Xiaomi Mi Box 3 teszt – a tévéokosító

Bevezető

Talán nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy immár mindenki szereti a nagy kijelzőket, hiszen kényelmes a tartalomfogyasztás, több minden elfér rajtuk. A felbontás is fontos természetesen, illetve az sem hátrány, ha az okos elöljárószó is ott van egy elektronikai eszköz előtt (okostelefon, okosmosógép, okosautó), mivel ezek a kütyük képesek egymáshoz is kapcsolódni. Igen ám, de mi történik akkor, ha mondjuk régebbi eszközünk van, és nem szeretnénk újat vásárolni?

Ilyenkor jön szóba valami más, mint például tesztalanyunk, a Xiaomi Mi Box 3, ami lényegében egy tévéokosító, egy médiabox. Ezt a kis apróságot a televízióhoz kötve máris elérhetjük a YouTube-ot, vagy olyan szolgáltatásokat, mint a Telenor MyTV, tehát akár még a tévéelőfizetést is lemondhatjuk (ha persze nem akarok kétszáz csatornát). De vajon miben könnyíti meg a mindennapokat, mire lehet jó egy ilyen készülék?

Külső, csatlakozók

Több díjat is nyert a Xiaomi Mi Box 3 a külseje miatt, ami érthető, hiszen tényleg apró (101 x 101 x 19,5 mm) és légiesen könnyű (176,5 g), tehát hordozható is. A tetején matt felületű bevonatot kapott, picit, de nem vészesen gyűjti az ujjlenyomatokat, alul pedig gumitalp segíti, hogy ne csúszkáljon ide-oda. Csak az egyik oldalán találunk portokat: teljes értékű HDMI és USB 2.0, valamint 3,5 mm-es jack kimenet és töltőcsatlakozó áll rendelkezésre.

Irányító, hangvezérlés

A Xiaomi Mi Box 3 mellé kapunk egy töltőt, egy HDMI kábelt, valamint egy irányítót, amivel a legszükségesebb funkciókat érjük el. A kontroller két AAA-s elemmel kelthető életre, a kapcsolat pedig Bluetoothon keresztül jön létre. Az érdekesség nem az, hogy nincs sok gomb, hiszen csupán négyirányú mozgásra, kvázi enterre, kezdőképernyőre ugrásra, visszalépésre, hangerőszabályozásra adódik lehetőség, hanem az, hogy hangvezérlést is végezhetünk. Ezt aránylag jól kezeli a Xiaomi és ezzel együtt a Google rendszere, ráadásul magyarul is diktálhatunk, amit többé-kevésbé jól meg is ért.

Hardver

A készülék lelke egy  Amlogic S905 SoC, amiben 2 GHz-es négymagos processzor dolgozik (Cortex-A53 magok), méghozzá Mali-450MP6 grafikus gyorsítóval és 2 GB RAM-mal kiegészülve. Talán a rendszermemória lehetne több, illetve a 8 GB-os adattároló sem túl sok, bár külső eszközt csatlakoztatva akár azt is használhatjuk elsődleges tárhelyként. A rendszer sebessége kielégítő, vannak néha elgondolkodások, de alapvetően nem szokott komolyabb fennakadás lenni. Adatkommunikációs téren kiemelendő a Bluetooth 4.0, illetve a 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi.

Android TV

A Xiaomi Mi Box 3 fedélzetén az Android TV immár 7.0-s verziója fut (még a 6.0-val adták ki), aminek beállítása a google-ös, tehát androidos telefonoknak megfelelően történik, viszonylag gyorsan. A menü különféle kategóriákba sorolja az eszközön lévő tartalmat, például játékok, alkalmazások, filmek. A beállításokban a megjelenítésnél érdemes kutakodni, ott lehet ugyanis beállítani a felbontást, vagy aktiválni a HDR-t, már ha erre képes tévével rendelkezünk.

A Play Áruházban az Android TV rendszerrel kompatibilis alkalmazásokat találunk, amiket elég gyorsan fel lehet telepíteni, bár azért csínján kell bánni a pár gigányi rendelkezésre álló tárhellyel. Elég érdekes dolgokat lehet megtalálni a virtuális boltban, sőt, elérünk lényegében minden megvásárolt tartalmat, legyen az zene, vagy valamilyen mozifilm, sőt, akár a Facebook videóit is nézegethetjük egy külön app segítségével.

A játékok futtatása csak korlátozott mértékben lehetséges, egyrészt azért, mert a hardver nyilván nem tud megbirkózni mindennel, másrészt pedig nem mindig kényelmes az irányító segítségével vezérelni ezeket. A billentyűzet teljes kiosztású, lépegetni néha egy picit unalmas és hosszú, ilyenkor jön jól a hangvezérlés, amit korábban említettünk. A rendszer jól használható, kezeli a pendrive-okat, nagyobb külső háttértárolókat, sőt, akár a 4K felbontású tartalmakat, vagy éppen a DTS, Dolby Digital Plus digitális hangformátumokat is. A biztonságra is ügyeltek a cégnél, a Widevine L1 + PlayReady 3.0 véd minket.

Végszó

A Xiaomi Mi Box 3 ára 23-29 ezer forint, attól függően, hogy hol vásároljuk. Nyilván ennyi pénzt olyan szempontból mindenképpen megér, hogy sokkal olcsóbb, mint egy okostévét vásárolni, ráadásul funkcionalitásban is elég gazdag az eszköz. Támogatja a 4K-t, megfelelő a hardver egyszerűbb játékok futtatására, az alkalmazások telepítése pedig a régi televíziók előtt is megnyitja az utat a YouTube, vagy éppen a Play Filmek felé.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?