Az okosotthon luxus? Kérlek hadd cáfoljalak meg – íme a TP-link Tapo széria

0
1015

A 21. század kétségtelenül az emberiség eddigi történetében a leggyorsabb fejlődést mutató időszak. Volt már ipari forradalomtól kezdve minden a világon, azonban az elmúlt 20 évet visszanézve szinte hihetetlen honnan hova jutottunk el. Ékes példája ennek a gondolatmenetnek az okosotthon fogalma. Ha most visszamennénk az időben és megkérdeznénk bárkit, hogy szerinte mit jelent az „okosotthon”, lehet el is nevetné magát. Ha nem is elnevetné magát, maximum tippelgetni tudna, hogy mi is a szó jelentése. Mára pedig sok ember vágyává vált ez a fogalom, ugyanis nehéz összefoglalni mennyi lehetőséget és kényelmet kínál az, ha ilyen az otthonunk. Szerencsére a fejlődés nem csak új dolgokat hoz, hanem egyre elérhetőbbé teszi azokat, amik korábban még csak hiú ábrándnak tűntek.

Kijelenthető tehát, hogy az okosotthon mára nem csak a felső 10 000-nek járó luxus.

Bizonyítja ezt a TP-Link Tapo szériája is. Na de elég a fecsegésből, ugorjunk a lényegre.

A TP-Link Tapo termékcsaládja egyelőre 6 darab okoseszközzel rendelkezik, ezek között van okos izzó, okos dugalj, kültéri kamera, otthoni okos biztonsági kamera.

Hirdetés

Okosotthon koncepció azért is praktikus a hétköznapokban, mert bárhol is vagyunk a világon, az internet segítségével a bolygó bármely pontjáról tudjuk vezérelni otthonunk okoseszközeit, ahol van internet hozzáférés. A Tapo alkalmazáson keresztül távolról tudjuk irányítani eszközeinket.

Általánosan jellemző minden eszközre:

Az termékcsalád tagjai az otthoni Wi-fi hálózatra csatlakoznak, nincs szükség külön eszközre vagy hub-ra a csatlakozáshoz. Az eszközök ezt kihasználva elérhetőek a Tapo applikáción keresztül, egyszerűen pár kattintással és teljes mértékben elég hozzá a telefonunk. Az appon keresztül az eszközeink távolról vezérelhetőek, felhőn keresztül a világ összes pontjáról elérhető saját Tapo eszközök anélkül, hogy a routeren bármit is állítani kéne. Abban az esetben, ha az eszköz közelében vagyunk, lehetőség nyílik a Google Assistant vagy Alexa igénybevételére, és ezen szoftverek segítségével hangvezérelni tudjuk otthoni okoseszközeinket.

Kamerák:

Két okos beltéri kamerával drukkolt elő a Tapo széria: a TapoC200-al, illetve TapoC100-al. A két kamera számos ponton hasonlóan teljesít, egyetlen nagyobb különbség, amely a Tapo C200 mellett szól az, hogy horizontálisan elforgatható 360 fokban, amíg kistestvére ilyen téren Fix.

A két kamera azonban számos tulajdonságaikat tekintve hasonló. A beltéri kameránk 1080p FULLHD felbontással rendelkeznek. Ezt a minőséget éjszaka is tartani tudják, hála az éjszakai módnak, amely infravörös éjjellátó funkciója segítségével 9 méterig tiszta képet adni  számunkra a sötétben. A kamerák rendelkeznek ezen felül mozgásérzékelővel is. A kamera, ha mozgást érzékel azonnal készít egy felvételt és az applikáción keresztül értesítést küld Önnek, amelyet csupán a telefonra nézve villámgyorsan meg is tekinthet. A kamera képes riasztani, azaz fény és hangeffektekkel jelezni, elrettenteni a betolakodót. Viszont, ha ettől nem is ilyed meg, appunk segítségével a kamerán keresztül képesek vagyunk mi is beszélni a betolakodóval. A beépített mikrofon képes a kétirányú kommunikációra vagyis azt is hallhatjuk mi folyik az adott helységben, ha mi fizikailag nem is vagyunk ott. Az applikáción keresztül elérhetőek a már rögzített felvételek.

Ezenfelül a kamerában van egy privát mód opciónk, amely segítségével fizikailag lezárhatjuk a kameralencsénket, ha azt szeretnénk, hogy biztosan ki legyen kapcsolva a készülékünk. Ha esetleg véletlenül töröljük a videofelvételek az applikációból, akkor is van még egy biztonsági mentése a kamerának, amelyet a benne található MicroSD kártya biztosít. A kamera képes külön a microSD kártyára is rögzíteni, tehát ha nincs internethozzáférésünk akkor is tud rögzíteni. Az SD kártya 128 Gb-os, a hivatalos tesztek során közzétett adatok szerint 16 órányi felvételt képes elraktározni számunkra.

Továbbá a széria rendelkezik egy kültéri Wi-fi kamerával is. Ez a Tapo C310.

Futurisztikus kinézete mellett, a fő védjegye a megbízhatóság és a minőség. A C310-et szintén a Tapo applikációból érhetjük el. Beltéri kamerákhoz hasonlóan felszerelt, rendelkezik mozgásérzékelővel, amely során elérhető a riasztás mód pont úgy, mint a beltéri kameránál. Ezen felül, mint a beltéri társai vezetékes vagy Wi-fi hálózat segítségével működtethető. Kétirányú kommunikációra is képes, amely számos ponton hasznos lehet, most a Covid-19 járvány alatt könnyen el tudunk beszélgetni a postásunkkal a kamera segítségével, anélkül, hogy fizikailag érintkeznünk kellene. A hangvezérlő funkció itt is a segítségünkre van, kompatibilis a Google Assistant és az Amazon Alexa asszisztensekkel is.

Tárhelynek ugyancsak 128Gb MicroSD kártya áll rendelkezésünkre, természetesen az applikációnkon felül. A főbb különbség beltéri társával szemben a felbontás. Az Ultra High Definition Video képes 3MP felbontásban is rögzíteni. A kamera tiszta, jó minőségű képet ad, amelyet éjjellátó módban is megőriz. Éjjellátó módban képes 30 méterig megőrizni a rögzített kép magas minőségét.

A kamera ezen felül fel van szerelve egy automata biztonsági szirénával is, amelynek célja a hívatlan látogatókat elriasztani. A sziréna a mozgásérzékelőhöz van csatlakoztatva tehát, ha mozgást érzékel amellett, hogy értesítést küld applikációnkba, rendelkezhetünk úgy is, hogy a sziréna is bekapcsoljon. Erről az applikáció beállításaiban mi döntünk.

A kamera anyaghasználatát is fontos megemlíteni, kültéri kamera révén szélsőséges időjárási körülmények között is strapabíró, minőségi anyagokat használtak fel. Az eszköz teljesen ellenáll a szélnek, az esőnek vagy éppen a pornak.

A Tapo széria rendelkezik még egyéb, mondhatni ennél különlegesebb okoseszközökkel is, ilyen például az

okos Wi-fi dugalj:

Természetesen ez az eszköz is a Tapo applikáción keresztül kalauzolható, távoli irányitásban segít az eszközöket ki/be kapcsolni. Lehetőségünk van az eszközöket beállításunk szerint ütemezve vezérelni. Az eszközhöz továbbá szintén biztosítva van, hogy Google, illetve Amazon asszisztens segítségével hangvezéreljük.

Kiemelkedő biztonsági garanciákkal bír, tűzálló anyagokból készült, ami minimalizálja az égés kockázatát. Áramkimaradás esetén a készülék megőrizni beállításait, továbbá gyermekünk szempontjából kiemelendő, hogy gyermekbiztos, vagyis áramütés elleni védelemmel szerelték fel. A modul helytakarékos, nem kell feláldoznunk érte egy nagyobb falfelületet, simán alkalmazható ugyan úgy, mint egy hagyományos társa.

Ezen eszközök használata a hétköznapokban sokaknak nyújthat nagy segítséget. Kis, apró dolgok, de alapvetően befolyásolhatja hozzáállásunkat a környezetünkhöz az áramhasználatunkhoz, vagy éppen gyermekünk biztonságát őrzi meg.. Ilyen hétköznapi dolgok, hogy az eszköz segítségével időzíthetjük elektronikai eszközeinket, ha például esténként olvasni szoktunk akkor időzítve kikapcsolhatjuk a lámpánkat. Velem például többször is előfordul, hogy túlságosan belemerülök a könyvbe és vagy elalszok felette, vagy túl sok időt szánok rá pihenés helyett. Természetesen ez csak egy saját példa, egyénektől függően a készülék alkalmazhatósága végtelen opciót rejt.

A készüléket Bluetooth kapcsolat révén aktiválhatjuk, de a későbbi vezérléshez ez már nem szükséges. Vezérlés pedig roppant egyszerű az applikációból.

Okos izzók: Tapo L530E és L510E

L530E egyelőre még nem elérhető a piacon, azonban ez decemberre megváltozik, így karácsonyra akár már be is szerezhető.

Mindkét okos izzó a LED technológia segítségével éri el, hogy kevesebbet fogyasszanak, mint a hagyományos tásaik. A Tapo okos izzók 60 Wattal egyenértékű fényerőt biztosítanak úgy, hogy csak 8,7 Wattnyi energiát használnak.

Az izzók specifikációik sok helyen egyeznek. A Tapo izzókat ugyancsak a Tapo applikációból érhetjük el és kedvünk szerint állíthatjuk be őket. Szabályozhatjuk a fényerejüket, távolról ki/be kapcsolhatjuk őket, kedvünk szerint. Távolléti üzemmódban az applikáció véletlenszerűen kapcsolja fel majd kapcsolja le az izzónkat, ezzel az üzemmóddal az esetleges betolakodók elrettentése a cél, azáltal, hogy elhitessük mindig van otthon valaki.

Az egyéni időzónánkat figyelembe véve be/ki kapcsolhat automatikusan napnyugtakor, illetve napkeltekor. Az okos izzóink működtetéséhez nincs szükségünk más eszközökre.

Mint ahogyan a Tapo széria összes eszközénél, úgy mindkét izzónál elérhető a hangvezérlés és távvezérlés is.

Az áramszünet egy speciális eset az okos izzónk működése során, ilyenkor automatikusan az utolsó állapotba áll vissza a rendszer.

A két okos izzónk között kevés számottevő különbség van, viszont kiemelendő, hogy a L530E esetében az izzónk 16.000.000 szín mellett támogatja a színhőmérséklet (2500-6000 K) és a fényerő állítását is, amíg a L510E esetében csak a fényerő állítható.

Összegzés:

A közeljövőben otthonainkban rengeteg okoseszközünk lesz, amely eszközök arra hivatottak, hogy a hétköznapjainkat megkönnyítsék. Napjainkban az okos piac feljövőben van, ez a jövő, de ugyanakkor még gyerekcipőben jár. Számos probléma vetődik fel, ha például egy másik termékcsaládból vásárlunk eszközöket a meglévőhöz, akkor azokat még nem feltétlenül tudjuk egy helyről vezérelni. De az ilyen dolgoktól eltekintve, rendkívül praktikusak tudnak lenni ezek az eszközök otthonainkban. A Tapo termékcsalád ebből nyújt ízelítőt, belépő szintű áron, remek minőségben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét