Asus X502 áttekintő

0
531

A készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra egy rövid bemutató céljából.

Bevezető

A tajvani gyártó mindig lenyűgözően fedte le az összes elképzelhető piaci szegmenst termékeivel. Jelen bemutatónk alanya a belépőszintre pozicionált X502 széria. Legkisebb kiszerelése hazánkban már br. 90.000 Ft környékétől hazavihető. Ezért az összegért cserébe kapunk egy belépőszintű kétmagos processzort, 2 vagy 4 Gb memóriát és 500 Gb tárterületet. Fontos megjegyezni, hogy az X széria modelljeiben nincs optikai meghajtó, bár ez manapság kezd megszokottá válni.

Termék megnevezése Asus X502
Processzor Intel Core i3-3217U – 1,8 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel HM76
Memória 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 15.6″ HD (1366×768)
Grafika Intel HD Graphics HD4000
Merevlemez Hitachi Travelstar 500GB HDD
Optikai meghajtó Nincs
Protok és csatlakozók LAN, D-sub, HDMI, 1 db USB 3.0, 2db USB 2.0, kombinált audio ki/és bemenet, SD kártyaolvasó
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 720P
Akkumulátor kapacitása 38 Wh Lithium-Polymer, 4 cellás
Méret 38.3 x 25.3 x 2.17 cm
Tömeg 1,86 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2013.08.) Operációs rendszer nélküli verzió: 116.890 Ft
Garancia 24 hónap ASUS „hozom-viszem” garancia

Összeszerelés, méretek, minőség, csatlakozók

A gép anyaga műanyag, szerencsére nem a „kopogós” fajta. Az illesztések meglepően jók, a zsanérok megfelelően merevek és tartósnak tűnnek. Sajnos meg kell jegyeznem, hogy a billentyűzet középtájékon nem megfelelően alátámasztott, ezért kisebb nyomásra is hajlamos horpadni. A kijelző a vékonyságához és anyagához képest stabil, nem hajlik könnyen. A gép a legvastagabb pontján is alig több mint 2cm és a menetkész tömege nem éri el a 2kg-ot.

Asus X502 áttekintő

Baloldalon találjuk kensington zárat, 2 db USB 2.0 portot, kombinált audio ki/ -és bemenetet, valamint egy SD kártyaolvasót. Szemből láthatóak a működést jelző ledek, míg hátulról a zsanérszerkezet. 

Asus X502 áttekintő

Jobb oldalon pedig 1 db USB 3.0, HDMI, D-Sub, LAN és töltőcsatlakozót figyelhetünk meg. Összegezve elmondható a készülékről, hogy a mai elvárásokhoz alkalmazkodva megtalálható rajta minden ami a munkánkat segíti, kivéve a már fentebb hiányosság ként feltárt optikai meghajtó. 

Kijelző

Kijelző tekintetében, mely 15.6 hüvelyk méretű, semmi extrára ne számítsunk, pont olyan mint az összes többi készülék ebben az árkategóriában. Fényes, tükröződő bevonat és a TN+ film technológiás panelnél megfigyelhető fakó színek és átlagos betekintési szögek jellemzik.

Asus X502 áttekintő

Billentyűzet, érintőpad

A klaviatúra normál méretű, a kurzorbillentyűket nem nyomorították meg. Itt fontos megjegyeznem, hogy az Ice Cool technológia kiválóan működik, a palmrest valóban nem melegszik fel, viszont az enter billentyű és környéke nagyobb CPU terhelés hatására átforrósodik. Szerencse, hogy videorenderelés közben a felhasználók többsége nem szokott Word dokumentumokban is dolgozni.

Asus X502 áttekintő Asus X502 áttekintő

Touchpadból megfelelően nagy méretűt kapunk, az elhelyezése is tökéletes. A Microsoft legújabb operációs rendszerének köszönhetően a gyártó az eszközt ellátta egy ún. Smart Gesture technológiával, melynek segítségével könnyebben navigálhatunk a Windows 8-ban, ha már érintőkijelzőnk nincsen.

Sebesség, hőmérsékletek, akkumulátor üzemidő

A nálunk járt modellben egy Intel Core i3 3217U processzor ketyegett, 4Gb rendszermemória társaságában. Dedikált memóriával ellátott videovezérlő nincs, a grafikai műveleteket a CPU-ba épített Intel HD graphics 4000 végzi, melynek teljesítményét korábban már megvizsgáltuk

Teljes terhelésnél a CPU 65 Celsius fokig melegedett, teljesítményfelvétele pedig elérte az Intel által meghatározott maximális TDP értéket, a 15 Wattot. A gép általános sebességével semmi gond nem volt, mint ahogy azt már manapság bármely notebookra elmondhatjuk, felhasználói élményben már rég nem a processzor sebessége, hanem a háttértároló a szűk keresztmetszet. A Windows 7 betöltési sebessége másfél és három perc között ingadozott, köszönhetően a merevlemez gyenge véletlenszerű fájl olvasási sebességének.

Az akkumulátor üzemideje megfelelő, mondhatni kiemelkedő. A gép teljes terhelés és maximális fényerő mellett is képes két órán keresztül üzemelni, csökkentett fényerővel és filmezéssel kicsit több mint 3 órán át működik telepről. A minimumhoz közeli fényerő és olvasás, internetezés közben több mint négy órára elegendő volt az akku kapacitása.

Összegzés

Végeredményben azt kell mondjam, hogy az Asus egy jó ár-érték arányú gépet tett le az asztalra, melynek formavilága kiemeli őt a hasonló árkategóriában szereplő többi gép mellől. Összeszerelése és minősége megfelelő, gyorsasága szintén. Negatívumként az átmelegedő billentyűzetet tudnám csak felhozni, de mint tudjuk, tökéletes notebook nem létezik.

Asus X502 – Értékelés
Előnyök + Szép dizájn
Kategóriájában kiváló anyaghasználat
Erős zsanérok
Touchpad
Halk és hatékony hűtésrendszer
Kiváló akkumulátoros üzemidő
Jó ár/érték arány
Hátrányok Billentyűzet átmelegedése (terhelés hatására)
Optikai meghajtó nincs
Alternatívák   HP Pavilion Sleekbook 15
Dell Inspiron 3521
Samsung Ativ Book 2 NP270

 

Asus X502
Dizájn 8/10 pont
Anyaghasználat 7/10 pont
Súly 9/10 pont
Csatlakozók 7/10 pont
Bővíthetőség 5/10 pont
Szerviz és garancia 7/10 pont
Kijelző 7/10 pont
Zsanér 9/10 pont
Billentyűzet 8/10 pont
Érintőpad 8/10 pont
Játékos teljesítmény 4/10 pont
Hangrendszer 7/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 8/10 pont
Akkumulátor 10/10 pont
Ár/érték arány 8/10 pont
Összegzés 75,00%

Asus X502 áttekintő Asus X502 áttekintő Asus X502 áttekintő

Asus X502 áttekintő Asus X502 áttekintő Asus X502 áttekintő

 

H. Tamás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét