Acer Predator Helios PH315 teszt – csúcsragadozó?

0
1120

Az Acer Predator Helios PH315 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Adatlap
Acer Predator Helios PH315-51 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa Core + Hyper-Threading (9 MB SmartCache, 2.20 – 4.10 GHz)
Lapkészlet Coffee Lake
Memória 8 GB DDR4-2400MHz
Kijelző 15.6” HD (1920 x 1080) Acer ComfyView™ IPS LED-háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1060 6GB GDDR5
Háttértár 1TB HDD @ 7200 rpm
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók SD™ kártyaolvasó, 1x USB 3.0 (Power Off Charging funkció), 1x USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 5Gbps), 2x USB 2.0, 1x HDMI™ 2.0 port, 1x 3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1x Ethernet (RJ-45)
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz), 2×2 MU-MIMO technológia, Bluetooth® 5.0, Gigabit Ethernet LAN
Egyéb Acer Crystal Eye SHDR webkamera 1.3MP + beépített mikrofon, Dolby® Audio Premium® és Acer TrueHarmony Plus hangrendszer
Akkumulátor kapacitása  48 Wh / 3220 mAh / 15.2 V / 4-cella Li-ion, ~3 óra üzemidő
Méret 390 x 266 x 26.75 mm
Tömeg akkumulátorral 2,70 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2018. szeptember) 394 900 Ft
Garancia 36 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

A pontos tesztalanyunk az Acer Predator Helios PH315-51-76YD, ami az egyik legígéretesebb új gamer laptop a piacon. Ezt az ígéretet pedig a bivalyerős grafikus gyorsító, és a még komolyabb processzor hordozza magában. A kérdés már csak az, hogy mi igaz, ebből az ígéretből? Tesztünkben utána jártunk minden kérdésnek.

Acer Predator Helios PH315 teszt
a külsőségek

Első ránézésre a boncasztalra fektetett ragadozó tökéletesen illik a Predator-vérvonalba, a korábban lefektetett alapokra építkezik. Ez azt jelenti, hogy a sötét-fémszínű Helios kapott néhány markáns élénkebb (piros) kiemelést, ami egészen domináns külsővel ruházza fel az Acer üdvöskéjét. Ezt jól megtámogatja a nem mindennapi vonalvezetés és a viszonylag méretes kialakítás. Az anyaghasználat vonatkozásában ez az extravanganzia azonban már nem köszön vissza, a gyártó a jól megszokott műanyag-alumínium kombóból legózta össze a Predatort. A zsanérszerkezet kellően strapabírónak tűnik, a masszív hűtőrácsok pedig már messziről elárulják, hogy egy igazán komoly fenevadat kell féken tartani. Minden laptop teszt során feltesszük a kérdést:

a forma követi a funkciót, vagy a funkció a formát?

Az előbbi nyilván azt jelenti, hogy a dizájnt alárendelték a főfeladat kiszolgálásának, az utóbbi pedig ennek ellenkezője, tehát a külsőségeknek rendelték alá a feladatvégrehajtást. A tesztalany mintha a kettő közötti arany középút megtalálását tűzte volna ki célul: nem túl vékony, nem túl vastag. Ennek köszönhetően egészen modern külcsínnel bír, ami nem megy a hűtés rovására.

Acer Predator Helios PH315 teszt
a beviteli eszközök

Billentyűzet

A ragadozó egy teljes méretű, szigetes kialakítású, vörös háttérvilágítással rendlkező magyar billentyűzetet kapott. Játékos mivoltja miatt egy picit tüzetesebb tesztnek vetettük alá ezt a komponenst. Az biztos, hogy nem mechnikus billentyűzetről van szó, de ettől függetlenül jó látni azokat a gamer jegyeket, amelyek szavak nélkül is elárulják mivel van dolga az érdeklődőnek. Ilyen például a WASD kvartett ízléses kiemelése. Ezen felül érdemes még megemlíteni azt is, hogy a – numpadtól eltekintve – billentyűk mérete egészen ideális, nyomáspontjuk komfortos, könnyen megszokható. Összefoglalva: az átlagos játékos igényeinek teljes mértékben eleget tesz az Acer Predator Helios PH315-51-76YD.

Érintőpad

Az érintőpadot jól kivehető vörös keretbe foglalták a dizájnerek, ami kifejezetten feldobja a külső jegyeket. A billentyűzet alatti részt elnézve lett volna hely egy picit nagyobb érintőpadnak is, de valójában a 10.7 x 7.8 cm is bőven elég helyet kínál. Ettől függetlenül a tapipad nem lett a kedvencünk, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a játékosok csak akkor fogják ezt a perifériát használni, ha minden kötél szakad. A sima felületet nem töri meg semmi, nincsenek dedikált gombok. A touchpad felső 1/5-ét nem tudjuk benyomni, a duplaujjas görgetés nem győzött meg, ahogy a többi gesztusirányítás kezelése sem.

Acer Predator Helios PH315 teszt
a kijelző

A kijelző egy igazán komoly összetevője a jó gamer laptopnak. Ezt az elődmodell esetében láthattuk, ami azért nem gyerte el a közönség kedvenc címet, mert a legfontosabb tulajdonságai csak középszerűek maradtak. Emiatt az első és legfontosabb megállapítás, hogy a ragadozó FHD (1980x1080p) felbontással rendelkező matt 15.6-hüvelykes kijelzőjét még mindig az LG szállítja. Ennek a panelnak (LGD0590) a színhűsége átlagos (sRGB@70%, Adobe RGB@52%), amit ráadásul a gyártó nem is kalibrált, vagyis akinek fontos az elérhető legjobb színhűség, annak ezt mindenféleképp meg kell tennie.

Acer Predator Helios PH315 review

A színhűség mellett azonban sokkal fontosabb a képfrissítés értéke. Az  LG panel sajnos teljesen szokványos 60 Hz-es frissítéssel operál, ami a legalapvetőbb consumer igények kielégítésére elegendő. A vérfrissítés sajnos ezt a részt most nem érintette, noha sokkal jobban mutatna egy 144 Hz-es panel az Acer-ben. Minden egyéb tekintetben egy átlagos-jó IPS panelről beszélhetünk, vibráló színekkel, elfogadható (200-250 cd/m²) fényerővel, jó betekintési szögekkel és egy kicsit gyenge fehéregyensúllyal.

Acer Predator Helios PH315 teszt
a teljesítmény

CPU

Amennyiben a ragadozó egy kétfejű sárkány, akkor az izmosabb fej mindenféleképp az Intel Core i7-8750H processzor. Ez a Coffee Lake alapokra építkező hat magos Intel szörnyeteg nyugodt szívvel viselheti a high-end gamer jelzőt. A magok egyenkénti órajele 2.2 – 4.1 GHz között váltakozhat az aktuális feladat függvényében. Akit ez önmagában nem győzött volna még meg, azoknak elmondjuk, hogy a Hyper-Threading képességnek köszönhetően összesen 12 szálon képes a CPU adatokat futtatni. Mindezket összeadva közel 50%-os teljesítménytöbbletet kapunk az előd (Intel Core i7-7820HQ) multi-core performanszához képest. Összességében a sárkány másik fejéhez képest a Core i7-8750H egy kicsit overkillnek tűnik, a GPU kihajtásához vélhetően elég lett volna a Core i7-7700HQ teljesítményével rendelkező Core i5-8300H is.

GPU

Intel UHD 630

A GPU-duóból az érdektelenebb részt az Intel integrált megoldása jelenti, ami játékra ugyan elégtelen, de kisebb számításigényű 3D feladatokat el lehet ezzel is végezni. Miközben az Intel UHD 630 24 végrehajtó egységével végzi a dolgát az órajele a CPU órajeléhez, memóriája pedig a rendszer memóriájához kötött. 10 bites színmélységig támogatja a h.265/HEVC Main10 profilt, valamint a HDCP 2.2 szintén eredményeképp a 4K tartalmak fogyasztására is alkalmas.

NVIDIA GeForce GTX 1060

A kétfejű sárkány kevésbé veszélyes – de korántsem veszélytelen! – feje az NVIDIA GeForce GTX 1060 grafikus gyorsító. Megjelenésekor a high-end gamer laptopok legjobb választása volt, azóta viszont eltelt két év és így egy picit lentebb csúszott a ranglétrán. Pascal alapokra építkezik, és kisebb GP106 chipeket dolgoztat, így valamivel kevesebbet fogyaszt, mint a GTX 970M. Órajele 1404 – 1670 MHz között váltakozik, amelyet az adott feladat elvégzéséhez igazít. Emellett még meg kell említenünk azt a 6GB GDDR VRAM-ot, amivel a GPU dolgozik. A GTX 1060 VR képes grafikus gyorsító, és ennek a képességnek a kiaknázásához minden eszköz a rendelkezésére is áll.

Acer Predator Helios PH315 review benchmark

Háttértár

Ezt a komponenst nevezhetnénk a Predator achilles sarkának is, de ez nem teljesen igaz – hiszen cserélhető. A cserét / kiegészítést javasoljuk is, hiszen az 1TB tárhelyet kínáló HDD 7200rpm sebessége vészesen kevés volt már két évvel ezelőtt is. Emiatt az SSD-vel szocializálódott felhasználók egészen biztos, hogy az arcukat fogják kaparni a tipikus-lassú Windows élménynek köszönhetően.

Acer Predator Helios PH315 review

Felhasználói élmény

A háttértár kapcsán már bepillantást nyújtottunk a felhasználói élménybe. Ebben az összeállításban nem egy gyors ragadozóról van szó, hanem inkább Godzilláról. Tehát a Helios 300 a merevlemeznek köszönhetően bosszantóan lassú, minden egyes folyamatnál érezni, hogy toporog az i7-es processzor mind a 6 magja. Ez önmagában nem lenne akkora probléma, de egy 400.000 forintba kerülő laptop esetében már a gyárilag helye van az SSD-nek. Ennek hiányában kénytelen lesz minden felhasználó egyedi megoldást keresni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Laptopszalonban vásárolt darabokba már a boltban beleszereltethetjük az új háttértárat.

Acer Predator Helios PH315 review benchmark

Egy gamer laptop esetében azonban mégse a felhasználói élmény a döntő tényező, hanem…

Gamer élmény

A gamer élményt szerencsére sokkal inkább fogja meghatározni a sárkány két feje (Intel Core i7-8750H + GTX 1060), mint a csöppnyi farka (HDD). A történeti kontextus kedvéért: az NVIDIA GeForce GTX 1XXX széria volt az első olyan mobil-GPU család, ami valóban betekintést nyújtott a PC-master-race világba. Így a Predatorban található GTX 1060-tól egészen sokat várhatunk, teljesítménye átlagban csak 10%-kal tér el az asztali verzió mutatóitól.

Acer Predator Helios PH315 gaming benchmarks

A játékok során mért FPS, valamint a szintetikus benchmarkok eredményei remekül visszatükrözik, hogy micsoda erőről van itt szó. Ezzel a kártyával lényegében kimaxolhatjuk a FHD és a WQHD felbontást és belekóstolhatunk akár a 4K gamer élménybe is.

Acer Predator Helios PH315 teszt
minden egyéb

Csatlakozók

A Ragadozó igazán szerteágazó port repertoárt biztosít az új tulajdonos számára: SD™ kártyaolvasó, 1x USB 3.0 (Power Off Charging funkció), 1x USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 5Gbps), 2x USB 2.0, 1x HDMI™ 2.0 port, 1x 3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1x Ethernet (RJ-45). Ezzel gyakorlatilag a köteleződ az Acer le is tudta, bár sokkal többet egyébként se várhatnánk el egy gamer laptoptól.

Hangrendszer

Nagyon kevés olyan laptopba épített hangrendszer van, ami le tudja nyűgözni az embert – és ebbe a sorba a Predator Helios se állt be. A Dolby hangzás ettől függetlenül megteszi, amit megkövetel a haza: elfogadható hanghatást biztosít még egy közepes méretű szobában is anélkül, hogy túlságosan torz mély, közép, vagy magas hangtónusok jelennének meg. A gamerek számára ettől függetlenül erősen ajánlott a megfelelő pro-sumer fejhallgató használata.

Zajkibocsájtás

Zajról első sorban az akítv hűtőelemeknek köszönhetően beszélhetünk, a HDD sercegését ezek szinte teljes mértékben elnyomják. Az viszont biztos, hogy az AeroBlade 3D ikreknek van hangja, főleg terhelés alatt. Ez azonban nem feltétlen baj, hiszen nincs az a gamer laptop ami teljesen csendesen tenné a dolgát. Az Acer üdvöskéje az átlagos feladatok között viszont befogja a száját és alig hallatja hangját. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy teljesítményigényes feladatok közben 50 dB(A) terheli meg a dobhártyánkat.

Acer Predator Helios PH315 review

Melegedés

A Helios esetében a veszélyesnek mondható melegedést olyannyira sikerült kiküszöbölni, hogy arra egy szavunk nem lehet. Nem meglepő módon a CPU és a GPU környékén volt a legmelegebb a laptop, de ebből viszonylag keveset tapasztalhatnak a felhasználók, köszönhetően a szorgos ventillátoroknak. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az extrém magas hőmérséklet jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egyes hardverelemekre, akkor az Acer Predator Helios PH315-51-76YD várhatóan hosszú életű lesz.

Üzemidő

A hardver igazi achilles sarka az akkumulátor. Amennyiben teljesítménymódban hagyjuk – ahova egyébként normáls esetben is állítjuk – akkor a Budapest – Kecskemét között közlekedő InterCity járaton is izgulnunk kell majd az Predátorért.

Jótállás, szerelhetőség

Jótállás vonatkozásában nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztos forrásból származó termék. A Techkalauz tesztpéldányát a Laptopszalon szállította, így a gyártó által kínált 3 év mellett további 1 év (tehát összesen 4 év) áll rendelkezésünkre. Szerelhetőség tekintetében az Helios igényli a szakértelmet, még annak ellenére is, hogy van egy kis csalogató szerelőnyílása. Ez lehetőséget biztosít a memória, valamint a háttértár cseréjére / bővítésére. A többi hardverelemhez viszont már jóval nehezebb hozzáférni, ami egyértelmű üzenet a gyártó részéről: ne piszkáld a vasat (hacsak nem értesz hozzá).

Akkumulátor és hőmérséklet
Acer Predator Helios PH315-51 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1060 6GB GDDR5
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 2 óra 51 perc
Játék, 10/10 fényerő 0 óra 55 perc
Akkumulátor töltése Félig: 1:01 perc
Teljesen: 2:15 perc

Acer Predator Helios PH315 review heatmap

Acer Predator Helios PH315 teszt
az ítélet

Az elődmodellhez képest hatalmas előrelépést tudott felmutatni a PH315, amelyet az új,  bivalyerős processzornak köszönhetünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy

az Acer Predator Helios PH315-51-76YD nem pusztán a modern gamerek egyik legújabb játékszere, hanem egy időtálló befektetés is.

Joggal merülhet fel, hogy mégis mire alapozunk egy ilyen kijelentést? Valóban, a bizonytalan előrejelzések leginkább a meteorológusok és a pénzügyi elemzők privilégiumai. Meglátásunk szerint – amit a Steam kimutatása is alátámaszt – alig-alig jelent meg igazán vasizzasztó game az elmúlt 2 évben. A játékosok legjava még a GTX 1060-at is alulról karcolja, emiatt nehezen elképzelhető, hogy a következő 1-2 évben teljes mértékben kihasználnák a nagyobb kártyákban rejlő erőt.

Megvásárolnád az Acer Predator Helios PH315-51-76YD laptopot? Ez egy jó döntés, de némi extra kiadással érdemes számolni a tökéletes élmény hajszolása közben:

(1) Tapipaddal nem lehet játszani, emiatt – ha még nincs – kénytelenek leszünk egy tisztességes gamer egeret is vásárolni.
(2) A hangzás vérszegény, ennek köszöhetően a komoly játékosoknak szüksége lesz egy jó fejhallgatóra is.
(3) A felhasználói élmény gyenge, ezért legalább a rendszer / programok számára elégséges tárhellyel rendelkező SSD beszerzéséről is gondoskodni kell.

Ebből is látszik, hogy az Acer Predator Helios PH315 teszt nem a csúcsragadozóról rántotta le a leplet, itt-ott bizony kompromisszumokat kötött a gyártó, hogy beleférjen a 400.000 forintos keretbe. Mégis ésszerűbb kompromisszumnak tűnik a valamivel gyengébb processzor + SSD alkalmazása. Így az árcédula változatlan maradna, de miközben az Intel i7-7700HQ erejével felruházott Intel i5-8300H is elégséges lenne a GTX 1060 kihajtásához, addig az SSD nagyban növelné a felhasználói élményt.

Acer Predator Helios PH315 review

A fenti ábra folyamatos vonallal szedett körvonala reprezentálja az egyes területeken elérhető maximumot, a külső szaggatott vonal az optimális minimumot, a belső szaggatott vonal pedig az abszolút minimumot. A PH315 szinte minden téren meghaladta az optimális minimumot, de a praktikum frontján kicsit alulteljesített. Ezt első sorban a gyenge üzemidőnek köszönheti, de további befolyásoló tényezőként említhetjük a nehéz hordozhatóságot és a nagy zajterhelést is. Ezt kompenzálja a funkcionalitás, amelyet a gyártó a jó gamer élmény biztosítására hegyezett ki.

Ettől függetlenül a végeredmény egy sziklaszilárd (Intel i7-8750H + GTX 1060) alapokra építkező fenevad. Tehát az Acer Predator Helios PH315-51-76YD bátran ajánlott a gamer közönség számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét