Acer Aspire One D270 teszt

Bevezető 

Senki nem gondolta volna, hogy a 2008-ban bemutatkozó Asus EeePC ekkora sikert fog aratni és ilyen gyorsan forradalmat csinál a kisméretű hordozható notebookok piacán. Új kategória teremtődött NETbook néven, melyet látván a többi gyártó, sorra dobálta ki piacra új netbook sorozatait. Teltek, múltak az évek és jöttek a Tábla PC-k és az Ultrabook-ok, amitől a netbook kissé divatja múlttá vált, de ára miatt még midig nagyon keresett termék. Az Acer Aspire One D270-et a Laptopszalon bocsátott a rendelkezésünkre, ahol ez a termék már 89.900ft-tól elérhető.

Acer Aspire One D270 teszt

 

Az Intel platformjára épülő régebbi netbook-okban Intel ATOM processzor volt, mely alacsony fogyasztása, kis hőtermelése és olcsó árkategóriája miatt nagyszámú vevőréteget vonzott maga köré. Sajnos volt hátránya is ennek a technológiának, ugyanis a kezdetben 1 magos Intel Atom CPU nem igazán számított egy nagy erőbajnoknak. Az Intel viszont nemrégiben megjelentette a Cedar Trail platformra épülő, új 2 magos Atom processzor családját, mely valamivel nagyobb teljesítményt biztosít a felhasználó számára.

Acer Aspire One D270 teszt

Az Acer Aspire One D270 külsejét tekintve nem sokat változott elődjéhez képest. Mintázatában viszont egyedit alkotott a fedelet és touchpadot ellátó színes ballon arzenáljával. Van akinek tetszik, van akinek nem, az viszont tény, hogy az Acer ezzel a termékkel nem az üzleti szegmenset próbálta megcélozni. A D270 egy olcsó, otthonra szánt, szórakoztató apróság.

 

teteje: lakkos, fehér alapon színes ballonok.

Acer Aspire One D270 teszt

 

szemből: szellőzőnyílások, nyitó markolat

Acer Aspire One D270 teszt

jobb oldal: SD kártyaolvasó, audio ki és bemenet, 2xUSB 2.0, kensington zár

Acer Aspire One D270 teszt

 

bal oldal: töltő csatlakozó, lan, d-sub, szellőzőnyílás, HDMI, 1x USB 2.0 

Acer Aspire One D270 teszt

 

hátulról: zsanérok, akkumulátor

Acer Aspire One D270 teszt

 

Kijelző

A kijelző 10,1 hüvelykes méretű, fényes felületű 1024×768-as felbontással. A netbook-ok 99%-ban fényes kijelző található, mely külterületen tükröződik és nehezíti a látást de szebb kontrasztja és színhűsége, valamint olcsó előállítása miatt kedveltebb és praktikusabb megoldás egy netbookban. 

Acer Aspire One D270 teszt

A kijelző színhűsége és betekintési szögei átlagosak. Nagyjából ugyan ez a panel kerül az összes netbook-ba éppen ezért túl sok szót nem is fecsérelnék rá, egyszerűen célnak megfelelő. 

 

Billentyűzet

A billentyűzet fehér színű, mattos borítást kapott, melynek anyaghasználata kellemesnek mondható. Netbook lévén az egész billentyűzet és a karakterek mérete aprócska. Az alátámasztás figyelemre méltó, ugyanis sehol sem hajlik még egy millimétert sem. A gépelési élmény kiváló, a karakterek leütése halk, nyomáspontjuk pedig rövid. 

Acer Aspire One D270 teszt

 

Touchpad

A touchpad mérete is aprócska, melyet egy 200Ft-os érmével szemléltettem a képen. Használat közben ügyesen viselkedett, minden utasításomra pontosan reagált. Az érintőpad gombjai viszont annyira már nem nyerték el a tetszésemet, túlságosan aprók, viszont előnyére váljék, hogy a kattanások legalább halkak. 

Acer Aspire One D270 teszt

 

Webkamera

A webkamera a netbook-okban alapnak számató 640×480-as felbontású, mely arcunkat elfogadható minőségben importálja a készülékbe. Arra, hogy skype-oljunk a nagyival több, mint tökéletes.

Acer Aspire One D270 teszt

 

Hardver >

[BREAK] 

Hardver

2008-ban nagy sikert aratott az első generációs Intel Atom processzorok megjelenése, ugyanis akkor viszonylatban alacsony fogyasztással, olcsó és megfelelő teljesítménnyel rendelkezett. Azóta eltelt majdnem 4 év és mondhatni az Intel Atom nem fejlődött annyit, amennyit valójában tudott volna. Ennek az az oka, hogy a cég nem akarta elvenni a magasabb árkategóriát képviselő ultrahordozható notebookok vevőrétegét. Az Intel Atom processzorok teljesítményükkel és árukkal inkább az otthoni, egyszerű felhasználók igényeit próbálták megcélozni.

Acer Aspire One D270 teszt

Az új Cedar Trail platform 32 nm-es gyártási csíkszélessége miatt kisebb fogyasztást eredményezett azonos órajelen, mint a régebbi, Pine Trail platformos, 45 nm gyártási technológiával rendelkező Atom processzorok. A gyártástechnológiai fejlődése miatt 2 wattal csökkent a fogyasztás, ami így 6,5 wattban maximalizálódik.

Acer Aspire One D270 teszt

A Pine Trail platformos Atom processzorok mellett megtalálható Intel GMA 3150 grafikus vezérlő nem éppen sikerült valami fényesen. Lassú volt és olykor még egy Flash tartalmú weboldal is megakasztotta. Az új új Cedar Trail platform mellett elhelyezkedő GMA3650 már lényeges újításokat is tartalmaz, aminek alapja a PowerVR SGX 545-ös fejlesztés. A PowerVR SGX 545 támogatja az OpenCL 1.0-s platformot, emellett kompatibilis a DirectX 10.1-es, az OpenGL ES 2.0-s és az OpenGL 3.2-s verziójú grafikus rendszerekkel.

Acer Aspire One D270 teszt

A grafikus vezérlőt processzorhoz társítja az Intel, melyet a fenti táblázatba szemléltettünk is. Az egyik a 400MHz-en járó Intel GMA 3600 grafikus vezérlő, a másik pedig a 640MHz-en járó Intel GMA 3650 grafikus vezérlő. Előbbit inkább netbookokban, míg utóbbit HD és Blu-Ray lejátszási képessége miatt nettopokban, HTPC-kben találjuk majd meg. Nagy újítás még, hogy a Cedar Trail platformos processzorok a D2500-as CPU-t kivéve, mind támogatják a Hyper Threading technológiát, így kétszer annyi párhuzamos programszál futtatására képesek mint kétmagos elődeik.

Acer Aspire One D270 teszt

Összegezve a dolgokat nem történt olyan hatalmas technikai újítás az előző generációhoz képest, bár a fogyasztás csökkenése és a videó teljesítmény növekedése azért jelentős. Ha figyelembe vesszük mellé az árat is azt kell, hogy mondjam célnak megfelelő az új Intel Cedar Trail platform.

 

Tesztek >

[BREAK] 

Tesztek

Az Aida64 tesztek alapján az új Cedar Trail platformra épülő 2 magos Atom processzor kétszer gyorsabb mint 1 magos elődje.

Acer Aspire One D270 teszt

 

Windos 7 élményindex

Acer Aspire One D270 teszt

 

HD Tunde Pro 5.00

Acer Aspire One D270 teszt

 

Hőmérséklet és zaj

A netebook CPU hőmérséklete 35°C környékén ingadozott. Úgy látszik itt mutatkozik meg a Cedar Trail platform igazi előnye, mely a kedvezőbb energiagazdálkodásnak köszönhető. Alapjáraton és terhelt állapotban is sokkal hűvösebb az új Atom, mint az előző generációs Pine Trail platformra épülő Atom processzorok.

Acer Aspire One D270 teszt 

Az N2600-as processzor maximális hő leadásának mértékét az Aida64 rendszerstabilitási tesztjével mértem meg. Az Intel Atom Processzor maximális terhelésen olyan hőmérsékleti értékeket mutatott, mint egy notebook alapjáratai hőmérsékleten. A pozitív értelemben viccesnek is nevezhető maximális 46°C-os hőmérséklet, mely mellé 15db zajszint társul. Ezt a zajszintet alap és terhelt állapotban is tartotta a kis netbook, magyarul nem ingadozott, nem voltak idegesítő felpörgések. A 15db zajszint teljesen elfogadható érték, mely egyáltalán nem zavarja fülünket, olyasféle kellemes kis suhogást kell elképzelni, melyet az utca zaja teljesen elnyom.  

Acer Aspire One D270 teszt

A „gigászi” maximális hőmérsékletek 45 perc maximális terhelés után körülbelül 15-20 másodperc alatt szinte teljesen visszaálltak a kezdeti értékekre. A visszahűlés mértékét stopperórával mértem, melyet lentebb egy táblázatban szemléltettem is. 

Acer Aspire One D270 teszt

 

Burkolati hőmérsékletek

Acer Aspire One D270 teszt 

A burkolat hőmérsékletét több mint 45 perces Aida64 rendszerstabilitási teszt után mértem meg. Az alap és terhelt burkolati hőmérsékletek között szinte semmilyen eltérés nem mutatkozott meg. A burkolat mind 1 órás internetezés, mind pedig 45 perc terhelés után is mindenhol hidegnek mutatkozott. Azt kell mondjam ez az eredmény kiváló egy ilyen kis apróságtól.

Acer Aspire One D270 teszt

 

Akkumulátor

Az Acer Aspire One D270-ben egy 6 cellás 4400 mAH-ás akkumulátor található. Minimális fényerővel, nyugalmi állapotban elértem a gyártó által garantált 8 órás üzemidőt. DiviX filmlejátszás közben viszont már csak 6 óra 10 percet sikerült kisajtolni a készülékből. Ezek az eredmények jónak mondhatóak, mely az N2600 kiváló energiagazdálkodásának köszönhető.

Acer Aspire One D270 teszt

 

Értékelés >

[BREAK] 

Értékelés

Az biztos, hogy a gyártó az Aspire One D270-et nem grafikusoknak és játékosoknak szánta, de ez látható az árán is. A készülék kevesebb, mint 90.000ft-ba kerül és ehhez mérten kiválóan alkalmas súlyánál és méreténél, valamint kiváló akkumulátoros üzemidejénél fogva bármilyen mobil tevékenységre. A gyártó célja ezzel a termékkel azt a vevőkört megcélozni, aki csupán internetezésre és filmnézésre használja készülékét, mindezt ráadásul divatos külsőbe csomagolva. Az Aspire One D270 kiváló hűtéssel és kényelmes billentyűzettel rendelkezik, de azért korántsem tökéletes. Negatívumként megemlíthető az aprócska touchpadgomb, a fényes kijelező és a mindössze 1év alap garancia, mely szerencsére azért bővíthető. Összességében viszont tetszett nekünk az Acer Aspire One D270, melyet bátran ajánlunk bárki számára.

Acer Aspire One D270 teszt 

 

Pucu 

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?