Verseny egy zöldebb jövőért

0
37

A Fujitsu ActivateNow 2022 nevű esemény idén októberben zajlott. A rendezvény keretei közt iparági szakértőket és különleges vendégeket fogadtak, akik megosztották gondolataikat és elképzeléseiket a fenntarthatósági átalakulásról, valamint arról, hogy ez milyen fontossággal bír a mai üzleti környezetben. Ezen a digitális fórumon a Fujitsu nagy örömmel fogadta Nico Rosberget is, a Forma-1 korábbi világbajnokát, aki versenyzői pályafutása hátrahagyása után a fenntarthatósági- és az öko-vállalkozói útra lépett.

A versenyzővel gyönyörű szülővárosában, Monacóban találkozott a Fujitsu küldöttsége. Még mielőtt megkezdték volna város felfedezését (beleértve a híres F1 pálya egy részét), Nico elmesélte, hogyan és miért küzd ő maga is a fenntarthatóságért.

Ezen a ponton feljöhet az a kérdés, hogy mi köze a Forma-1-nek, illetve egy F1-es versenyzőnek a fenntarthatósági átalakuláshoz. Ebben a cikkben megismerhetjük a Nico Rosberg történetét, aki komoly szerepet akar vállalni a fenntarthatósági törekvések előrevitelében.

A bajnoksághoz és a győzelemhez vezető út – és ennek hatásai

Mielőtt rátért volna erre az új, „zöld” karrierútra, Nico beszélt egy kicsit Forma-1-es karrierjéről, a versenyzésről és 2016-os világbajnoki címéről is. Ahhoz, hogy ezt az utóbbi hatalmas eredményt elérje, le kellett győznie fiatalkori barátját, egykori csapattársát, Lewis Hamiltont – aki kétségtelenül minden idők egyik legjobb Forma-1-es versenyzője. Együtt nőttek fel a motorsport világában, és arról álmodoztak, hogy egy nap a Forma-1-ben versenyezhetnek. Kapcsolatuk azonban számos kihívással nézett szembe a későbbi években, köszönhetően a világbajnoki címért való versengéssel együtt járó nyomásnak és nyilvánosságnak való kitettségnek. „Mindig is intenzív és szoros volt köztünk a kapcsolat” – mesélte Rosberg. „De hihetetlen csata volt, és a végén nagyon boldog és büszke voltam, vagyok. Le tudtam őt győzni.”

2016-ban, közvetlenül azután, hogy a Forma-1-es világbajnok lett, Nico sokkolta a versenyvilágot visszavonulásának hírével. Azonban a motorsportban eltöltött sok év nem vált semmivé, alapvető értékei és tapasztalatai beleolvadtak személyiségébe és látásmódjába, illetve a jövőjébe is.

Nico kiemelte, milyen tartós hatásai vannak annak, hogy sok éven át dolgozott egy sportpszichológussal – ez pedig még mindig hatással van a magánéletére és kapcsolataira. Elgondolkodott azon, hogy versenyautó-pilótaként szerzett tapasztalatai sok mindent megtanítottak önmagáról, ezt pedig át tudja vinni új karrierjébe is. Ami az üzletet illeti, nincs kétsége, honnan ered fenntarthatósági vállalkozói vágya és határozottsága. „A sportban az ember nem engedheti meg magának, hogy várjon és hezitáljon, hogy határozatlan legyen. Döntést kell hoznod, el kell fogadnod, vállalnod kell a következményeit.”

Nem volt szégyellős a pilóta, és kimondta azt, amit oly sokan gondolnak mostanság: „Sok vita és párbeszéd folyik, azonban gyakran elmarad a valódi cselekvés. Ez az, amit én le tudok tenni az asztalra” – folytatta. „Sportemberként ez egy hatalmas erősségem a mai világban.”

Hogyan csatlakozott be egy Forma-1-es világbajnok a fenntarthatóság világába

„Egy kicsit én voltam a károsanyag-kibocsátásra figyelmet felhívó versenyautó-pilóta” – ismerte el Nico, és nem felejtette el megemlíteni a mobilitás terén jelenleg is zajló alapvető átalakulást, és azt, hogy a Forma-1 2030-ra CO2-semlegessé kíván válni. „A mobilitás hamarosan tisztább lesz és megújuló energiák fogják táplálni” – jósolta az ex versenyző.

Amikor 2016-ban nyugdíjba vonult, nem volt biztos benne, hogyan folytatja útját, de visszatérve a pszichológushoz, a közösen végzett munka során ráeszmélt , hogy jövőjét a visszaadásnak akarja szentelni. „Ez olyan dolog, amiben igazán nem voltam jó eddigi életemben. Ahhoz, hogy nagyobb beteljesülést érezhessek az életben, és remélhetőleg büszkék lehessenek a lányaim, nagyon szerettem volna több időt szánni a munkára, még üzletemberként és vállalkozóként is.”

Nico ezután elkezdte felfedezni a startup világot, és új utakat keresett annak érdekében, hogy üzleti hatást fejtsen ki a fenntarthatóság érdekében. Szerencsére a partnerek, ösztönzők és lehetőségek keresése organikusan bontakozott ki számára. „Hatalmas üzleti lehetőségeket látok ezen a területen, ezeket pedig másoknak is ajánlom kiaknázni. Ez újdonság a fenntarthatóság terén, néhány évvel ezelőtt még nem így volt, azonban annak hála, hogy most már megéri fenntarthatóan működni, hihetetlenül fel fog gyorsulni az átmenet.”

Nico azt is elárulta, hogy milyen módszerrel választja ki azokat a startupokat, amelyekbe befektethet és együtt dolgozik velük. „A jövőképnek természetesen nagynak kell lennie. Célnak kell lennie, és nem csak a következő kilépésről (exit) kell szólnia – magyarázta –, hanem arról, hogy ők (a csapat) valóban hisznek abban, hogy hosszú távon hatással lehetnek a társadalomra.”

„The need for speed in sustainabitlity”: Gyorsítani kell a fenntarthatóságra való átállást – Inspiráljon minket a családunk

Fenntarthatóság terén a nagy jövőkép és a cél elérésére kéz a kézben jár a technológiával és az innovációval. E tekintetben Nico méltatta a Fujitsu hozzájárulását, megemlítve az AI (mesterséges intelligencia), a kvantumszámítástechnika és a blokklánc fejlődését, mint néhány alapvető pillért, és kiemelve, hogy szerinte a Fujitsu ebben az egészben jelentős szerepet játszik.

Amikor arról kérdezték, hogy szerinte milyen tempóban kéne a világnak átállni a fenntarthatóbb működésre, az ex versenyző hangnemet és szóhasználatot is váltott. “Tudjuk, hogy gyorsnak kell lennünk, ez egyértelmű.” Valójában úgy ítélte meg, hogy a Forma-1 minden vállalkozás első számú referenciája, ha a gyors ütemű átalakulásról van szó. „Az F1-ben egy csúcscsapatban 1500 ember dolgozik csak ezért a két versenyautóért” – mutatott rá Nico csillogó szemekkel. „Ennek az embercsoportnak a hatékonysága, amely együtt dolgozik, döntéseket hoz, felülmúlhatatlan. Nem engedhetik meg maguknak, hogy lassúak legyenek, mert minden századmásodperc számít. A fenntarthatóság, a bolygónk és a jövőnk érdekében szükségünk van erre a gyorsaságra” – mondta, remélve, hogy a Fujitsu és más nagyvállalatok is inspirációt találnak ebben.

Noha Nico mindezt a Forma-1 magas szintű hatékonyságából eredő inspirációt hordozza magában, az első lökést a feleségétől kapta, hogy napi szinten hozzájáruljon a fenntarthatóság ügyéhez. „Ő volt az első ember, aki ezzel kezdett, miközben én még mindig arra koncentráltam, hogy megnyerjem a következő versenyemet az F1-ben. De most már (ebben is) csatlakoztam a családomhoz.” Azóta teljesen zöld életmódot próbálnak megvalósítani, hiszen elektromos autóval közlekednek, megváltoztatták energiafogyasztási szokásaikat, valamint betiltották otthonukban a műanyagot. „Ezek az apró részletek. Arról is szól, hogy elvigyük a gyerekeinket erre az útra, mutassunk nekik néhány tippet. Egyébként ők is nagyon élvezik ezt.”

Formula E és Extreme E – Minden téren átalakulóban van a mobilitás

A fentebbiekből megismerhető gondolkodásmóddal, lépésről lépésre haladva a felismerés és a tudatosság lépcsőjén, Nico egyik befektetése a a versenyvilágban az e-mobilitás imázsának újradefiniálása.

Társalapítója a Formula E racing eseménynek, amely a tekintélyes Forma-1-es verseny előtt zajlik. “A Formula E menővé tette az e-mobilitást, és ez valóban segített megváltoztatni a fogyasztói gondolkodásmódot” – állítja Nico, kifejtve, hogy a Formula E autóiban használt e-motorokat a közeljövőben a közúti autókba is implementálni szeretnék.

Azon kívül, hogy a szélesebb körben elterjedt Formula E motorsportot népszerűsíti, Nico részt vesz ennek off-road változatában is, az Extreme E-ben. A csapattulajdonos szerepét elvállalva Nico és csapata remekül kezdett, hiszen már az első évében világbajnokok lettek. A bajnokságot olyan helyszíneken rendezik, ahol az éghajlatváltozás negatívan érintett. Ennek illusztrálására Nico együttérzően elmesélte, hogy a legutóbbi szardíniai Extreme E verseny hogyan használta fel platformját a helyi közösség támogatására a pusztító erdőtüzek után. „A családok mindent elvesztettek. Fél méterrel lejjebb leégett a föld, nemzedékekbe fog telni, mire a környezet regenerálódik. Élelmiszerutalványokkal és gyógyszerekkel támogattuk a helyi közösséget, és nagy erdőfelújítási kezdeményezést indítottunk a föld újjáéledése érdekében. Mi is részt vettünk ebben, és erre nagyon büszke voltam.”

Az Extreme E másik fő célja a nemek közötti egyenlőség támogatása. „Minden csapatnak rendelkeznie kell egy női és férfi versenyzővel, akik egy versenyautón osztoznak. A női pilóták virágoznak a sportágunkban.” Nico gyorsan rávilágított Mikaela Åhlin-Kottulinsky svéd pilóta feltörekvő tehetségére – „Amikor beül az autóba, és becsukódik a napellenző, hevessé válik. Gyors a leányzó.” Niconak két lánya van, és tisztában van azzal, hogy Mikaela milyen fontos inspiráló tényező lehet a fiatal lányok számára, akik nem csak versenyzők lesznek, hanem a technológia világába is bekapcsolódhatnak.

A teknősök és a Greentech Fesztivál

Nico Rosberg szerint ki kell emelni a Greentech Fesztivált, egy olyan eseményt, amelyet maga Nico alapított 2018-ban, és amelyen aktívan részt is vesz. „Most már Európa vezető fenntarthatósági rendezvényplatformja. Idén 13 000 résztvevőnk volt Berlinben. Bemutatjuk a világ vezető zöld technológiáit, és valóban arra törekszünk, hogy felgyorsítsuk ezt a pozitív változást.” – mondta az expilóta. „Büszke vagyok arra, hogy amennyire lehetőségeim engedik, én is teszek az ügyért. Ez egy bizonyos beteljesülés érzést ad számomra, illetve lehetőségem van arra is, hogy a lányaim büszkék legyenek rám.”

Annak ellenére, hogy sok zöld kezdeményezés motorja volt, Nico emlékeztet bennünket, hogy „Semmi sem elég, mivel a 11. óra van, egyértelmű, hogy mit kell tenni. Az Egyesült Nemzetek Szervezete az összes vezető tudós kutatása alapján tájékoztat bennünket, jelezve, hogy kifutunk az időből. Nincs más választásunk, mindannyiunknak bele kell mélyednünk” – mondta nyersen.

Ezen felhívása nem csak a Fujitsunak és annak „hihetetlenül nagy teljesítményű technológiájának” szól, hanem mindenki másnak is; neked is kedves olvasó, és egyaránt Nico saját családjának. „Amikor a Greentech Fesztiválra megyek, azt mondom a lányaimnak, hogy meg fogom menteni a teknősöket, így egyszerűbb” – mondta viccesen. Hozzátette: „A fiatalabb generációk számára egyre fontosabb, hogy miről beszélnek az iskolában.”

Nico Rosberg szerint egy ideális, fenntartható világban az egyik legfontosabb alappillér egy, a körkörös gazdaságon alapuló rendszer kialakítása, ahol nem használunk fel többet az erőforrásokból, mint amennyit a Föld tud nyújtani. Elismeri, hogy még hosszú út áll előttünk, de remélhetőleg hamarosan eljutunk odáig. Amennyiben ez megtörténik, akkor egy virágzó, hosszútávú jövő felé néz az összes utánunk következő generáció.” – reméli, és bevallotta, hogy nem csak a lányaira gondol, hanem az ő gyerekeikre és így tovább.

Végül Nico rámutatott az együttműködés fontosságára. „Ezt csak együtt tudjuk megvalósítani. Én vagyok az, te – kezdte a felsorolást –, az egész Fujitsu család. Ez az egyetlen esélyünk, hogy felgyorsítsuk ezt az átmenetet” – állította, és ismét a „gyorsít” (accelerate) igét használta, ami úgy tűnik, egyre mélyebb értelmet nyer a fejében, ahogy éllovassá válik a fenntarthatósági versenyben, amelyben mindannyiunknak rajtrácshoz kell állnia, hogy kivegyük belőle saját részünket – máshogy nem megy.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét