Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

0
3528

A lézeres és villanófényes szőrtelenítés hatékonysága és tartóssága sokakban kérdést merít fel, hiszen számtalan cikket és reklámot olvashatunk ezzel a témával kapcsolatban. Mindenekelőtt fontos tudni, hogy;

Hogyan és honnan nő a szőr?

A szőrszál a szőrtüszőből nő, ami a bőr alatt található változóan 1-3 mm-re. Amíg a szőrtüsző nem puszul el, addig folyamatosan növekedésben van a szőrszál. A szőrszálakat alkotó sejteket a szőrtüszőben található mátrix sejtek hozzák létre, melyek  a testünk leggyorsabban szaporodó sejtjei közé tartoznak. Naponta akár ⅓ millimétert is nőhet a szőr, ezért ismert hatékonyabb módszerek is ( pl. gyantázás, epilátor ) csak rövid ideig tartósak. Ekkor eltávolításra kerül a szőrszál teljesen a tövétől, bár ettől a szőrtüsző megmarad és ugyanúgy nő továbbra is a szőr, csak lassabban éri el a bőrfelszínt. Ez lehet 1-2 hét, vagy néhány nap is, teljesen egyénfüggő. A borotválás egy felületes módszer, ami csak a bőr feletti szőrszálakat tünteti el, így semmilyen hatással nincsen a szőrtüszőkre. A szőrszálak nem lesznek ugyan erősebbek, vagy vastagabbak, mint ahogyan azt sokan gondolják, viszont a vége nem puhul el úgy mintha a szőrszál magától kopna el, ezért lesz “szúrós”. 

Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

Ma a nők többsége már egyre inkább mellőzi ezt a módszert, de a fájdalmasabb területeken gyors megoldást jelenthet, bár az utána járó kellemetlen érzést jobb inkább elkerülni. Visszatérve a szőrszál teljes, tövétől való eltávolítására, amit inkább hatékonyabb megoldásnak ítélnek; ez esetben előfordulhat, hogy néhány szőrtüsző megsérül így vékonyabb vagy világosabb szőrszál nő belőle. Ez nem feltétlen jó akkor, hogyha fénnyel szeretnénk szőrteleníteni, hiszen “a lézer a legsötétebb helyen nyelődik el”, így nem lesz hatásos.

Mi tudja elpusztítani a szőrtüszőt?

Az egyik legkorábbi módszer az, hogy elektromos árammal írtják ki a szőrtüszőket, ez az ú.n. elektrolízis. 

Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

Ez a módszer nagyobb területen nem alkalmazható hatásosan, mert ennél a szőrtelenítésnél egyesével kell kezelésbe venni a tüszőket, ami igen csak kellemetlen érzés. Nagyon kevés szőr esetén lehet alkalmazni ha már lézerrel elpusztult a szőrtüszők nagy része; ebben az esetben utókezelésként funkcionálhat.

Az újabb módszer erre a termolízis, amely esetén olyan hőmérsékletre melegítik fel a szőrtüszőket, hogy elpusztuljanak (kb. 65-70 °C). Ezt a folyamatot úgy kell elvégezni, hogy a szőrtüszők körülötti dolgok ne melegedjenek fel, hiszen azokra is káros hatással lenne ez a hőmérséklet. A megoldás az, hogy az energiát szelektíven kell közölni a melegítendő sejtekkel úgy, hogy az összes többi sejtet elkerülje. Ennek a módszernek a teljes neve szelektív fototermolízis, azaz; fény (foto) által melegítik fel (termo) a szőrtüszőket úgy, hogy széthasadjanak (lízis), és ezt csak a szőrtüszőkkel teszik (szelektív). Ez azért lehetséges folyamat, mert  különböző anyagok különböző színű fényt másképpen nyelnek el. A fény színét a hullámhossza határozza meg, az ibolya szín kb. 400 nm a vörös szín pedig kb. 700 nm. Az ibolya szín fölötti fényt ultraibolya fénynek hívják, aminek nincsen színe, mert nem látjuk, de hullámhossza viszont van. A tárgyak színe is innen származik; amilyen fényt visszaver, azt a színt látjuk. A fekete mindent elnyel, a fehér mindent visszaver, a kék csak az ibolya körülieket, a többit elnyeli, míg a piros csak a vörös körüli hullámokat veri vissza. Mi az, ami elnyelheti a fényt a bőrünkben? Ami kék, az legfőképpen víz, ami vörös az vér.

A sötét szőrszálak színét a melanin nevű festékanyag adja, ami azért van a bőrben, hogy védelmet nyújtson a káros ultraibolya sugarak ellen, ezért legfőképpen azokat nyeli el, de a látható tartományból is majdnem mindent, azért van sötét színe.

Most pedig jöjjön a tudományos része:

Ha ezt az ú.n. melanint szeretnék megcélozni akkor legjobb a 700 és 1000 nm közötti hullámhossz tartomány, mert ebben nyeli el leginkább a fényt. A fehér fény minden hullámhosszat tartalmaz, a lézer viszont egy olyan fény ami csak egyetlen hullámhosszat, amelyet az előállítása határoz meg. 

Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

A rubin lézer 694 nm, az alexandrit 755 nm, a dióda lézer 800 nm, az Nd:YAG lézer pedig 1064 nm; ezek a legalkalmasabbak a szőrtelenítésre. 

Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

A felsoroltak közül a dióda és az alexandrit lézer az, ami a legkevésbé károsít a melanin tartalmú szőrszálakon kívül mást, tehát ezek a leginkább szelektívek. Célzottan juttatják a szőrtüszőbe a lézeres energiát, így az elpusztul. Másik módszerként használható az erős villanó fény (IPL- Intense Pulsed Light), ami hasonlít a vakuhoz, csak erősebb lámpával állítják elő, aminek a fehér fényét leszűrik kb. 500-650 nm-től 1200nm-ig terjedő tartományra. 

Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

Ennek a fénye nem annyira koncentrált mint a lézer, de hasonlóan tudja célzottan melegíteni a melanint, viszont nem tud olyan mélyre hatolni a bőrbe ugyanolyan beállítások mellett. Ahhoz, hogy a lézerhez hasonló eredményt érjék el, azzal ellensúlyozzák, hogy az IPL-nél nagyobb felületet kezelnek más beállításokkal. Viszont ez a megoldás nem feltétlen lesz sikeres, mert amellet, hogy sikerült kiválasztani a megfelelő hullámhosszakat, a megfelelő eneriamennyiséget is el kell találni. Ezt úgy kell eljuttatni a melanin tartalmú szőrszálakhoz, hogy a bőr többi része ne égjen meg, tehát csak a szőrszálak melegedjenek fel a kívánt hőfok fölé. Ha alacsonyabb hőmérsékletre melegítjük fel a tüszőket, a szőr akkor is ki fog hullani belőle, de a szőrtüsző nem fog elpusztulni és egy idő után ismét szőrszálat fog növeszteni, így ez a módszer is csak időszakosan jelent megoldást. Ahhoz, hogy megpróbáljunk tartósabb eredményt elérni a legnagyobb energiasűrűséggel kell végezni a szőrtelenítést, amit még a bőr elbír. Az, hogy egy villanás mennyi energiát tud közölni a villanás hosszától, azaz az impulzustól és a fényimpulzus energiasűrűségétől függ.

Tulajdonképpen nem lehet pontosan megmondani, hogy átlagban mekkora a jó a energiasűrűség, hiszen az is függővé teszi, hogy a bőrt mekkora területen melegítik, illetve a kezelőfej méretétől valamint, hogy IPL vagy lézer a fényforrás. Annyi viszont bizonyos, hogyha túl kicsi energiasűrűséggel próbálkoznak, akkor ideiglenes eredményt lehet elérni, ha viszont túl nagy az energia sűrűség akkor könnyen megéghet a bőr, ami akár maradandó is lehet, vagy nagyon hosszú ideig fog tartani a gyógyulás és hegek maradhatnak. Ez azon múlik, hogy a gépet kezelő személy mennyire szakképzett és tapasztalt, emiatt nagyon fontos, hogy a kezelést végző szakember körültekintően legyen megválogatva. Szerencsére ezeket a kezelőket úgy képzik ki, hogy az előírásoknak megfelelően és a megfelelő gépekkel végezzék a kezelést, emiatt kicsi a maradandó sérülés kockázata. Ha nem megfelelő a gép, vagy a kezelést végző akkor a károsodás mellett sajnos az eredmény sem lesz tartós, ezért fontos körbenézni, hogy ne legyen pénzkidobás és időveszteség (nem mindegy, hogy milyen géppel szőrtelenítünk vagyis az olcsó 50-100.000. Ft-os gépek semmit nem fognak használni). Az elviselhető energiasűrűség elsősorban attól függ, hogy mennyi melanin van bennünk illetve milyen típusú a bőr és a szőr. Nemcsak a szőrben van a melanin, hanem a bőrben is, csak ott kisebb mennyisében, bár ez a bőr barnaságától is függ (ha több a melanin akkor barnább a bőr, ami a kezelést illetően inkább hátrányt jelent). A bőr típusát a Fitzpatrick skála határozza meg I-VI között. A legvilágosabb az I-es típus, ami nem tud lebarnulni csak megégni, a II-es típus is majdnem mindig leég, néha le tud barnulni, de nem jellemző. A III-mas típus általában lebarnul, néha viszont leég, a IV-es bőrtípus pedig mindig lebarnul, és nagyon ritkán ég le. Az V-ös típus már alapból barnább mint az átlag (kreol), így szinte egyáltalán nem ég le, a VI-os pedig már fekete bőr. 

Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

Ahogy azt korábban említettem nem előnyös a barna bőr, mert a szőrtelenítés szempontjából az a jó, ha minnél világosabb a bőrszín és sötét a szőrzet. A világos bőrűek (I-II-es típusok) bármelyik hullámhosszat jól bírják, viszont a IV- es típus felett könnyebben károsodhat a bőr, ez nagyobb hullámhosszal elkerülhető. A dióda lézer erre a leginkább alkalmas mert ennek nagyobb a hullámhossza, így sötétebb bőr esetén is hatásosan alkalmazható. Igaz, hogy a rubin és az alexandrit lézer jobban fel tudja melegíteni a melanint, viszont ezzel együtt a karosodás veszélye is fennáll. Ami nagyon sötét bőrnél is veszély nélkül alkalmazható az az Nd:YAG lézer, viszont itt nem tud annyi fényt elnyelni a melanin, emiatt nem annyira hatásos. A bőr melanin tartalma tehát igen csak befolyásoló tényező a szőrtelenítés szempontjából.

A másik fontos szempont a szőrszál melanin tartalma. Korábban utaltam arra, hogy a sötét színű szőrszál a leginkkább alkalmas a szőrtelenítésre. Emellett a vastagsága is számít, hiszen minnél erősebb és vastagabb szálú, annál jobb. Ha kicsi a különbség a bőr és szőr színe között akkor sajnos nem lehet vagy nehéz fénnyel hatásosan szőrtleníteni úgy, hogy a bőr ne károsodjon. A világos színűeket (mint a szőke, vörös) szintén nehezebb feladat elpusztítani, az ősz szálakat pedig egyáltalán nem lehet, mert bennük egyáltalán nincs melanin ami el tudná nyelni a fényt. Amennyiben ezek a szőrtelenítés után megmaradnak más módszerrel kell kiirtani, bár ezek már nem annyira látványosak. 

Nem mindegyik szőrtüszőből nő sötét és vastag szál, olyan is sok van amiből kisebb pihe szálak nőnek. Inkább 35 év alatt áll fenn ez a lehetőség, viszont utána ez a férfiaknál a hormon hatására átalakul és azokból is erős, melaninban gazdag szőrszálak fognak nőni. Ez megelőzhető antiadrogén (pl.: bicalutamid) szedésével, viszont az ilyen gyógyszerektől ugyebár világosabb és vékonyabb is lehet a már meglévő sötét, vastag szőszál ami a szőrtelenítést megnehezítni. Célszerűbb elvégezni előbb a szőrtelenítést és utána szedni ilyen tipusú gyógyszereket.

Fontos tudni, hogy a szőrszálak növekedése egy idő után megáll, mert a szőrtüsző pihen egy időre. Ez a pihenési idő attól függ, hogy a szőrtüsző melyik testrészen van, pl. az arcon 3-4 hónapig aktív és 1-2 hónapot pihen csak, a karon viszont 1-2 hónapot aktív és 3-4 hónapot pihen. A lábon 4-5 hónapot aktív és 4 hónapot pihen, a haj viszont azért tud hosszúra megnőni mert a hajhagymák évekig folyamatosan növesztik a szálakat. Ha leáll akkor csak 3-4 hónaig lesz inaktív. 

Lézeres (dióda) és villanófényes (IPL) szőrtelenítés: Melyik a hatékonyabb és vajon végleges-e?

A szőrtüszők nem egyszerre állnak le és nem egyszerre lesznek aktívak, egy adott testrészen van pihenő és aktív is. A kezelésben csak az aktív szőrtüszőket lehet megcélozni, mert csak azokban van sok melanin, de még ekkor sem biztos hogy mindet sikerül eltalálni. Ha a pihenő szőrtüszőket szeretnénk eltalálni akkor meg kell várni amíg azok is aktívak lesznek, ezért ebből kiderül, hogy egy kezelés nem lesz elég ahhoz, hogy megfelelő eredményt kapjunk és a pihenő szőrtüszők sem 1-2 hét alatt lesznek aktívak, ami hosszítja a kezelés folyamatát. A lézer vagy IPL kezelés után elpusztulnak azok a szőrtüszők is, amik túlélték a melegítést, hiszen egy ideig inaktívvá fognak változni, csak később újra aktiválódnak. Ezért mindenképpen sokáig marad szőrtelen az adott testrész, még akkor is ha újra visszanő egy hosszabb időtartam után. Ha újra aktiválódnak akkor derül ki, hogy mennyit sikerült teljesen elpusztítani. Az elején minden harmadik kezelés megfelezi a szőrszálak számát, emiatt sok szőrszál vissza fog nőni az első pár alkalom után vagy az inaktívak újra aktívak lesznek, de kb. a negyedik kezelés után már csak azoknak kellene visszanőni, amiket az első vagy második kezeléssel nem sikerült kiirtani. Ebből kiderül, hogy nem lesz elegendő néhány kezelés, illetve a szőrtüszők működési ritmusa is befolyásoló tényező, ezért akár 1-1,5 évre is elhúzódhat a kezelés, mire elérjük a kívánt célt. Ez kb 7-10. alkalom után lesz várható mert ekkor már nagyon kevés szőrszálnak kellene visszanőnie, amennyiben hatásos volt a kezelés, bár még így is maradhatnak apróbb szőrszálak, amikre nem hatott a kezelés, azért mert vagy túl gyengék, vagy túl világosak, vagy valahogy elkerülte őket a fény. Ezért ugyebár az a tévhit, hogy a szőrszálak 95-100%a eltüntethető itt most kiderül, hogy miért is nem igaz, hiszen több olyan szőrszál van amikre nem lesz hatásos a kezelés, de ezeket lehet másképpen kezelni (pl.elektrolízissel). Azok a szőrtüszők amiket sikerült teljesen elpusztítani a kezeléssel, nem fognak többé szőrszálat növeszteni, viszont pl. hormonális okok miatt akár előfordulhat (pl. férfiaknál), hogy sokkal később újra növeszthetnek szálakat. A kezelés folyamatáról fontos tudni, hogy nem lesz fájdalommentes hiszen kb. 65-70 fokra melegítik a szőszálakat a bőrben, ami nem kellemes érzés, de ki lehet bírni. Akkor jobban fáj, hogyha nagyon erős a szőrszál és világos a bőrszín. Aki viszont nem nagyon bírja a fájdalmat, az nyugodtan be vehet egy fájdalomcsillapítót a kezelés előtt egy fél órával. Olyasmi érzés lesz, mintha kitépnék a szőrszálat, bár ez csak egy apró pillanatig tart, inkább a bőrön lesz egy picit tovább érezhető, előfordulhat, hogy másnap kicsit fájni fog a bőr felülete. Ez a fájdalom érzet meg sem közelíti azt, amit gyantázás, vagy epilálás közben lehet érezni, aki próbálta már az biztosan tapasztalta, hogy utólag is tartósabb fájdalmat okozhat pl. egy gyantázás, aminél jóval kíméletesebb lesz a lézeres vagy IPL kezelés okozta kellemetlen érzés.

Amennyiben körültekintően végzik a kezelést, akkor elkerülhető az a kellemetlen érzet, ami a kezelést követi, de figyelembe kell venni, hogy ezt több körülmény is előidézheti. Az elsők között említeném a pigmentációs változásokat, mint pl. szolárium vagy napozás okozta foltok. A kezelés után olyan lesz a bőr mintha leégett volna, ezért nagyon kell vigyázni, hogy ne fertőződjön el, tehát semmilyen krémet nem szabad rákenni, esetleg tiszta aloe verával lehet bekenni, mert ez gyulladás csökkentő hatású is. Ha nem akar gyógyulni a gyulladás és fertőzés alakul ki mint pl. szőrtüsző gyulladás, vagy sebek, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, nehogy maradandóak legyenek a sérülések. Ez nagyon ritka esetben fordulhat elő, akinek viszont gyantázás vagy epilátor használata után nagyon begyulladnak a szőrtüszők, vagy szőrbenővése van, annak érdemes a lézeres vagy IPL kezelést választani, mert ebben az esetben nem fognak a szőrtüszők begyulladni és szőrbenövés sem lesz. Ha túl alacsony energiával végzik a kezelést, akkor természetesen szinte ki van zárva a maradandó károsodás esélye, de akkor nem is lesz hatásos és nem fognak elpusztulni a szőrtüszők. 

Összegzés

Tulajdonképpen nincsen teljesen végleges, csak hosszantartó szőretelenítés. Lehetőség szerint válasszuk a lézeres(dióda) szőrtelenítést, mert a fent leírtak alátámasztják, hogy miért is hatékonyabb illetve veszélytelen az IPL villanófényes technológiával szemben. Ha valóban szeretnénk eredményes kezelést, akkor kizárólag abban az esteben kezdjük el, hogyha világos a bőrszín és sötét a szőrszál, illetve az 50-100.000 Ft-os csoda gépeket is célszerű elhanyagolni.

 

Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét