Vista vizet a pohárba!

0
216

Most hogy megjelent a Vista sokan elgondolkodnak érdemes-e a váltás, milyen újdonságok, etrák vannak az új Windowsban, amiért megérné lecserélni jó öreg “Ikszpénket”. Rövidke írásunk az egyes Vista kiadások közti különbségekre próbál rávilágítani, ezzel is megkönnyítve a döntést.

Az oldal alján lévő táblázatból kitűnik, hogy a Home Basicben csak annyi újdonság szerepel, amennyi általában egy operációs rendszer frissítésével érkezik. Az alapcsomag része a Windows Defender spyware szűrő és Windows tűzfal, amely – egy normális tűzfalhoz méltóan – mindkét irányban véd, tehát szűri a bejövő és kimenő adatforgalmat is. Az Internet Explorer 7-es változata nem újdonság, XP alatt már hónapok óta használható. A Vistával érkező beépülő kereső szolgáltatások viszont eléggé visszafogják a gépet. A szolgáltatás lényege a nagyfokú indexelésben rejlik, minden mappában található egy szűrő/kereső ablak, amelybe begépelve a keresett kifejezést rögtön dobja is vissza az operációs rendszer a válaszokat. Ez egy nagyon hasznos és kényelmes funkció, ám a merevlemez háttérben való indexelését követeli meg, amely nem csekély mértékben érezhető a mindennapi használatban. Az újdonságokból ennyi jutott az alap otthoni csomagba, az Aero Glass felületet csak a Home Premium verziótól felfelé tudjuk használni.
A prémium változat az új 3D-s kezelőfelületen felül a mobilitásra helyezi a hangsúlyt, a különböző mobil eszközök (Tábla PC, notebook, stb.) nagy mértékű támogatása a Windows Mobility Center segítségével nagyon jól megoldott. A Windows Meeting Space-szel virtuális tárgyalásokat és összejöveteleket bonyolíthatunk le, míg a Windows Media Centerrel online rádiókat, TV-ket hallgathatunk nézhetünk, kedvenc műsorainkat és zenéinket akár rögzíthetjük is.
Az üzleti megoldások terén is bőséges a választék. A Business remekül vegyíti a fontosabb otthoni funkciókat és a fokozott biztonságot. A Business tulajdonképpen mindent tartalmaz, amit a Home Premium, egyedül a Windows Media Centertől kell fájdalmas búcsút vennünk, így az XBox360 tulajok nem tudják szinkronizálni konzoljukat a PC-vel, ugyanis ez a metódus is az említett alkalmazások keresztül valósítható meg, bár az XBox csatlakoztatása nem elsősorban mindennapos üzleti tevékenység. A hiányosságok listája itt véget is ért, lássuk miben bővült a szolgáltatások garmadája. Először is kapunk egy ún. Üzleti hálózati megoldások modult, amely nagyrészt a különböző vezeték nélküli hálózatok menedzsmentjét és konfigurálását jelenti, valamint a helyi hálózatok működésébe is mélyebben bele lehet nyúlni, mint az otthoni változatoknál. A különböző hardver hibák elleni védelem egyike az újdonságoknak, működésének lényege, hogyha az egyik program hardverhibába ütközik, akkor az operációs rendszer elveszi a vezérlést tőle és megszakítja a program futását, ezzel megakadályozva egy esetleges rendszer összeomlást. Elméletben ez egy nagyon klassz dolog, de majd az élet hozza, mennyire működik majd a gyakorlatban.
Az Enterprise tulajdonképpen nem képezi külön csomag részét, ugyanis a Business hardveres fájl-, és lemeztitkosítással (BitLocker) rendelkező változatáról van szó. Ezzel ellentétben az Ultimate természetesen képezi a Windows Vista csúcsát, minden benne van, amely a többi négy csomagban megtalálható, ennek megfelelően ára is közelíti a 80 ezer forintot. A vásárlókat további extrákkal próbálják elcsábítani, ezeket összefoglaló néven csak Ultimate Extras-nak hívja a Microsoft, amelybe különböző kisalkalmazások és hasznos tippek tartoznak. Megjegyzendő még, hogy a többnyelvű felhasználói felület csak a két drágább verzióban érhető el, míg a szülői felügyelet értelemszerűen csak az otthoni verziókban van jelen, az üzleti csomagokban nem.

Vista vizet a pohárba!
 

Vista vizet a pohárba!

 
Árak (aktuális bruttó kikereskedelmi árak):
– Home Basic: 24.990.- Ft.
– Home Premium: 31.990.- Ft.
– Business: 39.990.- Ft.
– Enterprise: –
– Ultimate: 52.990.- Ft.
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét