Trónok Harca – George R. R. Martin még mindig DOS-os gépet használ, de kapós az Ommwriter és az iA Writer is

0
381

Nemrég újra vendége volt George R. R. Martin – a hazánkban is óriási sikernek örvendő Trónok Harca eposz írója – Conan O’Brian showjának. Bár eddig sem volt titok, Martin egy igazi őskövületet, egy DOS-os számítógépet használ, mikor dolgozik és teljesen megelégszik a WordStar 4.0 szövegszerkesztő képességeivel, nem hiányzik neki sem az automatikus hibajavítás, sem az automatikus nagybetű, ahogy Ő mondja: megtalálom a shiftet, ha nagybetűt szeretnék írni. Csak a legismertebb írásai több, mint öt ezer oldalra rúgnak és az a tény, hogy egy ilyen gigászi munkát WordStar 4.0 alatt vitt végbe, újabb ízt ad írásainak.

Habár Martin esete eléggé szélsőséges, manapság reneszánszukat élik a letisztult, sallangmentes szövegszerkesztők. Ezek nem, vagy alig kínálnak lehetőséget a betűtípus módosítására, a hibákra sem hívják fel a figyelmet, viszont egy olyan kezelőfelületet kapunk ahol egymagunkban lehetünk a gondolatainkkal, semmi sem zavar meg minket (különböző riasztásokat is blokkolásra kerülnek) és az írás legletisztultabb élményét kapja ajándékba a felhasználó. Az írók csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni az olyan programokról, mint az Ommwriter, ZenWriter, iA Writer.

Igaz, az utóbbi csak almás eszközökre érhető el, de mind iPhone-on, mind iPad-en, mind Mac-en hatalmas rajongótáborral rendelkezik. Sőt, a legutóbb megjelent verzió – iA Writer Pro – olyan funkcióval bővítette a programot, amivel még nem nagyon találkoztunk, mégis hasznos és még a sallangmentes koncepcióba is belefér: Syntax Control. Ennek segítségével az író ellenőrizheti a különböző típusú szavakat (igék, főnevek, melléknevek stb.), így pedig kiszűrheti a szóismétléseket, szükségtelen frázisokat. A másik két említett szövegszerkesztő – pontosabban inkább szövegkészítő -, az Ommwriter és a ZenWriter már PC-re is elérhető, de vannak Mac-es átiratok is. A funkcióbeliség hasonló, hiszen ugyan arra az alapkoncepcióra épül mindegyik, kisebb-nagyobb eltérések azonban vannak. Az Ommwriter például kínál számunkra néhány háttérképet, háttérzenét, billentyűzet hangot is.

Természetesen mindegyik programért fizetnünk kell. Az iA Writer az AppStore-ból érhető el, míg az Ommwriter a saját honlapjáról. Viszont régebben az Ommwriter kiadott egy ingyenes verziót, Ommwriter Dana I néven, melyet mi is elérhetővé tettünk:

Ommwriter Dana I letöltés / Ommwriter Dana I download

Forrás: http://www.bbc.com/news/technology-27407502

Gabe

web tools

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét