A Lenovo és a Chugoku Electric Power T&D kiterjesztené a megújuló energiaforrások használatát és javítaná az energiaátviteli létesítmények karbantartását

0
1919

A Fujitsu és a Chugoku Electric Power Transmission & Distribution Co., Inc. (a továbbiakban Chugoku Electric Power T&D) október 12-én jelentette be, hogy sikeresen lezárták azokat a közös kísérleteket, amelyek célja a környezeti adatok (szélviszony) gyakorlati alkalmazásának ellenőrzése volt az energiaátviteli infrastruktúra karbantartásának viszonylatában. A két cég a kísérletekkel a Dynamic Line Rating (DLR) megvalósítását tűzte ki célul, egy ígéretes következő generációs energiahálózati technológiát. Másrészt a drónok felhasználását is üdvözlik annak érdekében, hogy az energiaátviteli létesítmények karbantartása hatékonyabb legyen.

(Dynamic Line Rating – DLR: Egy technológia, melynek lényege, hogy rugalmassá tegye a transzformátor létesítmények kapacitását.)

A „karbonsemlegességet előmozdító terv” (angolul lényegesen jobban hangzik: “Carbon Neutrality Promotion Plan”) keretei közt a Chugoku Electric Power T&D aktívan támogatja a szén-dioxid-semlegességgel kapcsolatos kezdeményezéseket az üzleti tevékenységek területén. A Fujitsu és a Chugoku Electric Power T&D együttműködésük révén képesek felgyorsítani az átviteli és elosztótársaságok erőfeszítéseit a megújuló energiarendszerek telepítésének kiterjesztésére, beleértve a nap- és szélenergiát is. A partnerek végcélja az lenne, hogy segítsék a közműveket olyan technológiák kifejlesztésében, amiknek segítségével energiarendszereiket a következő generációs villamosenergia-termelés szabványaihoz képesek igazítani, továbbá 2050-re szeretnék elérni a teljes karbonsemleges működést.

A háttér

A folyamatos vizsgálat és ellenőrzés alapvető szerepet játszik az áramhálózatot biztosító létesítmények fenntartásában. Ez a karbantartási munka azonban jelentős időt és nagy munkaerőt igényel, és mivel az iparágban folyamatosan csökken a dolgozók száma, növekszik a kereslet az intelligens biztonsági megoldások iránt, amelyek olyan technológiákat használnak fel, mint a drónok és más innovatív eszközök. Mindennek pedig azért van hatalmas jelentősége, hogy hogy biztosítsák a biztonságos működési környezetet a veszályes létesítményekben is.

Ebből a célból a Chugoku Electric Power T&D drónokat használ a járőrözések és ellenőrzések elvégzésére, valamint a létesítmények hibáinak azonosítására. Bizonyos kihívások azonban továbbra is fennállnak, ilyen például a drónok hatékony kihasználását nehéz körülmények között, mint a szokatlanul szeles területek vagy egyenetlen terepek. Egyik ilyen problémára (szél) nem is olyan nehéz megoldást találni, azonban muszáj hozzá ismernünk a pontos környezeti adatokat (tehát hogy milyenek a szélviszonyok) ezen létesítmények és infrastruktúrájuk közelében.

E problémák megoldása érdekében a Fujitsu és a Chugoku Electric Power T&D közös kísérleteket végzett a Fujitsu szabadalmaztatott adatátalakító technológiájának felhasználásával. Mivel ez lehetővé teszi a környezeti adatok (szélviszonyok) hatékony és pontos beszerzését az energiaátviteli létesítmények széles köre közelében, a szolgáltatók ezeket felhasználhatják és implemetálhatják rendszereikbe – például olyan drónokat használnak, amik kibírják a szelet, vagy szélcsöndben reptetik ki őket. Mindezzel hatékonyabban és biztonságosabban tudják felhasználni a megújuló energiát.

Vázlatosan így néz ki egy ilyen teszt

  1. Terep felmérése

A Fujitsu és a Chugoku Electric Power T&D berendezéseket telepített az említett alállomásokon és a Chugoku Electric Power T&D által kezelt egyéb létesítményekben, beleértve az OPGW rezgésmérésére szolgáló optikai szálas mérőeszközeit is, az adatokat pedig egy számítógépbe gyűjtötték. Nem kevés adatról van szó, ugyanis milliszekundumra pontosan képes vizsgálni a rezgéseket. A rezgési adatok alapján a két vállalat a Fujitsu adatkonverziós technológiáját használta a környezeti adatok (szélviszonyok) és a távvezeték-hőmérséklet becslésére, és kísérleteket végzett, hogy ezeket az adatokat a drónok működésének támogatására és a DLR-re alkalmazza.

  • Időtartam

A folyamat pontosan egy év és egy hónapot vett igénybe, 2021. szeptember 1-től 2022. szeptember 30-ig tartott.

  • Teszthelyszín

Három energiaátviteli vonalon zajlott a teszt, a Chugoku Electric Power T&D japán Chugoku régiójában (Shimane, Hirosima és Yamaguchi prefektúrák).

  • A vizsgálat tartalma és eredményei

Első kérdés az volt, hogy felszálljon-e a drón, illetve szükséges-e egyáltalán?

Az OPGW rezgésadatok és a helyszínen telepített szélmérő eszközök adatainak összevetése során bizonyosságra jutott, hogy a két adat összhangban volt – tehát ez a teszt sikeresnek bizonyult, ráadásul pozitív eredmény született. A kísérletek kimutatták, hogy a technológia segítheti a dolgozókat annak meghatározásában, hogy egy drón éppen tud-e repülni vagy sem. Ezt tovább gondolták  és arra is felhasználják a szélviszonyokról kapott információkat, hogy a drónok számára kiválasszák a legmegfelelőbb repülési útvonalat. A technológia így végső soron javíthatja a drónokat használó biztonságért felelő munkavállalók munkáját és biztonságát, illetve magát a céget is tovább gyarapítja – sokkal hatékonyabb lesz a karbantartási munka a jövőben.

Másodsorban azt vizsgálták meg, hogy a DLR (Dynamic Line Rating) alkalmas-e az átviteli kapacitás bővítésére.

Kísérletek kimutatták, hogy a technológia sikeresen alkalmazható DLR-re, amely lehetővé teszi az átviteli vezetékek hőmérsékletének pontos becslését az állandóan változó időjárási körülmények alapján; az átviteli kapacitás dinamikus működtetése hatékonynak bizonyult a megújuló energiák felhasználásának bővítésében is. A technológia lehetővé teszi a környezeti adatok (szélviszonyok) valós idejű becslését a távvezetékek közelében lévő teljes területen, ez pedig a távvezetékek hőmérsékletének változásának fő tényezője, tehát rendkívül fontos információ.

Harmadik kérdés gyanánt már egy másik témát vizsgált a két vállalat: Az üzleti megvalósításhoz szükség van prototípus rendszerre, ezt kellett létrehozni és működését ellenőrizni, megvizsgálni

A Fujitsu prototípusrendszert hozott létre a fejlett átviteli hálózati műveletek támogatására és a tereppróbák során nyert különféle típusú adatok (környezeti adatok (szélviszonyok) és távvezetéki hőmérsékletek) térképen való megjelenítésére. Sikeresen zárult minden, amit a partnerek elterveztek, ugyanis a rendszer lehetővé teszi a DLR-t vizualizált adatok alapján is megvalósítani, illetve támogatja a kezelőket annak eldöntésében, hogy repüljenek-e drónok vagy sem.

Jövőbeli tervek

A két vállalat a jövőben egy olyan fejlett távvezeték hálózat-üzemeltetést támogató rendszert fog kifejleszteni, amely a környezeti adatok és a távvezeték hőmérsékletére vonatkozó adatok felhasználásával, továbbá drónokkal és egyéb más eszközökkel működteti, ellenőrzi ezen rendszereket, illetve javítja a karbantartási műveleteket is. A két vállalat tovább támogatja a digitális átalakulást (DX) az elektromos energia iparágában is, hogy ezzel számos társadalmi problémát is megoldjon, beleértve a működési reformokat és a fenntartható energiaellátás megvalósítását.

A Chugoku Electric Power T&D a legkorszerűbb technológiák felhasználásával folytatja tevékenységének bővítését, hogy olyan áramellátást és üzleti minőséget érjen el, amely megfelel az ügyfelek elvárásainak, és reagál a diverzifikált hálózathasználati szokásokra. A Chugoku Electric Power T&D továbbá folyamatosan terjeszkedik a megújuló energiaforrások felé, célja, hogy 2050-re szén-dioxid semlegességet érjen el.

A Fujitsu folyamatosan promotálja az „új normális” filozófiáját, ami a Fujitsu Uvance portfólió egyik kulcsfontosságú része, célja a fenntartható jövő megvalósítása. Egyedül azonban kevés hozzá, mindannyian tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet környezetünk védelme érdekében!

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét