Új szolgáltatás, ami hozzájárul a globális élelmiszerbiztonsághoz – A Fujitsu és a Phytocontrol együttműködésében

0
18

A Fujitsu és a Phytocontrol együttműködik, hogy egy új élelmiszer-szennyezőanyag-elemző szolgáltatást nyújtsanak a Fujitsu Computing as a Service (CaaS) segítségével.

A Fujitsu szeptember 16-án bejelentette, hogy stratégiai együttműködést kezd a Phytocontrol Grouppal (a továbbiakban: Phytocontrol). Ez a társaság a környezet- és élelmiszerbiztonsági elemzés vezető vállalata Franciaországban. Augusztusban a két vállalat szándéknyilatkozatot írt alá, ennek részeként a Fujitsu és a Phytocontrol mesterséges intelligencia által támogatott kromatográfiás (2) elemző szolgáltatásokat fejleszt.

Kromatográfia:

Az anyagokban lévő vegyületek összetevőinek szétválasztására és elemzésére szolgáló általános kifejezés. Mivel az elúciós idő minden komponensnél eltérő, az egyes komponenseket elválasztják és kimutatják.

Ezek a szolgáltatások az élelmiszeriparban a szennyezőanyag-elemzések felgyorsításával és pontosságának javításával járulnak hozzá az élelmiszerbiztonsághoz, valamint előre mozdítják a különféle analitikai üzleti folyamatok digitális átalakításátaz ezen az elemzési technológián alapuló szolgáltatások más iparágakra való kiterjesztésével (pl. az egészségügy és a kozmetika – globális szinten).

A Fujitsu és a Phytocontrol együtt kínál majd végpontok közötti mesterséges intelligencia alapú kromatográfiás elemzési technológiát a „Fujitsu Computing as a Service” (CaaS) révén. Mindezt a Fujitsu szolgáltatási portfólióján keresztül, amely fejlett számítástechnikai technológiákat tesz elérhetővé a felhasználók számára a felhőn keresztül. Ezen szolgáltatásokat a vállalat mind forgalmazók, mind szabályozók számára elérhetővé teszi. A Fujitsu és a Phytocontrol célja, hogy a 2023-as pénzügyi évben megkezdje az új szolgáltatás nyújtását.

A Phytocontrollal való együttműködés a Fujitsu azon folyamatos elkötelezettségének eleme, hogy optimális informatikai környezetet és megoldásokat biztosítson, amelyek megfelelnek a Fujitsu Uvance törekvéseinek, azaz hogy az ügyfelek változatos igényeit úgy elégítsék ki, hogy közben egy fenntartható világ megvalósításán is munkálkodnak.

Globális élelmiszerválság is fenyegethet – Növekszik az igény az élelmiszerbiztonságra

Az egyre súlyosbodó globális élelmiszerválság továbbra is folyamatos probléma (különösen most, ne feledjük, hogy Ukrajna gabonatermelése világszinten is meghatározó tényező), mivel évente körülbelül 400 000 ember hal meg világszerte a szennyezett élelmiszerek fogyasztása miatt. Ennek érdekében fontos feladat az élelmiszer biztonság megóvása, illetve annak biztosítása, hogy a szennyező anyagok ne kerüljenek be az élelmiszer termelési és ellátási láncába. Az élelmiszerekben található szennyeződések gyors és pontos elemzése azonban az elmúlt években egyre fontosabbá vált, mivel az élelmiszerekben egyre több különböző szennyezőanyag található, és egyre több különböző élelmiszermintát kell elemezni.

2020-ban a Fujitsu és a Phytocontrol egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely integrálja a Fujitsu AI technológiáját, ennek segítségével pedig képesek rá, hogy automatizálják az élelmiszerekben és a vízben előforduló szennyezőanyagok elemzésének folyamatát. Az AI rendszer nemcsak a mintánkénti nyers adatok kinyerésétől az eredmények ellenőrzéséig tartó elemzési időt képes 5-szörösére felgyorsítani, csökkentheti az emberi hibákat is, jelentősen javítva a működési hatékonyságot és pontosságot.

Ezen erőfeszítések alapján a Fujitsu és a Phytocontrol további együttműködésbe kezdett annak érdekében, hogy mesterséges intelligencia alapú elemző rendszerüket szolgáltatásként kínálják a Fujitsu CaaS-on keresztül. Így fejlett és könnyen használható technológiát tudnak biztosítani az élelmiszeripar szereplőinek széles köre számára.

Így néz ki nagyvonalakban az együttműködés

  1. CaaS komponenselemzési szolgáltatások nyújtása globális szinten az élelmiszerszennyezettség kiszűrésére

A Fujitsu CaaS olyan fejlett számítási erőforrásokat foglal magában, mint a Fujitsu kvantum-ihlette Digital Annealer technológiája, a Fugaku szuperszámítógép számítástechnikája, illetve olyan szoftveralkalmazások, amelyek lehetővé teszik a felhasználók széles köre számára, hogy a felhőn keresztül megoldják a mesterséges intelligenciával és a gépi tanulással kapcsolatos problémáikat. A Fujitsu CaaS 2022 októberében lesz elérhető a japán piacon, a globális piacra pedig 2023-ban bővül. Együttműködésük részeként a Fujitsu és a Phytocontrol élelmiszer szennyezőanyag elemző szolgáltatást fejlesztenek ki, amelyet a Fujitsu CaaS-én keresztül az érdekelt felek széles körének képesek nyújtani, beleértve az élelmiszeripari vállalatokat, a forgalmazókat és a szabályozó hatóságokat is. Az együttműködő két vállalat célja, hogy globálisan is hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsághoz, illetve támogassa az élelmiszeriparban lévő szennyező anyagok gyors és pontos elemzését.

  • Más iparágak is profitálhatnak belőle, például az egészségügy és a kozmetika

A két cég azt tervezi, hogy az AI kromatográfiás elemzési technológián alapuló szolgáltatásokat az élelmiszeriparon kívül más területekre is kiterjesztené, beleértve az egészségügyet és a kozmetikaipart is. Ily módon a Fujitsu és a Phytocontrol célja, hogy ne csak az élelmiszeripar biztonságát biztosítsa, hanem a DX népszerűsítésével hozzájáruljon a különböző iparágak problémáinak megoldásához.

Toshiaki Ariyama, alelnök, a Fujitsu Limited Uvance Core Technology osztályának vezetője így nyilatkozott:

„E stratégiai együttműködés révén a felhőszolgáltatások széles skáláját kívánjuk biztosítani a „CaaS”-en keresztül, a Phytocontrol és a Fujitsu felhalmozott technológiái és know-how alapján. Célunk együtt olyan szolgáltatást nyújtani, amely biztosítja az élelmiszer- és vízbiztonságot, támogatja az emberek életét, és hozzájárul a fenntartható társadalom megvalósításához.”

Mikaël Bresson, a Phytocontrol Group alapítója és vezérigazgatója pedig a következőket mondta:

„A Fujitsuval immár több mint 2 éve sikeresen dolgozunk gyártási folyamataink digitalizálásán. Meggyőződésünk, hogy a „Fujitsu Computing as a Service” (CaaS) egy nagyon jó lehetőség arra, hogy felgyorsítsuk és bővítsük együttműködésünket, hogy gyors és megbízható, mesterséges intelligenciát alkalmazó kromatográfiás elemzéssel növeljük üzletünket.”

Pár szóban a Phytocontrol Group-ról:

Központja a Franciaországban található Nimes városban van, alapítója és vezérigazgatóját pedig Mikaël Bressonnak hívják. A Phytocontrol Group célja az élelmiszerek és a környezet biztonságának garantálása azáltal, hogy innovatív műszaki megoldásokat és teljes körű támogatást nyújt a laboratóriumi elemzésekhez, a hatósági ellenőrzéshez és képzéshez, a minőségi auditokhoz és a digitális nyomonkövethetőséghez. Szakértői csapatai 3 piac köré szerveződnek: AgriFood (élelmiszer-feldolgozás), Waters (hidrológia) és BioPharma (Helyes Laboratóriumi Gyakorlat-tanulmányok), hogy minden típusú ügyfél egészségügyi biztonsági igényeit kielégítsék. A Phytocontrol tehát arra törekszik, hogy garantálja a helyi támogatást és a minőségi szolgáltatást.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét