Csökkenni fog a DDR5-os RAM-ok ára év végére

0
1711

A PC-komponensek iránti kereslet lassulása miatt a DDR5 RAM-ok árai is folyamatosan csökkentek az elmúlt hónapokban. Az iparági bennfentesek úgy vélik, hogy a csökkenő tendencia 2023-ban is folytatódik, amikor a DDR4 és a DDR5 közötti árdifferencia jelentősen lecsökken.

Elsőként az Intel Alder Lake platformja (12. generáció) támogatta a DDR5-ös RAM-okat, ezek 2021 év végén jelentek meg. A DDR5 problémája akkoriban a korlátozott elérhetőség és a magas ár volt. Időközben a rendelkezésre állási problémákat nagyrészt orvosolták, a DigiTimes által közzétett jelentés szerint pedig a PC-komponensek általános keresletének lassulása miatt az elkövetkező hónapokban az árak várhatóan jelentősen csökkenni fognak. Emellett a RAM-gyártók fel fogják pörgetni a termelést, hogy az AMD Ryzen 7000 széria megjelenése utáni keresletdömpingre is legyen elég raktárkészletük.

Az új DigiTimes jelentés megjegyzi, hogy a DDR5 árai már idén júliusig 20%-kal estek, és az árak tovább zuhannak. A DDR4 árai is tovább csökkennek, de lassabb ütemben (10-15%-kal idén júliusig).

Egyelőre azonban még a gyártók nem hajlandók csökkenteni az árakon, pontosan ezért jósol a DigiTimes fokozatos esést – ami akár még 2023-ban folytatódhat.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét