Xiaomi Amazfit Verge teszt – ennyiért a legjobb okosóra?

0
437

A Xiaomi Amazfit Verge okosórát a Laptopszalon biztosította tesztre. A készülék megvásárolható online, valamint kipróbálható a Laptopszalon üzeleteiben.

Bevezető

Volt olyan pillanat, amikor a felhasználók és a szakma is azt hitte, hogy megálljt parancsolnak a trendek az okosóráknak. Ám ez a momentum nem tartott sokáig, és tény ami tény, most újra virágkorukat élik ezek az eszközök. Ez sok mindennek köszönhető, többek között az is közrejátszik, hogy egyre több az olyan kütyü, ami kedvező áron kínálja a nagyobb gyártók portékáinak tudását. A Xiaomi mindig híres volt arról, hogy igencsak vonzó árcímkével édesgeti magához a vásárlókat, és szerencsére nem olyan eszközökkel, amik csalódást okoznának, hanem éppen ellenkezőleg. A Xiaomi Huami Amazfit Verge – igen, ez lenne a teljes név, igazából a Huami a Xiaomi almárkája, de most írd és mondd egy kimondhatóbb nevet használunk -, szóval a Xiaomi Amazfit Verge olyan képességeket rejt magában, mint a GPS, vagy éppen az AMOLED kijelző, de az üzemidejére sem lehet panasz. Az árára pedig plána nem.

Hirdetés

Külső

A Xiaomi Amazfit Verge jól néz ki, persze a 48 grammos tömeg is jelzi, hogy egyrészről egy rendkívül kényelmes viseletű kütyüről beszélünk, másrészről inkább műanyag elemek borítják, amik olyan jól illeszkednek, hogy a vizet képesek kizárni egy méter mélységig és másfél óra időtartamig. Vagyis IP68-as védettséget élvez az óra. A számlap kerülete 43 milliméter, a készülék vastagsága pedig 12,6 milliméter, tehát nem egy karcsú valami ez, de nem véletlenül.

Az egyik legtöbbet fürkészett rész ugyanis minden bizonnyal az 1,3 hüvelykes, 360 x 360 pixel felbontású AMOLED kijelző lesz, amit Gorilla Glass 3 üveg véd a karcoktól. Irtó szép a képe, vibránsak a színei, a maximális fényereje pedig bőven elég ahhoz, hogy erősebb napsütésben is használhassuk. Érintésérzékeny, szóval így vezérelhető, de van az oldalán egy narancssárga gomb, amivel azonnal a kezdőképernyőre ugorhatunk.

Ugyanilyen izgalmas a Xiaomi Amazfit Verge hátlapja is, ahol maga a pulzusmérő található, amely több leddel világít és meglehetősen pontos eredményeket mér. Ne feledkezzünk meg az oldalt lévő mikrofonról és hangszóróról sem. Hogy ez mire jó? Arra, hogy hívásokat fogadjunk és indítsunk az óráról anélkül, hogy a telefonunkat elővennénk. Knight Rider, megvan? No, 2019-ben már mi is átélhetjük a filmbeli eseményeket. Már csak egy KITT kellene hozzá.

Hardver

A Xiaomi Amazfit Verge belsejében egy 1,2 GHz-es kétmagos processzor dolgozik, ami több mint elég ahhoz, hogy a Huami saját, Amazfit OS rendszere akadozásmentesen elfusson. Ehhez jótékonyan járul hozzá az 512 MB RAM is, ami elsőre kevésnek hangzik az okostelefonok RAM-versenye miatt, de mindenki higgye el, hogy egy ilyen okosórában nincs egyelőre többre szükség. 4 GB-nyi tárhely is rendelkezésre áll, pontosabban csak 1,9 GB, mert a többit a rendszer foglalja el.

Kommunikáció

A készülék igen jól áll adatkommunikációs téren. Ugyan SIM-et nem fogad, de van benne GPS (GLONASS), így mobil nélkül tudja monitorozni, hogy merre járunk. Ugyanígy jól jön csatlakozáskor a Bluetooth 4.2 BLE+BR/EDR, valamint a 802.11b/g-s, 2,4 GHz-es WiFi modul is.

Szoftver

A Xiaomi Amazfit Verge esetén mindenképpen szükséges az Amazfit Watch alkalmazás telepítése, ezt megtehetjük iOS-re (9.0+) és Androidra (4.4+) is. Igazából a QR-kódos párosítás után szó szerint nagyobb rálátást kapunk az óra által mért adatokra, hiszen végignézhetjük, hogy milyen pulzusméréseket végeztünk, merre futkároztunk, milyen sporttevékenységeket végeztünk stb. Ennél is fontosabb, hogy az appon belül konfigurálhatjuk az értesítéseket, vagyis hogy milyen programok küljenek notifikációkat, és melyek ne. Az ikonok a telefonon lévő applikációkhoz igazodnak, így könnyedén átláthatóak.

Az óra számlapja módosítható, de csak az előre telepített lehetőségeket használhatjuk, újakat sajnos nem tudunk letölteni. Fentről lefelé legyintve a gyorsbeállítások ikonjait találjuk (repülő mód, némítás, telefonkeresés, fényerőszabályzás), alulról felfelé húzva ujjunkat pedig az értesítéseket böngészhetjük. Ezeket el tudjuk olvasni, de ha összegyűjt többet a rendszer, akkor már nehezebb dolgunk lesz, mert akkor már nem tehetjük ezt meg. Egyesével el lehet távolítani őket, ettől viszont még a telefonon ugyanúgy olvasatlan marad minden. Ez jó és rossz is egyben.

Jobbról kell balra csúsztatni ujjbegyünket ahhoz, hogy a Xiaomi Amazfit Verge alkalmazásait elérjük. Az első menü a Health, itt lényegében a megtett lépésszámot monitorozhatjuk. A Heart Rate tartalmazza a pulzusmérést, nagyjából 20 másodperc alatt megkapjuk az eredményt. A Sports még izgalmasabb, itt futunk bele minden tevékenységbe: futás, séta, biciklizás, futópad, szobabiciklizés, mászás, erőltett séta, síelés, tenisz, foci, ugrókötelezés. Bármelyiket választjuk, azonnal igyekszik lokalizálni az óra, majd minden adatot mér, jelez, mutat, elég komplexen csinál mindent.

A Sleep rejti az alvásfigyelés, megnézhetjük az éjszaka után az okostelefonon azt, hogy mennyi időt töltöttünk mély alvásban, és mennyire voltunk éberek. A Phone is marha jó, tárcsázhatunk számokat és az órán keresztül beszélhetünk a partnerekkel. De ha hívnak, az órán keresztül fogadhatjuk is a hívásokat. Van még zenelejátszó (Music), időjárás (Weather), ébresztőóra (Alarm), időzítő (Timer), stopper (Stopwatch), valamint iránytű (Compass).

Üzemidő

A 390 mAh-s akkumulátor nagyjából 5 napig képes életben tartani a Xiaomi Amazfit Verge-öt anélkül, hogy a dobozban mellékelt bölcsőbe kellene pattintani. Így működik ugyanis a töltés, egyszerű a történet, úgy 2,5 óra, mire 0-ról 100%-ra etetjük meg a kütyüt. A használati idő persze változhat, a GPS jobban meríti az órát, de ha csak értesítéseket kérünk, akkor az egy hét üzemidő elérése sem lehetetlen.

Összegzés

A Xiaomi Amazfit Verge ára 42 900 forint a Laptopszalonnál, és mondani sem kell, hogy ennyiért nagyon jó vételnek számít. Hogy miért? Egyrészt mert gyors, kényelmes a viselete, szóval tényleg egy olyan okosóra, ami kiegészíti a mobiltelefonos funkciókat. A GPS rendkívül jól jön futáskor vagy más sporttevékenység végzésekor, a pulzusmérés viszonylag precínek mondható, az AMOLED kijelző gyönyörű képet ad, az üzemidő remek. És akkor még távolról sincs vége a pozitívumoknak. Van hibája?

Azért van. Egyrészről nyilván a műanyag ház azért annyira nem prémium, még ha az összeszerelés hibátlan is, persze ennyi pénzért azért mindent nem lehet elvárni. Az applikációk telepítése is hiányozhat egyeseknek, ilyen téren szerencsésebb lett volna az Android Weart telepítenie a Xiaominak, de ilyen konkurens is akad a piacon, tizenes is. Kiegyensúlyozott teljesítményt kereső vásárlók viszont megtalálják a számításaikat ebben az okosórában is. Sőt…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét