Dell Inspiron N5050 teszt

0
11
A Dell Inspiron N5050 notebookot a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, ahol ez a modell konfigurációtól függően akár 99.900Ft-tól elérhető.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
A Dell Inspiron ezen sorozata igen sokrétű, ugyanis az Inspiron N5050, N5040 és M5040 modellek külsejükben kísértetiesen hasonlítanak egymásra, pontosabban tökéletesen egyformák. A modellek közötti különbség csupán a processzor gyártója, azon belül is a generációk közötti különbségben rejlik. Az Inspiron N5050-ben már 2. generációs Intel processzor, míg az N5040-ben az 1. generációs Intel processzor található meg, az M5040-ben pedig már AMD processzor dolgozik.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
A Dell-ről, mint márkáról annyit kell tudni, hogy a világ notebook eladásainak tekintetében jelenleg a 3. helyen áll, továbbá az egyik legjobban kiépített szervizhálózattal rendelkezik kicsiny hazánkban, így túl sok kellemetlenség nem érhet minket. Ennek előnyeiről egyébként már egy korábbi írásunkban beszámoltunk.
 
Külső
 
A Dell Inspiron N5050 külső fedele lakkos borítású, ezáltal jobban gyűjti az ujjlenyomatokat és könnyebben karcolódik. Ebből kifolyólag jobban is kell rá vigyázni, mint egy alumínium vagy matt fedelű notebookra.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Az Isnpiron N5050-et kinyitva matt kijelző fedél és szálcsiszolt alumínium látszatát keltő, műanyag csuklótámasz fogad minket. A korábbi Inspiron sorozatok nem a legjobb összeszerelésükről és anyaghasználatukról voltak híresek, de ez a notebook a fényes fedéltől eltekintve egész jó anyaghasználattal rendelkezik és rendesen össze is van rakva. Nincsenek illesztési problémák, sehol nem nyekereg vagy huppog, tényleg rendben van.
 
Csatlakozók
 
Jobb oldal: 2db USB 2.0 portot, mely töltő funkcióval is rendelkezik
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Bal oldal: Hőkivezető nyílás, LAN, d-sub, HDMI, USB 2.0 (töltő funkcióval), audio ki- és bemenet
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Szemből: Működést jelző ledek, kártyaolvasó
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Hátulról: Kensington zár, akkumulátor, töltő csatlakozó
 
Dell Inspiron N5050 teszt

 
Beviteli eszközök
 
A billentyűzet szigetes kialakítású megfelelő nagyságú gombokkal. Az alátámasztás is teljesen rendben van, nem hullámzik, mint például az N5110-es modellek esetén, bár a minősége hagy némi kívánnivalót. Az érintőpad kissé ragadós lesz, ha elkezd izzadni az ujjunk és a görgető felület se pontos. Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor kifejezetten nehezen használható, viszont annak gombjai kellemesek, halkan és könnyen járnak.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Kijelző
 
A Kijelző fényes borítású 1366×768 natív pixelfelbontással és LED háttérvilágítással. Színhűség, betekintési szögek, fényerő, kontraszt átlagosak, a zsanér viszont roppant masszív, ráadásul holtjátéka sincsen.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
 
[BREAK]
 
Hardver
 
A nálunk tesztelésen járt modellben egy Core i5 2450M jelölésű processzor dolgozik, mely az Intel 2. generációs processzora. A Sandy Bridge kódnévre keresztelt proceszor platformját, már egy korábbi írásunkban kielemeztük. Röviden a CPU alapjáraton 2,5GHz-en üzemel, támogatja a TurboBoost és Hyper Threading  technológiát is, továbbá a processzor tartalmaz még egy grafikus processzort (IGP), melynek pontos típusjelölése Intel Graphics HD3000.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
A processzor és videokártya erőssége megtekinthető a Laptopszalon CPU teszt és VGA teszt oldalán, továbbá a HD3000 videokártya játékos teljesítménye megtekinthető a notebookcheck oldalán.
 
Háttértároló
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Melegedés, zaj
 
A notebook alapjáraton kifejtetten halk és hűvös burkolattal rendelkezik, csupán az alja langyosodik be kissé, mely az alapjáraton igen alacsonynak számító 44-46°C között ingadozó processzorhőmérsékletnek köszönhető. A burkolat hőmérsékletét illetően terhelés közben sem nagyon változik a szisztéma, egyedül csak a hőkivezető nyílásnál mértem melegnek nevezhető értékeket.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
A processzor maximális hőmérsékletének értékeit az Aida 64 rendszerstabilitási tesztjével mértem meg, mely 96°C maximális hőmérsékletet eredményezett. Ez az érték lehet sok, de a burkolat mégsem melegszik át. Mindenesetre ilyen terheléssel valószínűleg soha nem fogjuk bombázni noteszünket.
 
Burkolati hőmérsékletek “alap”
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Burkolati hőmérsékletek “terhelt – Játék”
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
Akkumulátor
 
A Notebookban egy 6 cellás (4,2Ah*11,1V) 48Wh Li-Ion akkumulátor található. Az akkumulátor üzemidejét kétféleképen mértem meg. Az első teszt minimális fényerő és minimális terhelés alatt született, eredménye pedig 8 óra 55 perc volt. Közepes fényerő és DiviX film folyamatos lejátszása közben viszont már kicsivel soványabb 5 óra 10 percet sikerült mérnem.
 
Értékelés
 
A Dell Inspiron N5050 annak ellenére, hogy nem tökéletes mégis egy bevállalható kategória, éppen ezért a Laptopkalauz szerkesztősége megilleti egy „tetszett” plecsnivel.
 
Dell Inspiron N5050 teszt
 
 
Dell Inspiron N5050 tesztDell Inspiron N5050 tesztDell Inspiron N5050 teszt
 
Dell Inspiron N5050 tesztDell Inspiron N5050 teszt
 
 
Pucu
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét