Acer V3-571G teszt

0
1128

Az Acer v3-571g noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel tesztelésre.

Áttekintés

Egy igen érdekes tesztgépet sodort elém ezen a héten a “szél”, az Acer noteszgépe nem kevesebb, mint 4GB videomemóriával reklámozza magát, meglátjuk, érdemes-e csak emiatt ilyen gépet vásárolnia annak, aki 200.000 forintos ár alatt akar erős processzort és grafikus alrendszert.

Hirdetés

Továbbá kiderül a titok: tényleg nem minden a sok gigabájtos videomemória, ha nem társul mellé elég erős alap?

Termék megnevezése Acer Aspire V3-571G
Processzor Intel Core i5- 3230M
Lapkészlet Intel HM77
Memória 1x 8192MB DDR3- 1600MHz
Kijelző 15.6” HD (1366×768) fényes LED
Grafika Intel HD4000 és nVidia Geforce730M
Merevlemez Toshiba 1TB SATA 2.5” /5400RPM
Optikai meghajtó DVD Super Multi, kétrétegű +/- DVD-író és olvasó
Protok és csatlakozók 1 db USB 3.0 és 2db USB 2.0, HDMI, Gigabit Ethernet, audio ki- és bemenet, D-Sub
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 1,3 MP, kártyaolvasó
Akkumulátor kapacitása 6 cella 4400 mAh 10.8V, 48Wh
Méret 33.2 x 381.6 x 253mm
Tömeg 2,6 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2013.09.) 189.900 Ft
Garancia 2 év Acer háztól-házig futáros garancia

A doboz tartalma

A géphez a megszokottnál bővebb a körítés, no, azért ne gondoljunk dokkolóra, táskára és egyéb hasonlókra. Kapunk egy kis szövetkabátot a gép köré, ami akár még később is jól jöhet, belül szintén találunk egy ilyet. Viszont kapunk bőséges leírást, képes útmutatókkal, Resource DVD-t minden létező driverrel és egyéb hasznos/haszontalan porgrammal. És ezeken felül még egy útmutatót. Már ezt is pozitívumnak könyveli el az ember manapság, igaz, jelen esetben egy konzumer gépről beszélünk nem pedig egy üzleti szériás notebookról.

 

Acer V3-571G teszt

 

A külső

A gép borítása meggyőző, nagyon szép, elegánsnak is tűnhet. Más kérdés, hogy a lakk-fekete réteg a fedlapon és a csuklótámaszon olyan szinten gyűjti a port és az ujjlenyomatokat, valamint kényes a törölgetésre is, hogy tényleg hímes tojásként kellett vigyáznom a tesztgépre. Maga a külső semmi extrát nem ad, a hátsó traktus érdekes hengeres formája jellegzetes Acer vonás, egyébként egy teljesen átlagos kinézetet kapunk. A zsanérok a kategóriát hozzák, némi kilengés akad azért állítások után, az idő majd eldönti mennyire tartós ez a konstrukció. A kijelző felső részén találjuk a webkamerát, 720p felbontással, ez teljesen rendben volt.

Acer V3-571G teszt

Az érintőfelület balra lett eltolva, ezt mindenki eldöntheti jól tette-e a gyártó, a billentyűzet teljes értékű, numerikus résszel.

Elöl 4 darab visszajelző ledet találunk, egy a gép müködését, egy a töltést, egy a HDD aktivitást az utolsó pedig a rádiók állapotát jelzi.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Az elöl található kártyaolvasó a legtöbb ma használatos formátummal megbírkózik, ezen kívül csak a visszajelzők állapotát láthatjuk itt.

Acer V3-571G teszt

Jobb oldalon a Kensington zár nyílása, DVD író és 2 darab 2.0-ás USB található.

Acer V3-571G teszt

Bal oldalon töltőcsatlakozó, Ethernet csatlakozó, méretes hűtőnyílás, D-Sub kimenet, HDMI port, USB3.0, mikrofon és fülhallgató bemenet várja a bevetést.

Acer V3-571G teszt

A hátsó traktus pedig a dizájné lett, egyéb itt nincs.

Acer V3-571G teszt

 

Billentyűzet

A billentyűk kellemes nyomáspontúak, rövid úton járnak, visszajelzésük elegendő.

A kiosztás szigetes elrendezésű, külön numerikus résszel, és erős lefogatással, nyomkodásra alig tudtam hajlítani rajta. Egyetlen problémám a kicsinyített Ctrl Shift és Enter funkció, valamint 0 számbillentyűkkel voltak. Rendszeresen melléütöttem velük, ami nem lenne baj, csak ezek mellé odarakták azokat a betűket és vezérlő/funkcióbillentyűket is, amikkel kombinálva igencsak érdekes szövegformázásokat lehet előhozni. Biztosan megszokható, én inkább kerülném az Acer helyében az ilyen egzotikus megoldásokat.

További problémám, hogy nincs a gépen visszajelző led a CapsLock állapotáról, ez azért elvárható lenne, az OSD menü csak váltáskor jelez, ami nem elegendő.

Acer V3-571G teszt

 

Touchpad

Kellemes felületű, multi-touch képességekkel bőven felruházott, jó nyomáspontú gombokkal. Oldalt scrollozó résszel ellátva, kellemesen 2-3mm-el lentebb süllyesztve a csuklótámasztól, bőven hozza azt, amit kell, erre panaszunk nem nagyon lehet, talán a mérete lehetne egy picit nagyobb.

Acer V3-571G teszt

 

Hang

Professionally Tuned hangrendszert kapunk, ami elég jól hangzik, maradjunk annál, hogy sztereó hangszórók vannak a gépben, és elég szépen szólnak, alig torzítanak magasabb hangerőn, de azért hallottunk már jobbat is ebben a kategóriában.

Kommunikáció

Gigabites LAN és N szabványos Wi-Fi jár a géphez, emellett 4.0-ás Bluetooth is található. Itt tehát teljes lehet az elégedettség.

 

Kijelző

LED világítású, TN paneles, 15.6″-os 1366×768 pixel felbontású kijelző került a tesztgépbe, fényes bevonattal. Átlagos szövegszerkesztés közben és internetezésnél jól teljesít, viszont a betekintési szögek kritikán aluliak. Bizonyos színek egészen jól bírják az átfordulást, de voltak olyan helyzetek amikor nem hittem a szememnek, gyakorlatilag ha beállítottam a kijelző egyik pontját úgy, hogy tökéletes legyen, a másik oldalon máris átfordult a színpaletta. A háttérvilágítás pedig elég homogén, így nem lenne ezzel sem baj. A megoldás egyszerű: némi felárral kapható a gép matt FullHD IPS panellel, amiben Blu-Ray olvasó is van, akinek fontos a kijelző minősége, mindenképpen azt válassza.

Acer V3-571G teszt

 

Bővíthetőség

A bővíthetőséggel viszont nem lesz sok gondunk, a 8GB memória 1 kártyán található, valamint a HDD is könnyen cserélhető SSD-re, így aki több memóriát szeretne és gyorsabb tárhelyet, az bővíthet 2 csavar oldása után.

 Acer V3-571G teszt

 

Tápellátás

90 wattos tápegységet kapunk, erős videokártya és magasan órajelezett Core i5 processzor mellett ez várható volt.

Garancia

2 éves garancia jár a laptophoz, futáros el-és visszaszállítással.

Használatba vétel

Operációs rendszernek Windows8 Professionalt választottam, a telepítés és driverezés könnyen ment, az UEFI beállításokra érdemes odafigyelni, különben nem tud bootolni a gép az adathordozóról. Az illesztők telepítése gyorsan lezajlott, az Acer weboldala géptípusra szűrve is tudja a drivereket, dicséretes.

Processzor

A processzor egy elég erős Intel Core i5-ös példány az Ivy Bridge szériából, 2.6 GHz-es órajelekkel, 1 magon 3.2 GHz-es maximális Turbo Boost órajellel, 2 magon ez 3 GHz-re mérséklődik, és HT támogatással. 35Wattos TDP osztályban versenyez, ami nem kevés, cserébe valóban nagyon gyors a gép.

Acer V3-571G teszt

 

Rendszer teljesítmény

Nagyon sok megnyitott weblap mellett (40-50 darab akár) a gép továbbra is maximálisan használható még SSD nélkül is. Ez már olyan szintje a felhasználásnak ahol tényleg felesleges akadozó indulásokról beszélni, minden azonnali, és tényleg inkább csak a HDD-t hallani, ahogy próbálja tartani a tempót a processzorral, aki tovább szeretne lépni, annak mindenképpen ajánlott cserélnie egy nem lemezes egységre. Gyárilag egy Toshiba által gyártott 1 TB kapacitású példány lapul a gépben, a hangját hallatja, és néha elég erős fejmozgást is hallani, cserébe egészen gyors.

Acer V3-571G teszt

 

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Elérkeztünk tehát a gép igazi attrakciójához, 4GB fedélzeti videomemóriával nem sok gép került még a piacra, főleg nem 1 videokártyán. Optimus technológia által támogatott grafikus rendszerről beszélhetünk, amely az Intel grafikus megoldását használja egyszerűbb feladatoknál, az igazi igénybevételnél, mikor szükségessé válik az igazi tűzijáték, ott csap le Héphaisztosz kalapácsa, egészen meggyőző erővel.

Acer V3-571G teszt 

Van tehát rengeteg GDDR3-as memóriánk 900MHz-es belső frekvenciákkal, emellett 725MHz-es órajelen jár a grafikusprocesszor. A vezérlő 64bites a GPU-Z szerint, ami elég nagy érvágás, bő 20%-al erősebb variánsai is vannak a piacon ugyanennek a kártyának.

Szintetikus teszttel kezdtem a tesztet, a 3DMark legújabb tesztje az alábbi pontszámokat produkálta:

Ice Storm: 58385 pont, Cloud Gate: 6056 pont és a meglepetés Fire Strike: 1236 pont. Utóbbi tekintve, hogy egy gyengébb verziós kártya nagyon szép teljesítmény.

Ez mind szép, de nagyon jól tudjuk a szintetikus tesztek igazán sokat nem jelentenek.

Jöjjön tehát a feketeleves, 12 darab játékot vettem alapul, szinte kivétel nélkül mindegyik friss cím, így mondhatjuk, hogy a lista maximálisan aktuális. A játékokat natív felbontásban futtattam, a beállításokat hagytam úgy, ahogyan azt az indításkor szerették volna, egyedül a textúrák beállításába nyúltam bele, ezt fel is tüntetem mindenhol. Az eredmények tehát a következők:

Acer V3-571G teszt Acer V3-571G teszt

Acer V3-571G teszt Acer V3-571G teszt

Acer V3-571G teszt Acer V3-571G teszt

Acer V3-571G teszt Acer V3-571G teszt

Acer V3-571G teszt Acer V3-571G teszt

Acer V3-571G teszt Acer V3-571G teszt 

Kijelenthetjük tehát, hogy ez a noteszgép alkalmas a mai játékokat kivétel nélkül futtatni medium beállításon, akit nem zavar, hogy néha nagyon területeken leesik az fps szám ott akár high beállításokat is alkalmazhat, bár néhány játék így is kiválóan futott még magasabb grafikai beállításon és szűrőkkel is. Azt is láthatjuk, hogy a 4GB-os memória nem sokat tudott dolgozni a gépben, sokkal erősebb grafikus gyorsítók sem igényelnek 2GB-nál több fedélzeti ramot.

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Az erős gépekhez általában fokozott hőtermelés és zaj is társul. Nincs ez másképp esetünkben sem. Alapjáraton a merevlemez surrogását hallani leginkább, a melegedés sem számottevő, egyedül az érintőpad környékén érezhető utalás arra, hogy a gép bizony működik. Fokozva a terhelést természetesen fokozódik a ventilátor hangja, teljes terhelésen, főleg szintetikus tesztekben azért sikerült bántóan hangosra felpörgetni, játékok alatt viszont elviselhető szinten mozgott, ennél vannak a piacon rosszabb gépek is.

Acer V3-571G teszt

 

A burkolati hőmérsékletek pedig eképpen alakultak:

Acer V3-571G teszt

 

Akkumulátoros idő

Ha már laptopról van szó, az akkumulátoros üzemidőről is érdemes pár szót ejteni. 48Wh kapacitás 6 cellában: ezt kínálja a tesztgép az erős belsőhöz. Teljesen átlagos értékeket mértem.

Tesztelési beállítások Mért idő
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, nulla fényerő, de bekapcsolt kijelző 7:45 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 3:50 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8-as fényerő 1:10 perc
Átlagos használat, egy FullHD film, PDF nézegetés, netezés, rar csomagolás, futtatott torrent kliens, BT és WiFi bekapcsolva 3:35 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett 60% ->  40  perc
99% -> 1:15 perc

A töltési idő, több, mint bravúros. Ez egyrészt nekünk jó, hiszen alig több mint 1 óra alatt bevetésre készen lehetünk ismét, másrészt ilyen tempós töltésnél az akkumulátor élettartama eléggé kérdéses.

 

Értékelés

Nehéz ítéletet mondani egy olyan gépről, aminek minden jó tulajdonságára jut valami bosszantó. Ilyen a burkolat, ami már az előző verzióban is hasonlóan lakkos és érzékeny volt, ezen nem ártott volna változtatni. Szintén elég nagy gond a kijelző minősége, ami tényleg az éppen használható kategóriába esik. Az akkumulátoros üzemidő is inkább csak átlagos. A billentyűzet fura kiosztása szintén nem volt túl jó választás. A hardver viszont kellően erős a mai játékokhoz, a processzor ereje meggyőző komolyabb munkákban is. A grafikus alrendszer teszi a dolgát, játékokhoz egy ideig medium beállításokon biztosam elég lesz. A touchpad is kellemes meglepetés, valamint a bővíthetősége is kiváló a gépnek. A hűtési rendszer is meggyőző, átlagos használat mellett nem túl forrófejű. A videokártya memóriájának mérete pedig bármelyik baráti összejövetelen kiváló témaalap lehet.

A verdikt tehát: akinek bejön a design és erős hordozható számítógépre van szüksége, annak akár jelen formájában is jó vétel lehet, aki pedig szeretne a kijelzőn csiszolni, felárért megkaphatja FullHD, matt, IPS kijelzővel is, amivel már grafikai munkákat is lehet jó minőségben végezni.

Acer Aspire V3-571G – Értékelés
Előnyök + Korrekt minőség
Erős hardver
Könnyű bővíthetőség
Erejéhez képest jó hűtés
Terhelés alatt alig melegedő billentyűzet
2 év kényelmes garancia
Tartalmához képest jó ár
Hátrányok Kényes külső
Fényes és átlag alatti minőségű kijelző
“Egzotikus” billentyűzet kiosztás
Multimédiához kicsit gyenge hangszórók
Kicsit hangos merevlemez
Csak 1 db 3.0-ás USB
Külföldi szervizszolgáltatás
Alternatívák  

Lenovo IdeaPad G500
Lenovo IdeaPad Z500

Dell Inspiron 5521

 

Acer Aspire V3-571G
Dizájn 8/10 pont
Anyaghasználat 5/10 pont
Súly 7/10 pont
Csatlakozók 7/10 pont
Bővíthetőség 10/10 pont
Szerviz és garancia 8/10 pont
Kijelző 4/10 pont
Zsanér 8/10 pont
Billentyűzet 6/10 pont
Érintőpad 8/10 pont
Játékos teljesítmény 8/10 pont
Hangrendszer 6/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 8/10 pont
Akkumulátor 7/10 pont
Ár/érték arány 7/10 pont
Összegzés 71,88%

 

 Acer V3-571G teszt  Acer V3-571G teszt  Acer V3-571G teszt  Acer V3-571G teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét