ASUS ZenFone C teszt

0
458

Sok év kihagyás után ismét Androidos telefont használtam, ami nem kis váltás volt személy szerint, hiszen jó ideje nem nyúltam a platformhoz komolyabban. Az ismerkedést a belépő kategóriával kezdtem, így jutott el az ASUS ZenFone C a kezeim közé. Nézzük meg tehát mit tud nyújtani egy belépő szintű Android operációs rendszerrel felvértezett okostelefon.

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

A doboz tartalma

ASUS ZenFone C teszt

ASUS ZenFone C teszt

Külső

A forma a lehető legegyszerűbb amiből építkezni lehet, a klasszikus szappanformára hasonlít. Minden sarok lekerekített, az oldalsávon található némi egyenes jelzés értékkel, hogy itt bizony az oldal van és valahol rá is kellene fogni a telefonra. Előlapon még feltűnik a 3 megszokott érintésérzékeny gomb, valamint alatta egy centrikus köröben csiszolt fényesebb panel, amely a középső Home gombból töri a fényt, egészen érdekes hatást előidézve optikailag.
 

Elölről szemlélve a telefont a szokásos érzékelők és gombok, nomeg a kijelző uralja a terepet. A 4.5″”os TFT panel áll tehát a középpontban, alatta az említett érintés érzékeny gombok, felette a nyílás a hangszóróhoz és egy ASUS logó természetesen.

ASUS ZenFone C teszt

A hátsó részen középen találjuk a kamerát és alatta a LED villanót. Az Asus logótól lentebb pedig az Intel és itt helyezkedik el a hangszóró is diszkrét furatok alatt.

ASUS ZenFone C teszt

Felül bekapcsoló gombot nem találunk, de 3.5mm-es jack csatlakozóból pontosan eggyel többet.

ASUS ZenFone C teszt

Alul a mikrofon parányi nyílása és a microUSB csatlakozó.

ASUS ZenFone C teszt

Balról teljesen letisztult a felület.

ASUS ZenFone C teszt

Jobbról a bekapcsoló gomb és a hangerő állításához kapjuk meg a gombokat

ASUS ZenFone C teszt

A telefon igazi érdekessége a Dual-SIM támogatás, microSIM kártyából 2-t tudunk elhelyezni a telefonba, emellett pedig 64GB-os memórikártyát is tudunk tárhelyként a telefonhoz adni. Ennek formátuma microSD lehet. A két SIM kártya képes egyszerre a hálózaton lenni, hívás esetén a másik kártyáról nem leszünk elérhetőek.

 
ASUS ZenFone C teszt

ASUS ZenFone C teszt

Hardver

Ilyen árkategóriás telefonnál messze nincsenek olyan jól hangzó adatok és értékek, mint a csúcshardverekkel szerelt felső ligában, de nem is ez a lényeg. 1GB-os alacsony fogyasztású DDR2-es memóriát kapunk az Intel Z2520-as processzor mellé, 2 magon 1.3GHz-es órajelekkel, valamint HT támogatással, tehát összesen 4 szálon is futhatnak az utasítások. A felhasználás során vegyesek voltak a tapasztalataim a sebességet illetően. A memóriából egyértelműen elfért volna több is, a processzor sem egy különösebben izmos darab, több app futása egyszerre elég szépen megakasztotta a telefont, fokozottan érdemes arra figyelni, hogy lehetőleg ne használjunk olyan programokat amiknek hardverigénye az erősebb készülékekre vannak tervezve, különben könnyen futhatunk több másodperces laggokba is. Facebook app mellett például már erősen korlátozódik a lehetőségek tárháza, Lite verzió ebből is erősen javallott.

A kijelzőről biztos információkat nem találtam, több helyen IPS-nek írják, hivatalos oldalak TFT-t emlegetnek csak, mindenesetre az biztos, hogy 4.5″-os átmérővel rendelkezik és 480 x 854 a felbontása. A betekintési szögek elég szűkek, hamar invertálódik a kép és az érintések visszajelzései sem túl pontosak.

Hangszóró és mikrofon tekintetében jól állunk, hangerő van bőven, sajnos torzítás is, főleg olyan helyeken ahol a térerő sem volt a helyzet magaslatán.

GPS természetesen van, navigálásra alkalmas a készülék, habár a keményebb Google Maps használat elég gyorsan fogyasztja az akkumulátort és a memóriát is, ha egy bejövő hívás ilyenkor beesik elég nehéz utána visszatérni a navigációba.

Szoftver

A telefonon 4.4.2-es operációs rendszer futott, jelenleg ez volt a legfrisebb elérhető verzió. Rendszer szintű hibával nem találkoztam, ez mindenképpen jó jel.

A felületet az Asus ellátta új témákkal valamint módosított az ikonokon is, ZenUI néven illetik ezt a “külsőség” pakkot . Az állapotsáv is személyre szabható, valamint több új programot is előtelepítettek. Kapunk egy 5GB-os tárhelyet is felhőben, valamint karbantartó és biztonsági szoftvereket is.

 

ASUS ZenFone C teszt ASUS ZenFone C teszt

ASUS ZenFone C teszt ASUS ZenFone C teszt

ASUS ZenFone C teszt ASUS ZenFone C teszt

Kamera, multimédia

A kamerák közül az előlapi 0,2megapixeles felbontással rendelkezik, minősége éppen elegendő egy videochathez, nem ez a telefon erőssége.

A hátlapi kamera 5 megapixeles, autofókuszos, valamint manuális módban rengeteg egyedi beállítást is kínál. Fényben gazdag környezetben egész vállalható eredményeket tud felmutatni, főleg ha kicsit elvonatkoztatunk az automata módtól, sötétben sajnos nagyon zajos lesz a kép, amin nem sokat segít az éjszakai mód sem, amikor az érzékenységet növeli az egekig a készülék és elég könnyen bemozdulunk miközben tartjuk a telefont.

ASUS ZenFone C teszt ASUS ZenFone C teszt

Az elkészült képek minősége egyenletes és elég nagy mennyiségű fény ellenére sem túl biztatóak:

ASUS ZenFone C teszt ASUS ZenFone C teszt

Az éjszakai mód eredménye némileg zajosabb kép:

ASUS ZenFone C teszt

Akkumulátoros idő
    
A 2100mah akkumulátor egyszerűen cserélhető, közepes igénybevétellel nálam 1,5 napot bírt a tesztkészülék, intenzív használattal 1 nap volt a maximum, de amennyiben navigálunk és használunk több programot is ezzel izzasztva a hardvert ez drasztikusan csökkenthető.

Értékelés

A telefon célközönsége egyértelmű: akinek szüksége van 2 SIM támgoatásra, valamint inkább a külső érdekli, mint a tartalom, mindezt olcsón szeretné megkapni, de itthoni garanciális hálózattal, neki jó választás lehet a ZenFone C. Aki nehezen viseli az akadásokat és lassan műveletvégzést és szeretne jobb képalkotás és főleg jobb kijelzőt annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia sajnos.

 

ASUS ZenFone C teszt

ASUS ZenFone C teszt ASUS ZenFone C teszt ASUS ZenFone C teszt

ASUS ZenFone C teszt

 

ASUS ZenFone C teszt

ASUS ZenFone C teszt

 

Mulder

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét