van, így az nem lesz útban.

Elöl három nagyméretű és nagyon erős fényű ledet találunk, melyek a töltésről, a bekapcsolt állapotról és a vezetéknélküli kapcsolatról tájékoztatnak.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Jobb oldalon a már említett USB és headset mellett a hangerő szabályozó és a biztonsági zár csatlakozója van.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Hátul a két zsanér árválkodik.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Bal oldalon a töltőt, a HDMI kábelt és a 3.0-ás USB-t tudjuk csatlakoztatni, illetve ide került a bekapcsoló gomb is.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Beviteli eszközök

A gép méretéből adódóan enyhén megnyomorított billentyűzetet kapunk, főleg a magyar gombok és a Shift, Caps Lock kerültek összenyomásra. Áthelyezésre került a 0 és a hosszú í is. Maga a billentyűzet egy mai belépő szintű gépnek megfelelő darab, nem rosszabb, mint kategóriatársai, de nem is nyújt semmi kiemelkedőt. A gombok felszíne enyhén csúszós, a leütési út extrém rövid, a leütési visszajelzés pedig nem mindig egyértelmű.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

A touchpad a gép méreteiből adódóan kicsi, viszont van egy hatalmas előnye a többiekhez képest: különálló gombjai vannak. Aki használt már huzamosabb ideig ilyet egér helyett, esetleg egyszerre két kézzel, egyik ujját folyamatosan a gombon tartva, az fogja értékelni ezt a kialakítást és a pokolba kívánja a mostani trendet, ahol egybeépítik a gombbal a padot és a gomb maga is navigációs felületként szolgál.

Hang, kommunikáció

A gép hangjáról legyen elég annyi, hogy van. A két hangszóró lefelé néz, de ez nem vesz el semmit az élményből, mert ha pont szembe néznének velünk, akkor se lennének alkalmasak a különböző figyelmeztető hangok lejátszásán kívül semmire.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Kommunikáció terén érdemes megemlíteni, hogy LAN csatlakozó nem került a gépre, van viszont N-es wifi és 4.0-ás bluetooth. A megcélzott felhasználási területet tekintve ez elég is. A beépített webkamera HD felbontású.

Kijelző

11,6”-es, 1366×768-as felbontású TN panel van a gépben, mely képes feldolgozni az érintéseket is, egyszerre maximum 10-et. A kijelző hozza a belépő TN panelek szintjét, függőleges betekintési szöge nem túl jó, fényereje megfelelő. A fényes felület hamar összegyűjti az ujjlenyomatokat, illetve erős fényben látszik az érintőpanel textúrája is.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

A gép különlegessége, hogy a kijelző közel 360 fokban hátrahajtható, ezáltal a gép tabletként is használható, már amennyiben valaki egy majd’ másfél kilós tabletet akar a kezében tartani. Ráadásul a felső és alsó rész hátulja a design miatt nem illeszkedik, így elég vastag lesz a „tablet”.

Processzor

Az Intel Bay Trail sorozatából érkezett a 4 magos Pentium processzor. Maximális órajele 2,6 GHz, de ez ne tévesszen meg senkit, teljesítménye közelebb van a 4 magos Atom SoC-okhoz, mint a legkisebb I3-hoz. Internetezésre, emailezésre, filmnézésre megfelelő, de ennél többet ne várjunk tőle.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Grafikus kártya

Nincs dedikált vga a gépben, meg kell elégednünk a processzorba integrált HD Graphics teljesítményével. 4 számolóegységével 3D teljesítménye játékra nem alkalmas, a Windows és a HD filmek megjelenítése viszont nem ütközik problémákba.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

4 GB DDR3 memória van az alaplapra forrasztva, mely dual channel módban működik. Cseréje, bővítése nem lehetséges. A háttértár egy meglehetősen lassú, 5400-as fordulatú HDD, mely a HGST műhelyéből érkezett és 500 GB kapacitású. A gép bővíthetősége kimerül a HDD cseréjében, hiszen sem SSD port, sem optikai meghajtó nincs. A HDD-t egy mozgásérzékelő mechanizmus védi a rázkódástól.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A passzív hűtés miatt alapjáraton is a szokásosnál magasabb hőmérsékleteket mérhetünk a cpu-nál, szerencsére a külső kezelőszervek nem melegszenek át túl gyorsan. Terhelésre persze kívül is lehet érezni a hőt és sajnos a processzor is nagyon hamar belefut a hőmérséklet korlátba, a 2,6 GHz-es órajel néhány perc után képes leesni akár 500 MHz-re is.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Szintén a passzív hűtésből ered, hogy a gép egyetlen zaja a HDD munkája, mely egy SSD-vel megszüntethető.

Sajnos az üzemidő nem alakul valami jól, annak ellenére, hogy a gép cpu-ja alig fogyaszt valamit, hiszen maximális fogyasztása csak 7,5 W. A filmnézéssel, netezéssel töltött üzemidő nem éri el a 4 órát, ami ebben a kategóriában nem túl jó teljesítmény. A terheléssel mért 2,5 óra már jobb lenne, de itt figyelembe kell venni, hogy a cpu nagyon kis teljesítményű.

Értékelés

Nem szerepelt túl jól a tesztben a Toshiba hibrid gépe. A felhasznált anyagok minősége nyilván az árkategóriából is ered, de azért ennél láttunk már jobbat is. A passzív hűtés erősen lekorlátozza a gép teljesítményét, de ez talán nem mindenkit zavar, hiszen amúgy sem egy teljesítményre kihegyezett hardvert kapunk, internetezés és filmnézés esetén pedig nem lesznek hőmérséklet problémáink. Az akkuidő sajnos nagyon kevés, főleg egy ennyire energiatakarékos hardvertől. A tablet mód és az érintőkijelző talán olyan extra, ami néhány vevőt vásárlásra csábíthat, de jóval olcsóbban, 100 ezer forint körül már egészen tisztességes Windows-os tableteket lehet kapni, lecsatolható billentyűzettel, alacsonyabb fogyasztású és alig gyengébb négymagos Atom processzorral, praktikusabb kialakítással. Így a Satellite Radius nem kerülhet be az ajánlott gépek közé.

Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Toshiba Satellite Radius L10W teszt   Toshiba Satellite Radius L10W teszt   Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Toshiba Satellite Radius L10W teszt   Toshiba Satellite Radius L10W teszt   Toshiba Satellite Radius L10W teszt

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét