Trónok Harca – George R. R. Martin még mindig DOS-os gépet használ, de kapós az Ommwriter és az iA Writer is

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

Nemrég újra vendége volt George R. R. Martin – a hazánkban is óriási sikernek örvendő Trónok Harca eposz írója – Conan O’Brian showjának. Bár eddig sem volt titok, Martin egy igazi őskövületet, egy DOS-os számítógépet használ, mikor dolgozik és teljesen megelégszik a WordStar 4.0 szövegszerkesztő képességeivel, nem hiányzik neki sem az automatikus hibajavítás, sem az automatikus nagybetű, ahogy Ő mondja: megtalálom a shiftet, ha nagybetűt szeretnék írni. Csak a legismertebb írásai több, mint öt ezer oldalra rúgnak és az a tény, hogy egy ilyen gigászi munkát WordStar 4.0 alatt vitt végbe, újabb ízt ad írásainak.

Habár Martin esete eléggé szélsőséges, manapság reneszánszukat élik a letisztult, sallangmentes szövegszerkesztők. Ezek nem, vagy alig kínálnak lehetőséget a betűtípus módosítására, a hibákra sem hívják fel a figyelmet, viszont egy olyan kezelőfelületet kapunk ahol egymagunkban lehetünk a gondolatainkkal, semmi sem zavar meg minket (különböző riasztásokat is blokkolásra kerülnek) és az írás legletisztultabb élményét kapja ajándékba a felhasználó. Az írók csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni az olyan programokról, mint az Ommwriter, ZenWriter, iA Writer.

Igaz, az utóbbi csak almás eszközökre érhető el, de mind iPhone-on, mind iPad-en, mind Mac-en hatalmas rajongótáborral rendelkezik. Sőt, a legutóbb megjelent verzió – iA Writer Pro – olyan funkcióval bővítette a programot, amivel még nem nagyon találkoztunk, mégis hasznos és még a sallangmentes koncepcióba is belefér: Syntax Control. Ennek segítségével az író ellenőrizheti a különböző típusú szavakat (igék, főnevek, melléknevek stb.), így pedig kiszűrheti a szóismétléseket, szükségtelen frázisokat. A másik két említett szövegszerkesztő – pontosabban inkább szövegkészítő -, az Ommwriter és a ZenWriter már PC-re is elérhető, de vannak Mac-es átiratok is. A funkcióbeliség hasonló, hiszen ugyan arra az alapkoncepcióra épül mindegyik, kisebb-nagyobb eltérések azonban vannak. Az Ommwriter például kínál számunkra néhány háttérképet, háttérzenét, billentyűzet hangot is.

Természetesen mindegyik programért fizetnünk kell. Az iA Writer az AppStore-ból érhető el, míg az Ommwriter a saját honlapjáról. Viszont régebben az Ommwriter kiadott egy ingyenes verziót, Ommwriter Dana I néven, melyet mi is elérhetővé tettünk:

Ommwriter Dana I letöltés / Ommwriter Dana I download

Forrás: http://www.bbc.com/news/technology-27407502

Gabe

web tools

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?