Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt – egy kínai MacBook?

0
2101

A Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Adatlap
Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt
Processzor Intel® Core™ i5-8250U quad Core (6 MB Smart Cache, 1.60 – 3.40 GHz)
Lapkészlet Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4-2400
Kijelző 13.3” FHD (1920 x 1080p) IPS, LED háttérvilágítású, fényes, karcálló
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 620
NVIDIA® GeForce® MX150 2GB GDDR5
Háttértár 256GB SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 1x USB Type-C (USB 3.1), 2x USB 3.0, 1x HDMI™, 1x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz) MU-MIMO, Bluetooth® 4.2
Egyéb 1MP HD webcam + mikrofon, AKG Dolby Audio™ prémium térhatású hangrendszer
Akkumulátor kapacitása 39Wh
Méret 309 x 211 x 14.8 mm
Tömeg akkumulátorral 1.31 kg
Töltő tömege 0.2 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Fogyasztói ár (2019. február) 309 990 Ft
Garancia 12 hónap


Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt

külsőségek

A kínai gyártó dizájnerei ugyan archaikus dialektusban, de ugyan azt a nyelvet beszélik, mint a cupertinóban dolgozó kollégáik. Vagyis egészen biztos, hogy a Mi Notebook Air megalkotása során a MacBook Pro volt a múzsa – de egy direkt összehasonlításon ma még elvérezne a Xiaomi. Ez persze nem azt jelenti, hogy különösebb gond lenne az utóbbival, de az Apple termékek árcédulája még ma is biztosítékot jelent a részletgazdag megvalósításra. Ezt a megállapítást két gyors példával támasztjuk alá: (1) az egybeöntött alumínium váz ugyan prémium hatást kelt, de az élek finom lekerekítése hiányzik. Emellett elmondhatjuk, hogy (2) kínai laptop is merev, de nem abban az értelemben, mint egy MacBook Pro és emiatt a billentyűzet és az érintőpad között húzódó fémrésznek van egy kis holtjátéka. Ezeknek az apróságoknak a sora egészen hosszúra nyúlhatna, de a direkt összehasonlítás lényegében értelmetlen: nem egy ligában (300 eFt vs 600 eFt) játszanak. A végeredmény így is egy időtálló formavilággal rendelkező, de azért fiatalosnak mégsem mondható ultrabook.

Hirdetés

xiaomi mi notebook air 13.3 teszt

A fiatalos megjelenés azért mégsem minden, és erre az Air is rávilágít szolid, szégyenkezésre okot nem adó küllemével. Azért pedig külön pirospont jár, hogy a kínai gyártó márkajelét csak egyetlen helyen, a kijelző alsó káváján találhatjuk meg. Ez a megoldás egy kifejezetten egyedi, és rendkívül enigmatikus megjelenéssel ruházza fel Notebook Air-t. Hordozhatóság szempontjából is jár a pirospont, mivel méretének és súlyának köszönhetően elképesztően kompakt. Erről bármelyik dimenzióját vizsgálva meggyőződhetünk, majd ugyan arra a következtetésre juthatunk: egy ideális ultrabookot tartunk a kezünkben.


Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt

beviteli eszközök

billentyűzet

A szigetes kialakítású, háttérvilágítással rendelkező billentyűzet kiosztása nemzetközi, ami sajnos együtt jár néhány apró kellemetlenséggel. Ezek közül ki kell emelni az ékezetes betűk hiányát, de ez egy gyorsbeállítással – és ha kell matricázással – megoldható. Ennél több bosszúságot hordoz magában az enter elhelyezkedése és alakja. Mindezektől eltekintve egy kifejezetten jó és kényelmes beviteli eszközről van szó, ahol az egyes billentyűk kellő visszacsatolást biztosítanak a felhasználónak.

xiaomi mi notebook air 13.3 teszt

touchpad

Az érintőpad nagyon vegyes érzelmeket korbácsolt fel. Mivel egy MacBook koppintásról van szó, így az alapkoncepció nem rossz: egy összefüggő, viszonylag nagy felületről van szó, ami üvegszerű borítást kapott. Nyomás hatására viszont nagyon olcsó benyomást kelt, és az Apple eszközökön jól ismert haptikus visszajelzések minőségétől még nagyon messze áll. A touchpad jobb felső sarkában kapott helyet egy egészen gyors ujjlenyomat olvasó, de elhelyezkedése miatt sokszor gátolja a kurzorral történő navigációt, mivel gyakorlatilag lyukat üt az üvegszerű borításba.


Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt

kijelző

A Mi Notebook Air kijelzőjén látszik, hogy nagy odafigyeléssel kiválasztott IPS panelről van szó. Mondhatjuk azt is, hogy a technikai paramétereken messze túlmutató kellemes meglepetést okozott a kis ultrabook által szolgáltatott kép minősége.

A 13.3 hüvelykes kijelző felbontása 1920 x 1080 pixel, így azt is mondhatnánk, hogy napjaink felsőkategóriás telefonjai sokkal jobb pixelsűrűséget ígérnek. A teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az ultrabook mezőnybe történő kvalifikációhoz még ma is elegendő ez az eredmény. Az IPS panelt a Sharp (LQ133M1JW15) gyártotta, és a tükröződő felület karcálló borítást is kapott. A kijelző maximum 400 nit körüli fényerőt biztosít, kontraszt arány pedig 1600:1 környékén alakul. Ezek a számok azt jelentik, hogy ideálistól eltérő körülmények (pl. utazás) között is jól használható a Mi Notebook Air. A kijelzővel kapcsolatban egyetlen hiányérzetünk ébredt: elfért volna benne az érintőfunkció is.


Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt

teljesítmény

CPU

A Mi Notebook Air mellkasában egy négyamgos Intel Core i5-8250U CPU dobog 1.6 – 3.4 GHz közötti frekvencián. Ez a 8. generációs Intel Core megoldás, ami a Kaby Lake Refresh kódnevet kapta és először 2017. augusztusában mutattak be a nagyközönség számára. Tekinthetjük akár a Core i5-7200U közvetlen leszármazottjának is, noha az csak két maggal dolgozott négy szálon, vagyis a multi-tasking során messze alulmarad az új generációval szemben.

A gyártó saját állítása szerint akár 40%-os különbséget is tetten érhetünk a teljesítményben a 8250U javára.

Ez az állítás meg is állja a helyét: ennek az ULV (Ultra-Low-Voltage) processzornak a korábbi standardok szerint az i7-es ligában a helye. Áramfogyasztása mindössze 15 Watt (@800MHz), ami – megfelelő akku-kapacitás mellett – nagyban elősegíti a hordozható használatot. Az integrált memória vezérlő támogatja a DDR4-2400 / LPDDR3-2133 dual-channel memóriák alkalmazását. Sajnos a Meltdown és a Spectre néven ismertté vált támadásokkal szemben még ez a processzor sem rendelkezik hardveres védelemmel.

GPU

integrált

Az Intel UHD Graphics 620 lényegében csak egy átnevezett Intel HD Graphics 620, annak minden lehetőségével és korlátjával felvértezve. Ahogy korábban nagyon sok 7. generációs ULV processzor mellett láthattuk, úgy számíthatunk arra, hogy a 8. generáció is erre fog támaszkodni. Ennek a GPU-nak az órajele az adott CPU-hoz igazított, maximum 1050 MHz-et tud magából kipréselni, ami a versenytársakhoz viszonyítva egészen tisztességes. Önálló memóriával nem rendelkezik, eDRAM segítségével azonban hozzáfér a rendszer memóriájához (ami ebben az esetben azért gond, mert az nem bővíthető / cserélhető). Fontos, hogy az Intel UHD Graphics 620 támogogatja a 10 bites színkódú H.265/HEVC Main10 profilt, ami ebben a konkrét esetben HDCP 2.2 és Netflix 4K támogatást is jelent.

dedikált

Az integrált grafikus gyorsítónál picivel több érdekességet tartogat magában a dedikált GPU: a GeForce MX150 az Nvidia belépő kategóriás mobil grafikus gyorsítója, amelyet a GP108 chip köré és Pascal architektúrára építettek, továbbá 2GB VRAM-mal vértezték fel fel. Az első leleplezésre 2017 közepén került sor, amikor az asztali „nagytestvért”, vagyis a GeForce GT 1030-at is bemutatták. A GP108 chip-nek köszönhetően számos technológiai megoldást támogat: DisplayPort 1.4 (ready), HDMI 2.0b, 4K HDR (h.265 kódolással, PlayReady 3.0 funkcióval.

A Notebook Air-ben található MX150 esetében az energiahatékony N17S-LGA1 verzióról van szó.

Erről annyit érdemes tudni, hogy a “normál” MX150-nél 32 százalékkal alacsonyabb órajel tartományban (936 – 1037 MHz) dolgozik, de cserébe 60 százalékkal kevesebb árammal (10 W) is megelégszik.

háttértár

A Mi Notebook Air-ben egy 256GB tárhelyet kínáló, PCIe M.2 szabványt alkalmazó Samsung PM961 SSD található. Ahogy a CrystalDiskMark eredményből is látható a szekvenciális írási és olvasási teszten sikerült felülmúlni a gyártó által megadott értékeket (2800 MB/s és 1100 MB/s). Akit ez nem győzött volna meg hozhatja a saját szilárdtest meghajtóját is, hiszen az alsó fedlap eltávolítását követően elénk tárul még egy M.2 csatoló felület, amelybe gond nélkül bepattinthatunk még egy SSD-t.


Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt

felhasználói / gamer élmény

Egyszerű hétköznapi felhasználó szemszögéből vizsgálva a Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt arra világít rá, hogy a kínai ultrabook mindent tud, amit tudnia kell.

 

Ebbe a megállapításba belefér az alkalomszerű gaming is…

…mivel a butított MX150 alkalmas arra, hogy alacsony beállítások mellett ugyan, de napjaink játékait is beröffentse.

xiaomi mi notebook air 13.3 gaming

Emellett a négymagos processzorra nyugodtan ráereszthetjük a hétköznapok irodai alkalmazásait, majd orrvérzésig webböngészhetünk miközben 4K videókkal bőgetjük fel a ventilátorokat. Ezeket a munkafolyamatokat egy elképesztően gyors SSD támogatja meg, így a felhasználói élményre egy rossz szavunk nem lehet. Az egyetlen probléma abból származik, hogy a 8GB RAM sajnos nem bővíthető / cserélhető, így akik egy picit nagyobbat álmodnak, azoknak ez az ultrabook nem játszik.

xiaomi mi notebook air 13.3 geekbench


Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt

apróságok

csatlakoztathatóság

Csatlakoztathatóság terén szintén a minimalizmus vezette a Xiaomi mérnökeit, de azokba a mélységekbe nem süllyedtek, mint a cupertinóban dolgozó társaik. Ennek eredményeként kaptunk egy HDMI portot (4K@30Hz), egy jack csatlakozót, két USB 3.0, valamint egy darab USB-C (3.1 Gen1, PowerDelivery, DisplayPort 4K@60Hz) átjárót. Ebből az összeállításból joggal hiányolhatják néhányan az SD kártyaolvasót és azt is elismerhetjük, hogy bizonyos esetekben a Thunderbolt 3 is jól jönne.

A vezetéknélküli csatlakoztathatóságról egy kétsávos MU-MIMO támogatást biztosító Wi-Fi (802.11ac) modul, valamint Bluetooth 4.2 gondoskodik.

hangrendszer

A hangrendszer nem kifejezetten rossz, de valahogy a basszus nagyon hiányzik. Cserébe a magas és a közepes tónusok viszonylag tisztességesek, de összességében jobb, ha multimédia fogyasztás során nem csak az Air saját fedélzetén található fegyverarzenálra támaszkodunk.

zajkibocsájtás, melegedés

A Mi Notebook Air egyáltalán nem mondható halknak, és melegedésre is hajlamos. Ez annak köszönhető, hogy az energiahatékony, de mégis erős alkotórészek (CPU, GPU) egy nagyon kompakt vázban zsúfolódnak össze. Ennek eredményeként a hőtermelés számottevő, amellyel az aktív hűtés nagyon hangosan próbál megküzdeni. A gyakorlati tapasztalatok alapján még kisebb terhelés mellett is fel-felpörögnek a ventik, komolyabb igénybevétel mellett pedig folyamatosan próbálják hűteni a hardvert. Veszélyes melegedést nem tapasztaltunk, de érdemes odafigyelni arra, hogy minden esetben biztosítsuk az optimális hűtéshez szükséges környezeti feltételeket.

xiaomi mi notebook air 13.3 teszt

üzemidő

Egy ultrabook értékét nagyban meghatározza annak üzemideje. Pontosan ezért is fájó, hogy egy hatalmas ziccert kihagyva a Xiaomi megelégedett egy 39 Wh akkumulátorral. Ez a megoldás mindössze 6 óra üzemidőt engedélyez teljesen átlagos felhasználási körülmények között, és ez édeskevés ahhoz, hogy egy nettó munkanapot töltés nélkül kibírjon.

Akkumulátor és hőmérséklet
Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt
Processzor Intel® Core™ i5-8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 620
GeForce® MX150
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 05 óra 59 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 13 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:34 perc
Teljesen: 1:12 perc
jótállás, szerelhetőség

Szerelhetőség vonatkozásában viszonylag egyszerű helyzetben vagyunk, hiszen 8 darab torx csavar eltávolítását követően hozzáférünk az egyetlen cserélhető / bővíthető M.2 csatoló felülethez. Ennél fogva az egyszerű portalanítás még otthon is megoldható, de a pasztázást már jobb szakértő kezekre bízni. Amennyiben nemzetközi forrásból jutunk hozzá az Air-hez, akkor csak 12 hónap korlátozott és nehezen érvényesíthető jótállással számolhatunk. Emiatt ezt a beszerzést nem merjük ajánlani. A békesség megőrzése érdekében érdemes magyar forrásból, hazánkban is székhellyel rendelkező viszonteladótól vásárolni.


Xiaomi Mi Notebook Air teszt

ítélethirdetés

Az ítélethirdetéshez az 5 pillér elvén felépített sugárdiagrammot fogjuk segítségül hívni, majd a praktikum, extrák, támogatás, megbízhatóság és a funkcionalitás mutatóit elemezni.

xiaomi mi notebook air 13.3 teszt

Két szaggatott vonalat láthatunk, mindkettő egy-egy referencia értéket hivatott reprezentálni. A belső az abszolút, a külső az optimális minimum határértéket jelöli a vizsgált területen. Innentől már jól látható, hogy támogatás terén az optimális minimum alá süllyedt az Air, ami több tényező (jótállás ideje és szervizháttér, bővíthetőség és szerelhetőség) együttes eredménye. Ettől az egy malőrtől eltekintve összességében nagyon szépen szerepelt a kínai fenegyerek.

xiaomi mi notebook air 13.3 teszt

versenytárs

A versenytársakat megvizsgálva házon belül találtuk meg a legnagyobb riválist, aki nem más, mint a 15 hüvelykes nagytestvér. A specifikációkat összehasonlítva először csak a méretbeli különbségek szúrnak szemet, de a sorok között megbújó apró részletek között a következő perdöntő bizonyítékokat találtuk:

  • a Xiaomi Mi Notebook Air 15 olcsóbb, mint a kistestvér;
  • a Xiaomi Mi Notebook Air 15-ben az erősebb MX150 dolgozik;
  • a Xiaomi Mi Notebook Air 15 rendelkezik SD kártyaolvasóval;
  • a Xiaomi Mi Notebook Air 15 hűtése feltételezhetően jobb (biztosat csak a teszt után mondhatunk);
  • a Xiaomi Mi Notebook Air 15 üzemideje feltételezhetően jobb (biztosat csak a teszt után mondhatunk).
Kinek ajánlott a Xiaomi Mi Notebook Air 13.3?

Mindezek fényében nagyon nagy kérdés, hogy pontosan kinek érdemes ajánlani a Xiaomi Mi Notebook Air 13.3-at. Nos, akik el tudják magukat Xiaomi ultrabook tulajdonosnak képzelni, és nem rázza ki őket a hideg a 15 hüvelykes mérettől, azoknak egyértelműen az előbb bemutatott riválist kell szemügyre venniük.

Akik viszont hajlandóak a lehető legkompaktabb méret elérése érdekében feláldozni az SD kártyaolvasót, és némi teljesítményt azok számára ideális választás a Notebook Air.

A döntés meghozatala előtt azonban számba kell venni azt is, hogy a RAM nem bővíthető, “csak” 5-6 óra üzemidővel gazdálkodhatunk és azt is, hogy a billentyűzet nemzetközi kiosztással rendelkezik. Emellett nagyon fontos, hogy a megfelelő garanciális jogok érvényesíthetősége érdekében megbízható forrásból származó verzió vásárlását javasoljuk, egyben kerüljük el a Kínából történő direkt rendelést.

zárszó

Annak ellenére, hogy a zárszó feletti szekciót újraolvasva szokatlanul szigorú ítélethirdetésre került sor, el kell árulnunk egy apró műhelytitkot is: csak azzal vagyunk igazán szigorúak, akiket szeretünk

és a Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 igazán megszerettette magát.

xiaomi mi notebook air 13.3 teszt

A Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét