Dell Latitude 3330 közelebbről

0
714

Kicsit több mint egy héttel ezelőtt számoltunk be a Dell legújabb “budget” notebookjáról, mely külsőre kiköpött Vostro, márkajelzést tekintve azonban Latitude. A már-már megdöbbentő hasonlógokat akkor taglaltuk, de a paramétereken és egy képen, ami akár a Vostro 3350 is lehetett volna, sok mindent nem tudtunk felmutatni. Sajnálatos módon idehaza még csak bemutató darab sincs a kifejezetten olcsónak számító belépőszintű üzleti gépeket erősítő Latitude 3330-asból, így annak érdekében, hogy kicsit jobban megismerhessük az amerikai gyártó újdonságát külső forrást kell használjunk. Nézzük meg hát közelebbről!

Dell Latitude 3330 közelebbről

A népszerű TWiTBeforeYouBuy youtube csatorna készített egy rövid, de velős összefoglalót arról, hogy megéri-e megvásárolni a Latitude Vostro hibridet. A szemléltető videóban kitérnek néhány fontosabb kérdésre, mint például a számítási teljesítményre, a háttértárra, a kijelzőre, a billentyűzetre, a touchpad-re, az üzemidőre és természetesen az összerszerelési minőségre is. Annak ellenére, hogy a Dell hivatalos oldalán, a specifikációk között harmadik generációs Core i3 és i5 processzorokat is találunk, a rendelhető modellek egyelőre csak Core i3 Sandy Bridge (második generáció) és Celeron 1000U (harmadik generáció) lapkával rendelhetőek. Az előre beharangozott SSD meghajtók is váratnak magukra ugyanúgy, ahogy a sokak szemében még mindig ellenszenvet kiváltó Microsoft Windows 8 is. Fura módon az értékelők, előbbit és a Sandy Bridge processzorokat egyértelműen a negatívumokhoz sorolják, míg a redmondi cég operációs rendszerének régebbi variánsát a pozitívumok közé teszik. Azt, hogy ez előítélet-e, ki ki döntse el maga. Annak ellenére, hogy a Solid State Drive hiánycikk alapkiszerelésben, a gép alján elhelyezett nagynak mondható szervizablak levétele után könnyedén hozzáférhetünk a memóriamodulokhoz és a háttértárhoz is, így azt utólag variálhatjuk. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor nem is biztos, hogy olyan rossz választás egy második generációs lapkával szerelt olcsóbb gép. Miért? Mint azt már többször írtuk és folyamatosan hangoztatjuk, az SSD-ket használó laptopok köröket tudnak sebességben ráverni a hasonló felszereltségű merevlemezes társaikra.

Haladjunk tovább. A kijelző 13 colos, ahogy azt az elnevezésből és a korábbi cikkünkből is tudhatjuk. A felülete matt, mely abszolút előny, ezt ki is emelik, plusz akármennyibe is kerül, mégiscsak üzleti gépről beszélünk. A felbontása a manapság még mindig általánosnak mondható 1366 x 768 pixel. Értékelőnk ezt negatívumként rólja fel, de őszintén szólva, az ennél nagyobb felbontás már nem ez a kategória, így ez erősen szubjektív értékelés. Az összeszerelési minőségre nagyon nem lehet panasz, hiszen a műanyag ház több helyen is alumínium borítást kapott. Reményeink szerint a zsanéroknál is akad ebből, és jobb minőségű lesz, mint a hasonló árfekvésű, szintén a budget osztályt erősítő Dell Vostro 2520 illetve 2521 esetén tapasztaltuk, hiszen annak ellenére, hogy az összképet tekintve korrektnek neveztük, részegységenként, azért többünknek voltak/vannak aggályai a felépítésével. Kritikus ponthoz érkeztünk, hiszen a felhasználók többségének a legfontosabb a billentyűzet (okkal) és a touchpad. Szerencsénkre előbbit abszolút pozitívként értékelik, masszív, jók a billentyűk elhelyezkedéseik, nem túl kicsik és nem túl nagyok. Ezen felül stabilan került rögzítésre, nyoma sincs az N5110-es Inspironoknál tapasztalt borzalomnak. Kisebb horderejű de azért megemlítendő az egért helyettesítő érintésérzékeny terület. A kor szabványainak megfelelően multitouch támogatással érkezik, így a többujjas mozdulatok és a hozzájuk tartozó funkciók gond nélkül végrehajthatóak, ezzel gyorsítva és könnyítve a munkavégzést. Egy, a mai mobil világunkban nélkülözhetetlen kérdés maradt hátra, ez pedig az üzemidő. A könnyű hordozhatóság és az alacsony árcédula mellett erre lett kihegyezve a Latitude 3330-as. Normál használat mellett a 4-5 óra semmiképpen sem lehetetlen, de ezt akár még kijjebb is tolhatjuk, ha ügyesen bánunk a hardverrel. Úgy véljük ez mindenképpen pozitív, főleg, mivel vannak olyan ultrabook-ok, amelyek csupán 1 órával húzzák tovább, az áruk viszont minimum háromszorosa a Dell újdonságának.

Annyit beszéltünk az alacsony árról, de pontosan mennyi is az annyi? 440 és 615 amerikai dollár között mozog a tengerentúlon az elérhető modellek ára, ami átszámolva nagyjából 102 és 142 ezer forintra tehető, természetesen Microsoft licenccel együtt. Figyelembevéve a hazai piacot, ahol hasonló árért a már említett gyengébb minőségű Vostro 2520 és 2521-et valamint a manapság új fénykorukat élő Fujitsu Lifebook-okat érhetjük el, jellemzően operációs rendszer nélkül, vagy gyengébb hardverrel. Mivel az említett ár Amerikában érvényes, így ha ide is ér a közeljövőben, akkor biztosan drágább, olyan 120 és 170 ezer forint között kell számolnunk, ami már nem biztos, hogy olyan vonzó. A legfőbb pozitívumot azért ne felejtsük el, ezért az összegért jogtiszta operációs rendszert is kapunk. Végezetül nézzük meg a TWiTBeforeYouBuy értékelését is.

 

Bazsa

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét