Újabb részletek a Santa Rosáról

0
83

Shmuel (Mooly) Eden, az Intel mobil platform csoportjának igazgatója megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, melyek a Santa Rosa megjelenését májusra prognosztizálták, valamint bejelentette a Core2 Extreme notebook processzorok forgalomba hozatalát.
A mostani Napa-kal ellentétben a Santa Rosa és a Core2 processzorok már támogatni fogják a 800MHz-es FSB-t, ami a következő generációs laptopok alapja lesz.
A tervek szerinbt a Santa Rosa-kat Centrino Pro és Centrino Duo márkajelzéssel látják el, ami magába foglalja az Intel új, 965 Mobil Express lapkakészletét. A Mobil 965 videóvezérlője már a továbbfejlesztett, a 950GMA-t leváltó GMA X3100 lesz, de a korábbi híresztelésekkel ellentétben a DX10-et még nem fogja támogatni. A grafikus képességeiről azért annyit mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a magas felbontású videók kezelését mérő HQV Video benchmarkban a chip 95 pontot ért el a 130-ból. Összehasonlításképp a 945 a szánalmas 5 pontos!! eredményt tudta kiizadni magából.
A Santa Rosa grafikus megoldásánál meg kell említeni egy újdonságot is, melyet az eddigi internetes híresztelések “power saving trick” néven emlegettek. A lényege, hogy az LCD frissítését – ami alapból általában 60Hz – a Santa Rosa menet közben dinamikusan változtatja attól függően, hogy éppen milyen feladatot csinálunk gépünkkel. Azaz egy Word dokumentum szerkesztésekor a frissítés 30Hz-re vált le. Hogy ezzel az Intel mennyi energiát spórol meg az még egyelőre talány, de a cég álláspontja szerint akár egy “cseppnyi” energiamegtakarítás is megéri a fáradtságot.

A Wi-Fi terén is jelentős változások lesznek.A 802.11n lesz majd az új szabványa a vezeték nélküli kommunikációnak, mely az Intel bábáskodása alatt született – a 4965ABGN Kedron modulból – de még az IEEE nem fogadta el. Az új szabvány nagyobb hatótávolságot és 5x gyorsabb adatátviteli sebességet biztosít a mostani, 802.11g megoldásnál. Természetesen az új platformok már ezzel a technológiával felvértezve érkeznek.
Ezek mellett új déli hidat is kapnak – az ICH8M-et -, mely 10 USB port, Express Card, PCIe és PCI kezelésére képes. A lapkakészlet tartalmazza az Intel másik nagy újítását, a NAND flash memória alapú Intel Turbo Memory-t (régi kódneve Robson), mely a gyakran használt programjaink és az OS indulását hivatott gyorsítani. A Robson PCIe  felületen csatlakozó flash memória, mely a Windows Vista alatt tulajdonképp gyorsítótárként funkcionál a merevlemezm műveletekkor. Az operációs rendszer által elvégzett gyakori lemezműveletek – pl swap – a flash chipekben történik, miközben a merevlemez akár áramtalanítható is. A flash nem csak alacsonyabb fogyasztású, de nagyobb teljesítményű is, ráadásul a kikapcsolt merevlemez kevésbé sérülékeny. Ezzel átlagosan további 1-1,5 watt megtakarítható. A Robson opcionális, 512 és 1024 megabájtos memóriával rendelhető jelenleg, melyekkel már érezhető gyorsulás tapasztalható.
Eden elmondása szerint a laptop gyártók már bejelentették néhány Santa Rosa modell indulását májusra, de a nagy áttörés csak két hónap múlva várható.

A notebook processzorokkal kapcsolatban Eden felfedte, hogy a Merom processzorcsalád magába foglalja majd a Core 2 Extreme CPU-kat is, kifejezetten a játékosoknak szánt laptopok miatt, de ez a vonal kiegészül a későbbiekben majd a négymagos modellekkel is. Ezek mellett említést tett még a majdani Penryn processzorokról, melyek 45nm-es technológiával készülnek, megjelenésük majd 2008 első felében várható. Velük egyidőben érkezik majd az újabb platform is, a Monevina.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét