Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

0
2156

Bevezető

A Dell legújabb generációs Latitude modelljei igyekeznek lépést tartani a jelentős konkurenciával, amely az üzleti notebookok kategóriáját jellemzi. Az egyik aktuális, 14,1 hüvelykes, E5430 kódnéven futó modelljüket vettük most egy kicsit alaposabban szemügyre. Mivel alapvetően egy üzleti modellről van szó, a dizájnt is ennek megfelelően sikerült kialakítani: enyhén szögletes formák jellemzik, a felhasznált anyagok és színek kifejezetten elegáns hatást keltenek, és a gép fogása is kellemes. A kijelző matt borítást kapott, így nem tükröződik és kedvezőtlen fényviszonyoknál is viszonylag jól látható marad, ennek viszont az volt az ára, hogy a színek nem túl szépek, és a betekintési szögei is elmaradnak sok más ma kapható notebookétól.

Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Hirdetés

Amikor a gépet kézhez kaptuk, alapból egy Ubuntu Linux operációs rendszer futott rajta, ezt azonban jobbnak láttuk egy 64 bites Windows 7 Professional-ra lecserélni. A telepítés meglepően gyorsan és egyszerűen ment, úgy ahogy annak 2013-ban kell. Mint kiderült a Dell mindenféle driver előzetes telepítése nélkül támogatja az USB 3.0 csatlakozót, így a Windows 7 telepítése egy gyors pendrive-ról nem tart tovább 10 percnél. Ennél kevésbé voltunk elégedettek akkor, mikor első indításkor azzal szembesültünk, hogy a Windows-nak elsőre mindössze az Ethernet drivert sikerült telepítenie, az összes többit magunknak kell összeegerészni. Sebaj, legalább az internet működött, így felkereshettük a Dell support oldalát, ahol Windows 7 és 8 operációs rendszerhez való driverek garmadájával találtuk szembe magunkat. Tesztünk ideje alatt sajnos a download manager programjuk nem működött, amely arra lett volna hivatott, hogy ne nekünk kelljen egyesével összeegerésznünk az összes megfelelő drivert a géphez. Sajnos jobb híján kénytelenek voltunk ez utóbbi módszert választani, így legalább egy órán keresztül tartott mire a gépünk minden egységét a megfelelő meghajtóprogrammal sikerült felszerelni. A Windows frissítések letöltése és telepítése volt a következő tortúra, hiszen első keresésnél 116 frissítést ajánlott fel a rendszer összesen 413 megabyte méretben. Ennek letöltése és telepítése szintén nagyjából egy órát vett igénybe.

Hardverek

A notebook belsejébe a szerelőnyíláson keresztül könnyedén szétnézhetünk. Azt már persze eddig is tudtuk, hogy gépünk egy Intel Core i3-3110M processzorral, 4 GB memóriával és egy Intel HD Graphics 4000 grafikus vezérlővel van felszerelve, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyire könnyítették meg a bővíthetőséget a Dell mérnökei. Az említett szerelőnyíláson keresztül szerencsére bármelyik alkatrészhez könnyedén hozzáférhetünk, bár például a processzor cseréjét azért érdemes inkább a szakszervizre bízni. A memóriát maximum 16 GB-ig lehet felsrófolni, de nagy teljesítmény növekedésre számíthatunk akkor is, ha a beépített lassúcska HDD-t egy kisebb, am összehasonlíthatatlanul gyorsabb SSD meghajtóra cseréljük.

 Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Ha nagy tárhelyről sem tudunk/akarunk lemondani, akkor lehetőségünk van arra is, hogy a HDD-t az optikai meghajtó helyére egy megfelelő keret megvásárlásával beillesszük. Ekkor az operációs rendszert természetesen mindenképpen az SSD meghajtóra érdemes telepíteni, a ritkábban használt adatainkat pedig nyugodtan tárolhatjuk a nagy merevlemezen. A bővítés előtt azt azért érdemes figyelembe venni, hogy ma még 25 ezer forint körüli árat kérnek egy 128 GB-os SSD meghajtóért, és a megfelelő keret (úgynevezett icy box) is 8 ezer forintba kerül.

Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Ami a csatlakozókat illeti szépen fel van szerelve a kis Latitude: található rajta Dell e-port dokkoló, 3 db USB 3.0 csatlakozó, 3 db USB 2.0, ezeken kívül pedig eSATA, LAN, audio, VGA és HDMI kimenet is van rajta. Ahogyan az egy üzleti géptől elvárható, a notebookon WWAN előkészítés is megtalálható, így egy SIM kártya behelyezésével máris netezhetünk elérhető WLAN hálózat hiányában is.

Karbantartás

Időnként minden notebook hűtőrendszerét érdemes ellenőrizni, főleg ha szokatlanul forró és/vagy szokatlanul hangosan működnek a ventilátorok. A Dell gépe alapvetően egy csendes típus, így még inkább okunk van koszolódásra gyanakodni, ha ok nélkül erősen fújtatnak a ventilátorok. Szerencsére a szerelőablakon keresztül könnyedén ellenőrizni tudjuk a gépházban uralkodó állapotokat, habár a tisztítást érdemes szakszervízre bízni. Ha viszont „hűbelebalázs” módjára nekilátunk, a szakszerűtlen tisztítás garanciavesztéssel járhat. Ha a bátrabbak mégis nekilátnak, nekik is érdemes csak a részhűtőt eltávolítani és kitisztítani, mert a coolert csak a teljes alaplap eltávolításával tudjuk kivenni a helyéről.

 Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Összegzés

A gépet összességében kényelmes használat jellemzi. A magnézium ötvözetből készült váznak köszönhetően a tömege kicsi (alig több, mint két kilogramm) hőelvezető képessége viszont remek. A billentyűzet háttérvilágítása óriási szolgálatot tud tenni, ezt azok tudják csak igazán akik korábban rendelkeztek már ilyen géppel. A klaviatúra használata egyébként kényelmes, ráadásul jól tűri a folyadékot is, így ha véletlenül ráborítunk némi vizet szerencsére nem kapunk rögtön szívinfarktust. A multimédiás kezelőszervek nem túl hangsúlyosak, mindössze három plusz gombot építettek be erre a célra. Az ujjlenyomat olvasó sok Dell gép elmaradhatatlan kelléke, ezúttal is megtalálható a szokott minőségben.

Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével Dell Latitude E5430 – egy szervizes szemével

Ami az akkumulátoros üzemidőt illeti, a Latitude hozza a ma elvárható szintet: filmnézés közben 5 óra alatt sikerült lemeríteni, ami azt jelenti, hogy két kimondottan hosszú filmet is könnyedén végignézhetünk rajta. Teljes terhelés mellett valamivel több, mint 2,5 óra alatt sikerült lemeríteni, de ez nem az átlagos felhasználói magatartást tükrözi. A gép további előnye a kimondottam kedvező ára, hiszen bruttó 168 ezer forintért hazavihető. Ezért a pénzért egy megfelelő teljesítményű, elegáns kialakítású üzleti notebookot kapunk, melynek teljesítménye ugyan nem mozgat meg hegyeket, viszont minden fontos csatlakozó és extra megtalálható benne.

A Dell Latitude E5430 megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.

H.Dénes

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét