Asus K401 teszt

0
512

Áttekintés

Tesztmühelyünkben most az Asus K401 járt, és kíváncsiak voltunk mit lehet kihozni egy ilyen kompakt kis gépből. Külsőre és belsőre szinte ugyanaz mint a nagytestvére az Asus k501 annyi kivétellel, hogy 14 hüvelykes laptopról beszélünk. Kérdés, hogy a kisebb testbe épített ugyanolyan erős hardverelemek nem fogják e vészesen forróvá tenni a gépet. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzünk szépen sorjában. Szokásos Asus dobozban érkezett a gép mellékelve a töltő és egy HDMI-VGA átalakító plussz a windows 8.1 es drivereket tartalamzó DVD. Itt kicsit megállnék és hatalmas pirospontot bevésnék az asusnak, hogy olyan telepítőt voltak képesek írni és mellékelni ami ténylegesen felhasználóbarát. Ugyanis ténylegesen 1 gombnyomás kell csak ahhoz, hogy a feltelepítet windowsod megkpajon minden drivert. Beteszed a DVD -t elindul az autorun kijelölöd mi is kell neked, majd rányomsz az installra. Innentől a gép kb 1 órán át telepítget ujraindul közben jópárszor, de újraindítás után is magától folytatja a telepítést. Nem kell a gép előtt üldögélni és kattingatni a next next ok gombokat, hanem közben elmehetünk nagybevásárolni mert a telepítővarázsló gondoskodik mindenről. Az összes gyártónak ajánlom, hogy lesse le az asus megoldását, mert eszméletlen kényelmessé teszi a telepítést.

Külső

Maga a gép szinte tökéletes mása a K501 -nek csak éppenséggel 1 mérettel kisebb. Kézbe véve ami először feltűnik, az a újlenyomatunk. Igen sajnos a gép kijelzőfedele olyan szinten képes az összes érintést konzerválni, hogy nem győzzük majd takarítani. A gép alja műanyag míg kinyitva fémborítást figyelhetünk meg ez minőségi érzetet kölcsönöz, egyszerűen jó hozzáérni.  A kijelző és a kerete is matt így nem kell folyamatos csillogást és tükörképünket látnunk napsütésben ez egy jó pont az Asusnak. Összeségében ránézésre és kézbe véve egy korrekt gép kinézetét kelti nem recseg nem ropog kategóriájához képest rendesen összevan rakva.

 

Csatlakozók

Kis mérethez képest nem hagytak le semmi fontosat, amire a hétköznapokban szükségünk lehet minde megtalálható a gép két oldalán.

A kis Asus legelején csak a szokásos visszajelző ledeket találjuk.

Asus K401 teszt

 

Bal oldalán 2db USB 3.0 , HDMI, Ethernet és a tápellátás csatlakozóját láthatjuk 

Asus K401 teszt

 

Job oldalon SD kártya olvasó 2db USB 2.0, jack csatlakozó és az elmaradhatatlan kensington zár.

Asus K401 teszt

Gép alja tejesen mentes az izgalmaktól, a nyugodt műanyag tengert csak a kis szellőző nyílás zavarja meg. Természetesen a gumitappancsok jól végzik a dolgukat és nem akar önálló életre kellni a gép ha netán erősebben ütünk le egy billentyűt.

Asus K401 teszt

Asus K401 teszt

 

Beviteli eszközök

Billentyűzet terén megörökölte a nagy tesó gépelési komfortját és háttérvilágítását (természetesen num-pad ilyen kis méretben nincs) és mindenki szomorúságára a touchpadját is. Maga az egerészés teljesen rendben van, hisz megfelelő méretű és érzékenységű is, viszont ha leakarjuk nyomni netán az egyik gombot, akkor azt igen hangos kattanással nyugtázza, már már zavaróan hangosan.  

Hang, Kommunikáció

Megmerem kockáztatni, hogy kategóriáján belül kifejezetten jól szol a kis gép, kellően hangos és tiszta, néhol még méyek is előtörnek a kis gépházból. Filmezésre konferencia hívásra teljesen jó, korlátozottan zenehallgatásra is. Természetesen ne várjunk csodát, de teljesen tűrhető a produktum amit elő ad. Kommunikáció terén hozza az elvártakat, megfelelően erős és gyors 802.11 a/b/g/n/ac wifi van a gépben. Természetesen a Bluetooth is megtalálható ami másodpercek alatt kapcsolódni tudott az egeremhez, szóval ezen a téren is rendben van.

Kijelző

Szerencsére már nem az unalomig ismert 1366*768 -as borzadályt kapjuk. Hanem egy Full HD kijelzőt, ami sajnos csak IPS ami nagy szívfájdalmam volt az egész teszt során. A nagy felbontás és a kis kijelző méret aránylag éles és kontrasztos képet eredményez, így szemből nézve akár napsütésben is megerőltetés nélkül lehetett mindent látni. Természetesen ne várjunk el egy alap TN paneltől 100% -os Adobe RGB színlefedettséget, de általános használatra bőven megfelel. Betekintési szögei nem hazudtolták meg a panel jellemzőit míg vertikálisan kevésbé volt látványos a színek fakulása, addig horizontálisan kisebb elmozdulás hatására is, már drasztikusan invertálódtak a színek. 

Asus K401 teszt

Processzor

Az Intel Broadwell Core i3-5010U központi egységét kapta meg ami nem egy sebesség bajnok, viszont hétköznapi használatnál egyáltalán nem érezzük lassúnak. Max TDP je pedig 15W ami a fogyasztásra és ezzel együtt az üzemidőre van jótékony hatással.

 

Asus K401 teszt

Grafikus kártya, Hőmérséklet

Megkapta a nagy testvérnél használt Geforce 940M -et 2GB DDR3 -as memóriával. Alsó középkategóriás kártyáról van szó ami az új játékokat már ritkán képes játszható sebességgel futtatni, de az 1-2 éves alkotásokkal könnyedén megbirkózik. Mikor megkaptam a gépet tesztre nagy elánnal álltam neki letesztelni mit is bír a processzor és VGA páros játékok terén. Kíváncsi voltam többek között arra is, hogy az általunk tesztelt K501 i5 -ös variánsa ugyanezzel a GPU val mennyivel gyorsabb. A végeredményt az lett, hogy a 940M nek a kihajtására bőven elegendő ez a gyengébb processzor.  Hibahatáron belüli eltérés volt a legtöbb játéknál. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a népszerűbb multi címeket mint a Dota 2 vagy a LoL, vagy a Hots vagy a Counter Strike Global Offensive gondolkodás nélkül képes maximális grafikai beállítások mellett futtatni. Viszont mikor egy húzócímet akartam elindítani, Witcher 3, Assassins Creed Unity ott már elhasalt a gép, és legkisebb részletesség mellett is játszhatatlan értéket produkált.  Ahogy a teszt elején is említettem a legnagyobb kérdés az volt, hogy ilyen kis készülékházban milyen hőmérsékletek fognak uralkodni. Én szkeptikus voltam, hogy képes lenne a lehűteni magát ezért amit láttam igencsak meglepett.

Asus K401 teszt

Asus K401 teszt

 

Sikerrel vette az akadályt és képes volt 90 fok alatt tartani úgy a hőmérsékletét, hogy mind a GPU mind a CPU maximális órajelen járt végig. Ez igen komoly teljesítmény egy ilyen 1 ventilátoros 14 hüvelykes vékony géptől. Természetesen játékok közben nem kap ilyen terhelést, így ezekben a szituációkban 80 fok alatti hőmérsékleteket mértem ami több mint kielégítő.

Asus K401 teszt

 

Memória Háttértár, Bővíthetőség

Memória terén 1 db foglalat áll rendelkezésünkre ide maximálisan 12 GB DDR3L RAM -ot pattinthatunk be. Alaplapon mgtalálható még egy msata csatlakozó is a sima SATA csatlakozó mellett. Viszont enél ügyelni kell a méretre  hisz csak mini SSD fogadására van hely. Ettől függetlenül plusz pont, hogy található ilyen csatoló a laptopon.

Asus K401 teszt

Térjünk át a háttértárra… Őszintén megmondom már vagy 10 éve nem használtam gépet HDD vel emiatt igencsak idegörlő volt a zakatolása és sebessége. Természetesen semmivel sem volt lassabb mint egy átlagos laptop HDD, viszont én mindenkinek aki laptop vásárlásra szánná el magát, nagyon melegen ajánlom, hogy ne használja ezeket az eszközöket a gyárilag beépített HDD -vel. Pontosabban mindenképpen bővítsék SSD -vel, itt fentebb írtak alapján, adott is a lehetőség egy msata SSD beépítésére, így nagyobb adatok tárolására megmaradhat a HDD is.

Üzemidő, Értékelés

Üzemidő terén a teljes terhelés mellett 1 és fél óra alatt megadja magát a gép viszont átlagos internetezés közben 6 órán át simán kihúzza míg minimális terhelés mellett akár 7 és fél óra is kicsikarható.

A laptop minden elemén érződik a középkategória, természetesen nem rossz értelemben, hanem abban a szellemiségben, hogy az Asus letett az asztalra egy olyan gépet ami egy átlagos felhasználónak teljesen elég. Ettől függetlenül érezhető, hogy mindenből pont egy picit több kellene ahhoz, hogy mindenkinek az igényét kellőképpen kielégítse. Megkaptuk a Full HD kijelzőt, IPS panel nélkül, így igaz jobb mint egy hétköznapi HD paneles gép, viszont mégsem lehet felhőtlen az örömünk, hisz a gyenge betekintési szögekkel sokszor találkozni fogunk. Kaptunk háttértárnál bővíthetőségi opciót, viszont itt a nehezen beszerezhető feles méretű SSD -t kell valahonnan vásárolnunk, emiatt megint csak főhet kicsit a fejünk. Kaptunk egy aránylag jó billentyűzet és touchpad párost ami kifejezetten kényelmes, viszont a touchpad hangja kattintásnál zavaróan hangos. Végre nem tükröződő bazári műanyag a kijelző pereme, cserébe a laptop fedele új lenyomat gyűjtő hely lett. Természetesen ezekkel együtt lehet élni, de mégis fájó pont, hogy lehetett volna kicsit több odafigyeléssel tökéletesebb gépet építeni. Egy átlagos felhasználónak viszont, lehet nem fognak ezek feltűnni, és örömmel fogja használni a gépet, hisz magas felbontással bír, társaihoz képest kifejezetten hűvős és csendes, és alkalomadtán még játékra is befogható. A középkategóriás felszereltség az árának is betudható, hiszen kicsivel 200 ezer forint fölött már hozzájuthatunk.

 

folyt köv értékelés táblázat stb…… 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét