AMD Trinity mobil platform

2011 nyarán mutatkozott meg az AMD első komolyabb sikernek örvendő Llano platformja, melyet most a 2012 nyarán bemutatkozó AMD Trinity platform vált le. A cég elképzelései szerint az AMD Llano a fúzióról (CPU és IGP egyesülés), az AMD Trinity pedig a teljesítmény növeléséről és a fogyasztás csökkentéséről szól.
 
Mélyvíz (csak profiknak!)
 
AMD Llano platform óta már nem csak szimpla CPU-król, hanem APU-król beszélünk (Accelerated Processing Unit) ami egy IGP (integrált grafikus prcesszor) és egy CPU (processzor) egybeintegrálódását jelenti, mely korábban Llano, most pedig Trinity kódnéven fut. Az AMD Fusion név is innen ered, mivel a CPU és IGP úgymond fúzióban egyesülnek egymással. A Trinity elődjéhez képest ugyan úgy 32nm-es gyártástechnológiát alkalmaz, de az IGP már gyökeresen eltér elődjétől.
 
 
A Trinity APU-ban 2 db processzormodul van, melyet a processzor 4 magnak tekint. Fontos megemlíteni az IOMMU v2 beépítését, mely az IGP és az MMU egységgel rendelkező dedikált grafikus vezérlő képes elérni a processzor memóriáját, mellyel számos felesleges másolástól kíméli meg a rendszert, mivel a kívánt adat azonnal az integrált grafikus vezérlő lefoglalt memóriájába vagy dedikált grafikus vezérlő esetén a saját memóriájába tölthető be. Egyébként a Trinity kétcsatornás memóriavezérlőt kapott, ami hivatalosan támogatja az 1866 MHz-es órajelen üzemelő DDR3 memóriákat. A Trinity IGP bekötése is némileg változott, ugyanis a Radeon Memory Bus-on keresztül memóriacsatornánként 256 bites szélességet biztosít egy-egy irányba, az IGP és a processzormodulok összeköttetéséért pedig a Fusion Control Link felel, mely egy-egy irányba 128 bites szélességet jelent. Továbbá az IGP shader processzorainak száma 400-ról 384-re csökkent, viszont a textúrák száma 20-ról 24-re növekedett, mely elméletileg előnyösebb a 3D grafikus teljesítményt tekintve.
 
Lényeg (mindenkinek!)
 
Az AMD Trinity újítása az AMD Llano-hoz képest a Turbo Core 3.0, mely most már nem csak a processzor, hanem az integrált grafikus vezérlőt is fel tudja turbózni, ha arra igény van. Szokás szerint a Trinity APU esetében is lehetőség lesz Dual Graphics konfigurációt alkalmazni, mely annyit jelent, hogy a processzorba integrált grafikus vezérlő és a notebookban található saját memóriás grafikus vezérlő együttesen működik. Ez a dual módban futó grafikus páros egyes számítási feladatokban kisegíti egymást, így az erre a technológiára optimalizált játék esetén ez jelentős FPS növekedést eredményezhet.
 
 
Az IGP-k szempontjából egyedül az A6-4455M jelzésű termék Radeon HD 7500G jelzésű integrált grafikus vezérlője nem képes erre a szolgáltatásra, míg a többi igen. Összegezve az AMD A10, A8, A6 processzorokba integrált Radeon HD 7660G, 7640G, 7620G és 7520G grafikus vezérlők képesek lesznek dual módban futni a dedikált Radeon HD 7670M, 7650M, 7550M, 7510M és 7450M jelölésű grafikus modulokkal. Továbbá fontos dolog, hogy az AMD Trinity az AMD Llano-val ellentétben kiterjesztette a dual módot a DirectX 9-es játékokra is.
 
AMD Trinity mobil platform
 
Az AMD Trinity esetén már sokkal egyszerűbb lesz a kategorizálás is. Az AMD A4 a belépő szint, mely egy egymodulos, fizikailag 2 magos APU. Az AMD A6 is fizikailag 2 magos APU, de itt már aktiválva van az Accelerated Video Converter. Az AMD A8 kétmodulos, fizikailag 4 magos APU-t jelent, míg az AMD A10 lesz a csúcs, ahol a HD3D elérhetősége jelenti az extrát. Továbbá megtalálhatóak lesznek az úgynevezett AMD Trinity ULV processzorok is, melyeket fentebb táblázatban szemléltettünk.
 
 
Pucu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?