CES 2013 – Lenovo ThinkPad Edge E431/E531 noteszgépek az üzleti szektornak

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!
Úgy tűnik a Lenovo nem érkezett üres kézzel a 2013-as CES-re. Legalábbis erről árulkodik, hogy az éppen csak bejelentett Helix és Yoga 11S mellett két újabb termékéről hullott le a lepel – ezen noteszgépek azonban elsősorban az üzleti szféra képviselőit célozzák meg. Név szerint a ThinkPad Edge E431, valamint Edge E531-ről van szó. 14 valamint 15.6-os, tükröződésmentes, opcionálisan HD vagy Full HD kijelzőkkel kerülnek majd piacra. Az igen csak kedvezőnek mondható 500 USD (~110000 HUF) árfekvés hamar vonzóvá teheti a Lenovo ThinkPad Edge szériáját. Mind az Edge E431, mind az Edge E531 elérhető lesz érintőkijelzővel is – ez a verzió azonban némileg várat majd magára és némileg jobban meg is kéri az árát; a Lenovo májusi megjelenést datál, 550 USD-s (~120000 HUF) ár mellett.
 
 
Kicsit nézzük meg jobban, kikről is van szó. Természetesen az operációs rendszer nem lehet más, csak Windows 8, ennek azonban a Pro verziójával is lehet igényelni az Edge szériát. Hardver tekintetében már egy fokkal nagyobb a választék: a processzort az Intel biztosítja, egészen Core i7-ig, integrált Intel HD 3000 vagy HD 4000 grafikus vezérlővel. A kérdésére, miszerint elérhető lesz-e dedikált GPU-val az Edge széria, a válasz egyelőre nem. Ezt kívánja orvosolni, hogy a RAM kapacitás egészen 16 GB-ig bővíthető, maximálisan 1 TB-os HDD társaságában.
 
 
Ami pedig az Edge E431 és Edge E531 vázát illeti: 26 milliméteres vastagság mellett 2.13 és 2.44 kilogramm között változhat a noteszgép súlya, típustól és felszereltségtől függően. Azt, hogy vérbeli noteszgépről van szó, a következő felsorolás hűen tükrözi: Gigabit LAN, Bluetooth, 720p webcam, VGA, HDM, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 4 az 1-ben kártyaolvasó, combo 3.5-ös audio jack és ezek mellett némi felüdülést jelent a szabadalmaztatott OneLink connector, mely a dokkoló állomásokhoz való csatlakozást könnyíti meg. Ez utóbbi esetében nincs szükség semmilyen plusz energia forrásra, egyetlen OneLink adatkábelen keresztül a dokkoló állomás plusz 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, VGA, HDMI, egy Ethernet port és egy 3.5 mm audio jack-et biztosít a felhasználó számára.
 
 
Az igazi meglepetéssel azonban mégis a clickpad tekintetében szembesülhetünk, hiszen mind az E431, mind az E531 magáénak tudhatja a Helix esetében bemutatott TrackPoint megoldást. Itt nincs másról szó mint, hogy 5 különböző click-et tud kezelni noteszgépünk, függően attól, hol találhatóak ezek a fizikai érintkezések a felületen. Amennyiben ez a tendencia érvényesül, joggal feltételezzük, hogy a később bemutatásra kerülő Lenovo termékek nagy részének (ha nem egészének!) alapfelszereltségébe fog tartozni ez a technológia.
 
 
Gabe

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?