Acer Swift 1 SF114 teszt – megéri az olcsó új laptop?

0
510

Az Acer Acer Swift 1 SF114 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Adatlap
Acer Swift 1 SF114-31-C5NW teszt
Processzor Intel® Celeron™ N3060 Dual Core (9 MB Cache, 1.60 – 2.48 GHz)
Lapkészlet Braswell
Memória 4 GB DDR3
Kijelző 14” HD (1366 x 768) TN LED-háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® HD Graphics 400
n/a
Háttértár 128GB eMMC
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI™, 1x 3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1x SD™ kártyaolvasó
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz), Bluetooth® 4.0, 1×1 MU-MIMO technológia
Egyéb Acer Crystal Eye webkamera + mikrofon, Acer Trueharmony sztereó hangrendszer
Akkumulátor kapacitása 56Wh / 4920mAh / 3cella Li-polymer
Méret 339.4 x 234.9 x 17.9 mm
Tömeg akkumulátorral 1.4 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer LINUX
Fogyasztói ár (2018. október) 94 900 Ft
Garancia 24 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

A pontos tesztalanyunk az Acer Swift 1 SF114-31-C5NW modell, ami leginkább a vonzó árfekvésével hívta fel magára a figyelmet – a legolcsóbb új laptopok egyik jeles képviselőjéről van szó. Lényegében 100 000 Ft alatt juthatunk hozzá egy Celeron processzorral, 4GB memóriával és 128GB háttértárral szerelt masinához – sőt egy jól időzített Laptopszalonos beszerzéssel akár már 84 999 Ft-ért is megvásárolhatjuk a legolcsóbb Swift 1-et. A kérdés már csak az, hogy ezt a pénzt kidobtuk az ablakon, vagy okos befektetést hajtottunk végre?

Acer Swift 1 SF114 teszt
külsőségek

Az első benyomás jelentősége vitathatatlan, és ezt az okos gyártó a termék-értékesítés során ki is aknázza. Az Acer menedzserei vélhetően az okos kategóriába sorolhatóak, hiszen még a legolcsóbb portékájuk is vonzó csomagolást kapott. A dobozból elbújva az első ami feltűnik, hogy mennyire könnyű & kompakt eszközt tehetünk az asztalunkra (“ha így haladunk, néhány év múlva a telefonok is lesznek ennyire nehezek”). Ezt első sorban a műanyag háznak köszönheti, de itt kell megemlíteni, hogy a palm-rest rész vékony fémborítást kapott, ami mindenféleképp pozitívum.

Hirdetés

A kijelző fedlapjának finom textúrája pont annyira elég, hogy a tucatszerűség érzését egy pillanatra palástolja. Az egyszínű műanyag azonban hamar visszarántja az érdeklődőt a valóságba: az Acer Swift 1 soha nem lesz korunk műalkotása. Ettől függetlenül a funkcionalitás adott, egy 14 hüvelykes eszköztől nem várhatunk el ennél könnyebb hordozhatóságot.

Acer Swift 1 SF114 teszt
beviteli eszközök

Billentyűzet

A Swift 1 billentyűzetét egy kezes igásló funkcionalitásához hasonlítható. A szigetes kialakítás kellően komfortos gépelést tesz lehetővé, az egyes billentyűk nyomáspontja megszokható. Ennél többet azonban nem kapunk: kompakt méret velejárója, hogy nincs numerikus billentyűzet, az olcsó kivitelezésnek köszönhetően pedig a háttérvilágításról is le kell mondanunk.

Érintőpad

Kezdjük a vitathatatlan tényekkel: méreteit (10.6 x 7.8 cm) tekintve egy teljesen átlago touch-pad tárul elénk, amelyen nem találunk dedikált gombokat dedikált gombokat. Folytassuk egy általános megállapítással:

A tapasztalat azt mutatja, hogy ebben az árkategóriában jó érintőpad nincs.

Végül, de nem utolsó sorban jöhetnek a személyes tapasztalatok: az Acer Swift 1 fenti megállapításhoz szolgáltat újabb bizonyítékot, ami még a kategória-átlagot is alulmúlta. A megfelelő beállításokat követően sem sikerült a gesztusirányítást (pl.: duplaujjas görgetés) előcsalogatni a rendszerből. További problémát okozott, hogy a felső sávban megejtett koppintásokat a rendszer egyszerűen nem érzékelte. Javaslat: a Swift 1 produktív használatához elengedhetetlen egy egér alkalmazása is.

Acer Swift 1 SF114 teszt
kijelző

A tesztalanyt egy 1366 x 768 pixel felbontású (HD), matt, 14 hüvelykes TN panellel vértezték fel, ami napjainkban sajnos már nagyon gyengének számít. Az alábbi képek többet mondanak ezer szónál.

Mivel egy laptop használhatóságának mértékét nagyban meg fogja határozni a kijelző minősége, ezért érdemes azonban némi magyarázattal is szolgálni a látottakhoz. A Swift 1 csak egyetlen szögből biztosít elégséges betekintést, minden más irányból nem / alig használható képet szolgáltat. Színhűségről nem igazán beszélhetünk, de a gyenge kontraszt még ennél is hangosabban kongatja a vészharangot. Emellett érdemes még a sima HD felbontásra is felhívni a figyelmet, aminek az egyetlen előnye, hogy az amúgy is gyenge processzort legalább nem teszi ki még nagyobb terhelésnek. Ez a kijelző önmagában deal-breaker lehet.

Acer Swift 1 SF114 teszt
teljesítmény

CPU

Az Acer Swift 1 SF114 teszt során sikerült egy picit jobban górcső alá venni az N szériás Intel Celeron processzorokat, egészen pontosan az N3060 típust. A processzorban két mag található, amelyek két szálon futtatják az adatokat, a frekvencia 1.60 Ghz – 2.48 GHz között váltakozik. Maximum 8GB DDR3L-1600 RAM kezelésére képes, de az általunk tesztelt Swiftben csak 4GB RAM kapott helyet. Nem titok, hogy ezek a Celeron processzorok első sorban tabletek futtatására készültek, így nagy elvárásokat nem érdemes támasztani ezekkel szemben, ha asztali rendszert (pl.: Windows 10) futtatunk.

GPU

A Swift 1-ben processzorba integrált Intel HD Graphics 400 dolgozik. Hasonló architektúrára építkezik, mint a nagytestévrei (pl.: HD Graphics 5300), de kevesebb shader maggal és kisebb órajellel operál. Megfelelő processzor, és kellő mennyiségű RAM társaságában képes a h.265 @ 4K videók dekódolására, de ahogy láthatjuk, a mi tesztalanyunk ennek nem egészében tett eleget.

Háttértár

A tesztalanyban összesen 128GB eMMC tárhely áll rendelkezésre, ami ahhoz bőven elégséges, hogy az alapkövetelményeknek eleget tegyen. Az eMMC technológiát azonban fentartásokkal kell kezelni, mivel lényegében egy beépített memória kártyáról (Embedded MultiMediaCard) van szó. A sebességeket elnézve egyfajta köztes megoldást kínál a HDD és az SSD között, de több kérés egyidejű kiszolgálása esetén alapvetően lassúnak bizonyul.

acer swift 1 sf114 review

Felhasználói élmény

Felhasználói élmény alatt első sorban azt értjük, hogy webböngészés, irodai alkalmazások futtatása és média fogyasztás során mennyire tűnik kezesbáránynak az adott eszköz. Az Acer Swift 1 kapcsán az első kellemetlenségre nem kellett túlságosan sokat várni, hiszen a Windows 10 telepítése bruttó 1 munkanapot vett igénybe. Ezt követően egy kritikán aluli kijelző tárta elénk a lassú valóságot, amelyet elsősorban a gyenge processzornak és a háttértárnak köszönhetünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a böngésző érezhető késleltetéssel kel életre, az egyes lapok szintén vonakodnak megnyílni, és ahogy azok megsokasodnak, úgy válik még lassabbá a Swift. Ez a hozzáállás minden folyamatban vissza fog köszönni, ami összességében egy kínkeserves munkatempót fog eredményezni.

acer swift 1 sf114 geekbench

Gamer élmény

A fentiek fényében a hitvány játékos élmény már előre borítékolható volt, de ettől függetlenül oda merészkdetünk, ahova csak nagyon kevesen. Bemelegítésként a 3DMark SkyDiver szintetikus tesztjével sokkoltuk a Swift-et, ami egy remek közelítő értékkel mutatta be, hogy mi is vár ránk valódi játékok esetén. A SkyDiver elképesztő lassúsággal futott le, miközben a rendszer minden erőtartalékát végletekig kihasználta, és ennek a küzdelemnek eredményeképp szánalmas összesen 1130 pontot sikerült összehozni. Emiatt mai címekkel nem is kínoztam a gépet, kapott helyette StarCraft 2-őt és Tomb Raider-t (2013). Az előbbi minimum beállításokkal a legalacsonyabb felbontáson megütötte a játszható mércét, de a többi próbálkozás sikertelen (~ 10 fps) volt.

acer swift 1 sf 114 gaming

Acer Swift 1 SF114 teszt
egyebek

Csatlakoztathatóság

Ezen a téren az alapvetően elvárható szinten teljesít a Swift, az USB-C csatlakozón kívül mindent megtalálunk ami egy kompakt, olcsó eszközön rajta kell lennie. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy összesen két darab USB portot kapunk, amelyekből egy támogatja a 3.0, egy pedig a 2.0 szabvány. Ezen kívül helyet kapott még egy kombó jack csatlakozó, valamint egy kártyaolvasó és egy HDMI port is. Vezeték nélküli technológiák közül érdemes kiemelni MU-MIMO technolgiát alkalmazó WiFi-t, amivel valóban gyors le/feltöltési sebességet tudunk elérni. Ezen kívül a 4.0 Bluetooth áll még rendelkezésünkre.

Hangrendszer

Ahogy az “elvárható” volt, a Swift 1 hangzása csak az elégséges szintet üti meg. Emiatt otthoni felhasználás során fej/fülhallgató, vagy külső hangrendszer csatlakoztatása erősen javasolt. Ezzel nincs is különösebb baj, hiszen maximum azokban az esetekben kell némi kellemetlenséggel szembenézni, amikor csak és kizárólag a laptop hangrendszerére tudunk támaszkodni.

Zajkibocsájtás

Rendszeres olvasóink – és a szakavatottak – tudják, hogy alapvetően két zajforrásról beszélhetünk egy laptop esetében: az aktív hűtőelemekről (ventilátor), és a merevlemezről (író/olvasó fej). Figyelembe véve, hogy egyik se található meg a tesztalanyban, az eszköz teljesen zajmentes üzemel.

Melegedés

Az alacsony energia felhasználású hardverelemeknek köszönhetően passzív hűtéssel is működtethető az Acer Swift 1. Bár a passzív hűtéssel szemben felmerülhet némi ellenérzés, de a számok rávilágítottak, hogy felesleges az aggodalom, a teszt során üzemi szinten belül mozgott az alany.

acer swift 1 sf 114 review heatmap

Üzemidő

Amennyiben van olyan terület, ahol kiemelkedőnek tűnik a Swift 1, az az üzemidő. Ezt első sorban az alacsony energia igényű komponenseknek köszönheti. A mindennapos felhasználás során – és ha a csillagok megfelelő együttállása estén – közel 10 órás üzemidőt is ki lehet préselni a tesztalanyból.

Akkumulátor 
Acer Swift 1 SF114-31-C5NW teszt
Processzor Intel® Celeron® Dual Core™ N3060
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD Graphics 400
n/a
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 10 óra 31 perc
Játék, 10/10 fényerő 2 óra 15 perc
Akkumulátor töltése Félig: 01:10 perc
Teljesen: 2:15 perc

Jótállás, szerelhetőség

A legendáriumok szerint az Acer megbízhatatlan eszközöket gyárt és a szerviz-szolgáltatása is szörnyű. Volt időszak, amikor ez a megállapítás valamennyire megállhatta a helyét, azonban a jelenkori tapasztalatok alapján az Acer eszközök nem csak megbízhatóak, de a szerviz is gyors. A Swift 1-re vállalt jótállás összesen 24 hónap, amelyet a Laptopszalon – bizonyos feltételek teljesülése esetén – 12 hónappal meghosszabbíthat. A szerelhetőségre egy erős közepest adhatunk, ettől függetlenül a szakavatatlan kezek jobb, ha nem ezen az eszközön kezdenek el gyakorolni.

Acer Swift 1 SF114 teszt
ítélet

A teszt célja elsősorban az volt, hogy az új laptopok legolcsóbb szegmenséből kiválasztott eszközön keresztül bemutassuk, mit is találhatunk a szaküzletek legalsó polcain. Az előítélet, amely szerint semmi jót, sajnos helytállónak bizonyult. A tesztalany egyetlen említésre méltó pozitívuma a kompakt kivitelezése (+ üzemideje). Ezen kívül sajnos minden téren elvérzett, vagy csak az elégséges szintet ütötte meg. Mindezek miatt az

Acer Swift 1 SF114-31-C5NW az egyik legdrágább laptop a piacon.

Hogy lehet az (egyik) legolcsóbb új laptop mégis drága? Ennek viszonylag egyszerű a magyarázata: a pénzünkért alig kapunk valódi (=haszonnal forgatható) értéket. és van ennél jobb lehetőségünk is. Tehát hiába tűnik olcsónak a Swift 1, ezzel a hardverrel gyakorlatilag a használhatatlan kategóriát súrolja, amivel még egy átlagos Android telefon is felveheti a versenyt. Korábban már írtunk egy összefoglalót arról, hogy 2018-ban milyen laptopot érdemes venni. Ebből a listából a legolcsóbb új laptopért sajnos ~ 30 000 Ft-tal többet kell fizetnünk, mint a jelenlegi tesztalany. Van azonban még egy megoldás azok számára, akik nem engedhetik meg ezt a felárat.

Acer Swift 1 SF114 teszt
új vs használt laptop

A használt laptopok piacán ma már rengeteg üzelti szériás prémium eszköz is megtalálható. Koruk ellenére ezek hardverlemeket, anyaghasználatukat és összeszerelésüket tekintve is messze felülmúlják a belépő szintű új laptopokat. Használt laptopból már 50 000 Ft környékén is találhatuk olyat, ami felülmúlja az Acer Swfit 1-et (és társait).

Személyes példa

A mi háztartásunkba alig néhány héttel ezelőtt került egy használt Dell Latitude E7240 (ami egy circa 7 évet szolgált, ütött-kopott, de még mindig értékesíthető Dell Latitude E6220-at váltott). A használt E7240-et azért érdemes párhuzamba állítani a Swift 1-gyel, mert éppen hasonló ársávban (80 000 – 100 000 Ft) mozognak.

Kezdjük rögtön a kijelzők közötti különbséggel: a Dell-t tűéles FHD (1920x1080p) IPS érintőpanellel szerelték, amivel az Acer nem veheti fel a versenyt. Folytathatjuk tovább a teljesítménnyel, hiszen ahogy a szintetikus tesztekből is kiderül: az öt éves Intel i5-4310U – az áramfogyasztás kivételével – minden tekintetben felülmúlja a Swift 1-ben található új Intel Celeron N3060 CPU-t. Szintén a Dell javára billenti a mérleg nyelvét a 256GB mSATA SSD, ami köröket ver az Acer-ben található 128GB eMMC-re. A portkiosztás, és a csatlakoztathatóság vonatkozásában is lépéselőnyben van az E7240, ami még SIM kártya fogadására is alkalmas. A végső csapást az összeszerelés minőségével, valamint az anyaghasználattal mérhetjük az Acer-re, mivel a Dell Latitude szériához hasonló üzleti modelleket tartós, míg a Swift-et és rokonait (budget-laptopok) csak 1-2 éves használatra terveztek.

Az előnyök sorát még sokáig folytathatnánk, ezért nézzük milyen hátrányokkal kell számolni egy használt laptop megvásárlása esetén:

“Unboxing experience”

Egy használt laptopot már korábban birtokba vettek, vagyis nem tudjuk elsőként kibontani a gyári csomagolásából. Ez egyben azt is jelenti, hogy a használatból eredő nyomok szinte biztosan felfedezhetőek lesznek.

Garancia / jótállás

A legtöbb használt laptop már nem rendelkezik garanciával, vagy jótállással. A Laptopszalon hálózatában értékesített használt laptopokra viszont 12 havi garanciát kapunk. További előnye a biztos forrásból származó eszközöknek, hogy átestek az időszakos karbantartáson (tisztítás, pasztázás). Emiatt (is) érdemes szaküzlet-hálózatból vásárolni használt eszközt.

Billentyűzet

Mivel a legtöbb üzleti szériás használt laptop más országból érkezik magyar földre, így ezek a billentyűzete nem magyar kiosztással rendelkezik. Akit ez zavar két dolgot tehet: (1) felmatricázhatja laptopját, vagy (2) ~ 15 000 Ft környékén már nagyon sok modellhez vásárolhatunk magyar billentyűzetet.

Akkumulátor

Figyelembe véve, hogy használt eszközről van szó az akkumulátor vélhetően nem 100%-os. Amennyiben legalább 1 órára elegendő üzemanyaggal még feltölthető, akkor felesleges cserélni, minden más esetben érdemes elgondolkodni egy új akkumulátor (~ 15 000 Ft) beszerzésén.

Acer Swift 1 SF114 teszt
megéri az olcsó új laptop?

A címben feltett kérdésre az egyértelmű válasz az, hogy nem.

Amennyiben a legolcsóbb megoldásra törekszünk, inkább válasszunk használt laptopot – 50 000 Ft környékén már jobbat kapunk, mint egy új Acer Swift 1 SF114 (és társai). Kicsit nagyobb anyagi mozgástér esetén érdemes új laptop vásárlásán elgondolkozni, de ez esetben legalább 120 000 Ft kiadásával kell számolni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét