Acer Aspire 5310 – filléres szépség

0
42

Acer propaganda

Következő tesztünk az Acer egyik belépő szintű modelljét veszi górcső alá, az Aspire 5310-et. Fellépve az Acer weboldalára remek kis propagandaszöveget lelünk, miért érdemes megvennünk az új modellt. Nézzük miket is írnak róla: “Az Aspire 5310 új kezdetet jelent a költségkímélő, mobil multimédiás eszközök és a szórakoztatás terén. Az Acer forradalmian új Gemstone formatervezésével készült noteszgép a legújabb dizájn irányvonalakat kombinálja az Intel Celeron processzorok erejével, így a 15.4″-es szélesképernyős Aspire 5310 noteszgép kiváló megoldás a mobil multimédia kezelésére.” Tovább olvasva ezt látjuk: “A legújabb fejlesztésű noteszgép formatervezéssel az Acer egyértelműen bemutatja, hogy lehetséges a dizájnt, a teljesítményt és a kiváló ár/érték arányt egyetlen noteszgépben egyesíteni.” Mindezeket szem előtt tartva próbáljuk meg a leghitelesebb képet lefesteni az Aspire 5310-ről. Nézzük meg mennyire valósak az Acer állításai.

Acer: újratervezve

Az új design az Acertől valóban jól sikerül. Már a csomagolást kibontva kiderül, hogy nem a szokványos jellegtelen dologról van szó, valóban adtak a külsőre Aceréknél. A doboza már sokat sejtet a gépről, a szürke, zöld kombináció igencsak látványos. Kibontva a gépet nem szűnik meg az érzés: tényleg szép darab az Acer új modellje. A lekerekített formák, a mattfekete, csillogó fekete, csontfehér színek kombinációja, a furcsazöld üvegszerű elemek remekül mutatnak. A gép külseje igencsak egyedi. Ez nem az a modell, ami fölött csak úgy átsiklik az ember tekintete. Acer Aspire 5310 - filléres szépség Ez vagy nagyon tetszik valakinek, vagy nagyon nem. Én azok táborát erősítem, akik az első pillanattól kezdve jóleső érzéssel bámulják a gépet: mindig találok rajta valami új elemet, ami megtetszik. De illik szólni a másik oldalról is, Fecó barátom kimondottan csúfnak titulálta szegény masinát. Leszögezhetjük tehát, az Acer a formatervezés terén kitett magáért, és nem is kell olyan sokat fizetni a gépért. Igaz tehát a weben olvasott propaganda egy része, de nézzük a többit.

Nekilátunk

Hát akkor nézzük kicsit részletesebben az egész külsőt. Aki látta az Acer régebbi modelljeit, nem is ismerné meg hogy ez Acer. Semmi nem maradt a régi, bumfordi modellből. A gép teteje szürkés-feketés fényezésű. Közelebbről vizsgálva feltűnik, hogy apró ezüstszemcséket kevertek a festékhez, mely első ránézésre elég időtállónak tűnik. A fedlap közepén egy elég jelentős méretű, krómozott Acer logo hirdeti, hogy ő bizony egy Acer. Viszont az embléma nem hivalkodó, nem kirívó, tökéletesen illeszkedik az összképbe. A fedlap felső részére egy zongoralakk fekete színű műanyag betét került, mely még dob egyet az összhatáson. Itt azonban egy apróság, ami engem zavar: egy fehér signalUp logo, melyet fogalmam sincs miért kellett odapingálni. Összecsukva is sejtet már a gép valamit, a fehér belső egy része így is látszik, ez is növeli az összhatást. A csatlakozók, gombok, meghajtók, egyebek elhelyezése is remek. Furcsa, de szép élek, törések futnak körbe a gép szélén. Jók a színek is amiket az Acer az új modelljeinél használ. Felnyitáskor rögtön feltűnik, a furcsán nyíló fedlap. A kijelző kicsit a gép mögé nyílik. Reméljük ezzel sikerült végre megoldani az Acerre különösen jellemző fedlaprepedéseket, melyek a rendkívül rosszul megtervezett zsanér és belső csuklópánt következményeiből fakadtak. Itt a zsanérok stabilnak tűnnek, egyetlen dolog adhat kis bizonytalanság érzést, mégpedig az, hogy a zsanérok 1cm szélesek. Na majd amikor “elrepül felette az idő vasfoga”, választ kapunk erre a kérdésre is.

Tasztatúra, tapipad

Nem szokásom, de most mégis külön kiemelem a billentyűzetet, az egeret, illetve a gyorsgombokat. Az egész belső részen végig kísért a külsőnél már említett szabálytalan törésekkel tarkított különös design. A Space és az Alt Gr közti érdekes letörés megtalálható az egér bal gombján, a gyorsbillentyűknél, de még a számomra oly utálatos matricázáson is! Apropó matrica: köztudottan utálom őket, de az Acer még itt is komolyat alkotott. A matrica mind színben, mind érzésvilágban megy a géphez, valahogy Acer Aspire 5310 - filléres szépség illik rá. A billentyűzet amúgy kicsit zörgős, kicsit behajlós, de összességében nem rossz, nem kelt az embermen olcsóság érzést. A tapipad felszíne viszont pazar. Ragyogóan siklik rajta az ember ujja. A pereme kicsi, mégis határozott, finoman érzékelteti a határokat. A gombok kényelmesek, könnyen járnak, egyetlen hibájának az ezüst festést tartom. Sokan emlékezhetnek a régebbi Acerek ezüst gombjaira, melyek fél év után lassan, de határozottan kopni kezdtek. Szerintem ezekre is erre a sors vár. Kicsit tartok a csontfehér belsőtől is. A szépsége tagadhatatlan, ám szívesen vetnék egy futó pillantást rá három hónap múlva. A billentyűzet feletti hangszóró blokk kivitelezése is remek, nem is fecsérlek már erre szót. Ellenben a felette lévő lévő Dolby Digital Live felirat kissé megmosolyogtatott…de hát a marketing erről szól. Ha egy ember elhiszi, már megérte.

Klasszikus értékek

A gép felszereltségét tekintve az Acer a régi, jól bevált módszert alkalmazta: miért változtassak azon, ami már bizonyított? Ennek szellemében a gép belsejében sok újdonságot nem kell keresni. Az atomstabil Intel 945GM lapkakészlet köré épített gép tökéletesen megfelel annak a célnak, amire tervezői szánták. A nem túl erős Celeron proci alkalmatlan komolyabb számítási feladatokra pont úgy, mint az integrált videovezérlő a komolyabb 3D-s megjelenítésekre. De ez a masina másra hivatott. A gyártó kimondottan multimédiára javasolja a masinát. A netezésre, filmnézésre, zenélgetésre kreált Aspire 5310 ezen a fronton viszont állja a sarat. A hangszórói valóban szépen szólnak, a CrystalBrite kijelző élénken, kontrasztosan jeleníti meg a képeket, filmeket, a beépített kamera képe jó, a mikrofon szinte semmi gépzajt nem visz át.
A gépre én XP-t telepítettem, nem kedvelem a Vistát. A telepítésnél komoly gondot jelenthet hozzá nem értő embernek, hogy alapból a BIOS SATA beállítása AHCI módban van, így az XP nem érzékel merevlemezt. A megoldás végtelen egyszerű, a BIOS-ban a SATA vezérlőt át kell állítani IDE módra. Így két funkciót ugyan nem tudunk használni (NCQ és Hot Swap), de úgy gondolom ez korántsem jelent gondot az átlag userek 99%-ának. Természetesen van más módja is a vezérlő telepítésének, de ebbe most nem szeretnék belemenni. Elég annyi: boldog lehet a sok Aspire tulajdonos, hisz az ő gépük BIOS-a tudja e funkciót, míg a TravelMate-ek általában nem. Ott egy XP telepítés kicsivel kacifántosabb dolog.
A gép működés közben nem melegszik, nem hangos, sehol sincs kellemetlen hőérzet. A processzorhő elvezetése teljes mértékben hátul történik, így sem a jobb, sem a bal kezesek nem panaszkodhatnak. A kijelző fényereje megfelelő, viszont szűk keresztmetszetben skálázható. Az akksi kellően erős, bár csodát nem kell várni tőle. A 2-2,5 óra üzemidő átlagosnak mondható, ennél többet naívság várni egy ilyen kategóriájú géptől.Acer Aspire 5310 - filléres szépség

Ajánlott

Összegezve a tapasztalatokat leszögezhetjük: megérik az árukat az új Acerek. (A laptopszalon.hu -n ORSZÁGOSAN KIEMELKEDŐ ÁRAKKAL KÍNÁLJÁK!!!) Az új dizájn sokat dobott a régebbi, kicsit jellegtelen, bumfordi modelleken. A kritikus részt – a fedlap zsanérjait – a cég vélhetően tudatosan újratervezte, reméljük ezzel örökre lezárta a sok Acer tulajdonosnak örökké fájó pontot jelentő fedlapcsere kalandot. A hardverek már bizonyítottak az évek során, lehet rájuk alapozni. Szerencsés dolog, hogy az újratervezés költségét az Acer nem a vásárlókkal fizetteti meg, így valóban ragyagó áron vásárolhatunk egy remek kis gépet. Pozitív még az Acer garanciájának megváltoztatása, szinte minden notihoz jár a pick-up garancia: azaz felhívom az ingyenes számot, kijönnek a gépért, megszerelgetik és visszahozzák. Egyetlen szépséghibája csak a dolognak az, hogy a szerviz Brno-ban van, így komoly szerepet játszik a dologban az időfaktor. Ennek ellenére is a különösen ajánlott kategóriába teszem a gépet, mert az ár/érték aránya magasan a kategóriatársai (Fujitsu-Siemens, Asus, MSI, stb.) fölé emelik az Acer Aspire 5310-et

polip

 

Specifikációk

OS: Windows Vista Home Basic,
CPU: Celeron M520,
Kijelző: 15.4″WXGA CB (fényes),
GPU: Mobile Intel Graphics Media Accelerator 950 128MB shared,
RAM: 1024 (1*1024) MB DDR2,
HDD: 120GB,
ODD: DVD SuperMulti,
WLAN: 802.11 b/g,
Akku: 6 cell battery,
Egyebek: CrystalEye, S-video, s/pdif, 5in1 card reader

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét