Alcatel Idol 5 teszt – nem minden téren ideális

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

Levetni a régi láncokat

Az Alcatel szűk két évtizeddel ezelőtt még az egyik legkedveltebb mobilos márka volt Magyarországon, hiszen a készülékek meglehetősen jó árazással hívták fel magukra a figyelmet. Tudásban nem volt nagy különbség akkoriban a telefonok között, talán a dizájn és az anyaghasználat mutatta, hogy mi hova lett pozicionálva. Az emberekben viszont még azóta is az a tudat él, hogy az eredetileg francia, de ma már a kínai TCL kezében lévő vállalat portékái gagyi minőségűek, holott ez messze nincs így.

A gyártó már ezer éve rajta csücsül az androidos vonaton, ráadásul egész korrekt eszközöket dobtak piacra az utóbbi időben, az Idol-sorozat például kimondottan a fiataloknak készült, és olyan képességekkel került középpontba, mint például a fordíthatóság (fogástól függően cserélődött meg az alsó mikrofon és a felső hangszóró). A széria a berlini IFA kiállításon már az 5-ös számozáshoz érkezett, rögtön két modellel, az Idol 5s korrekt darab lett, tesztalanyunk, az Idol 5 viszont egy érthetetlen biztonsági játék.

Külsőleg már nem annyira bámulatos

Az Idol 4 a prémium dizájnt hozta el a megfizethető kategóriába, nem véletlenül kérkedett ezzel az Alcatel, teljesen jogosan verték nagy dobra a dolgot. Az Idol 5-től nyilván hasonlót lehetett várni, de azt talán kevésbé, hogy lényegében nagyon hasonlót kapunk. Ez most egy 148 x 73 x 7,5 mm-es és 155 grammos készüléket jelent, természetesen továbbra is minőségi anyaghasználattal, hátul már alumínium burkolattal. Ergonómiai szempontból azonban nincs előrelépés, aránylag vastag lett az alsó és a felső káva.

Az 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású LTPS IPS kijelző manapság már kompaktnak mondható, kellemesek a betekintési szögek, nem tükröződik vészesen a képernyőt védő Asahi Dragontrail üveg, ám azért a fényerő nem a legjobb, erős napsütésben (amire már kevés alkalom lesz) azért néha már hunyorogni kell. Elöl felülre jutott értesítési led és 5 megapixeles előlapi kamera, hátulra pedig ujjlenyomat-olvasó, ami néha kicsit ugyan komótosan, de megbízhatóan, precízen működik.

Érthetetlen a hardver kiválasztása

A teljes döbbenet a MediaTek MT6753-as chipset hallgatán fogja el az embert. Nem azért, mert ez egy borzasztóan rossz megoldás, hanem mert régi és általában az alsó kategóriás telefonok esetén használják manapság. Ezt nem voltunk rest az egyik európai képviselőtől megkérdezni, ő pedig azt válaszolta, hogy a nyolcmagos processzor, a 3 GB RAM és a Mali-T720MP3 grafikus gyorsító jól lett optimalizálva és ez a lényeg. Mi pedig mondtuk, hogy nem. Mert a 16 GB-os adattároló kellemetlen, és egész specifikáció is abszolút idejétmúlt.

Az egyetlen mentsvár tehát tényleg az említett optimalizálás, ami aránylag jól sikerült, de nem lehet gyengéből igazán erőset csiholni, azért néha érződik, hogy elfogy a kijelző mögül a hardver. No nem a mindennapi feladatok ellátása során, hanem ha úgy komolyabban megterheljük a rendszert.

A kameránál sem a leírtak szerint alakul minden

Nem jó, ha az embert kvázi butának nézik. Márpedig a papíron leírt 16 megapixeles sajnos a valóságban csak 13, interpolálással oldották meg a nagyobb felbontást, tehát a telefon kvázi felnagyítja az alap felvételeket, ami nyilván a minőség vizsgálása esetén üthet vissza. Az viszont legalább jó hír, hogy PD-autofókuszos az f/2,0-s fényképező, plusz van ledes villanó is, a képeket, ha nem HDR-ről beszélünk, gyorsan elmenti a készülék. Videózni Full HD-ban, szelfizni 5 megapixelben (f/2,4) lehet maximum.

A kameraszoftver egyszerű, de jól működik: panoráma, fénykép, videó, gyorsított felvétel, azonnali kollázs módok állnak rendelkezésre, vannak még filterek is. Az időzítő 2 és 8 mp lehet, adott a HDR, sőt még az EIS, tehát az elektronikus stabilizálás is, ami a giroszkópot használja.

A fényképek (amik direkt 13 megapixelben készültek) abszolút rendben vannak, a vonalélesség és a részletesség is kimondottan jó, a dinamikatartományon a HDR néha talán túlságosan is sokat javít, elég élénkek lesznek ilyenkor az alkotások. A makró mód közepes, nem mindig találja meg a fókuszt a kamera, a sötét felvételek is hasonlóképpen minősíthetők, nem mosódnak el, de zajosak.

Android szoftver nugátba mártva

Az Idol 5-re az Android 7.0-t telepítették, egyelőre még kérdés, hogy az Oreo érkezik-e valamikor rá. Működésben nem, ikonkészletben fedezhető fel jelentősen változás a gyári Androidhoz képest, színesebb a ruha, amit a telefon hord. Szerencsére már nincs annyi felesleges app, mint régen, extraként néhány közösségi programot (Instagram, Facebook, Messenger), valamint a rádió és a külön alkalmazásboltot kap a felhasználó.

Van lebegő ikon is, szoftveresen lehet bekapcsolni, ilyenkor egy pöttyöt megérintve könnyedén el lehet érni a névjegyzéket, az osztott képernyős módot, a navigációt, a Google keresőt és a képernyőkép készítőt. A telefonkönyv prediktíven keres a névjegyzékben, a gépelésre pedig a a SwiftKeyt vagy a Google-féle megoldást használhatjuk.

Felülről húzható le az értesítéseket tartalmazó felület, alul pedig a vezérlőgombok érhetőek el, sorrendjük sajnos nem változtatható, ellenben könnyedén eltüntethetőek, hogy a képernyő teljes egészét kihasználjuk.

Szokásos adatkommunikációs képességek, közepes üzemidő

Nyilván már egy átlagosnál gyengébb rendszerchip is tud mindent, amire a középkategóriában vágynánk, szóval az Idol 5-nél sem maradt ki a dual SIM támogatás, a 4G/LTE, a Bluetooth 4.2, a 802.11b/g/n-es WiFi, az FM-rádió, valamint az A-GPS (GLONASS). Egyikkel sincs gond, a rádióhoz mindenképpen kell a fülhallgató.

Kicsit karcsúcska a 2800 mAh-s akkumulátor, mert itt azért nem AMOLED kijelzőről vagy egy szuperalacsony fogyasztású hardverről beszélünk. Az eredmény? Maximum egy napos üzemidő, microUSB-n keresztül lehet tölteni a telepet, általában esténként kell ezt megtenni, de ha nagyon sokat pötyögünk, akár még hamarabb is.

Nem történt előrelépés

Összegezve a leírtakat. Az Alcatel Idol 5 elvileg olyan október-november körül érkezik hivatalosan Magyarországra, a független ára pedig 229 euró, ami adóterheket nem számolva úgy 70 ezer forintot jelent. Ennyiért viszont ez sok, ráadásul az Idol 4 legalább ennyit tudott, ha nem többet. Tesztalanyunk egyáltalán nem jelent előrelépést, mondhatni semmiben, ami teljesen érthetetlen, egyszerűen balgaság így mellélőni, főleg úgy, hogy a vállalat állítólag minden követ megmozgat a nagyobb siker érdekében.

Igazán az Idol 5s lett jó, nem is kellett volna ez a testvér. Nem azt mondjuk tehát, hogy nem jó az Idol 5, hanem hogy a fejlesztésekkel nem kellett volna bajlódni, vagy olcsóbban kellene majd adni. Bár lehet, hogy mire megjelenik, kedvezőbb ára lesz, pláne szolgáltatói kínálatban.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?