Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

2008-ban indította el az Asus az N sorozatot multimédiás felhasználásra szánt gépeivel. A jelenlegi generáció az 51-es jelzés alatt fut, ennek megfelelően a 15,6-os gépek az N551, a 17,3-as kijelzővel szereltek az N751 nevet kapták. A számok után következő karakterek az egyes specifikációs elemeket jelölik, az első karakter a processzor gyártóját (J: Intel i5 vagy i7; Z: AMD FX), a második pedig a videokártyát (Q: Nvidia GT 845M; K: Nvidia GTX 850M; M: Nvidia GTX 860M). A sorozatra általánosan jellemző az 1600×900-as vagy 1920×1080-as felbontású matt kijelző, mely egyes modellekben IPS panel is lehet. Ezen kívül mindegyik modellben Bang&Olufsen ICEPower erősítő dolgozik, külső mélyhangszóróval támogatva.

Asus N751JK teszt

A doboz tartalma

Ritkán ejtek szót a dobozról, hiszen a mai világban minden műszaki cikk csomagolása hasonló: kartondoboz, némi hungarocell és néhány nejlonzacskó, az eltérések kimerülnek a dokumentáció és a géphez adott dvd-k mennyiségében. Nos, az N751 esetén nem ez a helyzet. A doboz roppant igényes, mérnöki munkával tervezett. Minden alkatrész külön nyitható rekeszben került elhelyezésre, melyek teteje külön fülekkel van ellátva, úgyhogy ennek a gépnek a kicsomagolásakor nem fognak körmök törni és átkok szállni. A doboz teteje is úgy van megoldva, hogy nyitás után pont megfelelő szögben álljon, nem csapódik se hátra, se vissza.

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Tartozékok tekintetében az egyetlen különlegesség az apró, 8 cm magas, 7 cm átmérőjű, hengeres külső mélyhangszóró. Ezen kívül a szokásos töltőt, dokumentációkat, driver dvd-t kapjuk, valamint egy HDMI-DSUB átalakítót és egy apró tépőzáras pántot, amivel a töltő kábeleit tudjuk összefogni.

A driver lemezről is kell néhány szót szólni, ugyanis nagyon leegyszerűsíti a telepítést: behelyezés után elindul az Asus saját programja, ami egy-két kattintás után röpke 1 óra alatt (jó néhány újraindulással) automatikusan feltesz minden drivert és segédprogramot. A múltkori Lenovo után, ahol a netről kellett összevadászni mindent, felüdülés volt egy ilyen gép használatba vétele.

Asus N751JK teszt

Külső

Ha kézbe fogjuk a gépet, első benyomásunk az lesz, hogy nagy és nehéz. 17,3-as gépről lévén szó, ez sajnos nem érzékcsalódás, ezt a gépet nem hordozásra és kanapén fekve ölben használatra készítették, hanem arra, hogy lakáson belül néha átrakjuk egyik asztalról a másikra. A zsanérok erősek, hiába nincs záró mechanika, a fedelet két kézzel lehet csak kinyitni. Nyitott állapotban is stabilan tartják a hatalmas kijelzőt.

Asus N751JK teszt

A fedlap szálcsiszolt alumínium, középen világító Asus logóval, a belső részen pedig ezüst színű csuklótámasszal és fekete matt műanyag kijelző kerettel találkozunk. Az egérpad és a billentyűk is ezüst színűek, a billentyűk felirata pedig sötét, illetve bekapcsolt háttérvilágítással fehér.

Alul fekete műanyagot találunk, amivel nincs is gond, funkcióját betölti és elég strapabírónak néz ki.

Asus N751JK teszt

Csatlakozók

A gép elején balra az SD kártyaolvasót, középen a visszajelző ledeket találjuk.

Asus N751JK teszt

Jobb oldalt a kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozó, egy USB2 és egy USB3 port, a DVD ajtaja, a mélynyomó csatlakozója és a Kensington zár található.

Asus N751JK teszt

Hátul a két méretes zsanér és az akku árválkodik, csatlakozó itt nincs.

Asus N751JK teszt

Bal oldalon szintén van 2 USB port, ezúttal mindkettő 3.0-ás, itt található a HDMI és a Displayport csatlakozó és az apró ajtóval félig elrejtett gigabites LAN aljzat. Ez után jön a hűtés kivezetése és a töltőcsatlakozó.

Asus N751JK teszt

Beviteli eszközök

Teljes méretű billentyűzetünk van numerikus résszel. A billentyűk ezüst festést kaptak, ezért a világítás miatt műanyag betéttel készült betűk kikapcsolt világítás mellett is jól láthatóak. A világítás színe fehér, három fokozatban állítható és kikapcsolható. A gombok útja közepesen hosszú, a lenyomáshoz szükséges erő megfelelő, az alátámasztás stabil, egyszóval ez egy jó billentyűzet. Kritika csak az elrendezésben lévő néhány bakit érheti: nincs End gomb, helyén a bekapcsoló gombot találjuk, az Insert-et is csak az FN+0 kombinációval érjük el, illetve a NumLock bekapcsolt állapotáról sem kapunk visszajelzést. A CapsLock visszajelzője a touchpad alá került, elég távol magától a gombtól, ez is zavaró lehet.

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

A touchpad nagyméretű, ezüstös felületű, használata kényelmes, viszont nincs különálló gomb, az alsó része viselkedik gombként. Ez eleinte zavaró lehet annak, aki nem szokta meg, mert itt is érzékeli az érintéseket.

Asus N751JK teszt

Hang

Az idén 90 éves dán Bang&Olufsen és leányvállalata, az ICEPower neve díszeleg a gépen, ez egyet jelent a minőséggel és a jó hangzással. Szigorúan laptop mércével mérve nem is lesz okunk panaszra, a hangok tisztán szólnak, magas hangerőn sem jelentkezik torzítás. Érdekesség a gép mellé adott apró „mélynyomó”, mely kiegészíti a hangokat némi basszussal. Az összhatás, hát… jobb, mint a legtöbb laptop csipogója, talán még basszusok is hallhatók, ha nagyon koncentrál az ember, de ha főleg otthon használjuk a gépet, inkább vegyünk mellé egy bármilyen tízezer forintos fadobozos hangszórópárt, azzal jobban járunk.

Kommunikáció

Az összeállítás a szokásos: Qualcomm N-es wifi, Bluetooth 4.0, gigabites LAN csatlakozó. A wifi kicsit gyenge, a router mellett mért 14 Mbps sebességből 6 méterrel és 2 fallal arrébb 2-6 Mbps lesz, néha el is veszíti a jelet. Érdemes a gépet a routerrel közös szobában használni. A webkamera HD felbontású, képminősége átlagos, megfelel videóhívásokhoz.

Kijelző

AUO gyártmányú, fullHD felbontású TN panellel van dolgunk (a gép létezik IPS-sel is). Színei megfelelőek, a belépő szintű TN paneleknél jobbak, de nem érik el egy IPS panel színeit. A háttérvilágítás egyenletes, nincsenek durva foltok. A vízszintes betekintési szög egész jó, a függőlegesnél érdemes odafigyelni, hogy pont szemben üljünk a monitorral és akkor nem lesz gond. Fényereje szobában megfelelő, szabadban már kevés lehet. Amik viszont nagyon nem jók, azok a pixelek. Fehér és egyéb világos felületeken ugyanis zavaróan látszanak. A gyártók az utóbbi években elkényeztettek minket a nagyfelbontású kijelzőkkel telefonokban, tabletekben, úgyhogy az ember akaratlanul is észreveszi a nagyobb pixeleket és sajnos ma már zavaróan hat egy 17-es laptop kijelzőjén a fullhd felbontás.

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

Processzor

Négy magos, nyolc szálon működő I7-es processzorral szerelték a gépet (elérhető 2 magos I5-tel is). A Haswell magos, 22nm-es eljárással készülő cpu 47W-os TDP értéke elég magas, ha az U-s cpu-k 17W-jához hasonlítjuk, ennek megfelelően fogyasztása is jelentős. A cpu brutálisan erős, de rengeteg hőt termel, amivel a hűtés nem mindig képes megbirkózni. Ilyenkor jön a thermal throttling-nak nevezett jelenség, amikor a 2,4 GHz-es órajel szépen lemegy 1,4-1,6 GHz környékére, természetesen ennek arányában a cpu teljesítménye is lecsökken.

Asus N751JK teszt

Grafikus kártya

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Két grafikus kártyánk van, egyik a processzorba integrált HD4600, mely akkor aktív, ha épp olyan dolgokat csinálunk a gépen, ami nem igényel 3D teljesítményt. Órajele 400 és 1200MHz között változik, a terhelés függvényében. 20 futtatási egysége van, összességében kb. 30%-kal erősebb, mint az előző generációs HD4000.

A másik kártya az NVidia-tól érkezett, GTX 850M a kódneve. Besorolása szerint ez egy középkategóriás grafikus kártya, a legtöbb mai játékot 1366×768-as felbontáson közepes beállítások mellett képes játszhatóan futtatni, a kisebb gépigényűeket pedig akár fullHD felbontásban is élvezhetjük. Magja a GM107 jelzésű chip, melyben 640 shader magot, 40 textúrázó egységet és 16 renderelőt találunk. 5 streaming processzor áll rendelkezésre, mindegyikben 128 aritmetikus egységgel. A vga munkáját 4 GB DDR3 memória segíti (létezik DDR5-ös változat is). Fogyasztása 40-45W.

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

A játéktesztek során belefutottam egy érdekes jelenségbe: egy automatikus Windows frissítés után a GPU órajel hajlamos volt “beragadni” alapjáraton. Ezt a jelenséget a Call of Duty tesztnél lehet megfigyelni, amikor a várt 20 fps helyett 8-at produkált a gép. Windows újrainstall és a frissítések kikapcsolása megoldotta a dolgot, de arról nem találtam forrást, hogy melyik frissítés okozta ezt a furcsaságot.

Memória, háttértár

8 GB DDR3-1600-as RAM-ot kapunk alapból, mely egy modulon helyezkedik el, így a gép további 8 GB-tal egyszerűen bővíthető. A háttértár a HGST-től érkezett, 1 TB kapacitású, sebessége 7200 fordulat percenként. Mivel a gépben két HDD hely van, így könnyen bővíthetjük egy SSD-vel a rendszert.

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A hűtés hangja és hatékonysága átlagos, alapjáraton nem néma, de nem is zavaró. Terhelés hatására hangosodik, de még mindig az elviselhető határon belül marad. A processzort 85 fokig engedi melegedni a rendszer, ezután drasztikusan visszavesz az órajelből (2500 MHz helyett néha csak 1400-1600 MHz-en működik), a grafikus kártyánál pedig 80 fok a határ, de ezt csak tesztprogramokkal sikerült elérni, normál esetben (pl. játék alatt) 75 fok körül tartja a hűtés a GPU-t.

Asus N751JK teszt

Az akkumulátor nagy kapacitású (5200mAh), de a gép rengeteget fogyaszt, így az üzemidő csak átlagos lesz. Terhelés esetén alig több, mint 1 óra, filmnézéssel, netezéssel kevéssel 3 óra felett alakul.

Asus N751JK teszt

Értékelés

Multimédiás laptopként árulja az Asus az N sorozatot és azt kell, hogy mondjam: ennek minden szempontból megfelel. Erős, jó minőségű gépet kapunk a pénzünkért, mely nem utolsósorban szép is. Ha nem várunk tőle irreális dolgokat (rendszeres cipelés, napi 8 óra irodai munka), hanem tényleg arra használjuk, amire való (otthon az asztalon filmnézésre, játékra, internetezésre), akkor jó választás ebben az árkategóriában. 

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Asus N751JK teszt   Asus N751JK teszt

Case

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?