A gatyáját is leperelhetik az Apple-nek

0
23

Egy ideje már téma az iparágon belül, hogy az Apple túlságosan nagy jutalékot kér el az Apple Store-on keresztüli pénzmozgásokért – általában 15-30%-os jutalék üti az almás cég markát. Ezúttal is a sokat bírált jutalékelszámolási rendszer miatt viszik bíróság elé a vállalatot egy csoportos per keretében, amelyet Sean Ennis, a University of East Anglia Versenypolitikai Központ professzora indított több mint 1500 fejlesztő nevében – írja a Sky News.

A pert indító professzor szerint az Apple-adónak is csúfolt jutalék önmagában is tisztességtelen és visszaélésnek minősül, ráadásul nem csak a fejlesztőkre, de közvetve a vásárlókra is negatív hatással van. Az Apple korábban azt mondta, hogy az App Store fejlesztőinek 85%-a nem fizet jutalékot, és mindenben segítik az európai fejlesztőket, hogy a világ 175 országában elérjék a fogyasztókat az App Store-on keresztül.

Novemberben a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) is vizsgálatot indított az Apple, valamint a Google mobilböngészőjének piaci viszonyaival kapcsolatban. Ugyanis több vállalkozás is felszólalt az ellen, hogy a két tech vállalat jelentős plusz költségeket ró rájuk. A hatóság már korábban jelezte, hogy az Apple és a Google elfojtja a versenyt, mert túl nagy hatalommal bírnak a mobilpiacon.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét