USB 3.0-s dokkoló: Toshiba Dynadock U3.0 teszt

0
246

A Toshiba Dynadock U3.0-át a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Hirdetés

Ezúttal a Toshiba legújabb dokkolója, a Dynadock U3.0 tette tiszteletét szerkesztőségünknél. A Toshiba Dynadock U3.0 elsősorban notebookok mellé készült és mind az üzleti életben, mind otthoni felhasználás során hasznos tartozéknak bizonyulhat. Létjogosultságát nehéz megkérdőjelezni, főleg ha sok külső perifériát csatlakoztatunk készülékünkhöz. Elég magunk elé képzelni a képet; TV, külső monitor, nyomtató, szkenner, házimozi rendszer, külső merevlemez és/vagy optikai meghajtó (etc.) csatlakozik noteszgépünkhöz, nekünk pedig útra kell indulnunk. Mindezek leválasztása időigényes feladat, főleg annak figyelembe vételével, hogy visszaértünk során ezeket újra csatlakoztathatjuk. Az ilyen élethelyzetek megoldására készült el a Toshiba Dynadock U3.0, mely egyetlen USB porton keresztül oldja meg mindezt.

USB 3.0-s dokkoló: Toshiba Dynadock U3.0 teszt

A noteszgépekkel foglalkozó szakkereskedésekben nem ismeretlen igény a dokkolhatóság, úgy az üzleti felhasználók esetében, mint az otthoni életben. Azt azonban tudnunk kell, hogy eddig a valamire való dokkoló állomásoknak külön port kellett, mely nem csak noteszgép márkánként, de még akár típusonként is eltért. Ráadásul az ilyen portokkal rendelkező modellek az esetek tetemes hányadában üzleti felhasználásra készültek, vagyis magasabb árkategóriát képviselnek. A Toshiba Dynadock U3.0 erre a problémára jelentene gyógyírt, hiszen innentől nincs másra szükség csak egy USB 2.0 vagy egy USB 3.0-s portra, mely gyakorlatilag minden, ma forgalomban levő noteszgépen megtalálható.

Külső

Külsőre nem lehet panaszunk, megfelel a kor követelményeinek akár otthon, akár irodánkban kívánjuk használni: elegáns, szál-csiszolt fém hatását keltő, műanyag borításban érkezik, melynek fémtalpa kellően masszív tartást kölcsönöz. Mind az anyaghasználatot, mind az összeszerelést, mind a kialakítást dicsérhetjük – a funkcionalitásnak nem vetett gátat a külső kialakítás és fordítva, a külső kialakítás igényességében nem jelentkezik a funkcionalitás elsősége.

USB 3.0-s dokkoló: Toshiba Dynadock U3.0 teszt

Annak köszönhetően, hogy leszerelhetjük a tartó aljzatot, mi magunk dönthetjük el, melyik az eszköz eleje vagy a hátulja. A fenti képen a használati utasításban leírtak szerint került összeszerelésre az eszköz.

Portok

Elölről: működést jelző ledek, audio ki/-és bemenet, valamint 2 db USB 3.0 csatlakozó töltő funkcióval (Toshiba USB Sleep-and-Charge, mely lehetővé teszi okostelefonok, MP3 lejátszók, kamerák töltését, még akkor is ha a számítógép ki van kapcsolva).

USB 3.0-s dokkoló: Toshiba Dynadock U3.0 teszt

USB 3.0-s dokkoló: Toshiba Dynadock U3.0 teszt

Hátulról: 3 db audio kimenet az 5.1-es térhangzáshoz, 2 db USB 3.0 és 2 db USB 2.0, ethernet port, HDMI, DVI (+DVI – Dsub átalakító), USB 3.0 konnektor, töltő csatlakozó

Működés közben

A dobozban találunk egy CD-t amin ott van minden szükséges program a dokkoló telepítéséhez, mely ezt követően már készen is áll a használatra. A mi esetünkben egy nyomtató, egy második monitor, egér, vonalkód leolvasó, két darab USB-s háttértár került csatlakoztatásra. Utóbbi esetében örömmel jelenthetjük, hogy egyetlen egyszer sem dobta el a kapcsolatot – mely egyébként noteszgépeknél gyakorta előforduló hiba, ugyanis nem mindig kap megfelelő feszültséget a háttértár az USB-s porton keresztül, főleg nem annyit, hogy két merevlemezt is megdolgoztasson egyszerre.

USB 3.0-s dokkoló: Toshiba Dynadock U3.0 teszt

A továbbiakban az is megelégedettségünkre volt, hogy egy időben mind a DVI-on, és HDMI-n is adott képet, utóbbin ráadásul még a hangot is áthozta. Itt érdemes megjegyezni, hogy a dokkoló akkor is leadja a feszültséget USB porton keresztül, ha a hozzá csatlakoztatott noteszgép nincs bekapcsolt állapotban, vagyis nyugodtan használhatjuk töltőként is.

Verdikt

Igaz, hogy manapság sokan a vezeték nélküli eszközökben látják a jövőt, azonban vannak esetek amikor érdemes elgondolkoznunk azon, hogy megtartsuk a vezetékes megoldásainkat, így visszaszorítva környezetünkben az elektroszmog jelenlétét. A Toshiba Dynadock U3.0 immár jó néhány hetes tesztüzemen túl van és örömmel jelenthetem ki, hogy ezen idő alatt hibát, kellemetlenséget nem tapasztaltam, sőt! Kifejezetten hasznosnak találtam meglétét, ugyanis nem kell dokkoló porttal ellátott méregdrága notebookot vásárolnunk ahhoz, hogy több perifériát is egyszerre működtessünk a készülékünkkel. Jelenleg nincs versenytársa a Toshiba Dynadock U3.0-nak, hiszen ilyen felszereltséggel rendelkező, USB portos dokkoló egész egyszerűen nincs a piacon. Egyetlen fogást mégis sikerült találni az eszközön: az ára eléggé borsosnak mondható (circa 40.000Ft), főleg az itthoni pénztárcáknak. Viszont az üzleti szféra külön porttal ellátott dokkolói is itt kezdődnek és áruk könnyen ennek a duplája lehet.

 

Egy dolog biztos, akinek hasonló készülékre van szüksége, az jó helyen tapogatózik, mi ajánljuk!

 

Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét