A Microsoft atomerőműveket épít a mesterséges intelligencia táplálására

0
46

A Microsoft az atomenergiára fogad, hogy előmozdítsa a mesterséges intelligencia fejlesztését. A kis moduláris reaktorokat (SMR) már az energiaigényes mesterséges intelligencia táplálására állítják be. A vállalat egy olyan projektbe is befektet, amelynek célja a fúziós nukleáris energia előállítása.

 Az AI-rendszerek sok energiát fogyasztanak. A neurális hálózatok jelentős áramot fogyasztanak az internetes adatok feldolgozása során, és a hűtőrendszerek is áramot igényelnek. Az AI-ba fektetó vállalatok (részben szükségszerűen) ezen problémák megoldásán is dolgoznak. Például a Microsoft Corp. jelenleg a mesterséges intelligencia vezető szereplőjével, az OpenAI-jal kooperál, hogy az atomenergiában lévő potenciált az AI területén is kiaknázzák.

A Microsoft döntése olyan trendet indíthat el, amely felgyorsítja az AI fejlődését. Ha a vállalatok nukleáris energiát használnak mesterségesintelligencia-rendszereikhez, nagyobbá és hatékonyabbá tehetnék ezeket a rendszereket. Májusban a Microsoft beleegyezett abba, hogy energiát vásárol a Helion Energytől, egy induló vállalkozástól, amelynek célja, hogy 2028-ig magfúzióból nukleáris energiát állítson elő. Ez azonban a Microsoft teljes szén-dioxid-mentes áramvásárlási megállapodásainak kevesebb mint 1%-át teszi ki.

A Microsoft kis moduláris maghasadásos reaktorokat (SMR) kíván használni terveinek elérésére, melyek várhatóan biztonságosabbak, mint a régebbi reaktorok.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét